Vierlandentoernooi / Quadrangular Tournament 2023

HET VIERLANDENTOERNOOI OP KAMPONG: NEDERLANDSE EINDZEGE!  

Eindelijk kwam het Vierlandentoernooi weer naar Nederland. De laatste keer was in 2017, op Sparta 1888 - niet te verwarren met die andere club met 1888 achter zijn naam (Quick). Dat was destijds een groot succes, daar bij Sparta.
Dit keer vond het toernooi plaats in het centraal gelegen Utrecht, bij het immer gastvrije Kampong. Waar S.G.S. dit seizoen al heel veel heeft gespeeld, en nog gaat spelen in de laatste maanden. Of het er nou aan lag dat de Nederlandse afvaardiging na zoveel jaar, 2020 en 2021 gingen vanwege het coronavirus niet door, thuis speelde, dat is achteraf koffiedik kijken. Maar de eindzege van het toernooi ging naar SGS Nederland, dat in de eerste wedstrijd meteen afrekende met onze Engelse vrienden van The Forty Club. Daarna winst op Spanje, en in de laatste wedstrijd moést er gewonnen worden van de Denen om de toernooizege veilig te stellen. Dat lukte zelfs met nog ruim 5 overs te gaan: Dansk XL 202/9 in 45 overs – SGS Nederland 203/6 in 39.3 overs. 

Op zondag was er het duel Bad Boys vs de Presidents XI. Dat had even wat voeten in de aarde, maar het kon gelukkig doorgaan. All The Presidents Men batte de eerste inings en zij kwamen tot 260/7 (Ashish 51, plus 49* van Amir waren bij elkaar al 100 runs, daarbij opgeteld 42 van Nivesh, 34 van Imran en 33 van Piyush en nog wat kleinere bijdragen & Theo Cupido 3-56/7). The Royal Bad Boys  CC overtrof dit totaal op de eerste bal van de 45ste laatste over (David Wilson 65, Lars Hedegaard 59, Stuart Faulkner 28, Theo Cupido 20* & Farouk 3-34/4).  

Fotoserie 2023-07-16    Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

 

Verslag Quadrangular Tournooi (scoreboeken en statistieken van alle 45 over wedstrijden kunnen bekeken worden op de site van de Forty Club)

De Eerste Dag, maandag 17 juli.
Twee wedstrijden naast elkaar; Denemarken tegen Spanje op veld 2, gewonnen door de Denen, en op het ondanks de nachtelijke regen goed bespeelbare graswicket SGS Nederland tegen The Forty Club XL. Forty Club won de toss en stuurde SGS aan bat.
Dat vond opener David Wilson wel leuk: met een schitterende 97 (6x4) maakte hij meer dan de helft van het totaal: 184/6. Dat hij in een poging nog een boundary te slaan op de laatste bal van de innings nog gebowld ging, gaf helemaal niks. De next best batsman was Nivesh Rai met 26 runs, Ashish Tirkey kwam tot 18 runs, en Ross Harmer en Piyush Sharma ieder tot 15.
Door regen werd de innings van SGS ingekort tot 38 overs – waarover nogal wat discussie ontstond langs de boundary. Maar hé, de umpires hebben altijd gelijk toch?
Die regen zorgde voor een revised target van 195 in 45 overs voor de Engelsen. Dat haalden ze bij lange na niet, vooral door het slimme bowlen van Salim Abdul Mohammad. In acht overs kwam hij tot 5 wickets voor slechts 36 runs, met wickets in zijn eerste, derde, vierde, vijfde en zesde over!
Vangen van Ashish, David, 2 van Chris Nijhuis achter het wicket op Salims bowlen zorgden ervoor dat The Forty Club bleef steken op 147 all out.
Geen enkele batter maakte 30 of meer runs. Een fantastische prestatie van onze bowlers! Openingsbowlers Sudir Lavania en Aravind Aravandkrishnan bowlden maidens en zuinig. Nivesh pakte het laatste wicket en eindigde met 2-25 in 6.3 overs.  

