SGS Senioren-Onderlinge 2015
Programma en wedstrijdverslagen


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden elk jaar ca. 20 wedstrijden gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl

De groep Senioren/Onderlinge bestaat uit ongeveer veertig SGS'ers die cricket vooral beschouwen als een sociaal spel waarbij ook vrijwel alle partners van de partij zijn. De onderlinge band en de sfeer in het veld zijn daarbij belangrijker dan de cricketresultaten. Dit wil niet zeggen dat er niet fanatiek wordt gestreden om de winst!


Overzicht cijfers Senioren Onderlinge Seizoen 2015

Het overzicht met de cijfers, de quiz en andere bezienswaardigheden over het cricketseizoen 2015 is klaar.

Klik HIER en open de grote presentatie (pdf-bestand).


Najaarsbijeenkomst  S.G.S. Senioren Onderlinge op 18 november 2015

Andere tijden…….

Voor sommigen was het even zoeken, maar om 16 uur was iedereen, die zich had aangemeld , aanwezig in de dependance van het Wapen van Bunnik. Een volle bak met 40 mensen. Een continue diashow van 50 SO-foto’s met “bijpassende” tekst (zie de PDF) toverde menige glimlach en herkenning op de gezichten. De stemming zat er al vroeg goed in en Dirk deed als penningmeester van de dag goede zaken.

Klokke 16.10 nam Arjen het woord en gaf in het kort aan hoe hij tot het voorzitterschap geraakte. Een nachtelijke nazit met witte wijn en cola na het bridgen op de afgelopen toer met de gebroeders Noorhoff blijkt  een head hunter op het spoor gezet te hebben. De rem van Lisette op te veel enthousiasme voor de Cie heeft slechts tijdelijk gewerkt.

Een telefoontje van Duco met de vraag voorzitter te willen worden begin september kon na consultatie van cie-leden en huiselijk overleg positief worden beantwoord. Wel met de toezegging aan Lisette, dat zij en Arjen tijdens het seizoen met vakantie gaan. Dat het ook niet te veel tijd mag kosten is een bekende voorwaarde, die echter altijd anders uitpakt. Kortom…. Een nieuwe voorzitter voor de Senioren Onderlinge, die zoals uit de wandelgangen kon worden opgetekend, de 1ste 2 maanden al veel tijd kwijt was.

Arjen gaat voor een SO, sociaal en vriendschappelijk. Iedereen is gelijk in het spel en daarbuiten, ongeacht zijn spelprestaties. En voor iedereen is plaats, zo lang het fysiek en mentaal verantwoord is. Ook werd een interview aangehaald van een van de oprichters van SO, tevens cricketvader van Arjen, Harry van Benthem: “een prima oplossing om heerlijk afscheid te nemen van het cricketleven tot in lengte van dagen”. En ons spelletje werd ook even tegen het licht gehouden: “Natuurlijk weten we zelf ook: soms is het niet om aan te zien, maar we zijn sportief en gezellig bezig met onze cricketsport. Een wereldsport, wel niet olympisch, maar met miljoenen spelers en supporters. En wij doen ook mee in dat wereldgebeuren tot dat we erbij …….. Vult u zelf maar in”.  

Na het stilstaan bij het overlijden van Hans Knebel, Coby Priessen en Cora Schwinkels werden in het welkomswoord de dames nadrukkelijk in het zonnetje gezet. Geen dames, geen SO. Bij de toelichting op de taakverdeling in de Cie blijkt Gerard als ZZP’er veel werk vanuit huis gaat verrichten en verder alleen nog maar speelt. Zal hem niet meevallen zijn mond te houden.  Farouk wordt nu circusdirecteur op dinsdag. Hans is de hoogste Bobo als Arjen zo nodig met vakantie moet.

Hans mocht zich verbaal uitleven in de ware SGS-traditie met  het voorlezen van het verslag van vorige bijeenkomst in 2014 en het Jaarverslag 2015. Dat we graag vergaderen in Nederland bleek steeds uit het feit, dat in de stukken vaak gesproken wordt van vergaderen en niet van bijeen komen. SO’ers komen bijeen!

Arjen stond hierna stil bij een aantal door hem gekozen high lights in 2015 , ondersteunt met een passende dia. Het afscheid van Loek Hartong, de 20.000 runs van Satar, de 500 runs van Gerard (net zo’n grote prestatie gezien zijn late cricketstart), de vele koude dagen met een dia van het Sparta haardvuur, de gezellige toer, de soms mooie velden met “village cricket uitzicht“ en de vriendschappelijke sfeer tussen de SO’ers aan het einde van de wedstrijden. Bij en onder de kerstboom gaan we onze eigen SO-resultaten lezen al dan niet aanleiding voor goede cricketvoornemens in 2016.

De pecunia zijn in orde. De leespauze leverde nauwelijks vragen op. Dirk kan verder. Ook onze bijdragen blijven ongewijzigd na consultatie van ongetwijfeld de ECB; geen inflatie bij de SO. Sponsoren voor de ballen hadden slechts een klein duwtje nodig. Roelof en Hans leveren daar ook komend seizoen weer hun bijdrage aan. Mannen, jullie zijn ballen!

Gerard leverde zijn eerste huiswerk af. We beginnen het komend seizoen op 3 mei en eindigen op 13 september met onze slotdag op  Sparta. De dames kunnen alvast de baljurken naar de stomerij brengen. Onze deejay sorteert al weer toppers uit de “jonge” SO-tijd. Op 29 juni hebben we weer een gezamenlijke dag op Kampong met de grote SGS. Kunnen ze alvast wennen. Al geefteen blik op een aantal elftallen van de grote SGS in het afgelopen seizoen de stellige indruk dat de SO een coup pleegt. Zonder de SO soms geen grote SGS. Maar op Kampong ieder zijn eigen wedstrijd, maar wel een gezamenlijke 3de innings met wellicht weer een maaltijd.  Op 26 juli geen wedstrijd i.v.m. vele verplichtingen die week van de grote SGS (en dus ook de SO). In de week daarvoor gaan we weer op toer naar het verre, maar voor ons in ieder geval oergezellige, oosten. Houdt die week dus vast vrij. Zelfs Arjen heeft beloofd niet op vakantie te gaan in die week.

Zonder hem is de Tour naar het Oosten nauwelijks voorstelbaar. Onder zijn bezielende leiding is het spelen en verblijven op Hengelo een groot feest. Verder al jaren de trouwe verwerker van onze verslagen en foto’s op de website. En last but not least nu een SO-speler in hart en nieren. De Jopie de Bruinbeker ging dit jaar dan ook naar Roelof Kruijshoop. Waarbij aangetekend, dat hij dat niet kan zonder steun en inzet van het thuisfront.

De Frits d’Achard van Enschutbeker was al uitgereikt op ACC aan Farouk Ayube. De juiste cijfers van de beste seizoensprestatie in 2015 waren 283 runs, 7 vangen, 19 wickets en …. 12 maidens. Dat laatste is bij de SO een uitzonderlijke prestatie. Vandaar dan ook deze expliciete vermelding. Een voorbeeld voor de andere bowlers. Trainen zou ik zeggen. Dan zijn umpires en wicketkeepers ook blij.  

Het wedstrijdreglement is afgeschaft en vervangen door wedstrijdafspraken. SO’ers blijken afspraken te maken. Natuurlijk hadden we het kunnen lezen vooraf thuis, maar Arjen benadrukte de afspraken dat we alles samen doen als SO’ers. En lichtte  spraakzaam het voorstel tot wijziging van de battingafspraken toe. De laatste wedstrijd bij ACC was een goede test. Iedereen wil batten en met deze aanpassing wordt de kans op batten voor de staart van de battingside vergroot. Natuurlijk heeft ieder voordeel zijn nadeel. Maar batten is toch voor de meeste van ons het hoogtepunt van de dag. De kleine oppositie wordt vakkundig het bos ingestuurd met de toezegging dat we na 9 wedstrijden de afspraak en ervaringen gaan evalueren. De onderste bureaula van de secretaris staat al open voor het rapport. Ruud vraagt dringend versterking bij het boekhouden nu ook het aantal overs van de batsmen moeten worden bijgehouden.

Cricket is een mooi weersport. Toch moeten we maandagavond onze email en telefoon gaan checken als de weergoden ons weer eens in de steek (dreigen te) laten. Een zeer late steek betekent ook dinsdagochtend voor vertrek een check van de telefoon als we hem al niet slaperig hebben opgenomen. De niet-digibeten kunnen ook in de mailbox kijken. Maar iedereen wordt ’s ochtend gebeld. Dus uw mobiel op tijd opladen en op het nachtkastje leggen.

Dirk heeft nu een grotere geldkas, waarin ook leef en leed kaarten en postzegels worden meegenomen. Dus bij ………… Iemand , die iets weet.
Actie van schrijven kan meteen in gang worden gezet.

Na een mooi dankwoord van Duco een wandeling terug naar het Wapen voor de borrel en diner.

Tijdens het diner kwam Arjen met een quiz tevoorschijn, waarbij een beroep werd gedaan op kennis van SGS-historie, SO-spelregelkennis en seizoenswetenswaardigheden. Het invullen leidde tot veel discussie. Hans en Arjen trokken zich terug met de grote stapel formulieren. Enigszins verward kwamen ze terug. De antwoorden waren soms wel heel bizar en getuigend van soms weinig kennis van onze klassieken. Niemand had de 9 vragen goed. Ook Satar niet, die hem de afgelopen dagen rustig thuis kon invullen. Ook bij hem had de vrouw het laatste woord. De quiz was nagekeken door Geerta, net als bij Duco waar Liedeke de laatste check uitvoerde. Geruchten van voorkennis doen nu de ronde, nadat Ruud de quiz won door het dichtstbij het aantal wides en no balls in 2015 bij de SO te raden. Dirk werd daardoor eervol tweede. O Ja, beide heren hadden 5 vragen goed. Eveneens voor onder de kerstboom kunt u medio december op de website een prettige verantwoording lezen van onze bizarre quizantwoorden. Het is alvast een weet. Ook tijdens de komende najaarsbijeenkomst in 2016 zal wederom een beroep worden gedaan op uw kennis en kunde van SO, SGS en cricket.

Na koffie ging iedereen huiswaarts in minder storm dan de avond daarvoor na een uiterst gezellige en geslaagde SO-bijeenkomst.

Hans en Arjen

Foto's Najaarsbijeenkomst 18 november 2015        Diashow Najaarsbijeenkomst 2015 (Pdf)        Presentatie Najaarsbijeenkomst 2015 (Pdf)

Foto's Donald Noorhoff     Samenstelling presentaties Arjen v.d. Pol 


Verslag 8 september 2015 bij ACC

Meestal viel dit jaar de herfst op een dinsdag, juist als een al wat oudere groep S.G.S. Senioren Onderlingers enthousiast een potje cricket wilden spelen. Vandaag stond de laatste wedstrijd van dit seizoen op het programma bij ACC en gezien het feit dat liefst 26 senioren zich voor deze wedstrijd bij Satar Alladin hadden aangemeld kun je concluderen, dat heel wat spelers hun seizoenprestatie 2015 nog best wat zouden willen opkrikken. Vandaag dus op tijd vanuit een regenachtig Schiedam naar Amstelveen vertrokken, ook om te kijken of we dit keer echt om 12 uur zouden kunnen beginnen in verband met de geplande muzikale rijsttafel welke na afloop zou gaan plaatshebben. In Leiden brak de zon door maar onze verwachte aankomsttijd 10 voor elf werd lang niet gehaald, omdat wij in een enorme file terechtkwamen, veroorzaakt door het springen van een hoofdwaterleiding waardoor ook de kelder van het VUmc vol met elektronische apparatuur, kwam blank te staan. U begrijpt dat een ziekenhuis zonder water en zonder elektriciteit niet kan werken en dus moesten alle patiënten geëvacueerd worden met als gevolg dat rijbanen werden geblokkeerd. Zodoende kwamen wij pas na twaalf uur bij de Amsterdamsche Cricket Club aan, waar wedstrijd secretaris Gerard van Vuuren al had medegedeeld dat het dit keer toch een 11 tegen 11 partij zou worden, 35 overs, 25 retired en maximaal 10 overs batten, onder captaincy van Satar Alladin en Gerard van Vuuren.

Door dat vandaag op het veld onze vaste wicketkeepers Donald Noorhoff en Dirk Coster ontbraken, kregen vandaag Aad de Neef en Roelof Kruijshoop hun kans achter de palen een gelegenheid die zij natuurlijk met beide handen grepen. Het team van Gerard van Vuuren mocht gaan batten en openers Wilbert Stembord en Roelof Kruijshoop moesten het opnemen tegen een onder captaincy van Satar scherp fieldend veld waarbij naast onze vaste uitblinker Adriaan Poffers, vandaag zeker ook Rino Groenewegen genoemd moet worden. Na 10 overs en een totaal stand van 30 gingen zoals afgesproken Wilbert met 11 runs en Roelof met 8 runs, retired not out. Wim Voogel verkeek zich, nog zonder runs, volledig op een effectballetje van Adriaan Poffers, een wideball mag je immers nooit nawijzen, maar laten gaan en zag tot zijn verbazing zijn hele hekwerk omvallen. Aad van Troost hield het wel 10 overs vol, scoorde weer mooi wat korte runnetjes en ging met 18 retired not out. Na 11 runs en een nog lage totaalscore wilde Peter van Giezen weer voor wat spektakel zorgen, maar zag tot zijn verbazing op bowlen van Jan Hoep hoe Adriaan Poffers hem met één hand in het verre veld prachtig uitving. Bowler Farouk Ayube ving na 5 runs zelf Jaap Geenen uit en Mans de Rooij werd na 2 runs op bowlen van Bhupin Changoer, dat “Boeppie” bleek na navraag dus maar een verbasterd koosnaampje te zijn, die hij ooit kreeg van een Nederlands meisje met Natasja als Russische voornaam, dus dat zou ook zomaar “Poeppie” geweest kunnen zijn, afijn u weet nu dus precies over wie we het hebben, die Bhupin dus bowlde hem en Adriaan Poffers ving Mans makkelijk uit. Deo Misier, ja ook hier de juiste schrijfwijze, droeg met 22 runs wel heel behoorlijk bij in het totaal, toen hij werd gebowld door Walter Prescod. Ashraf Jamal toonde zijn goede vorm van de laatste weken en bleef met 17 not out en Arjen van de Pol kon in de laatste 4 ballen die hem in de 35e over gegund werden geen runs slaan en bleef ook not out. De geblesseerde captain Gerard van Vuuren kwam niet aan bat toen de overs erop zaten en een lage totaalstand van 117 was bereikt, hierin zaten 23 extra’s 1 bye, 3 leg byes, 16 wides en 3 no balls. Bowlingcijfers: Adriaan Poffers 1 voor 16 in 7, 1 maiden, Adriaan gaat steeds stabieler bowlen, Farouk Ayube 1 voor 20 in 7, Hans Noorhoff 0 voor 18 in 3, Walter Prescod 1 voor 24 in 7, Jan Hoep 1 voor 21 in 7, 1 maiden, en Bhupin Changoer 1 voor 14 in 4.

Na een wat late lunch met broodjes ei, sandwiches en meloen, konden wij ons opmaken voor de tweede innings waarbij uw verslaggever samen met Pieter Bertels mocht openen. Na eerst ruimte gegeven te hebben aan wat wide- en no balls wilde Pieter na 3 runs en op zijn nadrukkelijk verzoek een run lopen op een bal die in de buurt van Ashraf Jamal geplaatst was en dat kan je bij Ashraf in deze vorm beter maar niet doen, run out dus. Uw verslaggever behaalde 6 runs en besloot toen een poging te wagen om een bal van Mans de Rooij, recht op de palen, weg te spelen. Ook dat is niet verstandig en ik hoorde de palen achter me zo duidelijk omvallen, dat ik een bezoek aan Schonenberg toch nog maar even uitstel. De altijd sportieve Farouk Ayube kreeg na 3 runs op bowlen van Aad van Troost te horen, dat hij achter het wicket door Roelof Kruijshoop was uitgevangen. Zoals het hoort, ermee eens of niet, dan loop je weg. Hans Noorhoff had vandaag ook al niet zijn lucky day. Ook hij, op bowlen van Aad van Troost, na 3 runs gevangen door Deo Misier. RIN Groenewegen die gelukkig zijn oude loopje weer terug heeft, werd na 4 runs op bowlen van Ashraf Jamal gevangen door Deo Misier. Tja, zo komen we er niet, moet Bhupin Changoer gedacht hebben en hij deed het met 28 runs retired not out, natuurlijk prima. Ook Walter Prescod droeg met 23 runs goed bij in de behaalde overwinning, hij ging bowled door Mans de Rooij. Adriaan Poffers ging na 10 overs met 9 runs retired not out en Jan Hoep maakte het bekeken met 13 runs samen met Aad de Neef die in 1 bal het laatste tweetje voor zijn rekening nam, uit. Na 32 overs hadden wij een totaal van 118, inclusief 24 extra’s: 1 bye, 18 wides en 5 no balls. Satar kwam dit keer niet aan bat. Bowlingcijfers: Aad van Troost 2 voor 22 in 5, Mans de Rooij 2 voor 27 in 9, 1 maiden, Deo Misier 0 voor 26 in 5, Ashraf Jamal 1 voor 27 in 8, dat valt eigenlijk nog een beetje tegen als je die steeds raar wegstuitende ballen van hem moet ondergaan, en tenslotte daar komt ie weer Farouk Ayube, ja, als je aan twee kanten meedoet, kan je natuurlijk nooit verliezen, 0 voor 15 in 5, 1 maiden.

Hierna volgde eerst douchen en daarna pas een drankje. Er werden diverse speeches gehouden, ook door de afscheid nemende voorzitter Satar die iedereen bedankte voor zijn inzet dit seizoen. Er werden flessen wijn uitgereikt aan de umpires en scoorder Ruud Ackermann, die vandaag op het bord verdienstelijk door Robbert de Rooij werd bijgestaan. Namens het SGS bestuur ontving Satar een heerlijke fles en ook zijn vrouw Geerta werd niet vergeten voor al haar bijdragen in de loop der jaren en zij kreeg een mooie bos bloemen. Man van de dag werd Ashraf Jamal, hij kreeg een fles rosé en daarna kwam de uitreiking door wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren van de beker, voor de man met de beste jaarprestaties bij de Onderlinge en dat werd Farouk Ayube, die voor deze wedstrijd begon al kon terugzien op 283 gemaakte runs, 7 vangen, 19 wickets voor 472 runs en 12 maidens. Kijk dan verdien je je plaats op die beker. Hierna maakten wij ons onder leiding van ceremoniemeester van Vuuren, die eerst onze eregasten Jorg en Fieke Kamerbeek nog verwelkomde op, voor een ronduit voortreffelijk smakend Indisch etentje met als enig commentaar, dat het allemaal wel heel snel afkoelde. Een drankje van de penningmeester was inclusief en velen, ja zelfs geblesseerden, waagden zich nog op de dansvloer om onder leiding van Deejay Hoep, op oude Jazz, Fats Domino, Rock and Roll of Oldies but Goldies, nog wat te swingen.

