Programma en verslagen golfwedstrijden 2023

Al vele jaren bestaat de mogelijkheid om naast het cricketen ook te golfen bij SGS. Ieder jaar worden er door de golfcommissie een 8 tal wedstrijden georganiseerd,  waarbij de dag meestal wordt afgesloten met een gezamenlijk diner en de daarbij behorende prijsuitreikingen van die dag. Na de laatste wedstrijd van het seizoen wordt tevens een beker uitgereikt aan de beste golfer/golfster van dat jaar.

Wil je eens een wedstrijdje meedoen om de sfeer te proeven, mail dan naar  pawvannoord @ gmail.com  (Spaties verwijderen)

►  naar het wedstrijdprogramma 

VERSLAG van de SGS Golfdag op 27 september 2023

Het was alweer de laatste en 7e Golfwedstrijd van dit 40ste GOLF Seizoen.
19 Deelnemers (1 vrouw en 18 mannen) incl. voorzitter Van der Hammen (6 flights) traden op deze zonovergoten dag op 27 september aan op De Batouwe!
Gastheer Pieter van Noord had een prachtig en betaalbaar arrangement geregeld en had de zaakjes goed voor elkaar en we konden vanaf 12.29 uur starten op 2 lussen Kersen en Peren.

Op deze laatste golfdag van dit seizoen zou de winnaar bekend worden met het hoogst aantal gescoorde STF punten over tenminste 4 gespeelde wedstrijden met als prijs Het Groene Jasje en de wisselbeker.
Pieter had reeds met de flightindeling (Thom, Fred en Arthur) rekening gehouden wie hiervoor in aanmerking kwamen.
Er werd zeer effectief gegolfd en de baan lag er goed bij.
De winnaar dit jaar werd  Thom de Veth, ondanks zijn mindere dagscore (voor de 4e keer in 40 jaar) en dat op zijn leeftijd 80+ met 146 stf punten! Met andere woorden er is nog hoop voor iedere GOLFER.
Een goede tweede werd Fred Braam met 142 stf punten en als derde eindigde Arthur van Lunszen met 140 stf punten.

Dagwinnaar werd nipt Peter Peperkamp met 34 stf punten. Ook Fred scoorde 34 stf punten maar Peter was beter op de laatste 6 holes.
De Neary werd niet gescoord!/p>

DDe Longest werd millimeterwerk tussen Fred en Arthur. Zij bepaalden samen dat Arthur de winnaar was, maar zijn prijs na een aardig verhaal beschikbaar stelde aan George Kummer. Birdies werden niet gescoord!

De GOLF dag werd afgesloten met diner, prijsuitreiking en vele speeches, waarin aandacht werd gevraagd om nieuwe GOLF deelnemers te werven.
Terecht werd ook aandacht besteed aan  het vele goede werk van de Golf Commissie alsmede aan de aanwezigheid  van SGS voorzitter Pieter van der Hammen, onze trouwe supporter George Kummer en  de altijd aanwezige nieuwe  deelnemers Wijnand van Eck en Titiaan de Geer.
Prijzen: Het Groene Jasje en de flessen heerlijke wijn werden aan de winnaars overhandigd.
Sommigen ontvingen nog wat extra en anderen alsnog het 40 jarig jubileum golfballetje.

Al met al het was weer een prachtige, heel gezellige SGS Golfdag!

Niek Monteban

Fotoserie De Batouwe/a> foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

SGS golfwedstrijd 15 september op de Rijswijks span class="arial-10-white">(18-09-2023)

17 Spelers speelden op deze zomerse dag onder goede baanomstandigheden de 18 holes. Frank van der Weijden kwam het gezelschap versterken tijdens de borrel.
Niek Monteban als lid van de Rijswijkse had een geweldig arrangement geregeld.

Wat betreft de flightindeling gingen de ouderen als eerste van start te weten Walter Brand, Hans Delfos en ik. Tijdens deze ronde werden vele verhalen uit de oude doos opgehaald zowel van golf als van cricket. Hans had ook regelmatig voldoende aandacht voor de marshall.

De wedstrijd zelf was Thom de winnaar met maar liefst 42 stf. Punten gevolgd door Fred met 36 en Paul met 32 met een betere laatste zes bleef Coby voor die ook 32 punten soorde.

De longest was voor Fred en de neary voor Arthur.
De enige birdie van de dag was voor Niek!

Al met al een geweldige golfdag en hopelijk dat in de toekomst meerdere leden zich aanmelden voor het golfen.