Fotoserie 2023-07-17   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.


De Tweede dag, dinsdag 18 juli. Turner verslaat SGS in de T20  
Deze slag werd gewonnen door The Forty Club, dat in de eindstrijd onze Hollandse T20-cricketers volstrekt kansloos liet!  

De dag, overigens met het beste weer van de week, begon met de play-offs om te beslissen wie de finale zouden spelen.
De opponent van SGS was de Deense afvaardiging, die -om heel eerlijk te zijn, sorry jongens- er niet heel fit uitzag.
In de 20 overs kwam de Dansk XL tot 124/7, toch net over de 6 runs per over. Krishnan Modugala topscoorde met 38* runs (4x6). The next best batsman was Mr. Extra met 25.
Jan-Willem Heshusius bowled zijn gemene balletjes als vanouds en verschalkte de nummers 2 en 3, overigens door mooie vangen van Manish en Ashish: 2-10/4 met 1 maiden. Gewoonweg briljant. Salim 2-19/4, en Hassan Mukadam, die eind augustus naar de VS vertrekt, 1-16/2.
Manish (31, 5x4, 1x6) en Anjana (22, 4x4) zetten daarna het wilgenhout flink tegen de bal, net als Peter Peperkamp (9 runs in 7 ballen) en de zege was na 16.2 overs binnen.
De Engelse cricketvloot versloeg, net als in 1588 op zee, de Spaanse cricket Armada.  

De finale ging aldus tussen SGS Nederland en The Forty Club. Een mager totaal van 98/8 (Manish 27), met R. Nelson (what’s in an name) de Engelse ‘destroyer’ met 4-17 in 4 overs. Chris Turner 2-9 in 2 overs, en deze man was vooral verantwoordelijk voor de Nederlandse ondergang in deze cricketslag op Kampong: voor het verlies van slechts drie wickets passeerde The Forty Club in de 17e over het totaal: 102, met een harde 4 van Turner (46 not out, 5x4) op de laatste bal op de gelijke stand van 98-98, was de winnende score. Eerlijk is eerlijk: deze linkshandige batsman liet prachtig beheerst batten en een mooi opgebouwde T20-innings zien.
Farouk Ayube was onze succesvolste bowler met 2-14/3, en Ashish pakte twee heel goede vangen! Het bleef die avond echt nog héél lang gezellig op Kampong.

 

Fotoserie 2023-07-18   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.


De Derde Dag, woensdag 19 juli
De opponent was Spanje, op veld 2, dus kunstgraspitch. Weer eerst batten, en opnieuw een goede opening met 48 voor David en 15 voor Roelof Balk. Helaas viel nr. 3 Chris Nijhuis uit nadat bij het runnen zijn bat in de grond bleef steken en Chris wel een heel rare buiteling maakte. Met pijn in de schouder moest hij eraf, retired hurt. Hij zou ook de rest van de week niet meer spelen, erg sneu.
Ashish nam zijn taak over, en deed dat gewéldig! Met 70 runs werd hij topscorer van deze innings, met 6x4 en 2x6. Plus de 48 van David en 40 (4x6, 2x4) knalharde runs van Ross, 28 van Anjana en 23 van Manish eindigde Nederland op 263/7.
Héél gezellige lui die ‘Spanjaarden’ maar verder dan 187/9 kwamen ze niet. Salim was met 4-53/9 opnieuw de grote wicketnemer, maar ook de 2-40/8 van Anjana en opnieuw de zeer zuinige openingsbowler Sudir (0-22/9, 2 maidens) en de 1-23/9 (1 maiden) van Aravind mochten er zijn.
In deze wedstrijd deed de naar Spanje geëmigreerde Warner van der Vegt, voorheen Bloemendaal, mee. Hij werd echter op zijn derde bal al achter het wicket gevangen door Imran Haider, op het bowlen van Nivesh (1-16/5).

The Forty Club won op zijn beurt op veld 2 van de Denen, en dus waren er nu nog 3 teams in de race voor de trofee. Met als grootste kanshebber Nederland, dat dan wel in de laatste wedstrijd van de Denen gewoon diende te winnen om de eindzege veilig te stellen.  