Gerard van der Meij

Foto's ACC 8 september 2015   foto's Donald Noorhoff


Satar Alladin scoort zijn 20.000e run voor SGS

Op 1 september was het op Sparta dan zover: Satar passeerde het magische getal van 20.000 runs. Wat een aantal!
Wij feliciteren hem van harte met deze mijlpaal en hopen dat hij er de komende jaren, in goede gezondheid, nog flink wat aan zal toevoegen.  

Duco Ohm

 


Verslag 1 september 2015 bij Sparta

Een telefoontje bracht uitkomst op de vraag of het nog zou lukken om ook onze tweede wedstrijd dit seizoen op het mooie complex bij Sparta te kunnen spelen. Een enorm regengebied had de tropische temperaturen die er waren teruggebracht naar lage herfsttemperaturen van 16 a 17 graden. Een zeer zelfbewuste Jorg Kamerbeek hielp ons al snel uit de droom. Jullie Onderlingers zouden moeten weten dat ons prachtige grote veld, waarop vanochtend nog kalklijnen zijn aangebracht op de boundary, ligt op een onderheid gebied met vele heipalen ooit bedoeld om hier een nieuw, groot overdekt schaatscomplex neer te leggen, te vergelijken met het Thialf in Heerenveen. Op die palen is toen dat niet doorging een hele dikke laag zand gestort alvorens de grasmat er op werd aangelegd. Daardoor is dit veld zo’n beetje het best gedraineerde van Nederland en kan er ook na veel regen weer snel en goed op gespeeld worden. Vandaar dat met medewerking van K. Abbas en Ellen Santcroos vandaag toch 22 spelers hun geliefde sport, cricket konden beoefenen. Na de koffie of thee geserveerd door Jaap van der Steen en Nazer Mohammed konden wij dus ondanks dat het rond half elf nog in Schiedam regende kort na twaalf uur aan het duel beginnen, met als scoorders Ruud Ackermann en Albert van Nierop.

Het team van captain Ashraf Jamal mocht na een echte toss op het veld, beginnen met batten en kwam met Satar Alladin en Aad de Neef als openers. Voor Satar zou het een belangrijke dag worden, want hij slaagde erin om vandaag zijn 20.000e run bij de Onderlinge te slaan en dat is natuurlijk een prestatie die maar zeer weinigen ik denk eigenlijk niemand, hem ooit zouden kunnen nadoen. De laatste weken haperde zijn scoringstempo wat, maar dat komt iedere cricketer tegen als hij een bepaalde grens wil overschrijden. Hij ging na een heel rustig begin waarbij het overgemiddelde de eerste tien overs niet boven de twee kwam, uiteindelijk in de 15e over met 20 runs retired not out en had zijn fabuleuze record te pakken. Liefst 8 bowlers kregen de eer te proberen hem uit te bowlen, maar dat zat er vandaag ècht niet in. Met applaus en een bijzondere fles jenever werd hij nog even op het ere schild gehesen en voor medeopener Aad de Neef was dat kennelijk zo indrukwekkend dat hij, de over erna, met 12 runs op bowlen van Rob Dhondai die vandaag gelukkig ook weer eens meedeed, door Wim Veenendaal werd uitgevangen. Diezelfde Rob Dhondai zag zijn bowlingcijfers verder opgepoetst worden door de mooiste vang van de wedstrijd door Robbert de Rooij die Walter Prescod na 13 runs op een schitterende manier uitving. Hans Noorhoff zorgde als lefthander voor enorm veel omzettingen in het veld, ik heb geloof ik, minstens de vierdaagse gelopen, maar hij verraste ons toch door als eerste om water te vragen. Na 27 prima runs ging hij uitgeput, door captain Farouk Ayube caught en bowled. Een kennis van captain Ashraf Jamal K. Abbas ging volgens het scoreboek na 2 runs op bowlen van ook al Rob Dhondai, stumped door Dirk Coster. Met zijn bekende glimlach stond Ashraf weer vol vertrouwen te batten, maar de entree van zijn langdurige maatje van vorige week, Pieter Bertels, zorgde voor ja, nee, ja, nee of toch niet, voor de nodige twijfels. Pieter kwam vandaag maar tot 1 run toen hij run out ging. Na 33 runs ging Ashraf die als enige vandaag een vier scoorde, eervol ten onder, op een prima bal van bowler Gerard van Vuuren. Eerder had uw verslaggever al geprobeerd om hem uit te vangen, maar hij kwam niet verder dan een vingerkootje in de verkeerde richting. Dat was ook de reden, dat hij hierna, bij een enorme vangkans op Adriaan Poffers niet reageerde, en zo bowler Gerard van Vuuren in de steek liet, die toch al mocht klagen op een veld dat hem vandaag op zijn zachts gezegd niet echt steunde. Nu bleef onze weer herstelde Adriaan met 18 runs not out. Ellen Santcroos behaalde vandaag 6 runs toen ze run out ging, met een altijd gretige Adriaan. Jan Hoep bleef met 2 runs, not out en Donald Noorhoff, ook hij gelukkig weer teruggekeerd uit het ziekenhuis, kwam niet aan bat, omdat de veertig overs op waren. Bij een stand van 171 waarin liefst 37 extra’s 1 bye, 22 wides en 14 no balls kwam een einde aan de eerste innings. Bowlingcijfers: Mans de Rooij 0 voor 32 in 8, Farouk Ayube 1voor 30 in 8, 1 maiden, Aad van Troost 0 voor 20 in 3, Rob Dhondai ondanks het ontbreken van zijn vrouw, beterschap, 3 voor 31 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 30 in 7, sorry.., Robbert de Rooij, hij komt eraan, 0 voor 10 in 4, Wim Veenendaal 0 voor 8 in 1 en tenslotte Gerard van der Meij, hoeveel overs heb ik nog? 0 voor 9 in 1.

De lunch was goed verzorgd bij Sparta met een heerlijke aardappelsalade, meloen en als bijzonderheid vandaag een warm, Surinaams eitje.

Geen wonder dat onze openers Wim Veenendaal en Robbert de Rooij daarna prima presteerden. Pas na 10 overs viel bij 42 het wicket van Wim Veenendaal die 18 runs behaalde en op bowlen van Jan Hoep door Aad de Neef werd uitgevangen. Robbert de Rooij ging na 17 runs run out. Rob Dhondai had maar een heel kort optreden op de mat, zonder runs werd hij op bowlen van Jan Hoep door Adriaan Poffers uitgevangen. Aad van Troost was op een langzaam balletje van diezelfde bowler echt te vlug en ging na 2 runs bowled. Dirk Coster kreeg na balcontact met zijn bat, na slechts 3 runs op bowlen van K. Abbas toch een LBW door de umpire opgelegd. Een andere umpire Herman Huising, die ook weer eens kwam kijken, gaf aan captain Farouk Ayube op zijn eerste bal van alweer die Hoep ook al LBW. En de ellende is nog niet afgelopen, Herman van der Horst werd op bowlen van Adriaan Poffers ook al zonder runs, uitgevangen door Jan Hoep. En dan het duel waarop iedereen zat te wachten vooral onze dames die heerlijk op een bankje in de zon zaten te koekeloeren. Onze Simon Santcroos werd op bowlen van zijn eigen vrouw Ellen, na slechts 6 runs uitgevangen door alweer Jan Hoep. Toen was er voor de nummers 10 en 11 uw verslaggever en Mans de Rooij geen eer meer te behalen. Uw verslaggever bleef (weer) not out, dit keer met 1 run en Mans ging, door een door mij verkeerd ingeschatte loopsnelheid in verband met zijn liesblessure én door een goede fieldingsactie van Adriaan Poffers, had ik hem toch maar eerder uitgevangen, run out. Na 32 overs waren we met een beschamend totaal van 82 all out. Er waren 31 extra’s: 1 leg bye, 22 wides en 8 no balls. Bowlingcijfers: K. Abbas 1 voor 21 in 9 ( waarom nou weer 9?), Hans Noorhoff 0 voor 22 in 4 en dan de absolute uitblinker van vandaag Jan Hoep, met een onwaarschijnlijke 4 voor 8 in 4, een zuinige Walter Prescod 0 voor 6 in 5, Adriaan Poffers ook al zo zuinig, 1 voor 6 in 4, en gelukkig voor Simon, zijn ook al zuinige Ellen Santcroos 1 voor 9 in 4 en als enige bowler 1 maiden, en tenslotte Pieter Bertels, die van Nelleke, 0 voor 9 in 2.

De eerste consumptie werd door recordhouder Satar Alladin betaald en die smaakt natuurlijk dan net even lekkerder, dan de andere, maar ook zag ik de kouwe jenever rond gaan. Hierna worst, kaas, komkommers, tomaat en heel veel borrelhapjes. Jaap en Nazer kregen ieder nog een fles en Sparta werd bedankt voor de ontvangst en het beschikbaar stellen van twee roze wedstrijdballen. Nog één wedstrijdje en dan zit het seizoen er weer op.

Tot ziens dinsdag bij A.C.C. in Amstelveen voor onze slotwedstrijd met muzikaal diner na.

Gerard van der Meij
Foto's Sparta 1 september 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 25 augustus 2015 bij V.C.C.

Het is in het leven niet altijd zwart – wit. Logisch anders zou Excelsior’20 wel heel veel meer supporters hebben. Vandaag was het weer zo’n typische sombere grijze zomerdag waarop we dit jaar al op meer dinsdagen getrakteerd zijn en gingen we voor het eerst in 6 jaar weer richting Voorburg naar de in 1932 opgerichte Voorburg Cricket Club. Onze gastheer Jaap Mulder stond naast de cake, bij de koffie of thee en Ria en Stef zaten vandaag in de bediening. Een onderhoudsploeg was bezig de oude houten screens in stukken te zagen en ook was aan bandensporen duidelijk te zien hoe dicht bij het enige graswicket van Den Haag, de gemeentelijke maaier was bezig geweest. Eerst zouden wij op een bijveld gaan spelen, maar later konden de touwen toch worden uitgerold omdat alsnog op het hoofdveld voor het schitterende clubhuis gespeeld zou gaan worden.

De Onderlingers hadden afmeldingen ontvangen van een geblesseerde Peter van Giezen en van een zieke Adriaan Poffers, zodat het vandaag een 10 tegen 10 duel zou worden onder leiding van de ervaren captains Walter Prescod en Mans de Rooij. Daar wij pas later konden gaan beginnen, werd besloten dan eerst maar te gaan lunchen, wat voor sommigen die een laat ontbijt net naar binnen hadden gewerkt wel als een verrassing kwam. Ook het kabinet had voor de Senioren Onderlingers nog een verrassing, want dat zou extra geld in gaan zetten voor uitjes van ouderen. Dat zouden dus wel na het kwartje van Kok en dat duizendje van Rutten, zilveruitjes kunnen worden. De vervroegde lunch was opgesierd met veel vers fruit en heerlijke hartige quiches. Het zou in verband met de tijd en de weersverwachting een 35 over partij worden, waarbij na 35 runs een batsman retired not out zou gaan en de bowlers ieder maximaal 7 overs mochten bowlen. Hoewel niet gebruikelijk bij andere afdelingen, is het bij de SGS Senioren Onderlinge toegestaan om als het maximum aantal runs nog niet bereikt is, eventueel later terug te komen om dat aantal alsnog te bereiken. Ook zou, omdat we vandaag met tien tegen tien spelen, de laatste man mogen uitbatten. Ik schrijf dit hier even, om eventuele misverstanden hierover in de toekomst te voorkomen.

Van bij- naar hoofdveld kennelijk zelf slecht verwerkt, want zonder runs ging hij ook al door Ashraf Jamal bowled. Een derde slachtoffer van oor het team van captain Walter kwamen als openers Simon Santcroos en Farouk Ayube in het veld en met een gemiddelde van vijf per over deden ze dat tot zijn volle tevredenheid. Simon steunde Farouk met al die gelopen eentjes prima en Farouk sloeg liefst 6 vieren om uiteindelijk met 35 retired te kunnen gaan. Simon zelf kreeg na 23 runs LBW op bowlen van Mans de Rooij. Tjebbe Westendorp liep zeer tot zijn teleurstelling tegen de eerste nul van dit seizoen aan, toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren door Dirk Coster werd uitgevangen. Robbert de Rooij deed het veel beter en kwam vandaag tot liefst 30 runs toen hij op bowlen van de goed op dreef zijnde Ashraf Jamal stumped ging door Dirk Coster. Gastheer Jaap Mulder had de omzetting vAshraf werd Wilbert Stembord, ook al bowled na 12 runs. Captain Walter Prescod pakte de draad weer goed op en bleef steeds goed kijkend naar de bal na 29 runs retired not out. Aad de Neef kon zodoende ook nog wat overs batten. Uw verslaggever volgde met goed resultaat dat advies van Walter en hij ging na 13 runs retired om ook onze nummer 10 Jan Hoep nog even te laten batten. Jan was daar kennelijk zo door aangedaan, dat hij Aad de Neef die net wat ongelukkig een balletje hoog in de lucht richting Hans Noorhoff had geplaatst na 2 runs een run out bezorgde. Jan zelf bleef met 0 not out. Daarna was er enig geharrewar of er nog verder gespeeld zou worden er waren immers enige Onderlingers die nog niet het maximum aantal runs behaald hadden, retired not out gegaan. Uiteindelijk werd niet verder gespeeld en stond er na 32 overs een stand van 170 op het prima door Albert van Nierop bijgehouden scorebord en in het ook al prima door Ruud Ackermann bijgehouden scoreboek. Hierin zaten 26 extra’s: 1 leg bye, 12 wides en 13 no balls.
Bowlingcijfers: Ashraf Jamal een keurige 3 voor 31 in 7, Aad van Troost 0 voor 41 in 7, Gerard van Vuuren 1 voor 18 in 7, 1 maiden, Hans Noorhoff 0 voor 37 in 5, en Mans de Rooij 1 voor 42 in 6, 1 maiden.

U begrijpt dat met het steeds toenemen van die grijze wolken er snel gewisseld werd en voor het team van Mans, kwamen Dirk Coster en Satar Alladin binnen. Dirk ging soms moeilijk lopend na 31 runs retired not out en Satar voegde vandaag 12 runs toe aan zijn immense totaal toen hij gebowld en uitgevangen werd door Farouk Ayube, die vandaag behalve bowler ook in het veld als fielder grote indruk maakte, vooral met een paar prachtige stops vlak voor de boundary en die fles was dik verdiend. Helaas werden in het veld wat vangkansen gemist en ook waren er zeer tot verdriet van captain Walter, door fouten in het veld wat extra overbodige runnetjes voor onze tegenstander. Ashraf Jamal stond met een grote grijns te batten, het plezier straalde er vanaf, vooral toen hij samen met Pieter Bertels het totaal flink opvoerde. Ondanks het gebrek aan een slok water, waardoor hij zo nu en dan zwart zag, bleef hij keurig met 35 runs retired not out. Ook Pieter had vandaag weer eens een top dag aan bat, weliswaar met enig geluk kwam hij vandaag tot liefst 28 runs toen hij bowled ging door Walter Prescod en dat is natuurlijk geen schande. Hans Noorhoff kwam vandaag tot 13 runs toen hij ook al door Farouk Ayube bowled ging. De eer om de laatste runs te maken lag vandaag bij Aad van Troost, 1 not out, goed voor zijn gemiddelde) en Jaap Geenen bleef met 5 not out. Daarna maakte jammer genoeg, regen verder spelen onmogelijk en moest bij een stand van 157 voor 6 gesloten worden. In dit totaal zaten liefst 32 extra’s, 1 bye, 2 leg byes, 22 wides en 7 no balls en hieruit bleek wel, dat wij eigenlijk de zieke Adriaan Poffers als bowler vandaag echt niet konden missen. Hoewel wij op het kunstgras wicket gespeeld hadden werd door ons het graswicket met de gereedstaande karren weer netjes afgedekt, waarna de natte touwen met vereende krachten weer werden opgelust en opgehangen aan het touwenhok.
Bowlingcijfers: Jan Hoep, eerst vier, daarna de rest, 0 voor 31 in 7, Jaap Mulder 0 voor 55 in 7 een tikkie duur, Farouk Ayube 2 voor 21 in 5, Robbert de Rooij 0 voor 28 in 5, jammer dat de extra’s gingen toenemen bij het vermoeid worden van de arm, en de altijd zuinige Walter Prescod 1 voor 19 in 7. Helaas voor onze bowlers, geen maidens. Mans de Rooij, Gerard van Vuuren en Arjen van de Pol kwamen vandaag niet aan bat.

Ook vandaag waren er weer Onderlingers die met hun soms natte kleren eerst gingen douchen in de ruime kleedkamers, wat natuurlijk de sfeer niet bevordert. Toch werd met kaas, worst, bitterballen en vooral een lekkere keuze Franse kazen op toastjes zoals een romige brie en een overrijpe camembert, die met liefde door Nelleke Bertels werden besmeerd, bij een biertje, wijntje of andere consumptie nog even nagenoten. Van de aanwezige dames kreeg ik de vraag, waarom ik eigenlijk zo weinig over mijn eigen cricketprestaties schreef. In de eerste plaats moet er dan ook wel van een prestatie sprake zijn, maar het toegeschoven gedichtje wil ik u niet onthouden:

Gerard, je deed ons vandaag een groot plezier, met het slaan van die ene, keiharde vier.
We wensen je verder veel succes, met het blijven oefenen op je allereerste zes.

De foto’s werden bij het ontbreken van Donald vandaag, door Arjen van de Pol gemaakt. Volgende week de Onderlingers bij Sparta, komt dat zien.