Herman Huising

Foto's Rijswijk foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

SGS Golf : al 40 jaar actief!! Maarten Ingelse schrijft over de ontwikkeling van Golf binnen SGS (08-09-2023)

Hoe het is begonnen in 1983 staat zo mooi beschreven in het SGS jubileumboek ‘SGS 75 jaar” uit 2004 en citeer ik graag letterlijk:

HET ONDERGESCHOVEN KIND VAN SGS... GOLF

Er waren mensen – en misschien zijn ze er nog wel – die vinden dat golf en cricket geen vrienden zijn. Een vooroordeel? Jazeker.
In SGS heeft de praktijk aangetoond dat zij elkaar uitstekend verdragen. Hoewel? Aanvankelijk was er in SGS nogal gemurmureer toen een aantal cricketers in de loop van de jaren zeventig het idee hadden in SGS-verband – of liever gezegd als SGS-vrienden onder elkaar – te gaan golfen.
Joop Uiterwaal en Gé Brummelkamp namen de handschoen op en organiseerden eind jaren zeventig – begin jaren tachtig een aantal wedstrijden waarbij na afloop het borreltje en het etentje niet ontbraken. Het verzoek aan het bestuur van SGS om officieel in SGS-verband te mogen spelen, kwam er aanvankelijk niet door.
Daarom meldde men zich op de golfbanen onder de naam Senior Golf Society. Maar de druk op het bestuur nam toe, want het aantal golfers groeide snel. De macht van het getal – een vriendelijke macht wel te verstaan – gaf de doorslag en de ledenvergadering van SGS in 1983 gaf tenslotte het groene licht; we hoefden niet meer onder een slim bedachte naam de clubs te zwaaien.

Zo begint het epistel wat Maarten schrijft over de ontwikkeling van Golf binnen SGS. Lees zijn hele verhaal in "de oude doos"

Verslag van 24 augustus op De Hattemse

Toen we aankwamen lag de baan er zeer uitnodigend uit. Gelukkig was het droog en dat zou – ondanks de slechte voorspellingen - zo blijven!!

Voor mij was het leuk om weer wat ‘oude’ bekenden te zien. Onder het genot van koffie met koek ging het gesprek snel over de verschillende cricket-tours die we hadden meegemaakt. Maar de golfcaptain was onverbiddelijk; op tijd afslaan!

Wij waren ingedeeld bij Anja en Maarten, die mij de nodige tips en tricks bijbrachten. De 2e 9 holes liepen voor mij beter, wat de 7e plaats opleverde met als prijs het schrijven van dit verslag.

Uitslag van deze zeer geslaagde middag:
1e Arthur van Lunszen met 49 stf. punten !!!
2e Rob van Staaij met 38 stf. punten
3e Coby de Veth met 37 stf. punten
7e Joke ( prijs verslag schrijven) met 32 stf. punten

Longest Heren: Peter Peperkamp
Longest Dames: Coby de Veth
Neary H/D : Cees van Lennep
En maar liefst 4 Birdies: Arthur, Hans Delfos, Rob en Joke du Pon Iedereen van ❤️ ❤️ gefeliciteerd met jullie prijs.

Joke du Pon

Foto's Hattem foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

4-De wedstrijd SGS Golf op golfbaan Crayestein 25 juli 2023 (02-08-2023)

Crayestein golfbaan (Dordrecht) stond nieuw in het programma. Hoewel volgens buienrader het weer deze dag tegen zou vallenl, hebben wij toch een geweldig mooie dag gehad. Aan de wedstrijd begonnen 17 deelnemers en voor wie niet in een handicart zat, was het een hele tippel om langs de 18 holes te geraken. De holes lagen verdeeld over vier gebieden doorkruist door wegen en fietspaden.

De greens waren goed en de fairways konden nog wel korter gemaaid worden. De scores waren niet hoog te noemen. Vijf personen kwamen tot een score boven de 30.

De eerste prijs ging naar Thom de Veth met 38 stablefordpunten, de tweede prijs naar Rob van Staaij met 34 punten en de derde prijs naar Maarten Ingelse met 33 punten. Er werd een birdie gemaakt door Mark Twemlow, hij sloeg zijn bal over 180 meter precies in hole bij een par 4. De neary werd niet uitgereikt en Paul Andriessen won de longest.

Rob van Staaij, Hans Delfos, Jaap Ouwerkerk en Simon v/d Vlekkert kregen alsnog het S.G.S. jubileumgolfbal.