Fotoserie 2023-07-19   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.


De Vierde Dag, donderdag 20 juli
Vanwege de derde testmatch om de Ashes in de UK was er wat gedoe rond de toernooi-indeling, omdat er bij de Forty Club iemand zou meedoen wiens zoon waarschijnlijk in het test-team van de Engelsen zou meespelen, Oliver Robinson. Helaas raakte Ollie eerder al geblesseerd, en zijn papa kennelijk ook, want die was niet eens meegekomen met de Engelsen. Het daardoor aangepaste programma had dus niet gehoeven, maar goed.
De twee geplande friendly’s op donderdag en vrijdag gingen niet door – niet genoeg spelers….?
Wel speelde The Forty Club tegen Spanje, en dat werd een ruime overwinning voor de Engelsen: 253/8 tegen Spanje 104 all out. Dat was ook niet geheel onverwacht, aangezien de ‘Spanjaarden’ zich de vorige avond bij de smakelijke en prima verzorgde barbecue van Floris c.s. zeer hadden vermaakt.
Ook de Denen lieten zich niet onbetuigd qua alcoholische versnaperingen, maar ja, die hoefden de volgende dag dan ook niet te spelen. Overigens warren alle lunches bij Kampong ook geweldig. .

Fotoserie 2023-07-20   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.
 


De Vijfde Dag, vrijdag 21 juli.
Het was erop of eronder. Op een wat bewolkte dag, waarbij de zon er toch zo nu en dan doorheen piepte, en op het graswicket dat er opnieuw mooi bij lag (dankjewel Mark en Marc – beiden SGS-lid overigens).
Ha, de toss gewonnen en de Denen moesten batten. Dankzij topscorers Theo Cupido (54) en Keith Hayward (36), en een wat ruim aantal extra’s (30), kwam de Dansk XL uit op 202/9. Dit keer was Anjana met 4-42/9 zeer succesvol, net als Nivesh (3-32/8), en Salim pikte ook nog een wicketje mee, maar was dit keer wat duurder: 1-50/9. Onze openingsbowlers Sudir en Piyush waren weer zuinig!
Toen begon het grote zenuwenspel: zou SGS erin slagen dit totaal te overtreffen? De opening was weer prima met een partnership tussen David en Roelof van 55 voordat laatstgenoemde lbw werd gegeven. Daarna vielen er nog twee wickets (Manish en Ashish)  voordat David en Anjana een prachtig samenspel lieten zien voor het vierde wicket, van 69 runs. Er waren maar weinig dot-balls! David ging op de stand van 161 gevangen voor 89 runs, en Anjana ging met 42 runs achter zijn naam gebowld op 167. Snelle bijdragen van Ross (15) en Nivesh (16*) zorgden ervoor dat SGS in de 40ste over de winnende 203 runs maakte! De Denen waren een stuk spaarzamer met hun extra’s, slechts 13.
Door de drie overwinningen kroonde Nederland zich terecht tot de winnaar van het Vierlandentoernooi.  

Fotoserie 2023-07-21   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.


Vrijdagavond. Afsluitend Diner.

De drie gastlanden waren zeer te spreken over de gastvrijheid op en de accommodatie van Kampong. Ook was het Van der Valk-hotel langs de A12 hen zeer goed bevallen. Daar bovenop was het gelukkig niet al te warm – de wisselende weersomstandigheden hadden zo hun voordeel.
Het afsluitende diner in de ‘Rooftop-bar’ van het hotel was ook prima verzorgd, al waren er toch wel wat personen die zich iets te rijkelijk van de alcohol hadden voorzien – en dat waren niet eens de Engelsen.
Ceremoniemeester Roelof praatte alles vermakelijk aan elkaar. De umpires en scorers werden bedankt en kregen een flesje wijn, en winnaar Nederland ging, helaas niet met het volledige team, op de foto met de trofee.
De officieuze Man of the Tournament werd genoemd in de aankondiging over de winnaar van het Quadrangluar. Niet geheel onverwacht was David Wilson de grote man aan Hollandse zijde. Hij had  met zijn scores van 97, 48 en 89 wel een héél groot aandeel in de Nederlandse toernooiwinst. En hij blijft zo bescheiden!