Gerard van der Meij

Foto's VCC 25 augustus 2015   foto's Arjen v.d. Pol


Verslag 18 augustus 2015 bij Kampong

Iedereen had het goed begrepen. De S.G.S. Senioren Onderlinge wedstrijd die eerst bij Qui Vive gespeeld zou worden was verplaatst naar Kampong, zodat dit voor velen de tweede keer was dat wij dit seizoen hier onder de schaduw van het Galgenwaard stadion van FC Utrecht zouden gaan spelen. Je hoefde niet persé een zwartkijker te zijn om vanochtend voor alle zekerheid toch eerst maar even de e-mail te raadplegen om te kijken of het duel na de overvloedige regenval van de laatste dagen niet afgelast zou zijn. Vanochtend werd de koffie, thee of cappuccino voor ieder vers gemaakt door gastheer Floris Jansen en uiteraard kon daar een lekker koekje bij genomen worden. Bij voldoende belangstelling bleek het zelfs mogelijk, om in het Charles Verheyen Paviljoen na de wedstrijd ook nog te genieten van een heerlijk rijstgerecht en gelukkig waren daar vandaag genoeg liefhebbers voor. Captain Mans de Rooij vertelde een spannend verhaal hoe een specht bij hem thuis aan zijn hardhouten kozijnen aan het tikken was, mocht u dus zo’n vogeltje met een enigszins afgestompte snavel zien, dan moet dat haast wel die sloper van Mans zijn. Verder viel mij op, dat de toch redelijk op leeftijd zijnde banken bij Kampong allemaal aan de ketting liggen. Een hele troost voor mogelijke dieven want ook oud ijzer levert tegenwoordig nog aardig wat op. Na het geblesseerd afmelden van Deo Misier waren er toch nog 23 enthousiaste Senioren Onderlingers via natte en miezerige wegen naar het Kampong complex gekomen, het aantal vrouwelijke supporters vandaag viel, wellicht door de kou, een beetje tegen.

Het team van captain Walter Prescod ging eerst fielden en deed dit eigenlijk helemaal niet slecht. Openers Satar Alladin en Arjen van de Pol kwamen, tegen het door Walter goed opgestelde team bijvoorbeeld na 7 overs niet verder dan een totaal van 7. En Arjen was zo wijs, om na 9 overs zelf retired te gaan om te zien of andere batters er wellicht wél door heen konden komen. Satar behaalde uiteindelijk 22 runs toen hij op bowlen van Farouk Ayube gestumped werd door wicketkeeper Donald Noorhoff. Broer Hans Noorhoff ging na 4 runs bowled door Arthur van Lunszen. Bhupin Changoer liet het hele veld de boundaries opzoeken omdat hij liefst 5 keiharde vieren scoorde. Na 32 runs kreeg hij LBW op bowlen van Gerard van Vuuren, waarmee hij vandaag topscorer werd. Simon Santcroos hield zich vandaag aan zijn voornemen om niet te vlug uit zijn crease te stappen en behaalde vandaag 11 runs toen hij bowled ging door een mooie bal van Adriaan Poffers. Peter van Giezen kwam tot 7 runs toen hij werd gebowld door Gerard van Vuuren. Op bowlen van Adriaan Poffers liet Donald Noorhoff, gewapend met zijn enorme handschoenen, na eerder wat vangkansjes gemist te hebben, een mogelijkheid om captain Mans de Rooij, na 15 runs halverwege de mat uit te vangen. Dirk Coster werd op bowlen van Walter Prescod na een balletje dat heel dun zijn bat raakte, wel keurig uitgevangen door wicketkeeper Donald. Of er een misschien een rekenfoutje door onze captain gemaakt was, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, maar in de laatste, dus 40e over maakte bowler Tjebbe Westendorp zijn debuut en in die over vielen liefst drie wickets. Twee run outs, waar ook uw reporter zijn deel in had, respectievelijk van Jan Hoep na 1 run en Aad van Troost na 12 runs en vervolgens een mooie vang van Adriaan Poffers bij Pieter Bertels die zonder runs vandaag toch al een moeilijke dag had. Roelof Kruijshoop bleef zonder een bal geslagen te hebben not out (want hij stond aan het dode wicket), bij een eindstand van 133, waarin slechts 17 extra’s zaten 14 wides en 3 no balls. Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 2 voor 23 in 8, Adriaan Poffers 2 voor 29 in 8, 2 maidens, Arthur van Lunszen 1 voor 41 in 8, Farouk Ayube 1 voor 26 in 8, 1 maiden, Walter Prescod een keurige 1 voor 11 in 7, en Tjebbe Westendorp 1 voor 3 in 1.

De lunch was weer prima verzorgd en vooral die wortelsoep met gember ging er onder deze weersomstandigheden prima in. Ook was er nog een zelfgemaakte eiersalade en voor de liefhebbers een exotische quinoa salade, bij deze laatste salade lijken de korrels een beetje op gebroken graankorrels. Verder waren er weer meloen en heerlijke grote druiven. Het weer werd er niet beter op, maar de lichten van het stadion gingen toch niet aan. Na 3 overs stond er door de vele extra’s al een totaal van 21 op het scorebord, maar dat kennelijke makkie, zou later toch vies tegenvallen. Tjebbe Westendorp liep met een omtrekkende beweging zijn wicket omver en de umpire zag dat nog als onderdeel van zijn slagpoging en dus ging hij na 9 runs op bowlen van Aad van Troost bowled, hit wicket. Herman van der Horst maakte kennis met het venijnig en snelle bowlen van Bhupin Changoer en ging na 6 runs bowled. Gerard van Vuuren kwam tot 19 runs toen hij op bowlen van Mans de Rooij mooi werd uitgevangen door Jan Hoep. Farouk Ayube liep na 8 runs tegen een volgens hem wat hoge LBW aan en uw verslaggever moest na 2 runs via een run out zijn captain de gelegenheid geven om verder te gaan. Helaas, twee ballen later zat ook Walter Prescod met 8 runs aan de kant, toen hij op bowlen van Hans Noorhoff door wicketkeeper Dirk Coster werd uitgevangen. Ook Aad de Neef liep na 7 runs tegen een run out aan. Onze hoop was toen gevestigd op Arthur van Lunszen, maar deze kreeg op bowlen van Jan Hoep en ver naar voren komend een onverwachte LBW na 20 runs. Wilbert Stembord probeerde nog wat te forceren, maar kwam na 2 runs via een run out, wat te laat aan de overkant. Adriaan Poffers verbleef wel op de mat, maar dikwijls aan het dooie wicket en bleef met 4 runs not out. Als u over een en dezelfde bal twee Noorhoff-stories wilt horen moet u eens vragen hoe Donald Noorhoff uitging na 1 run. Volgens Donald raakte hij met zijn bat de grond, dat een tik geluid veroorzaakte en volgens Hans raakte hij echt de bal en werd door de vandaag overigens niet geheel fitte Dirk Coster uitgevangen op bowlen van Aad van Troost. Ben ik even blij, dat ik geen umpire was, ga er maar aan staan. Na 36 overs kwam zo bij een stand van 113 een einde aan de tweede innings, waarbij in alle nattigheid vergeten werd dat onze Adriaan Poffers eigenlijk nog had mogen uitbatten. In die 113 zaten 27 extra’s: 3 byes, 17 wides en 7 no balls. Bowlingcijfers: Roelof Kruijshoop, vandaag lukte het even niet, 0 voor 16 in 2, Aad van Troost 2 voor 32 in 8, 1 maiden, Jan Hoep een weer keurige 1 voor 13 in 8, 1 maiden, Bhupin Changoer 1 voor 20 in 8, 1 maiden, en wat dacht u van de man in vorm Mans de Rooij 2 voor 11 in 7, 1 maiden en tenslotte Hans Noorhoff 1 voor 18 in 3.

Vanwege de kou eerst douchen en dan pas een drankje met worst, kaas en een lekker bitterballetje. Genoeg stof om na te praten en de flessen wijn, gingen onuitgereikt mee terug voor een volgend keer. De warme maaltijd met heerlijke saté en kroepoek ging er bij deze kou natuurlijk ook best in en vooruitgekeken werd naar onze volgende wedstrijd bij V.C.C. in Voorburg. Wij brachten Pieter Bertels thuis en vervolgens heb ik, nadat bleek dat de scores in het scoreboek tot een sluitend geheel voerden, snel dit verslag gemaakt, omdat daar door enige ongeduldigen al naar werd uitgekeken.

Gerard van der Meij

Foto's Kampong 18 augustus 2015   foto's Donald Noorhoff en Arjen v.d. Pol


Verslag 11 augustus 2015 bij Bloemendaal

Wij Nederlanders houden van mopperen en neigen soms naar het negatieve. In de gratis lokale bladen worden meestal eerst de overlijdensberichten gelezen, alvorens wordt overgegaan tot de veelal matige weerberichten. Ook de sport geeft mogelijkheden tot mopperen en dan vooral voor de wat nettere supporters. Zonder politie lijkt het bijna onmogelijk om voor de echt fanatieke aanhang nog een wedstrijd op niveau te kunnen spelen. Kijk, en kom dan eens naar een schitterend veld als dat van C.C. Bloemendaal waar een soort romantische rust heerst, hoewel enige Onderlingers daar al vroeg in de weer waren om het cricketveld in orde te maken. Vooral toen de reeds geplaatste plastic doppen die de boundary aangaven, werden verwijderd en vervangen door touwen die in een cirkel werden neergelegd, dacht ik aan de moeilijkheden die dat voor onze grote loper Adriaan Poffers zou gaan opleveren nu hij niet meer van de ene naar de andere kant van het veld kon sprinten om iedere verre bal op te halen, want zoals bekend blijf je bij een cirkel dan rondjes lopen.

Iets na twaalf uur kon na de koffie met appeltaart van Pauline door partij B onder aanvoering van Dirk Coster die de toss gewonnen had en ging batten, de wedstrijd beginnen. Er zaten vandaag bij de S.G.S.-Senioren Onderlinge voor mij enige nieuwe gezichten zoals Eric de Haard en Abraham Thomas, maar je mag ook Bram zeggen volgens het SGS Seizoenboekje en één nieuwe heup: Jaap Geenen. Eric stond als een huis, maar medeopener Aad van Troost kon na 6 runs al weer terug na een run out. Jaap Geenen kwam in en liet met 3 harde vieren zien, dat hij het batten bepaald nog niet verleerd was. Na 17 runs ging hij op een wat merkwaardige wijze run out, omdat hij dacht dat hij door onze verre Adriaan uitgevangen werd. Weliswaar deed Adriaan daar tot drie keer toe serieuze pogingen toe, maar hij slaagde er niet in om de bal onder controle te krijgen en dus was Jaap eigenlijk wat te vroeg vertrokken. Eric de Haard kwam vandaag tot 31 prima runs toen hij bowled ging door Walter Prescod. Farouk Ayube kon terug naar de kant toen hij na 14 runs op bowlen van Bram Thomas gevangen werd door wicketkeeper Donald Noorhoff. Hans Noorhoff kwam vandaag tot 6 runs toen hij bowled ging ook al door Bram Thomas. Deo Misier vond het niet erg dat vandaag Chan Soekhram niet meedeed, want die ving hem vorige week wél, nu werd hij een paar keer gemist en u weet: catches win matches. Deo stelde zich met 40 retired not out, dus weer kandidaat voor die fles droge witte wijn uit Zuid Afrika. Gerard van Vuuren lijkt de laatste weken een abonnement te hebben op een LBW. En ook vandaag kreeg hij dit na 11 runs op bowlen van Walter Prescod te horen. Tjebbe Westendorp loopt zoals bekend alleen en zonder woorden, op gevoel, en dat is wel eens lastig voor zijn maatje aan de overkant. Vandaag slaagde hij er met 10 runs in, om samen met Bas de Gaay Fortman met 4 runs not out te blijven, toen de veertig overs op waren bij een totaalstand van 173 waarin 34 extra’s zaten 2 byes, 7 leg byes, 23 wides en 2 no balls. Arjen van de Pol, Jan Hoep en captain Dirk Coster, wiens team dus met twaalf man speelde, kwamen dit keer niet aan bat. Bowlingcijfers; Ashraf Jamal 0 voor 33 in 8, Adriaan Poffers 0 voor 32 in 8, Mans de Rooij 0 voor 41 in 8, Walter Prescod 2 voor 30 in 8, Bram Thomas 2 voor 20 in 7 en last but not least, een wat door commentaar afgeleide bowler Pieter Bertels 0 voor 8 in 1.

De lunch ging er goed in. Er waren salades, kleine zachte broodjes en veel fruit, o.a. meloenen en pruimen. Tijdens zo’n lunch doet het natuurlijk altijd goed, als je laat merken de krant al gelezen te hebben. Positief of Negatief. Wist u ook dat het Nederlands record kersenpitten spugen nu op 19,81 meter staat? En wist u ook dat door de droogte, veelal helaas niet op dinsdag, de piepers fors duurder zullen worden en de frietjes korter?

Tja, dat waren waarschijnlijk niet de gedachten van onze openers Pieter Bertels en captain Satar Alladin. Pieter wilde natuurlijk voor zijn aanwezige kleinkinderen excelleren en zag zich tot zijn verbazing na 2 runs op bowlen van Gerard van Vuuren uitgevangen worden door Eric de Haard, die er volgens Pieter toch echt een heel stuk naar toe moest. Satar behaalde eindelijk weer eens een bekeken 25 runs, door voorzichtig manoeuvrerend en geen risico nemend, de wat mindere ballen af te wachten. Op bowlen van Jan Hoep werd hij toen gevangen door Gerard van Vuuren. Simon Santcroos, die zo goed had staan fielden, had zich ook enige voorzichtigheid bij het batten voorgenomen, doch nog zonder runs werd hij al heel snel op bowlen van Deo Misier door Dirk Coster gestumped. Mans de Rooij wilde mij het plekkie waar de bal kwam, toen hij na 15 runs ook al op bowlen van Deo, LBW kreeg, nog wel aanwijzen, maar ja ik zat met mijn gedachten nog bij die frieten. Ashraf Jamal had vandaag met 26 runs ook een heel nuttige bijdrage in het resultaat; op bowlen van Farouk Ayube werd hij door gastheer Jan Hoep gevangen. Iedereen heeft het over de geniale wonderhak van ADO doelman Martin Hansen die tegen PSV in de 95e minuut nog wel op verbazingwekkende wijze de gelijkmaker scoorde. Maar over verbazing gesproken, u had dan vandaag ook eens moeten kijken naar het gezicht van onze Walter Prescod toen hij na een lichte draai van zijn bat, na slechts 4 runs, op bowlen van Jan Hoep met de achterkant van dat bat de bal in zijn eigen wicket speelde. Botte pech! Toen kwam het neer op onze nummers 7 en 8: Loopwonder Adriaan Poffers en nieuwkomer Bram Thomas. Heel geduldig lieten zij de run rate weer wat oplopen en ze liepen soms zelfs runnetjes, die het eigenlijk niet waren. Ook hier werden door de fielders wat vangkansen gemist. Een run out kon bijna niet uitblijven, maar gelukkig voor partij A gebeurde dat voor Bram Thomas pas na 35 runs. Adriaan bleef staan en bleef met 26 runs keurig not out. Goede steun kreeg hij nog van Aad de Neef die vandaag weer eens 8 belangrijke runs scoorde, toen hij achter het wicket op bowlen van Hans Noorhoff werd uitgevangen door Dirk Coster. Donald Noorhoff bleef met 1 run not out en samen was dat in deze spannende partij net genoeg om in de veertigste over met 174 voor 8 de overwinning binnen te halen. U w verslaggever kwam dit keer niet aan bat maar kon 3 ballen voor het einde van de veertigste over vaststellen, dat we daarbij die 32 extra’s: 5 byes, 4 leg byes, 19 wides en 4 no balls, keihard nodig hadden. Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 1 voor 33 in 8, Deo Misier 2 voor 32 in 8, Aad van Troost 0 voor 32 in 5 3/6, Jan Hoep 2 voor 23 in 8, 1 maiden, Farouk Ayube 1 voor 33 in 8 en Hans Noorhoff 1 voor 12 in 2.

Adriaan werd door zijn algehele prestatie vandaag, wie durft rustig de voorlaatste over een maiden weg te geven en de bal alleen te stoppen, uitgeroepen tot man of the day, maar voor Pauline, die jarig was, werd er door een groot mannenkoor gezongen en die aubade, ze bedoelde serenade, was misschien nog wel leuker voor haar dan die flessen wijn. Ook de umpires en scoorder werden bedankt en na prettig nieuws over de kosten van de rijsttafel bij onze slotwedstrijd, werd nogmaals uitdrukkelijk vermeld dat komende dinsdag niet bij Qui Vive maar bij Kampong wordt gespeeld. Alle toeschouwers bij Bloemendaal en daar waren veel oude bekenden onder, ook hartelijk dank voor jullie aanwezigheid.

Gerard van der Meij

Foto's Bloemendaal 11 augustus 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 4 augustus 2015 bij Hercules

En weer werd het dinsdag en weer regende het. Niet in Schiedam waar wij zonder jas droog in de auto konden stappen, maar onderweg naar Utrecht werden de hemelsluizen flink opengetrokken; als dat maar goed kwam. Bij Hercules waar we de helaas nog steeds geblesseerde Robert Rusche ook weer eens tegen kwamen, kon je bij de koffie naast gewone koekjes ook een knapperige ouwerwetse lange vinger kiezen. Nou die ging er wel in, want net als voorgaande jaren waren er door wegwerkzaamheden weer veel omleidingen nodig om de Veemarkt te kunnen bereiken. Aardig wat senioren waren daardoor wat te laat, maar dat had onze Tjebbe Westendorp de gelegenheid gegeven om wat heerlijke pruimen in te slaan en door de gevallen regen konden we toch eigenlijk ook niet op de geplande tijd van 12.00 uur beginnen. We moesten uitwijken naar veld 5/6 omdat het hoofdveld door oliesporen was vervuild en daardoor moesten de bowlers vandaag op een nogal smalle mat hun prestaties etaleren.