De volgende wedstrijd is in Hattem op 24 augustus.

Jan Willem Gorter

Foto's Crayestein foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

SGS Golf 22 juni in Brielle op Golfclub Kleiburg (02-07-2023)

Jaren geleden toen ik te voet al wandelend op het kustpad was, bezocht ik de historische stad Brielle. Een kleine stad met een groot hart dat zo belangrijk was tijdens de tachtigjarige oorlog. Voor mij is het interessant dat tijdens de regeerperiode van de eerste koningin Elizabeth van Engeland Brielle van 1585 t/m 1617 onder de Engelse wetgeving bestuurd werd.

In het jaar 2023 was ik weer terug in het land van Brielle maar dit keer bij Golfclub Kleiburg op een eiland op de Maasvlakte. De golfbaan is prachtig. Maar de omgeving is ook interessant met de drukte van de rivier en de snelweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland.
En daar weer achter de raffinaderijen en olietanks net over de zee muur.

Als je je 180 graden omdraait dan zie je dat om de baan een prachtig park is. Ik zag er grassen en bossen, padden en bloemen, kleurrijk wild onkruid en fraaie bomen. Het voelde net alsof ik in het Vondelpark wandelde.
De herrie van de moderne wereld en het pastorale landschap naast het slagveld van Brielle.

De winnaars van deze dag waren: 1. Fred Braam, 2. Arthur van Lunszen, 3.  Coby de Veth; alle drie scoorden 36 stableford punten, dus moest de beslissing komen uit de laatste negen!
De Longest bij de heren was voor Walter Brand, bij de dames wist Coby zowel de longest als de neary op haar naam te schrijven.

De avond was compleet met een fijn diner. Complimenten aan de commissie voor deze fijne en historische golfbaan keuze.

Mark Twemlow

Foto's Kleiburg foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

Turfvaart 26 mei 2023 (28-05-2023)

De tweede wedstrijd van de golfende S.G.S.’ers werd gespeeld op de prachtige Rijsbergse golfbaan De Turfvaert.
In deze tijd van het jaar is het een echte inlandse linksbaan. Snelle greens en een hoge rough.

Weliswaar heeft de baan maar liefst zes parren drie maar dat is zeker geen voordeel als die holes worden omgeven door diepe bunkers en daarnaast ook nog redelijk geonduleerd zijn.

De scores van de 15 deelnemers vielen over het algemeen niet tegen. Uitzonderingen daargelaten.
 

Twee derde van de leden van de commissie waren elders, dus moest Maarten Ingelse, geholpen door Fred Braam, de honneurs in zijn eentje waarnemen.
Hij verwelkomde allereerst een nieuwkomer, Titaan de Geer, en een herintreder, Ted Hartman, die na ruim 12 jaar weer eens deelnam.
Tot grote verrassing van de aanwezige leden meldde Maarten in zijn speech dat de afdeling golf van de SGS dit jaar 40 jaar bestaat. En dat er voor dit heuglijke feit een speciale golfbal is geproduceerd. Een collectors item!

De ontvangst en entourage was prima en we hebben na afloop genoten van voortreffelijke West-Brabantse asperges!
En dan nu de roll of honour:
Birdie: Herman Huising
Neary: Arthur van Lunszen
Longest: Maarten Ingelse
1e prijs Niek Monteban (34 stb. En de beste laatste 6)
2e prijs Arthur van Lunszen (34 stb.)
3e prijs Maarten Ingelse (33 stb.)

Volgende afspraak: 22 juni Kleiburg, Brielle

Ted Hartman

Foto's Turfvaart foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

Hoogland 19 april 2023

De kop is eraf. De nieuwe golfcommissie, bestaande uit Maarten Ingelse, Pieter van Noord en Simon van de Vlekkert hebben een programma samengesteld van 7 wedstrijden. De eerste was op Hoogland, nabij Amersfoort. Een 9-holes baan, dis dus 2 keer werd gelopen. SGS speelt namelijk altijd wedstrijden over 18 holes. Dit biedt de deelnemers 2 keer de kans om de longest of de neary te slaan.

De Neary ging naar Maarten Ingelse, die erg mooi dichtbij de hole was geslagen. De Longest ging naar Arthur van Lunszen, die ondanks dat hij van een andere Tee speelde, in absolute afstand, toch verder was. Hulde. Beide heren werden gefêteerd op een flesje wijn.
Bijzondere vermelding is er voor Coby de Veth, die vanuit het zand een birdie wist te maken, dus 1 slag minder dan het aangegeven gemiddelde voor de betreffende hole, erg knap.