Fotoserie 2023-07-21, Afscheidsavond   Foto's Donald Noorhoff
Klik op de link en de fotopresentatie opent. Alle foto's kunnen worden gedownload.

 

 

Voetnootje: Overigens maakte uw scribente de uit Zuid-Afrika afkomstige Theo Cupido er attent op dat dit een achternaam is die heel vaak op Terschelling voorkomt, en in die familie waren veel zeevaarders: hij vond het zeer interessant en ging zijn vrouw vragen om dat uit te zoeken, want die is toch met de stamboom bezig. Grappig dat soort dingen!

Het 4-Landentoernooi zondag 16 juli - vrijdag 21 juli bij gastheer Kampong

Indeling van de wedstrijden 4 Landen Toernooi

Datum Aanvang Wedstrijd Format
Zondag 16 juli 11:00 Royal Bad Boys – SGS Presidents team 35 overs
Na afloop de opening van het toernooi door de voorzitter van SGS  
Maandag 17 juli 11:00 Veld 1: SGS - The Forty Club 45 overs
Veld 2: Cricket España - Dansk XL 45 overs
Dinsdag 18 juli 10:00 Veld 1: Cricket España - The Forty Club T20
Veld 2: SGS - Dansk XL T20
14:00 Veld 1: Finale T20
Veld 2: Troost finale T20
Woensdag 19 juli 11:00 Veld 1: Dansk XL - The Forty Club 45 overs
Veld 2: Cricket España - SGS 45 overs
  Na afloop BBQ op het veld  
Donderdag 20 juli 11:00 Veld 1: Cricket España - Forty Club 45 overs
Veld 2: Friendly game  
Vrijdag 21 juli 10:00 Veld 1: SGS - Dansk XL 45 overs
  Veld 2: Friendly game  
20:00 Afscheidsfeest in Hotel Van der Valk  

Onze gasten uit Engeland, Denemarken en Spanje overnachten in het mooie Van der Valk Hotel in Utrecht, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht.

Speciaal voor deze week hebben wij een speciale prijs uit kunnen onderhandelen. Voor een 2-persoons kamer is dat 95,00 euro, inclusief ontbijt en parkeren met vrijgebruik van alle hotelfaciliteiten.
Reserveren voor deze prijs kan tot 15 juni 2023 met de landcode NL en groepsnaam Cricket Event.
Telefoon: 030-8000.800
Mailadres: utrecht@valk.nl

Aan de spelers uit Engeland, Denemarken en Spanje brengen wij per persoon een bedrag van 175,00 euro in rekening en voor de toeristen een bedrag van 135,00 euro. Hiervoor krijgt een ieder vanaf maandag op Kampong ontvangst in de ochtend met thee en koffie, de bekende Kampong lunch tussen de innings, woensdag 19 juli na de wedstrijden een BBQ en op vrijdagavond 21 juli het afscheidsdiner op de 22ste verdieping van het Van der Valk Hotel met uitkijk over heel Utrecht.

Het team voor het hoofdtoernooi zal worden samengesteld door captain Manish Moorjani.
Voor de friendly games op donderdag en vrijdag kan iedereen zich aanmelden via toercommissie@sgs-cricket.nl
Het belooft een prachtig Quadrangular 2023 te worden!

Jan Willem Heshusius 

De Gentleman's Cup  (27-07-2019)

Aan het einde van elk Vierlandentoernooi wordt de Gentlemans Cup uitgereikt.

"The Gentleman's Cup was donated by a former Dansk XL player, Henning T. Olesen.
The cup is presented each year to a player who has served the Triangular Tournament well, or who has participated for many years.
 “From a grateful Dansk XL former player to a worthy gentleman”

Ga hier naar de lijst met de winnaars.