Captains vandaag waren twee broers: van team A Hans Noorhoff en volgens Ashraf die vertelde bij het tweede team te moeten spelen, Donald Noorhoff. Zo’n smalle mat garandeert veel extra’s en die kregen we dan ook genoeg. Scoorder Ruud Ackermann had grote moeite om al die extra’s in die kleine hokjes te verwerken. Als er dan ook nog eens wat later een glas water over het scoreboek wordt gekieperd, valt het niet mee om het resultaat boven water te krijgen, maar we doen een poging. Aad van Troost en Deo Misier waren onze openingsbowlers en deden dat gezien de omstandigheden en een opdrogend veld, eigenlijk helemaal niet slecht. Wouter Herklots werd op bowlen van Deo Misier na 4 runs door een vandaag zeer attente Dirk Coster gestumped. Datzelfde overkwam Roelof Kruijshoop die geduldig liet zien, dat hij met 27 runs zijn nieuwe bat niet voor niets zo lekker ingeklopt had. Robbert de Rooij bowlde ook weer eens sinds lange tijd en zag op zijn bowlen na 10 runs ook Chan Soekhram, die vandaag voor het eerst dit seizoen bij de S.G.S. Senioren Onderlinge meedeed, door Dirk gestumped worden. Herman van der Horst bouwde rustig zijn totaal op en kwam tot 13 runs toen hij op bowlen van ook al Deo Misier werd uitgevangen door Farouk Ayube. Ashraf Jamal kan heel veel met een cricketbal, zo kan hij een bal zo maar van links naar rechts laten springen, maar vandaag als batsman kwam er met maar 1 run tegen de ervaren en zuinige bowler Gerard van Vuuren, maar weinig van terecht. Satar Alladin had misschien wel grote plannen om zijn enorme aantal behaalde runs uit te breiden, maar na een misverstand moest hij zonder runs, run out, weer terug naar de kant. Mans de Rooij kwam ook al niet verder dan die ene vier, toen hij bowled ging door alweer Deo Misier, die hard op weg leek naar zo’n heerlijke fles droge Zuid Afrikaanse wijn. Jan hoep verrekte iets en verrekte vervolgens om nog verder te spelen. Hij ging na 7 runs retired hurt. Adriaan Poffers onderschatte de lengte en de snelheid van onze boomlange Aad van Troost en ging na 12 runs caught en bowled. Ik schrijf niet meer, dat Aad de Neef steeds not out blijft, want sindsdien heeft hij al twee keer een nul te pakken, vandaag run out. Tjebbe Westendorp behaalde 4 runs toen hij tot zijn en veler verbazing op bowlen van Aad van Troost op een waarlijk prachtige wijze en heel laag boven de grond werd uitgevangen door Farouk Ayube. Ik zou het, ook zonder mijn gekneusde stuitje, niet kunnen nadoen. Captain Donald Noorhoff bleef met 1 run not out, maar wie had wat anders verwacht? Dat betekende wel dat na 36 overs en één bal het twaalftallige team all out was voor een totaalstand van 127, waarin Mr. Extra met 44 topscorer was bestaande uit 1 bye, 3 leg byes, 18 wides een 22 no balls. Dat komt natuurlijk door dat smalle matje. Bowlingcijfers: Aad van Troost 2 voor 19 in 5 1/6, Deo Missier 4 voor 29 in 8 1 maiden, Farouk Ayube 0 voor 25 in 8, 1 maiden, Robbert de Rooij 1 voor 17 in 3, Hans Noorhoff 0 voor 7 in 1, Gerard van Vuuren 1 voor 13 in 7, 2 maidens en Jaap Mulder, hij komt eraan, 0 voor 14 in 4. Frappant was dat enige bowlers meer extra’s dan runs tegen kregen.

De lunch was bij Hercules weer goed verzorgd, een heerlijke koude tonijn pasta, vers gebakken broodjes gezond of met andere vleeswaren, lekkere meloen en dan natuurlijk nog die pruimpjes van Tjebbe. Hoopvol begon het eerste elftal aan de tweede innings. Het veld was wat opgedroogd en de ballen kwamen nu weer aardig op. Toch hadden openers Arjen van de Pol, na 4 runs bowled door Roelof Kruijshoop, en Simon Santcroos na 8 runs op bowlen van Ashraf Jamal gestumped door Donald Noorhoff, zich die opening wel wat anders voorgesteld. Ook Robbert de Rooij gaat binnenkort weer wat oefenen, want nu werd hij op bowlen van Roelof Kruijshoop en nog zonder runs uitgevangen door zijn broer Mans de Rooij, tja, familie… . Roelof Kruijshoop behaalde nog een derde wicket, toen op zijn bowlen en na maar 5 runs Deo Misier werd uitgevangen door Chan Soekhram, die hij volgens zeggen even uit het oog had verloren. Tja, dat moet je natuurlijk niet doen en daar ging zijn wijn. Gerard van Vuuren kwam er na 5 runs achter, dat hij even een wijsvinger van de umpire gemist had, toen hij zijn rug naar hem toedraaide. Tot zijn verrassing kreeg hij LBW op bowlen van Ashraf Jamal. Farouk Ayube was onze topscorer met 23 runs, toen kreeg hij bij een mislukte slagpoging LBW, op bowlen van Adriaan Poffers. Ja, jammer, maar je moet toch runs maken zei hij nog. Captain Hans Noorhoff, die er op eigen terrein in slaagde ieder in het eerste team te vriend te houden, hulde daarvoor, kon na zijn matige bowlen nu als batsman maar 10 runnetjes bijdragen in het totaal en dat is natuurlijk echt wat te weinig. Op een mooie bal van Mans de Rooij eindigde zijn optreden. Diezelfde Mans verschalkte ook heel dun Aad van Troost, die na maar 1 run door wicketkeeper Donald Noorhoff werd uitgevangen. Dirk Coster onderging na 3 runs hetzelfde lot en dus kon alleen uw geblesseerde verslaggever, die mocht uitbatten misschien nog wat betekenen. Zijn zeven runs waren lang niet genoeg voor de overwinning, maar hielpen hem wel aan zijn eerste 500 runs gescoord in heel veel seizoenen bij de S.G.S. Senioren Onderlinge. Bowler Adriaan Poffers maakte met een inside edge balletje een eind aan zijn optreden in de 38e over bij een totaalstand van 102. Extra’s 34: 1 leg bye, 24 wides en 9 no balls. Bowlingcijfers: Chan Soekhram 0 voor 21 in 7, 1 maiden, Roelof Kruijshoop 3 voor 18 in 8, 1 maiden en daarmee, maar ook door zijn batten en onze ontvangst in Hengelo man of the day, Ashraf Jamal 3 voor 21 in 8, Mans de Rooij 3 voor 24 in 8 en Adriaan Poffers ondanks de enorme afstanden die hij als fielder aflegde en waarbij hij alle boundaries bemande, 2 voor 17 in 6 2/6, 1 maiden.

Team 1 had het vandaag dus nét niet gehaald, maar dat belette ons niet om in het zonnetje nog even te proosten op die 500 runs, je moet in dit leven geen mogelijkheid voor een feest voorbij laten gaan, daarvoor is het immers veel te ernstig. Na nog wat consumpties en bittergarnituur volgde nog de mededeling dat de wedstrijd bij Qui Vive die op 18 augustus was gepland, niet daar, maar bij Kampong gespeeld gaat worden.

En volgende week bij Bloemendaal kijken of er nog meer Onderlingers zijn, die stiekem hun totaalscore bijhouden.

Proost alvast.

Gerard van der Meij.

Foto's Hercules 4 augustus 2015   foto's Donald Noorhoff en Arjen v.d. Pol


Louk Hartong stopt na 32 jaar met actief cricketen bij SGS en de Senioren Onderlinge

Klik op de foto's en deze openen groot.

Het was donderdag 30 juli j.l. een gedenkwaardige dag: onze in 2007 tot Lid van Verdienste benoemde Louk Hartong nam afscheid van het actieve cricketleven temidden van zoveel vrienden. Natuurlijk waren er woorden van dank richting deze trouwe SGS-er die overigens al in 1985 Lid van Verdienste van de KNCB was geworden. Donald Noorhoff verrichtte speurwerk en maakte een prachtige foto met daarop vermeld alle wedstrijden, runs, maidens, wickets en vangen. Zijn productie van 32 jaar op één foto !  

Een samenvatting luidt:  

Wedstrijden  innings  no   runs  h.s.   gem.     overs  maidens  runs  wckts  gem.   vangen      
     216             163        48   1701   63    14.79      1603       148       5777   299     19,32      61

Dergelijke gegevens kunnen natuurlijk slechts verzameld worden als mannen als Wim Neleman en Mart Meerdink Veldboom met UD gegevens, Maarten Ingelse en onze topfotograaf Donald Noorhoff voor SGS cijfers en foto’s de handen ineen slaan. Dank mannen !

Wij zullen Louk dus niet meer in het wit aantreffen. Wel kregen wij zijn toezegging dat hij regelmatig zal komen umpiren.
Louk het was een voorrecht om met je te mogen spelen en te umpiren. Rest mij nog één vraag…… hoeveel lieve tackeltjes heb jij in die 32 jaar gehad ? Ik zie je nog met je moeder langs de lijn zitten met een felle tackel op je bag. Maar dat is alweer erg lang geleden…
We worden oud makker ! Blijf gezond Louk en, bovenal, blijf nog lang in ons midden !  

Duco Ohm - 03-08-2015


Toer door het Oosten

Verslag maandag 27 juli 2015

In de afgelopen tour de France werd de gele trui geler dan ooit. De S.G.S. Senioren Onderlinge kon hierbij natuurlijk niet achterblijven en dus was het dit keer bij van der Valk in Hengelo natter dan ooit. Met twee krukken en een nieuwe knie, een moeilijke knie vertelde de chirurg mij, was mijn vrouw Petra er dit keer ook weer bij, maar ze moest dan wel vóór in de auto zitten en gelukkig kon onze vaste passagier Bep van Lingen, die ook alleen maar voorin wil zitten, dit keer meerijden met Aad en Nel van Troost. Om 18.00 uur was het hele Onderlinge gezelschap compleet aanwezig voor de welkomstborrel. Dat kwam mooi uit, want deze kwam voor rekening van penningmeester Dirk Coster. Kijk, weet je zoiets van tevoren, dan neem je uiteraard champagne, maar dat droge witte wijntje smaakte ook wel. Na enig overleg en het raadplegen van de buienradar, werd besloten om de voor morgen geplande wedstrijd op het terrein van C.C. Hengelo niet op dinsdag, maar op woensdag te gaan spelen omdat de weersvooruitzichten dan wat beter leken. Uiteraard moesten er toen heel wat telefoontjes en E-mails verstuurd worden, om te voorkomen dat spelers, umpires of toeschouwers een vergeefse reis zouden maken. Zo rond 19.00 uur konden wij in de zo langzamerhand vertrouwde hoek aan de gereserveerde tafel, heel van der Valk zat ook op een gewone maandagavond vol, om van een heerlijk diner te genieten. Tot verrassing van mijn tafelgenoten bleek je op verzoek, ook in aanmerking te kunnen komen voor een dinner-deal, hoewel dit niet als zodanig op de menukaart vermeld stond, waarbij je tegen een aantrekkelijke prijs kon kiezen uit verschillende en flinke voor,- hoofd,- en nagerechten. Gelukkig was ook het uitgebreide saladebuffet, eventueel met rabarber, nog steeds en gratis aanwezig. Bij de maaltijd hoorde je niets anders dan lof, op de dankzij inspanningen van Chris en Heleen Bax voor een leuk prijsje verkregen prachtig gerenoveerde kamers. Hulde, en dat envelopje voor Heleen was dan ook dubbel en dwars verdiend. Aan de Schiedamse tafel werden enige jeugdherinneringen opgehaald, waarbij uw verslaggever tot grote hilariteit, het in zeer beperkte kring bekende lied: Wie levert u het roomverse ei… met enige overtuiging ten gehore bracht. Na het diner werd er nog gebridged met de te verwachten winnaars Satar Alladin en Gerard de Leede, en anderen speelden nog een spelletje domino. Petra en ik genoten in ons prima, grote Zwitserse bed, liggend nog even van een detective op de t.v. in onze prachtige kamer, met airco.

Foto's dag 1 aankomst in Hengelo  foto's Donald Noorhoff  


Verslag dinsdag 28 juli 2015

’T is amper-an, da’j dr-wat van begriepen könnt, tja da’s Twents en dus begin ik vandaag maar met een in het Hollands vertaald Twents spreekwoord dat luidt: Als je de naam hebt, vroeg op te staan, kan je gerust nog wat langer blijven liggen. En dat deden wij dus. Na een heerlijk ontbijt, je neemt toch weer meer dan je eigenlijk van plan was, maakten we plannen wat we op deze vrije, maar bepaald niet regenvrije dinsdag zouden gaan doen. Eerst gingen we naar het nabijgelegen Delden, om daar een paar leuke kaarten te kopen voor de ouders en de oma en opa van Tim omdat wij weer eens tante en oom geworden waren. Daarna gingen we Delden bekijken die toch wel wat leuke en aparte winkeltjes had en op het kerkplein van de oude Blasius bewonderden wij romantisch een mooie zonnewijzer in de regen. Daarna wilden wij het uitgestrekte landgoed en kasteel Twickel gaan bekijken, maar we mochten met de auto niet verder dan een parkeerplaats met slagboom rijden. Nu zeggen ze in Twente wel: Brutale leu hebt de halve wearlnd en de andre helfte is van oe, maar wij durfden toch geen bekeuring te riskeren. Het kasteel, wordt ook nu nog bewoond en is in privaat bezit van een Duitse baronesse. Zij houdt niet van troep, maar wil vooral geen auto’s bij haar op de stoep. (Gehsteig). Al met al was het voor Petra een heel eind krukken en eigenlijk wat te ver om te lopen, dus besloten we maar weer weg te gaan, om een misschien overdekt winkelcentrum te gaan bezoeken. Dus gingen we hierna naar Oldenzaal (Alden Seele) en een Seele is zo u weet een groot meestal oud zaalgebouw. Oldenzaal, de glimlach van Twente, is trots op zijn Plechelmuskerk. Een oude Romaanse basiliek, waar je door de kruisjes op talloze straatstenen rond de kerk, herinnerd word aan de vele duizenden mensen die rond de kerk in de loop der tijden zijn begraven. Uiteraard was er voor de meer vermogenden Tukkers ook een mogelijkheid omdat overdekt te laten doen, en die werden dan ook in de kerk begraven en daar komt dan ook de bekende term rijke stinkers vandaan. Oldenzaal ziet uit naar de komende 4 tot en met 9 augustus als de Boeskool lös gaat, en u weet Boeskool = witte kool, en dat feest is een van de nog weinige grote feesten in Nederland met vele soms heel bekende artiesten en een grote braderie, waar nog geen toegang voor betaald hoeft te worden. Op een terrasje name wij bij een aarzelend doorkomend zonnetje nog een lekkere cappuccino en ik liep wat ongelukkig een nat achterwerk op door op een daar op een stoel liggend uitnodigend zacht kussentje te gaan zitten. Ja, het had ook hier geregend. Dus nog maar een opwarm drankje in het hotel voor een al weer smakelijk diner. Daar hoorden wij ook dat de echte diehards, ze konden het toch niet laten, bij Hengelo in de kooi nog wat geoefend hadden. Bij het ontbreken van een echt wicket werd met vereende krachten een uniek zogenoemd takken- wicket opgericht, met als voordeel, dat je niet zo snel uit was. Heleen Bax en Bep van Lingen gingen dit keer voor het onbeperkt mosselen eten en hadden daar bepaald geen spijt van. Heerlijk! Aad de Neef wilde bij zijn toetje graag een parapluutje, maar kreeg een vuurwerk fonteintje, waardoor velen dachten dat hij jarig was. Hij niet, maar Pieter Bertels (70 not out en van zijn Nelleke een Paolo Conte Concerto (Max?) cadeau) wél, zou hij dat morgen nog weten? Nog even werd er gedominood waarbij ik verborgen talenten bij Aad van Troost ontdekte, die terwijl echt niemand helemaal uit kon, als enige zomaar over een dubbel blanco bleek te beschikken, kijk daar win je mee. Ook de bridgers kwamen nog aan hun trekken, maar niet te lang, want misschien, morgen op tijd weer op en dan toch nog een onderlinge cricketmatch op Hengelo.