Uiteraard gaat het bij wedstrijden om het winnen, dus was er een 1e, 2e en 3e prijs te vergeven.
Als 3e eindigde Rob van Staaij, wat erg leuk is want hij valt niet vaak in de prijzen.
Als 2e eindigde een bekende, want al eens winnaar van het groene jasje, en dat was Thom de Veth.
Als 1ste, en ook al een oud groene jasje drager, Maarten Ingelse met een prachtige score van 37 punten.

Speciale vermelding ook voor een nieuwkomer. Dit jaar mochten we Wijnand van Eck begroeten in ons midden, die na afloop meldde erg genoten te hebben van het gezelschap en veel plezier beleefd te hebben aan het spel met andere SGS mensen.
Een ieder wordt uitgenodigd, nee, uitgedaagd om zijn kunsten te tonen met golfclubs, want het is een leuke manier om oude herinneringen op te halen en een leuk rondje golf te spelen. Primair is de gezelligheid en het resultaat is absoluut van ondergeschikt belang.

Zien we jullie op Turfvaert de 26e mei?

Simon van de Vlekkert 

Foto's Hoogland foto's Maarten Ingelse
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

Wedstrijdprogramma Golf 2023

De golfcommissie heeft een pakket van 7 wedstrijden kunnen regelen. De 4 beste uitslagen van de 7 tellen mee voor het Green jacket.

Inschrijven kan bij Pieter van Noord, s.v.p insturen uiterlijk 15 april

Download het inschrijfformulier hier

 

gespeeld nog te spelen NIEUW, ingelast verregend vervallen
datum Baan Plaats Gastheer Aanvang
19 apr 2023 Hoogland Amersfoort Simon v.d. Vlekkert 13:00 / 1
26 mei 2023 Turfvaart Rijsbergen Maarten Ingelse 13:30 / 2
22 jun 2023 Kleiburg Brielle Pieter van Noord 13:01 / 1
25 jul 2023 Crayestein Dordrecht Maarten Iingelse 13:00 / 1
24 aug 2023 Hattemse Hattem Simon v.d. Vlekkert 13:04 / 1
15 sep 2023 Rijswijkse Rijswijk Niek Monteban 12:08 / 1
27 sep 2023 Batouwe Zoelen (bij Tiel) Pieter van Noord 12:29 / 2

Woensdag 19 april GC Hoogland, Amersfoort, Bunschoterstraat 23, 3828 NR
9 holes baan; 18 holes spelen
Koffie-spelen-dagschotel, 61 euro p.p.

Vrijdag 26 mei Golfpark Turfvaert, Rijsbergen, Zwart Moerken 12,4891 TK
Koffie met extra-spelen-dagschotel, 84 euro p.p.

Donderdag 22 juni GC Kleiburg, Brielle, Krabbeweg 9, 3231 NB
Koffie-spelen-dagschotel, circa 80 euro p.p., afhankelijk van aantal deelnemers.

Dinsdag 25 juli Golfpark Crayestein, Dordrecht, Baanhoekweg 50, 3313LP.
Koffie met extra-spelen-2 gangen menu, 82,50 euro p.p.

Donderdag 24 augustus Hattemse Golf, Hattem, Veenwal 11, 8051 AS.
Koffie- spelen- dagschotel 63 ,= euro p.p vanaf 15 deelnemers
9 holes baan; 18 holes spelen

Vrijdag 15 september 2023 Rijswijk, Delftweg 59, 2289 AL
koffie met extra, spelen, drankje en bittergarnituur, dagschotel vlees/vis, .. euro p.p. nog niet bekend maar wel binnen de gehanteerde marge.

Woensdag 27 september 2023 Slotdag op De Batouwe, Zoelen, Oost Kanaalweg 1, 4011 LA
koffie/thee met extra- spelen inclusief welkomstpakket- bittergarnituur- chefs special dagschotel (vis/vlees) ; 85,= euro p.p.
5 handicarts zijn gereserveerd.

SGS leden , die willen meedoen maar nog niet in onze lijst van 'potentials ' staan kunnen zich bij mij via de mail melden op voorwaarde dat men een officiële WHS handicap heeft die niet hoger is dan 36. Na melding krijgt men van mij een inschrijfformulier toegezonden.

Pieter van Noord,