Foto's dag 2 in Hengelo  foto's Donald Noorhoff

 


Verslag woensdag 29 juli 2015

Grote plassen omzoomden het parkeerterrein van van der Valk Hengelo, als teken dat het ook vannacht zeker niet droog geweest was. Eerst trekken forse buien het land in, met onweer en hagel, later zou het wat droger kunnen worden. Bij het ontbijt nu en dan een aarzelend zonnetje en dus op naar sportpark Slangenbeek waar onze gastheren al met de koffie, thee en krentenwegge stonden te wachten. Satar meldde, na eerst even het grote aantal dames extra welkom te hebben geheten, dat dat vandaag zonder onze gastheer Roelof Kruijshoop die zijn vrouw Aly in het ziekenhuis een geslaagde buikoperatie zag ondergaan zou gaan plaatsvinden. Ook bewonderde ik daar de door Stef Egging samengestelde SGS archiefkast, waarbij ik leerde, dat als je als cricketer maar steeds goed je best blijft doen, je kans maakt om ooit nog eens op een luciferdoosje terecht te komen. Rond een uur of twaalf konden wij beginnen aan een wedstrijd met, naar zou blijken, veel regen onderbrekingen onder leiding van twee aan elkaar gewaagde captains: Mans de Rooij en Walter Prescod. Volgens sommige ansichtkaarten begint het leven pas bij 70, maar daar hoef je bij Pieter Bertels met zijn pretoogjes natuurlijk niet mee aan te komen. Wél legde hij met openingspartner Mart Meerdink Veldboom gewoon een over- gemiddelde van dik vijf op de natte kunstgras mat. Kijk op zulke kerels, cricketers, bridgers, vaders, opa’s, kun je bouwen. Na 22 runs ging Pieter bowled door Adriaan Poffers. Mart werd na 5 runs door Aad van Troost gebowld. Gerard de Leede deed het met 33 runs, bowled Hans Noorhoff, uitstekend. Maar onze Satar, die binnenkort zijn zoveelste cricket-runrecord gaat passeren, hou dus die vuist in de lucht in de gaten, doet dat de laatste tijd in wat kleinere stapjes. Dit keer ging hij na 14 runs caught en bowled door Adriaan Poffers. Het over-gemiddelde zo constateerde captain Mans, was toen al flink gedaald, maar dat wist Satar natuurlijk ook wel. Een andere erkende hitter Farouk Ayube, kwam ondanks het geoefen op dat takkenwicket niet verder dan 10, toen hij bowled ging door Walter Prescod. Toen hij uitging, brak de zoveelste regenbui los en stond Herman van der Horst met 5 runs not out, nog in. Volgens het scoreboek dat weer door Heleen werd bijgehouden, zou uw verslaggever als nummer 7, maar volgens het elektronische scorebord als batsman 36 moeten inkomen. Zonder een bal geslagen te hebben, bleef hij not out, omdat op dat moment gedeclareerd werd. Ik heb dit bij de S.G.S. Senioren Onderlinge zelf nog nooit meegemaakt, maar dat schijn je niet te moeten zien als blijk van wantrouwen naar de nog komende batslieden, maar de captains kunnen overeenkomen, om gezien bijvoorbeeld de resterende tijdsduur en/of nog te verwachten weersomstandigheden, de andere partij in staat te stellen, de tot dan op het scorebord staande totaalstand (115) in het zelfde aantal overs te overtreffen. Louk Hartong, Gerard van Vuuren, Mans de Rooij en Donald Noorhoff kwamen dit keer ook niet aan bat. Bowlingcijfers: Aad van Troost 1 voor 26 in 8, Hans Noorhoff 1 voor 41 in 8, Walter Prescod een keurige 1 voor 9 in 5, 2 maidens, Adriaan Poffers 2 voor 29 in 8 en een ook al heel zuinige Johan Vriezen 0 voor 9 in 5, 2 maidens. In het totaal van 115 voor 5 na 34 overs en 2 ballen, zaten 26 extra’s 1 leg bye, 19 wides en 6 no balls. De lunch was goed verzorgd, o.a. met pindakaas, meloen, tomaat en komkommer, hulde aan de keukenprinsen en keukenprinses, maar ook de door Ruud Ackermann meegenomen druiven van Mieke Hoogervorst vonden weer gretig aftrek. Dirk Coster mocht openen bij partij B en deed dat ondanks wat problemen bij het runnen, eigenlijk helemaal niet slecht. Na 12 runs ging hij bowled door Mart Meerdink Veldboom. Simon Santcroos werd op een kort balletje van Gerard de Leede na 2 runs gestumped door Donald Noorhoff. Door dezelfde bowler werd Arjen van de Pol na 5 runs, uitgevangen door Herman van der Horst. Hans Noorhoff had met een bijdrage van 22 runs, bowled Mans de Rooij, een belangrijke bijdrage in de latere overwinning. Aad van Troost had vandaag maar 2 runs, maar dat is bij cricket toch beter dan die dubbele blanco bij domino, en ook hij ging bowled door Gerard de Leede. Kanon Johan Vriezen, die hard op weg leek naar zijn 40 not out, liet zich na 23 runs, toch nog verrassen door ervaren bowler Gerard van Vuuren. Wim Voogel behaalde dit keer maar 1 run en ging bowled door Farouk Ayube. Aad de Neef, u weet wel die kerel die al zo lang not out blijft, bleef dat ook vandaag met 15 runs en samen met captain Walter Prescod, 5 not out, sleepte hij de overwinning bij een stand van 116 in de 5e bal van de 34e over binnen. Het werd uiteindelijk dus ook vandaag toch weer spannend. In het totaal van 116 zaten 29 extra’s 1 bye, 1 leg bye, 21 wides en 6 no balls. Adriaan Poffers en de goed fieldende Henk Kloppenburg kwamen niet aan bat. Bowlingcijfers: Louk Hartong, hier oefenend voor zijn allerlaatste match morgen, weer lekker zuinig, 0 voor 8 in 4, trouwens ook zijn hondje Larca was zich al aardig hoorbaar aan het inblaffen voor het slotduel, Farouk Ayube 1 voor 15 in 6, 1 maiden, Gerard de Leede 3 voor 26 in 6, Mart Meerdink Veldboom 1 voor 13 in 4, Gerard van Vuuren 1 voor 31 in 7 5/6 en Mans de Rooij 1 voor 21 in 6. Na de laatste bal werden we weer op een regenbui getrakteerd, maar onze toegezongen jarige Pieter, bleef niet achter en trakteerde ons op een consumptie en op hapjes die door de keukenprins Adriaan Poffers werden geregeld. Na zelfs nog een fles koude jenever voor de liefhebbers kon hem de titel man of the day natuurlijk niet meer ontgaan. Onze umpires werden bedankt, voor vele uren staan in de regen en zonder paraplu en natuurlijk werden ook onze gastheren vriendelijk bedankt voor de ontvangst hier in Hengelo. Sommige spelers gingen bij Hengelo douchen, anderen kozen ervoor om dat in het hotel te doen. Maar om 20.00 uur wachtte weer een laatste diner voor toch weer een flinke groep. Nog enkele spelletjes bridge completeerden deze dag, morgen naar Salland maar 80% kans op regen.

Foto's dag 3 bij HENGELO   foto's Donald Noorhoff


Verslag donderdag 30 juli 2015

We werden op tijd wakker en u zult me wel niet willen geloven, maar de zon scheen. En als dat gebeurt worden dingen soms snel duidelijk, vooral na weer een stevig ontbijt. Zo kan ik u met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid meedelen, dat onze bowler en hardhitter Hans Noorhoff binnenkort gaat meedoen aan het programma: “Wie van de drie”, kijkt u maar naar de foto die broer Donald, bij van der Valk van hem maakte. Ook heb ik met eigen ogen na het afrekenen en bij het vertrek bij van der Valk kunnen zien, hoe groot de aantrekkingskracht tussen de families Bax en van Vuuren was. Het scheelde maar een haartje of we hadden een autoherstelbedrijf moeten inschakelen voor het uitdeuken. Tussen hen was afgesproken, dat Gerard van Vuuren voorop zou rijden, maar dan moet je natuurlijk wel de koppositie gegund worden, het leek de Tour de France wel. Wij besloten ze op enige veilige afstand te volgen. Verschillende keren kregen wij van onze Tom-tom duidelijk het advies, om indien mogelijk om te keren, omdat we vandaag wel een heel uitzonderlijke toeristische route reden. We hebben de hele Sallandse heuvelrug aan de binnen,- buiten,- boven, - en onderkant gezien, maar hier regende het nergens. Wel bleek dat plaatselijk heel anders te zijn en bijvoorbeeld in Rotterdam was het Maritiem museum, hoe toepasselijk, door hoosbuien ondergelopen. Na nog twee keer de IJsselbrug gepasseerd te hebben, kwamen we uiteindelijk iets na twaalf uur, op het complex van het vroegere Koninklijke U.D. 1875 en nu Salland terecht, voor het laatste duel van onze Louk Hartong bij de S.G.S. Senioren Onderlinge, het zou een twaalf tegen twaalf partij worden, waar al veel vrienden en bekenden van Louk zich verzameld hadden. Zo te zien, kwam de aankomst op Salland voor Gerard van Vuuren nog maar net op tijd. Louk was captain van partij A die ging batten en Gerard van Vuuren was dat van partij B, hoewel hij door zijn late tijdstip van aankomst en alle consternatie erom heen, vandaag veel aan de ervaren Dirk Coster over liet. Louk mocht met Pieter Bertels openen en hoewel Pieter gewaarschuwd was voor laagblijvende ballen, moest hij het dit keer op bowlen van Hans Noorhoff zonder runs doen. Louk wist zich met al zijn ervaring nog wel staande te houden, op een klein slippertje met goede afloop na dan. Na een keiharde vier ging hij onder luid applaus met 13 runs retired, not out. Farouk Ayube ervaarde na 8 runs, hoe de nog jeugdige bowler Adriaan Poffers met gejuich een gevallen wicket viert. Herman van der Horst kwam in twee instanties tot een keurige 29 runs not out, ook hij kreeg applaus voor zijn goede prestatie. Satar behaalde vandaag 9 runs toen hij bowled ging door Mans de Rooij. Uw verslaggever kwam vandaag maar tot 2 runs, maar zag tijdens zijn verblijf op de mat, achtereenvolgens en met verbazing uitgaan, sterren als Satar, toen, ook niet de minste, Gerard de Leede met 6 runs bowled Mans de Rooij, toen Mister not out Aad de Neef met 0 runs op bowlen van Hans Noorhoff schitterend uitgevangen door Wim Veenendaal en vervolgens nog Bas de Gaay Fortman met 0 runs bowled Hans Noorhoff. Tot mijn spijt ging ik zelf op bowlen van Wim van der Loos, ditmaal dus zonder uitroepteken, door een in het voetbal bekende DDB bal (door de benen) uit, volgende keer de legguards maar weer netjes bij elkaar houden. Ook thuisspeler Mart Meerdink Veldboom kon met 13 runs eigenlijk een beetje te weinig bijdragen in een goed resultaat. Walter Prescod liet zich na 2 runs ook al verschalken door Hans Noorhoff, die na bowling les van Farouk op dat takkenwicket, vandaag toch maar keurig 4 wickets nam. Donald Noorhoff zorgde ervoor, dat we de veertig overs in ieder geval uitspeelden en bleef met 7 runs not out. Dat voorkwam dat afscheid nemer Louk Hartong nog een keer terug moest keren, immers hij ging eerder ook retired, not out. De totaal score kwam uiteindelijk op een magere 125 uit, hierin zaten 36 extra’s 5 byes, 1 leg bye, 25 wides en 5 no balls. Gek, hoewel wij allemaal wisten, dat op dit graswicket de bal veelal laag blijft, sla je er toch keer op keer, overheen. Bowlingcijfers: Wim van der Loos een keurige 1 voor 13 in 8, Hans Noorhoff 4 voor 30 in 6, Adriaan Poffers ook keurig, 1 voor 17 in 8, 1 maiden, Aad van Troost 0 voor 12 in 3, Gerard van Vuuren 0 voor 32 in 9 (!), 1 maiden, Mans de Rooij 3 voor 15 in 6, 2 maidens, ik zou met zulke cijfers Mans natuurlijk graag als captain willen hebben, als hij je maar niet zo veel liet lopen. De lunch was vandaag heel bijzonder, er was een lekkere flink gevulde soep met balletjes, maar die balletjes vielen helemaal in het niet, bij de enorme gehaktballen die er uit een grote pan tevoorschijn kwamen. Ook bij Salland ging Ruud weer rond met de restanten van de druifjes van Mieke, maar je kon ook een lekkere meloenschijf nemen. Het bleef zonnig en de pitch die tussen de innings nog gerold was, werd wat beter en bij een opdrogend veld loopt de bal natuurlijk ook wat sneller dan de meesten van ons en ja, die 125 was waarschijnlijk toch wel een beetje weinig. Onze bowlers probeerden het beste ervan te maken, maar troffen het niet dat Rob de Haas en Wim Veenendaal het geduld opbrachten, om de wat mindere ballen af te straffen. Wim kreeg na 16 runs LBW op bowlen van Walter Prescod en Rob behaalde een keurige 21 runs, toen hij aan zijn houding te zien bewust, wat laat terug stapte en op bowlen van Mart Meerdink Veldboom werd hij dan ook gestumped door Donald Noorhoff. Na 17 runs was daar weer dat bekende duel, Mans de Rooij die kort daarvoor al twee ballen rakelings langs de palen zag vliegen, liep weer op, tegen een clean bowled door Walter Prescod. Adriaan Poffers was met 7 runs vandaag ook vrij goedkoop weg, hij kreeg LBW op bowlen van ook al Walter Prescod. Gerard van Vuuren nam als batter zijn taak als captain zeer serieus op en had eigenlijk na 21 runs en LBW op bowlen van Mart Meerdink Veldboom nog wel verder willen gaan. Aad van Troost die ditmaal wat onverwacht met een keiharde vier begon, bleef met 12 not out en Hans Noorhoff kwam tot 6 not out, toen de overwinning in de 37e over met 126 voor 5 werd binnengehaald. Dirk Coster, Wim van der Loos, Arjen van de Pol, Simon Santcroos en Wim Voogel kwamen dit keer niet aan bat. Bowlingcijfers: Farouk Ayube 0 voor 15 in 8, liefst 3 maidens, Louk Hartong 0 voor 27 in 6, uitblinkende bowler Walter Prescod 3 voor 19 in 9 (logisch !), 2 maidens, Gerard de Leede 0 voor 28 in 7 2/6 en Mart Meerdink Veldboom 2 voor 36 in 6. Met een erehaag bestaande uit spelers, spelersvrouwen en andere supporters werd Louk weer triomfantelijk binnengehaald. Hij kreeg verschillende cadeaus voor al zijn cricketprestaties die hij in zijn 61 jarige cricket carrière had behaald, dankzij cijferwerk van Wim Neleman en Donald Noorhoff. Of hij zijn prestaties van vandaag nog met potlood zal toevoegen, weet ik niet. In een grote kring en in het zonnetje werd een drankje van en op Louk genomen en ook ging Adriaan Poffers weer als een keukenprins rond met worst, kaas en borrelhapjes. Na speeches van Satar en van Louk, werd met het uitreiken van verschillende flessen wijn de festiviteiten afgesloten, waarbij Louk zelf nog een fles aan Gerard van Vuuren gaf, voor zijn uitzonderlijke inspanningen voor de S.G.S. Senioren Onderlinge. Louk heeft zich vast voorgenomen niet meer actief te cricketen maar zal als het even kan, zich nog vele malen bij ons, als toeschouwer en/of als umpire laten zien.

Volgende week Hercules. T’is uut.

Gerard van der Meij.

Foto's Dag 4 bij Salland  foto's Donald Noorhoff


Verslag 21 juli 2015 bij Hermes D.V.S

Een mooie blauwe lucht, zo’n 22 graden en een heerlijk briesje. Kijk, zo begon ik vorig jaar ook mijn verslag bij de Senioren Onderlinge wedstrijd bij Hermes. Er was echter meer aan de hand vandaag, Satar had zijn zoveelste verjaardag gevierd maar stond vandaag voor ons speciaal nog eens stil bij zijn gouden bruiloft die hij bij een heerlijk etentje al eerder met een select groepje heel gezellig had gevierd. Uiteraard maakt zoiets altijd emoties los en ik begreep dat het lied No woman, no cry daar een enorme meezinger geweest was. Onder deze omstandigheden begrijpt u dat die fijne fles droge witte Zuid-Afrikaanse wijn voor man of the day hem bijna niet kon ontgaan.

Nog een verrassing als captains vandaag waren Aad de Neef voor team A en Gerard van der Meij voor team B benoemd. Ik was al helemaal voorbereid op de toss, en had die munt met twee koppen al paraat, maar die bleek niet nodig, want team A ging batten. Gelukkig waren er geen afschrijvingen zodat wij redelijk op tijd konden gaan beginnen, hoewel André Dikmoet wat later kwam. Ons verblijf op het kleinere speelveld voor de kantine was van uitzonderlijk korte duur, want na 3 ballen bleek dat de cricketbal helemaal niet van de mat omhoog kwam, zodat besloten werd toch maar naar het grotere veld uit te wijken, dan maar zonder stroom. Daar werd helemaal opnieuw gestart door openers Aad van Troost en Roelof Kruijshoop, en de stand werd via kleine rechtopstaande bordjes op 3 stoelen bijgehouden. In de 4e over werd Roelof Kruijshoop met 13 runs op bowlen van André Dikmoet met één hand uitgevangen door gastheer Gerard van Vuuren. Onze openingsbowler Gerard de Leede meldde zich al na één ongelukkige over met veel runs tegen, ook even af, dat was natuurlijk even slikken voor de captain. Aad van Troost had het motto: start niet te snel, zodat je lichaam aan warmte kan wennen met 16 runnetjes netjes uitgevoerd en hij ging retired not out. Het had niemand van partij B echter ook maar enigszins verbaasd als hij al na zijn eerste bal was uitgegeven, maar de umpire was coulant. Ashraf Jamal had een heel andere insteek en hij timmerde met veel vieren binnen de kortste tijd 40 retired not out, op de stoelen. Peter van Giezen bleef vandaag helemaal heel, maar liep na 10 runs op tegen bowler Gerard van Vuuren die vandaag in grote vorm verkeerde. Bij dezelfde bowler had ook Berend van Weel, maar een heel kort leven, want na 4 runs werd hij door Hans Noorhoff uitgevangen. Wilbert Stembord verwerkte twee moeilijke maar schitterende ballen van Gerard van Vuuren prima, maar bij de derde, recht voor zijn wicket staand, was zonder runscore een LBW niet te vermijden. Daarna zagen we een indrukwekkend duel tussen twee krasse knarren en ja hoor na slechts 6 runs lukte het uitblinkende bowler Gerard van Vuuren om ook aan het optreden van Jan Hoep een eind te maken. Jaap Mulder pakte daarna de draad weer op en pas na 38 runs had bowler Gerard de Leede succes en moest Jaap net voor zijn 40 retired, terug naar de kant. In het veld werden jammer genoeg enige vangkansen gemist en dus liep de score nog aardig op. Wim van der Loos droeg daarin ook een behoorlijke steen bij, want hij ging met voor hem een seizoenrecord, namelijk 26 runs retired not out, naar de kant. Herman van der Horst bleef met 11 runs not out en dat deed ook captain Aad de Neef, voor de vijfde keer achter elkaar not out, nu met 6 runs. Met 49 was Mister Extra topscorer, 44 wides en 5 no balls en bij een stand van 219 voor 8 konden wij gaan lunchen. Bowlingcijfers: Hans Noorhoff 0 voor 44 in 8, Gerard de Leede 1 voor 46 in 8, maar wel 2 maidens, André Dikmoet 1 voor 51 in 8, Gerard van Vuuren een prima 4 voor 30 in 8 en tenslotte echt niet onverdienstelijk, maar hij kan nog beter Pieter van der Hammen 0 voor 48 in 8 maar met een beetje geluk en medewerking van het veld had hier ook zo maar 3 voor 48 kunnen staan.

De lunch met salades, druifjes en meloen was weer op niveau en gelukkig ontbrak ook de ons al vele jaren vertrouwde Hermes kroket niet, ditmaal geserveerd op een broodje. Gerard van Vuuren reikte aan Geerta een mooie bos bloemen uit en aan Satar een flesje Schiedams water. Uiteraard werd het bruidspaar nog even toegezongen temeer daar nog lekkere hapjes en een consumptie werden beloofd.

Onbevangen traden wij team A tegemoet, immers als je nog nooit captain bent geweest, heb je ook nog nooit als zodanig verloren. Voor zijn kleinzoon liet onze Opa Pieter Bertels zien hoe je in een hoog tempo zomaar 25 runs bij elkaar slaat. Op bowlen van Aad van Troost moest Wilbert Stembord heel ver naar voren buigen om hem uit te vangen. Simon Santcroos stond lang in het veld maar leverde met uiteindelijk 29 runs retired not out een belangrijke bijdrage aan het totaal. De captain van team B dacht met Gerard de Leede en Satar Alladin twee potentiele veertig runs retired not out in te brengen, maar dat liep even anders. Op bowlen van een getergde Jan Hoep kwam er na 9 runs al een einde aan het optreden van Gerard de Leede toen hij fraai gevangen werd door Berend van Weel. Bruidegom Satar had nog helemaal geen runs bijgedragen, toen Jan Hoep ook hem bowlde. No runs, but no cry. Gerard van Vuuren ontpopte zich na zijn prima bowlingprestaties en mooie vang met 40 runs retired not out als onbetwiste man of the day, met als beloning, die fles, die bijna al in de tas van Satar zat. Arjen van de Pol werd op bowlen van Aad van Troost na 8 runs uitgevangen door Roelof Kruijshoop. Dat je als bestuurder natuurlijk over een bepaalde natuurlijke aantrekkingskracht moet beschikken, zal duidelijk zijn. Het gaat echter wel wat ver als je zoals Pieter van der Hammen en Hans Noorhoff deden, dan ook allebei op de mat lopend tegen elkaar aan botst. Jammer zo ging Pieter na slechts 4 runs ongelukkig run out. Hij had dit nog nooit mee gemaakt, zo stelde hij. Nou, wij ook niet. Hans Noorhoff maakte ondanks zijn aanvaring nog 27 runs toen hij bowled ging door alweer Jan Hoep. André Dikmoet moest nu voor de boundaries zorgen, maar door goed bowlen kreeg hij daar te weinig kans op. Toch scoorde hij, bijgestaan door uw reporter die met 8 runs not out bleef, nog 24 runs not out. Net te weinig voor de overwinning, want met een stand van 209 kwam een einde aan de innings, waarin dan 35 extra’s waren begrepen; 3 byes, 3 leg byes, 24 wides en 5 no balls. Bowlingcijfers: Aad van Troost 2 voor 39 in 8, Wim van der Loos 0 voor 69 in 9 (!) Jan Hoep 3 voor 24 in 8, prima natuurlijk, Ashraf Jamal 0 voor 26 in 8 met 2 maidens, Roelof Kruijshoop 0 voor 28 in 4, Jaap Mulder 0 voor 11 in 1 en ondanks een stroeve arm, die weer op gang moet komen: Berend van Weel 0 voor 6 in 2.

Hierna een dronk op het gouden bruidspaar en heerlijke kazen, zalm en paling en andere toastjes en ook nog olijven, knakkertjes en kippenkluifjes. Heerlijk. Ook André Dikmoet droeg nog een kratje in de feestvreugde bij en tenslotte werden de Hermes gastheer en gastvrouw met een attentie beloond voor hun gastvrijheid. U zult het wel niet gek vinden dat we nu al weer naar volgend jaar bij Hermes uitkijken. Het hoeft hier niet elke keer tot meer dan 400 runs te leiden, maar vandaag waren er eigenlijk geen verliezers.

Maandag begint voor velen de trip naar het oosten waar Hengelo op ons wacht. Tot dan en hopelijk is dan ook mijn vrouw Petra weer erbij.

Gerard van der Meij

Foto's Hermes DVS 21 juli 2015   foto's Donald Noorhoff en Arjen v.d. Pol


Verslag 14 juli 2015 bij HBS

Vandaag was voor de Senioren Onderlinge weer een wedstrijd gepland op sportpark Crayenhout bij de destijds door scholieren van de Hoogere Burger School (H.B.S.) opgerichte club. Later bleef de club H.B.S. heten, maar dat stond dan voor de historische naam Houdt Braef Stant. Wat een geluk dat we nu in 2015 leven en niet in 1789, want in dat jaar hadden wij als jonge, krasse grijsaards, gewapend uiteraard met ons cricketbat de Bastille moeten bestormen om zo de Franse Revolutie te ontketenen. Naar den Haag en HBS hadden we toen nog niet gekund, want dat werd pas op 7 oktober 1893 opgericht. Nu, bij wat nattigheid en matige zomertemperaturen, wisten 21 spelers al dan niet in het bezit van een pinpas, want met franken of euro’s hoef je hier niet meer aan te komen en met aanhang, het complex te bereiken, maar konden we ook vandaag weer toch pas om 12.25 uur beginnen. Vooraf had ik tijdens de koffie al gezien, dat vooral wat gerenommeerde bowlers een beetje zenuwachtig rondkeken of er geen camera’s waren opgehangen, je wilt toch niet dat jouw vertrouwde bowlingactie zal worden opgenomen en afgekeurd, zoals bij Nederlands elftal speler Ahsan Malik is gebeurd. Gelukkig geen camera’s, en dan kan je zo nu en dan natuurlijk ook gerust een vangetje missen. Vandaag mochten we in Den Haag waar het zo vlak bij de kust gelukkig de hele dag droog bleef, één nieuwkomer bij de S.G.S. Senioren Onderlinge begroeten en dat was Hans Schiferli.

Captains vandaag waren Aad van Troost en Gerard van Vuuren. Dirk Coster mocht nadat Aad de toss voor team A gewonnen had, gaan openen en kwam samen met uw verslaggever op het kunstgras. Het scoringstempo lag in het begin wellicht wat te laag, want na 10 overs stond er een totaal van 35 op het elektronische scorebord, vooral door zuinig bowlen van Rob Dhondai. In de elfde over verschalkte Jan Hoep met zijn allererste bal Dirk Coster die toen 22 runs had. Uw verslaggever ging in de 12e over met 8 runs retired, not out, om ook anderen aan bat te laten komen. Ruud de Leede ging op bowlen van Walter Prescod na 16 runs uit, hij smaakte het genoegen wat mooie korte runnetjes gelopen te hebben. Hans Schiferli behaalde 24 runs, waarin 3 vieren zaten, toen hij bowled ging door ook al Walter Prescod. Op bowlen van Jan Hoep werd na 14 runs Wim van der Loos door zijn eigen captain Aad van Troost, die als ‘sub’ in het veld stond, uitgevangen. Mans de Rooij ging na 40 runs run out, toen hij nog een extra runnetje dacht te kunnen lopen, maar dit bleek later toch de hoogste score van de dag en dus voor hem een welverdiende Kaapse witte wijn. Onze hoop was toen op Dennis Zuiderwijk gevestigd, maar tot zijn en onze grote schrik, ging hij na 6 runs retired hurt, met vermoedelijk een afgescheurde achillespees. Als meest ongelukkige speler kwam hij in aanmerking voor de tweede fles witte wijn van vandaag, die hem binnenkort zal worden overhandigd. Ook Donald Noorhoff moest op een gegeven ogenblijk zijn positie achter de palen opgeven wegens allerlei pijntjes en hij werd hierna heel verdienstelijk vervangen door Simon Santcroos. Een andere vaste punten scoorder bij de Onderlinge, snelbode Adriaan Poffers, ging heel ongelukkig na 1 run al, run out. Pieter Bertels liep na twee vieren en in totaal 11 runs weer eens op tegen de bekende kwaliteiten van bowler Gerard van Vuuren. Captain van Troost kende die kwaliteiten van Gerard ook al jaren, maar ging zonder runs, bowled. Aad de Neef bleef met 2 runs in de 37e over bij een stand van 164 not out. Hierin zaten 20 extra’s: 19 wides en 1 no ball. Bowlingcijfers: Rob Dhondai 0 voor 29 in 8, 1 maiden, Jaap Mulder 0 voor 18 in 2, Farouk Ayube 0 voor 51 in 9 (toch weer die 9e over ), Jan Hoep 2 voor 35 in 8, en hierna de twee zuinigste bowlers Gerard van Vuuren 2 voor 18 in 6, 2 maidens en Walter Prescod 2 voor 13 in 4. Aangezien er nog overs over waren en uw reporter met weinig runs retired was gegaan zou hij in principe nog mogen terugkomen. Helaas kon dat niet doorgaan. Geteisterd door korte, maar hevige buikkrampen, moest hij de onvermijdelijke voorkeur geven aan een direct bezoek aan het toilet in lokaal 9, waar hij kon kont-stateren, waar nu eigenlijk het Zuid Afrikaanse woord ‘spetterpoep’ vandaan komt.

Onmiddellijk hierna volgde er een uiterst smakelijke lunch, met soep, broodjes zalm met ei, boterhammen met omelet met spek, boterhammen met garnalensalade of worst en tomaten en komkommers met echte Italiaanse mozzarella. Ook waren er voorde liefhebbers nog druiven, kortom een prima H.B.S. lunch.

Arjen van de Pol en Jaap Mulder mochten voor team B openen. En hun scoringstempo lag wat hoger dan dat van onze openers (na 10 overs een totaal van 53) Als de bal goed op het bat kwam van Jaap, maar zelfs soms ook als hij er niet goed op kwam, kon ook onze eigen snelbode Adriaan Poffers een vier, op het prima lopende veld niet voorkomen. Onze Jaap smaakte zelfs het genoegen om als enige een zes te produceren, voor hij na 29 runs, na een misser voor zijn palen, tegen een LBW opliep op bowlen van captain Aad van Troost. Arjen bouwde geduldig aan zijn 14 runs en ging na 12 overs retired, not out. Rob Dhondai vergat bijna weg te lopen, toen hij na 14 runs op bowlen van Adriaan Poffers, als of het voor hem dagelijks werk was, werd uitgevangen door Pieter Bertels. Bruidegom Satar Alladin had heel wat keer “”nee”” moeten roepen om er voor te zorgen dat hij met 38 mooie runs, not out bleef. Ruud de Leede bowlde na 10 runs Walter Prescod, en dat is uiteraard geen geringe prestatie. Farouk Ayube bleef met 29 runs not out en dat was in totaal genoeg om in de 33e over met een totaal van 166 de overwinning binnen te slepen voor een sterker team B. Hierin zaten aan extra’s liefst 32 wides, maar goed dus dat er geen camera’s waren, maar als die er wèl waren geweest, had u kunnen zien dat deze keer Jan Hoep, Donald Noorhoff, Simon Santcroos en Gerard van Vuuren niet aan bat kwamen. Bowlingcijfers: Wim van der Loos, na een zuinig begin toch nog 0 voor 46 in 6, Aad van Troost 1 voor 25 in 4 1/6, Adriaan Poffers 1 voor 40 in 7, Mans de Rooij 0 voor 24 in 7, eigenlijk, mag ik het zeggen, helemaal niet zo slecht, en Ruud de Leede 1 voor 31 in 8.

Hierna bleek het biervat leeg en moesten wij aan het blik, dat gold ook voor de cola en de cassis. Gelukkig was er voor degenen die daar prijs op stelden nog wel een lekker droog wit wijntje uit de fles. Ook de frituur bleek niet te werken, maar dat komt wellicht door de renovatie die op het ogenblik bij de kraaien plaatsvindt. Het is niet de bedoeling dat het hoofdveld voetbal wordt omgebouwd tot beachvolleybalveld, er komt t.z.t. weer gewoon gras of kunstgras op. Overigens bleek het in Schiedam de hele dag gemiezerd te hebben en dus mochten wij met een volledig uitgespeelde wedstrijd, zonder andere onderbrekingen dan drinkpauzes, eigenlijk gewoon van geluk spreken. Maar ja, dat besef je soms te laat.

Tot volgende week bij Hermes D.V.S.

Gerard van der Meij

Foto's HBS 14 juli 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 7 juli 2015 bij V.O.C.

Niet iedereen zal zomaar uit het blote hooffie weten, dat de chique Rotterdamse club V.O.C. staat voor staat voor Volharding Olympia Combinatie. Bedenkelijker is het echter dat, nadat onze S.G.S. Senioren Onderlingers ook al in 2013 en 2014 hier op bezoek waren, dat kon je trouwens aan die riante uitbreiding wel zien, er toch nog een paar spelers waren die er ondanks die markering met die enorme bloempotten langs de rijksweg waar ik u al eerder op wees, er niet in slaagden dit complex tijdig te bereiken, waardoor het geplande aanvangstijdstip van 12.00 uur ook dit keer weer niet gehaald kon worden.

Of het door de verjaardag van onze Satar kwam zullen we wel nooit te weten komen, maar feit was, dat er op den duur liefst 24 senioren stonden te popelen om onder goede weersomstandigheden, op een enkel regendruppeltje na, aan een leuke pot cricket op de kunststofmat te beginnen onder aanvoerderschap van Walter Prescod (team A) en Mans de Rooij (team B). Vriendelijk werd verzocht om niet over de graswickets te lopen, maar dat zal waarschijnlijk komen, omdat V.O.C. afgelopen zondag daar, door een dikke nederlaag bij het Twenty/20 tegen Excelsior, onder gestopt was. Voetbalclub Sparta zou morgen, 8 juli daar een oefenwedstrijd spelen en als troost kan ik melden dat ook zij daar niet op mogen spelen, maar waarschijnlijk, net als wij, mogen ze wel gebruik maken van de nieuwe grote en ruime kleedkamers 13 en 14 die door de zomerzon al helemaal verwarmd waren, en allemachtig, wat was het daar heet. Eerst echter een kopje koffie met daarbij aandacht voor de herstellende zieken Molly en Petra en op initiatief van Pieter Bertels ook voor Chris en Heleen Bax, Ton van der Eyden en Rino Groenewegen. Scoorder Ruud Ackermann kwam na enige pogingen tot de conclusie, dat het elektronische scorebord er vandaag geen zin in had en dus maakten we vandaag gebruik van een soort crea bord waar je met witte en zwarte plastic strookjes na enig gedraai op den duur toch wat cijfers tevoorschijn kon toveren. Zelden zoveel senioren met de vingers cijfers in de lucht zien schrijven, hoe maak je nu een twee of een vijf, begin er maar eens aan. Vlak voor het begin van de wedstrijd werden de touwen nog een flink stuk naar binnen gelegd, waardoor het speelveld fors kleiner werd, maar tot een zes leidde dit vandaag niet. Gerard van Vuuren mocht na zijn fantastische prestatie van vorige week bij MOP openen en kwam samen met Arjen van de Pol op de mat. Helaas na maar 2 runs kon hij weer terug want op bowlen van Jan Hoep werd hij door René van der Loos uitgevangen. Arjen hiel het langer vol doch vooral in het begin lag het scoringstempo niet bijster hoog en in de dertiende over ging hij met 12 runs retired not out. Hans Noorhoff liet met liefst 6 keurige vieren laag over de grond zien hoe je wel snel een score van 36 runs kunt behalen. Met Aad van Troost op de mat, ging hij run out. Aad deed het met 37 runs ook helemaal niet slecht, maar op weg naar zijn 40 retired dacht hij na een misser gebowld te worden en bleek hij na bowlen van Jan Hoep door Donald Noorhoff gestumped te zijn. Farouk Ayube liep op bowlen van René van der Loos ook al tegen onze stumpende wicketkeeper Donald aan, maar dat gebeurde al na slechts 3 runs. Peter van Giezen had met 15 runs vandaag ook weer een nuttige bijdrage, maar op bowlen van Walter Prescod zag hij een hoge bal heel rustig gevangen worden door René van der Loos. Dat Donald behalve stumpen ook met die grote handschoenen goed kan vangen, ondervond Adriaan Poffers, na 7 runs op bowlen van Gerard de Leede. Dennis Zuiderwijk was vast van plan nog wat viertjes te slaan toen hij na 15 runs tegen een caught en bowled van Walter Prescod aanliep. Mans de Rooij, die de laatste tijd steeds beter in zijn rol als captain komt, bleef met 15 runs not out. Pieter Bertels had vandaag niet echt een topdag, want nog zonder runs belandde een balletje van bowler Walter Prescod wat ongelukkig op zijn bat en daar stond Donald Noorhoff weer met die grote handschoenen. Aad de Neef bleef al een paar keer not out en ook nu met 10 belangrijke runs. Nummer twaalf, Dirk Coster kwam dit keer niet aan bat omdat de veertig overs op waren bij een stand van 177 voor 9, waarin dan 24 extra’s zaten: 1 bye, 1 leg bye, 20 wides en 2 no balls.

Bowlingcijfers: Jan Hoep 2 voor 26 in 7, 1 maiden, Gerard de Leede 1 voor 40 in 8, René van der Loos 1 voor 41 in 8, Andre Dikmoet 0 voor 15 in 5, Walter Prescod 3 voor 29 in 7 en Ashraf Jamal 0 voor 24 in 5.

De lunch werd door de V.O.C. dames voorzien van vers gebakken broodjes, beleg, een groene salade, komkommer en ook nog een lekkere kroket. Captain Walter liet met lootjes trekken de volgorde van going in bepalen. Eventueel was ruilen toegestaan. Wouter Herklots ging na 6 runs bowled door Farouk Ayube. Satar Alladin bezorgde zich zelf met 33 runs een leuk verjaardagscadeau, toen hij op bowlen van Mans de Rooij stumped ging door Dirk Coster. Na enige prachtige vieren en een totaal van 28 runs, ging René van der Loos op een mooie bal van Gerard van Vuuren bowled. Daar had Herman van der Horst graag voor getekend, maar of het nu door zijn aparte klederdracht kwam, (shirt binnenstebuiten) weet ik niet, maar hij werd helaas zonder runs, op bowlen van Mans de Rooij uitgevangen door Adriaan Poffers. Tjebbe Westendorp popelde zo om te mogen batten, dat hij zijn lootje met volgnummer 8 vergat en als vijfde inkwam. Helaas ook dit mocht niet helpen en was van korte duur, want na 1 run al ging hij run-out. Ashraf Jamal zou ons toch wel aan de overwinning kunnen helpen, tja dan is er meer nodig dan die 12 runs die hij had toen hij op bowlen van Mans de Rooij stumped ging door Dirk Coster. Gerard de Leede de latere man of the day, begon met 4 vieren en ging met 41 runs retired not out. Zou de spanning voor captain Walter Prescod te hoog zijn opgelopen? Hij sloeg bijna, ja bijna een grote zes, maar helaas was dit met zes eentjes zijn totale bijdrage vandaag. Farouk Ayube bowlde hem. Uw verslaggever mocht het onder toenemende wind ook nog even proberen, maar kwam niet verder dan 1 run, toen hij op bowlen van Mans de Rooij na een miniem bal-batcontact, achter het wicket werd gevangen door Dirk Coster. Gelukkig hadden wij Jan Hoep nog, ooit gevreesd voor zijn harde klappen, maar dit keer kwam hij niet verder dan slechts 8 eentjes (not out) en hij zag tot zijn verbazing dat het veld inkwam, als hij aan bat kwam. Onze laatste troef was André Dikmoet, maar die begon al verkeerd met een toque die op zijn knieën bleef hangen en ook bij hem bleven de echte grote klappen achterwege, ook hij 8 not out. Donald Noorhoff kwam helaas niet meer aan bat. We kwamen uiteindelijk niet verder dan 165 voor 8, waarin dan 20 wides en 1 no ball zat. Gesteund door een soms hilarisch veld, denk aan de blessure van Peter van Giezen en aan de neus van Pieter Bertels na een poging tot een hakballetje, waren de winnende bowlingcijfers: Farouk Ayube 2 voor 21 in 8, 1 maiden, Adriaan Poffers 0 voor 41 in 8, Hans Noorhoff 0 voor 11 in 1, Gerard van Vuuren 1 voor 29 in 8, 2 maidens, Mans de Rooij 4 voor 24 in 8, 1 maiden, Dennis Zuiderwijk 0 voor 24 in 4, Pieter Bertels 0 voor 10 in 2 en Aad van Troost 0 voor 5 in 1. Met een biertje of andere consumptie en een bitterballetje werd afgesloten en teruggeblikt. Volgende week bij HBS nieuwe kansen voor iedereen en laten we daar nu eens, wèl op tijd beginnen. Tot dan.

Gerard van der Meij.

Foto's VOC 7 juli 2015   foto's Donald Noorhoff


EINDELIJK ECHT CRICKETWEER!

De achtste wedstrijddag bracht ons naar het Brabantse land, en wel naar Vught. De cricket- en Hockeyclub MOP was vandaag onze gastheer (en dame). Welkom geheten door drie rasechte MOPPERS. Janneke, Berend en Ron verrasten ons deze keer met appelflappen (nog een beetje warm zelfs) en de gebruikelijke koffie en thee.

Gerard van Vuuren voerde, bij afwezigheid van Satar, het woord. 23 Spelers werden verdeeld over de twee teams onder captaincy van Walter Prescod en Mans de Rooy. De toss vond deze keer plaats op het dak (zeer voorzichtig te betreden), verliep zonder onregelmatigheden en werd gewonnen door Walter Prescod. Hij verkoos te gaan batten. Normaliter een goede keus gezien het warme weer.

De opening was weer eens moeizaam. Rob de Haas (1), Pieter Bertels (5) (weer bijna hersteld) en Aad van Troost (0) hadden weinig verweer tegen de aanval met Mart Meerdink Veldboom, Louk Hartong en Mans de Rooy. Het herstel kwam pas met Tijs Linders (28), maar vooral met Simon Santcroos (32*) die behoedzaam zijn innings opbouwde. Daar tussendoor scoorden Faroek Ayube (15), Hans Noorhoff (0) en Wim v.d. Loos (3) nog wat runs. Walter Prescod (36) waaronder 1 x 6  en Aad de Neef (6*) maakten de 40 overs vol, zodat de eindscore inclusief 21 extra’s op 155 voor 9 kwam.

Bowlingcijfers: Louk Hartong 1 voor 38 in 7 overs, Mart Meerdink Veldboom (inderdaad van Kon. U.D.) 2 voor 14 in 6 overs, Steve Binns 1 voor 28 in 6 overs, Arthur van Lunszen 1 voor 36 in 6 overs, Adriaan Poffers 0 voor 9 in 3 overs, Gerard van Vuuren 2 voor 20 in 8 overs (1 maiden) en Mans de Rooy 2 voor 9 in 4 overs.
Vangen van Mart Meerdink Veldboom (2) w.o. 1 x caught and bowled, Donald Noorhoff (1), Arthur van Lunszen (1 x caught and bowled) en nog een hele fraaie van Adriaan Poffers.

De lunch vond voor het eerst dit seizoen buiten plaats. Uiteraard zeer goed verzorgd door Janneke, Berend en Ron. Ook was er veel sappig fruit voor de natuurliefhebbers.

Na de lunch startte team De Rooy zeer voortvarend met vooral Gerard van Vuuren (42 retired not out) in het begin voorzichtig gesteund door Wim Voogel (6) en Mart Meerdink Veldboom (9). Daarna brachten Adriaan Poffers (15*), Steve Binns (43 retired not out), Jaap Mulder (10), Peter van Giezen (4) en tenslotte Mans de Rooy (7*) het winnende totaal van 156 voor 4 in 33 overs in de boeken. Dit inclusief 20 extra’s.

De bowlingcijfers waren wat minder florissant: Aad van Troost 0 voor 15 in 3 overs, Hans Noorhoff 0 voor 32 in 6 overs, Tijs Linders 1 voor 22 in 6 overs, Faroek Ayube 2 voor 44 in 8 overs, Wim van de Loos 1 voor 18 in 3 overs en Walther Prescod 0 voor 23 in 7 overs.
Aad de Neef hield als enige een vang vast.
Arthur van Lunszen, Herman van der Horst, Louk Hartong en Donald Noorhoff kwamen vandaag niet aan batten toe.

De nadronk met vele door Janneke gemaakte hapjes was uiteraard geanimeerd en gezellig. De captains beloofden elkaar een revanche op VOC volgende week.

Janneke, Berend en Ron werden ieder bedankt met een fles witte wijn (thuis op te drinken).
Om ca. 20.30 uur vertrokken de laatste Onderlingers huiswaarts.

Donald Noorhoff

Foto's MOP 30 juni 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 23 juni 2015 bij Kampong - Typisch Hollands cricketweer: veel wind en soms regen !

Op een winderige, soms natte dinsdag in juni deed de SGS Senioren Onderlinge Tourkaravaan voor de tweede keer Utrecht aan. De ontvangst bij Kampong was weer zoals gebruikelijk hartelijk. Deze keer werd er weer eens elf tegen elf gespeeld (Goed werk van de Commissie!) met als captains Jan Hoep en Mans de Rooy.

Bij de toss ontstond er nog onenigheid wie nu kruis of munt had gekozen. Mans de Rooy won uiteindelijk de toss en besloot eerst te gaan batten. De openers Satar Aladin (5) en Gerard van Vuren (10), gevolgt door Simon Santcroos (1) konden niet veel potten breken. Dat veranderde met de komst van Deo Missier. Zijn verstandige innings waaronder 4 vieren, leidde tot een persoonlijke score van 40 retired not out. De volgende batslieden Ashraf Jamal (4) en Aad van Troost (8) deden het wat minder. Mans de Rooy (17) en Rob de Haas (15 retired not out) deden de score weer wat sneller oplopen. Herman van der Horst (9*), maar vooral Adriaan Poffers (9*) met enkele rake klappen deden goed werk. Uiteindelijk eindigde de score van team Mans de Rooy op 178 voor 6, waaronder maar liefst 60 extra’s. Donald kwam als enigste, bleek later, niet aan batten toe. Hans Noorhoff, Tjebbe Westendorp en Faroek Ayube hielde drie prima vangen vast. Vermeldenswaardig is ook de streep van Peter van Giezen, waarmee hij Ashraf Jamal run out gooide. De bowlingcijfers: Boepie Changoer 1 voor 20 in 5 overs, Faroek Ayube 1 voor 24 in 8 overs, Jan Hoep 1 voor 26 in 7 overs en Wim van de Loos 1 voor 32 in 7 overs. Bas de Gaay Fortman 0 voor 23 in 2 overs en Hans Noorhoff 1 voor 50 in 8 overs waren wat aan de dure kant. Hulde aan Adriaan Poffers die bij ontstentenis van de vaste scorers vrijwel de gehele eerste innings het scoreboek en bord punctueel bijhield.

Na een uitgebreide lunch met o.a. soep, brood en veel en lekker beleg ook veel fruit met kersen en aardbeien begon team Jan Hoep vol goede moed aan hun battinginnings. Boepie Changoer (12), Wim van de Loos (3) en Tjebbe Westendorp (3) kwamen niet erg los. Dat veranderde met de komst van Hans Noorhoff. Met een aantal orthodoxe en niet-orthodoxe schoten ging de score snel omhoog. Hans 40 retired not out. Wilbert Stembord (18) en Faroek Ayube (31) deden wat dat betreft goed werk. Ondertussen was zessenkoning Peter van Giezen voor een prikkie van 4 ingerekend door een prima en snel bowlende Gerard van Vuren. De staart met Bas de Gaay Fortman (4), Jan Hoep (3!), Wim Voogel (1) en Ad de Neef (2*) kwispelde maar een beetje, zodat op 142 voor 9 het einde kwam. Aad van Troost en Mans de Rooy hielden de vangen vast en Donald maakte een stumping. De Bowlingcijfers: Deo Missier 3 voor 30 in 8 overs, Ashraf Jamal 0 voor 10 in 3 overs, Mans de Rooy 2 voor 21 in 5 overs, Gerard van Vuren 2 voor 17 in 8 overs, Aad van Troost 0 voor 24 in 6 overs, Adriaan Poffers 1 voor 21 in 5 overs en tenslotte Simon Santcroos 0 voor 17 in 2 overs. Samen met 21 extra’s kwam het totaal uit op 142 voor 9. Vermeldenswaard is wel dat op door de batsmen gescoorde runs het team van Jan Hoep met 121 tegen 118 runs zou hebben gewonnen. Maar natuurlijk telt dat nu net niet.

Na afloop kon er samen met het collega-SGS team van het andere veld nog worden nageborreld. Voor de diehards was er ook nog de mogelijkheid om van een barbecuemaaltijd gebruik te maken. En nu volgende week op naar MOP te Vught.

Donald Noorhoff, bij afwezigheid van de vaste schrijvers. [Mooi verslag Donald - dank je wel. Roelof]

Foto's Kampong 23 juni 2015   foto's Donald Noorhoff


WEER WEER Eindelijk.  Eindelijk was  het weer weer. Cricketweer dus.

Dat uitgerekend Den Haag achter de duinen ons deed herinneren aan de zomer 2015 die zich tot nu toe slechts op enkele vrijdagen manifesteerde.... Het werd dan ook een geweldige dag op het fraaie complex van de HC&VV Quick. Ups en downs (de aanwezigen weten wat ik bedoel) wisselden elkaar af. De ontvangst van Quick was, vanaf de koffie tot aan de bitterballen, geweldig. Het fraaie weer en de 329 gescoorde runs deden de rest. 164 a.o tegen 165 voor 8. Ondanks alle inspanningen van diverse Onderlingers  deden we het vandaag met 9 versus  9 spelers aangevuld door een moedige Ellen Santcroos. De ziekenboeg is nog steeds goed gevuld met o.a.de ziekenhuis opnamen van Petra van der Meij (knie) en Molly Distelbrink (schouder). Toi toi voor beiden en snel weer beter!!

Team A o.l.v. Gerard van Vuuren startte om 12 over 12 met debutant Erik de Haard (9) maar pas batsman nr. 5 Faroek Ayube bracht kwaliteit in de innings. Zijn 59 runs bestond uit twee delen. Eerst de standaard 40 runs en later, na terugkomst wegens retired not out, nog eens 19 runs en wéér not out. Peter van der Giezen volgde zijn voorbeeld. Na één klap verdween hij voor medische behandeling naar de kant om in tweede  instantie met een substitute runner 39 runs not out genadeloos toe te slaan met o.a. één zes dus 6 euro voor Mali . Mans de Rooy met 14 en Aad van Troost met 11 runs speelden zich daartussendoor ook nog in de krant. Allemaal in elk geval even gebat en samen 164 runs in de boeken gekregen. Donald Noorhoff had weer zijn twee traditionele slachtoffers achter de palen. Thijs Linders (fijn hem weer te zien!!) hield twee vangen vast en liet er evenzoveel vallen. Hij bowlde zuinig (2-23 in 8) als deed Jan Hoep het met 2 voor 16 in 8 nog zunigger. Ashraf Jamal (1-14-5) en Rob Dondai (1-20-8) lieten zich ook niet wegslaan. Dat deden Adriaan Poffers met 0-33-4 en Gerard de Leede met 1-44-7 wél.

De lunch halverwege was niet alleen smakelijk maar ook oogstrelend met o.a. de bekende Quick croquetten (kroketten voor de Schiedammers). Onze gastvrouw had de banken buiten aaneen geschoven en dat leverde een zonnig tafereel op.

Team B o.l.v. Satar Alladin liet er vanaf de eerste bal geen twijfel over bestaan wie deze pot zou gaan winnen. Openers  Ashraf Jamal en Adriaan Poffers met resp. 26 en 23 runs gingen vanaf de eerste bal op jacht naar de/het (? Gerard de L?) target van 165 runs. Gerard de Leede (40 ret.) en  Thijs Linders (37) bouwden de stand van 64 voor twee verder uit en na 35 overs was de buit binnen, 165 voor vier. Rob Dondai, Adriaan Poffers, Jan Hoep en Donald Noorhoff hadden hun legguards vergeefs meegesjouwd. De bowlingcijfers laten we maar onvermeld.

In een grote kring op het Haagse gras kwamen de koude biertjes en de frisjes waarbij Satar ook weer de dames van drankjes voorzag. Een wekelijks ritueel dat hopelijk door de dames en niet bierdrinkers gewaardeerd wordt. De inhoud van de enorme schalen bittergarnituur werden verslonden en gewaardeerd en vormden een waardig besluit van deze dag en dit verslag waarin alleen Aad de Neef en Hans Noorhoff onvermeld bleven. Zo, ook gebeurd.

Tot op Kampong a.s. dinsdag.

P.V.V.RUUD AC

Foto's Quick Hg 16 juni 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 9 juni 2015 bij Excelsior

Het was weer dinsdag, na een lichte miezer bewolkt, en met zo’n 14 graden nog behoorlijk koud voor de tijd van het jaar op sportpark Thurlede. Nee, natuurlijk niet zo koud als een paar weken geleden bij Sparta. Net als u, moet u weten, is mijn kleindochter, vier jaar oud, dol op cricket. Dat komt, omdat ze vorig seizoen bij de landenwedstrijd bij Sparta, tijdens prachtige zomerse temperaturen zomaar van een lieve mevrouw een heerlijk ijsje kreeg. Maar opa had het die keer daar bij het cricketen zo koud, Robbin, vertelde ik haar, dat hij over elkaar een hemd, een shirt, een pullover en nog een warme wollen trui had aangetrokken. Nou opa, was haar droge commentaar, dan moet je daar wel superdik geweest zijn. Bij Excelsior zat dat weer afgelopen vrijdag ook al niet mee. Er was ’s avonds een cricketmatch gepland van oud Oranje spelers tegen een team van oud spelers van het eerste Excelsior team. Ook zou dan het door de 30 jarige club van 50 geschonken toiletunit, officieel in gebruik worden genomen. Helaas op het tijdstip van aanvang, wind, regen en bliksem, dus geen cricket en op zijn plat Schiedams gezegd: Zijk weer.

Vandaag starten de Onderlingers bijna op tijd, om 12 over 12, nadat ze eerst genoten hadden van de door Nel van Troost bij de koffie zelf gebakken cup-cakes. Het team van haar man, gastheer en captain Aad van Troost, mocht eerst gaan batten, nadat aan de umpires het vriendelijke verzoek gedaan was, om van boven iets wits aan te trekken en uiteraard voldeden Georg Rijken en Albert van Nierop hier direct aan. Wellicht daardoor geïnspireerd kwamen openers Mans de Rooij, die wel wat vangkansen weggaf en Dirk Coster tot een prima batting prestatie. Dirk ging wat moeilijk lopend, na 27 runs run out en Mans ging na 34 runs bowled door André Dikmoet. Peter van Giezen speelde nog wat roestig zijn eerste cricketpartijtje van dit seizoen, bij de Onderlinge, zodat we zijn befaamde harde schoten nog maar even tegoed houden. Na 9 runs ging hij ook al door André Dikmoet bowled. Captain van Troost was duidelijk teruggekomen op zijn onlangs langdurig vertoonde afstop-strategie, maar ging vandaag, weliswaar op een mooie bal van René van der Loos, nu na 7 runs al bowled. Debutant en cricketpenningmeester Hans Schippers kon op bowlen van Gerard van Vuuren geen enkele run scoren en kwam tot de conclusie dat cricket nog moeilijker was, dan hij al gedacht had. Ruud de Leede deed ook weer eens mee bij de Senioren Onderlinge en ook zijn echtgenote, die onder haar eigen achternaam kwam kijken, zag man Ruud, na 13 runs al terugkomen nadat hij LBW had gekregen op bowlen van Gerard van Vuuren. Farouk Ayube begon met twee dikke vieren maar na een tweetje, en dus 10 runs, sloeg hij vervolgens een raar balletje van Adriaan Poffers eigenlijk heel makkelijk in de grijpgrage handen van René van der Loos. Hans Noorhoff behaalde samen met Jan Hoep voldoende runs om de geplande 180 eindscore na veertig overs bijna te bereiken. Zij bleven allebei met 28 resp. 20 runs, not out. Toen bij een stand van 178 voor 7 de overs op waren, hierin zaten 30 extra’s, 3 byes en 27 wides, waren dit keer Simon Santcroos en Ashraf Jamal niet aan bod of bat gekomen. Bowlingcijfers: Adriaan Poffers 1 voor 44 in 8, 1 maiden, Gerard van Vuuren 2 voor 37 in 8, André Dikmoet 2 voor 28 in 8, Walter Prescod 0 voor 29 in 7, Gerard de Leede 0 voor 18 in 4 en René van der Loos 1 voor 19 in 5, 1 maiden.

Hierna volgde een heerlijke lunch, met kippensoep naar eigen recept van Jos Heggelman, waar je naar believen nog losse balletjes aan kon toevoegen, pastasalade, tomaat en komkommer diverse vleeswaren en al dan niet zoete meloen als smaakvol toetje. Het team van captain Gerard de Leede opende met Satar Alladin en Gerard ten Broek. Bowler Jan Hoep zag dat Satar na 12 runs door Aad van Troost werd uitgevangen, maar Gerard ten Broek vierde met 40 retired not out, zijn eerste optreden bij de SGS Senioren Onderlinge. Tjebbe Westendorp kreeg dit keer na 5 runs LBW op bowlen van Mans de Rooij. Walter Prescod had er vandaag ook weer zin in, want hij behaalde liefst 25 runs toen hij bowled ging door Farouk Ayube. Een van de andere uitblinkers van vandaag was zonder twijfel René van der Loos. Nadat hij eerst als fielder al veel snel en goed werk had verricht, tilde hij nu, als enige, met een grote zes de bal over de boundary. Uiteindelijk ging hij na 41 snelle runs retired not out. De grootste verrassing en man van de dag, en dus goed voor een fles wijn, was toch wel Wilbert Stembord. Met grote inzet en ondanks wat lucht problemen behaalde hij liefst 32 runs, waarin 5 echte vieren zaten toen hij run out ging. Maar Wilbert wil nog meer en is pas echt tevreden als hij eindelijk weer eens zo’n grote 6 recht vooruit zou slaan. Wij wachten dat dus nog maar even af. Gerard van Vuuren die vandaag echt bij het winnende team speelde, behaalde maar 4 runs toen hij doordat een bal onverwacht maar keurig in het wicket werd gegooid, run out ging. André Dikmoet behaalde de laatste twee nog nodige runs en bleef even als Adriaan Poffers die geen runs behaalde, not out. Het allerlaatste en 179e punt werd na 38 overs door een wide- bal geleverd, hierin zaten 18 extra’s: 6 byes, 1 leg bye, 10 wides en 1 no ball. Captain Gerard de Leede en Aad de Neef kregen dit keer DNB achter hun naam. Bowlingcijfers: Ashraf Jamal 0 voor 29 in 6, 1 maiden, vooral zijn eerste overs waren zuinig, Farouk Ayube 1 voor 22 in 7, 1 maiden, Jan Hoep 1 voor 37 in 7, Mans de Rooij 1 voor 28 in 8 (en dit keer dus geen 9e over), Ruud de Leede 0 voor 43 in 6, maar let op Ruud groeit met de wedstrijd, en tenslotte de zuinige Aad van Troost 0 voor 5 in 2 en Hans Noorhoff 0 voor 8 in 2, die wellicht wat (te) laat werden ingezet.

De heerlijke koele kannen bier of andere consumpties gingen erin zoals dat hoort en werden vergezeld van allerlei door Nel van Troost vervaardigde borrelhapjes terwijl mijn vrouw Petra weer heerlijke tonijnwraps liet rondgaan. Beiden kregen een zoen van Satar en bovendien ook nog een flesje wijn erbij. Ook scoorder en plaatsvervangend verslaggever Ruud Ackermann kreeg als man van de maand een fles wijn. Wat moet een vereniging zonder vrijwilligers en met name Jos Heggelman die veel voor het Excelsior cricket betekent, werd hartelijk bedankt voor zijn inzet om het ons de hele dag naar de zin te maken. Ook Aad van Troost die het veld had klaar gemaakt en er voor gezorgd had dat de boundaries van het goed lopende veld wat naar binnen werden verplaatst, hartelijk dank voor al zijn inspanningen. Uiteraard nog dank aan onze umpires en aan alle belangstellenden die er elke keer weer voor zorgen, dat we het met elkaar, ook iedere koude dinsdag, gezellig hebben. Volgende week zijn Petra en uw nog geblesseerde verslaggever er even niet, maar hebben jullie hopelijk weer een leuke pot cricket tegoed op het mooie complex van Quick Haag met mogelijk wat hogere temperaturen en een verslag met weer foto’s van onze Donald Noorhoff. Tot ziens.

Gerard van der Meij

De foto's zijn er dit keer helaas niet bij omdat Donald Noorhoff het ziekenhuis bezocht.


Verslag 2 juni 2015 bij ACC - WEER GEEN WEER

Jahoor, daar gingen we weer. Het was weer dinsdag dus waren de weersvooruitzichten van sombermans. Dit keer stond ACC op het programma en we weten allemaal dat het daar bij fraai weer goed toeven is. Welnu, iedereen die er bij was weet hoe stormachtig, hoe steenkoud en op het einde, hoe nat het was. Dat er toch om half één twintig mannen in het wit klaar stonden voor een onderlinge 40-over wedstrijd………………..gestoord zijn ze, allemaal. Maar wel prettig gestoord en allen voorzien van een cricket hart!! Half één dus, vastgesteld moet helaas worden dat de 12 uur afspraak in het vergeetboek is terecht gekomen. Minus de geblesseerden, en zonder Anton Distelbrink maar met Albert van Nierop in een heuse umpirejas. Tjebbe Westendorp was de baas over team A dat startte met slaan en dat geweldig deed. De openers Walter Prescot (41) en Gerard van Vuuren (36) gingen als een trein en toen Deo Misier nog eens 35 runs liet noteren was de tussenstand van 143 voor 4 verklaard. Opgeteld met 55 extra’s stopte het elektronische scorebord pas op 198 voor 8 wickets na 40 overs. Mans de Rooy kreeg 9 overs te bowlen (“ik wist wel dat mijn 8 overs op waren maar dacht…., mondje dicht, moet die scorer maar opletten”). Met 2 voor 39 overleefde hij het slaggeweld nog het beste. Een prima lunch om 15.10 uur met onder meer zeer welkome gebonden tomaten soep van gastheer Ben. Het hielp ons een beetje opwarmen. De tweede innings was qua weer meer van hetzelfde, behalve dat het steeds donkerder werd en toen de door buienradar precies voorspelde tijd, 17 uur, het ook nog eens begon te regenen was de maat vol en besloten de captains de stumps te trekken. Er waren op dat moment 20 overs gebowled en 89 runs voor 4 wickets genoteerd. Hans Noorhoff met een snoeiharde 24 en Faroek Ayube met 22runs not out deden wat ze konden en zagen kans om hoop in de harten van de B-team spelers te brengen. Loek Hartong en Gerard van Vuuren beiden met de bowlingcijfers 2 voor 31 in 8 overs mogen tevreden zijn. De geweldige vang van Satar Alladin moet wel in de krant en het feit dat Hans Noorhoff en Roelof Kruijshoop de vlaggetjes boundery verzorgden wekte enige nostalgische gevoelens op, want waar moet dat nog? Nou, op ACC dus. Een 12- tal bleef nog een hapje eten in het sfeervolle clubhuis. Rob de Haas: “ik heet haas en ben dus geen konijn”, dat sloeg op de sla dat de prima patatjes en de malse kip vergezelde, en misschien enige dressing ontbeerde. Op naar Excelsior’20 volgende week.

P.V.V.RUUD ACKERMANN

Foto's ACC 2 juni 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 26 mei 2015 bij Kampong

OP EEN KOUDE DAG IN MEI Leg dat maar eens uit aan je verwanten. Dat 20 zestig+’ers vrijwillig in een wit pakkie urenlang gaan koulijen op en rondom een cricketveld. In Utrecht nota bene. Resultaat: 184/8 - 165/8.

Maar goed, dinsdag was het dan weer zover en om twintig over twaalf ging men van start. Tien tegen tien want chroniqueur Gerard van der Meij was met zijn moeder naar het ziekenhuis (gelukkig is dat goed afgelopen al ligt ze wel op de hartafdeling), Dirk Coster had een onwillige spier, Robert Rusche kon helemaal niet lopen en ook Chris en Heleen Bax moesten het laten afweten wegens toenemende problemen met eerstgenoemde. Hopelijk staat de vlag er volgende week weer wat vrolijker voor. Anton Distelbrink en Georg Rijken waren er om recht te spreken en p.v.v. (= plaatsvervanger) zat te kleumen met het scoringboek. Allemaal even enthousiast en dus vrijwillig. Gerard van Vuuren had het weer zo geregeld dat hij in het verliezende team speelde. Traditie wil ook wat. Zijn tegenstander onder leiding van Farouk Ayube sloeg er lustig op los: Deo Missier 35, Hans Noorhoff 22, Roelof Kruijshoop 42 ret. en Tjebbe Westendorp met 33 runs waren de toppers. Totaal 184 voor 8. De bowlers hadden het niet gemakkelijk, getuige de 0-55 van Ashraf Jamal. Adriaan Poffers (met stip de actiefste fielder) en Gerard van Vuuren namen nog twee wickets voor resp. 40 en 28 runs.

De prima verzorgde lunch was wat later. De nationale hockeydames (ze liepen daar in het wild) waren even voor. Team B met de weer herstelde Jan Hoep als voorganger ging furieus van start. Bhupin Changoer (40) en Ashraf Jamal (42) gaven het goede voorbeeld maar slechts Satar Alladin met 11 en Herman van der Horst met 16 runs spartelden daarna nog een beetje tegen. Op 165 was het gebeurd, was óók Pieter Bertels geblesseerd en konden we gaan opwarmen. Slechts Aad van Troost met 3 voor 28 speelde zich in de krant, hoewel de 0 voor 34 in 8 overs van Loek Hartong een vermelding verdient.

De nazit werd opgevrolijkt door een rondje van Jan Hoep die ons deelgenoot maakte van de viering van zijn 50 jarige huwelijk en de uitleg waarom hij het zo lang heeft volgehouden. “Wie zijn echtgenote lief heeft laat haar thuis” door hem in de praktijk gebracht zodat Mevrouw Hoep voor iedereen een onbekende is. Wij weten nu hoe dat komt.

Gastheer Floris Jansen en zijn lieve vriendin schotelden de liefhebbers nog een smakelijke nasimaaltijd voor.
Zo halen we wel ACC volgende week. Aju!
P.V.V. Ruud Ackermann

Foto's Kampong 26 mei 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 19 mei 2015 bij Sparta

Het zal u niet verbazen als dit verslag begint met een bekende weerspreuk: Regent het in mei, is de winter weer voorbij. Maar klopt dit eigenlijk wel, want met een zwaar bewolkte hemel en flinke wind vertrokken wij bij een temperatuur van slechts 10 graden naar het schitterende Spartacomplex in Capelle aan de IJssel om ons geliefde cricketspel in onderling verband met, na wat afzeggingen tien tegen tien, te spelen. Wij waren vast niet de enigen die het koud hadden, want zelfs onze bloedeigen Trijntje Oosterhuis had voor het songfestival vandaag, haar blote zigzag jurk omgeruild voor een zwarte warme hobbezak, of moeten we dit liever een modieuze jumpsuit noemen? Later bleek, dat de rest van Europa onze Trijntje ook daarmee gewoon in de kou liet staan, maar: Kom op Trijntje: Walk Along. Gelukkig had de Sparta familie de warme koffie of thee klaar staan en deze werd vergezeld van een heerlijke stroopwafel of andere koek.

Na een bui, iets na twaalf uur kon het team van captain Walter Prescod gaan batten en daarvoor kwamen Pieter Bertels en Aad de Neef als openers op de mat. Na 8 overs stond ook dankzij de nodige wides en no balls, al een totaal van 40 op het met de hand bijgehouden scorebord, want ook het elektronische scorebord kon ondanks kunstgrepen van Jorg Kamerbeek niet tegen de steeds maar wisselende weersomstandigheden op. Flinke buien, wind, hagel, nee dat waren geen golfballen, zelfs enig onweer in de verte en dan weer felle opklaringen, maar het bleef vooral koud, ondanks de vele malen dat we uit en weer in het veld moesten al er weer een bui neerkwam. Pieter Bertels, die de enige vier van de dag scoorde, behaalde 14 runs toen hij op bowlen van Hans Noorhoff uitgevangen werd door Wilbert Stembord, die daarmee liet zien weer helemaal terug te zijn bij de S.G.S. Senioren Onderlinge. Ook Aad de Neef kwam tot een verdienstelijke 14 runs toen hij bowled ging door Farouk Ayube. Satar Alladin voegde vandaag weer 29 nuttige runs aan zijn reeds enorme aantal bij de S.G.S. behaalde runs toe, ook hij ging bowled door Farouk Ayube. Ashraf Jamal had waarschijnlijk wat meer runs verwacht dan de 3 die hij had, toe hij door de nog steeds jeugdige jarige Gerard van Vuuren, die zelfs op het veld al werd toegezongen, clean werd gebowld. Adriaan Poffers had vandaag met 22 runs ook een meer dan nuttige bijdrage in het totaal, hij werd op bowlen van Hans Noorhoff gestumped door Dirk Coster. Captain Prescod probeerde het totaal nog wat versneld op te hogen en kwam tot 11 runs toen hij op Mans de Rooij bowled ging. Dennis Zuiderwijk kwam met 10 not out, ook nog in de dubbele cijfers. Gerard de Leede kwam in deze kou aan bat, niet echt goed uit de verf, want al na 4 runs ging hij bowled door Hans Noorhoff. Helaas kon uw reporter die 4 ballen voor einde van de door de vele onderbrekingen tot 35 overs teruggebrachte wedstrijd inkwam, al na eerste prachtige bal van diezelfde bowler Hans Noorhoff zonder runs terug. Broer Donald die met 0 runs not out bleef, kon nog net voorkomen, dat Hans op hem zijn hattrick zou behalen. Het weer keurig door Ruud Ackermann bijgehouden scoreboek kon na een stand van 146 voor 8, waarin 2 byes, 3 leg byes, 25 wides en 9 no balls zaten, even lekker droog worden opgeborgen voor een prima lunch met salades, pasta, meloen en zelfs heerlijk warme omelet, tja dat schijn je met maar één m te moeten schrijven, en met gebakken spek. Bowlingcijfers: Aad van Troost 0 voor 21 in 5, Hans Noorhoff 4 voor 46 in 7, Farouk Ayube 2 voor 27 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 22 in 8 en last but not least Mans de Rooij 1 voor 25 in 7.

Natuurlijk waren wij benieuwd of Satar Alladin er na veel puzzelen in geslaagd was, om een praktisch even sterk team B onder leiding van captain Mans de Rooij samen te stellen. Op papier misschien wèl, en zonder iets af te doen aan het cricketinzicht van captain Walter Prescod, die ieder van de tien spelers met speels gemak, naar een goede plek dirigeerde, sta je dan toch raar te kijken als na 20 overs iemand met 2 runs topscorer is. Na 1 run werd Wilbert Stembord op bowlen van Gerard de Leede uitgevangen door Adriaan Poffers. Gerard de Leede stuurde Hans Noorhoff met een caught en bowled actie na 2 runs terug naar de kant. Gerard van Vuuren kreeg met een golden duck ook al door Gerard de Leede, een wrang verjaardagscadeautje. Arjen van de Pol werd door onze imposante Pieter Bertels zover teruggedrongen, dat hij zonder runs zijn hele wicket omver liep. Aad van Troost had zich onder deze omstandigheden maar één ding voorgenomen: niet uitgaan en proberen de overs uit te spelen. De liefhebbers van dit genre konden dan ook genieten van het nodige stopwerk. Simon Santcroos kon slechts 1 run aan het totaal toevoegen toen hij op bowlen van Gerard de Leede bliksemsnel door Donald Noorhoff werd gestumped. Een ander kanon, Farouk Ayube ging, na ook slechts 2 runs, bowled door Pieter Bertels, die de smaak van de rode wijn als man of the match al dacht te proeven, maar zal daar toch nog even op moeten wachten. Op bowlen van Dennis Zuiderwijk kreeg captain Mans de Rooij op een raar plekkie, na ook maar twee runs, LBW. Dirk Coster zal zich, onder deze omstandigheden met 5 runs en een ook al onverwachte LBW, op bowlen van Walter Prescod, ook niet echt lekker gevoeld hebben. En Tjebbe Westendorp, die na 8 runs op een mooie bal van Walter Prescod bowled ging, werd, na Aad van Troost die met 14 not out bleef bijna topscorer. Eigenlijk veel te laat en zonder spanning, maar met veel kou kwam in de 33e over bij een stand van slechts 66 waarin dan ook nog 29 wides en 2 no balls zaten, een eind aan deze innings. Bowlingcijfers: Gerard de Leede 4 voor 9 in 4, fantastisch, Pieter Bertels 2 voor 10 in 4, prima Pieter, Adriaan Poffers 0 voor 11 in 7, 1 maiden, is ook goed, Dennis Zuiderwijk ondanks een geraakt werpen van wicketkeeper Donald Noorhoff, 1 voor 14 in 7, en ook hij 1 maiden, dus ook al klasse, Walter Prescod 2 voor 8 in 5 3/6, is ook voor een box to box bowler, heel zuinig en tenslotte Ashraf Jamal 0 voor 14 in 5, dat kan je toch ook niet bepaald slecht noemen.

Een lekker koud biertje werd uit een koud kannetje weggewerkt, maar ook zag ik een wijntje en zelfs warme thee genuttigd worden. Namens de dames moet ik Sparta bedanken voor die heerlijk warme open haard! Tot zijn verrassing kreeg de jarige Gerard van Vuuren een fles rode wijn door winnend captain Walter Prescod uitgereikt. Er was dus nog geen beloning voor de man die de enige vier geproduceerd had, maar Pieter je klopt echt al aan de deur. Na de borrelhapjes en bitterballen kwam er met een warme douche een einde en keerde de verwachting terug, dat het echt wel weer een keer warmer wordt. Hopelijk is dat ook een troost voor de zieken en geblesseerden die we weer snel langs de boundary hopen te mogen begroeten.

Gerard van der Meij

Foto's Sparta 19 mei 2015   foto's Donald Noorhoff


Verslag 12 mei 2015 bij Quick 1888 Nijmegen

Er zijn vele manieren om je op het nieuwe cricketseizoen bij de S.G.S. Senioren Onderlinge voor te bereiden. Natuurlijk, eerst moet je herstellen van de eventueel in een vorig seizoen opgelopen blessures, waar je helaas met het ouder worden hoe langer hoe meer mee te maken krijg. Dus dat hield voor uw reporter met wat knieproblemen in het meerdere malen bezoeken van een fysiotherapeut en daarbij is het de vraag of je als lid van Excelsior er dan wel slim aan doet om bij een echte Hermeskist als Ed Seelaar te rade te gaan. Ja, dus. Ook is belangrijk dat de motor die de hele boel op gang moet brengen (het hart) weer een heel nieuwe seizoen aan kan en dus kan je bij onze Onderlingers gerust uitgebreid gegevens over diverse cardiologen uitwisselen. Tja en dan kan het ook nog, dat er iets aan de ogen mankeert en dat kan je, als cricketer wèl, maar als al dan niet strenge umpire, natuurlijk helemaal niet, hebben. Tenslotte zou het kunnen dat je door situaties bij vrienden of bekenden en bijvoorbeeld door droevige omstandigheden toch niet aan de openingswedstrijd van seizoen 2015 kunt meedoen, en dat was bij onze voorzitter Satar Alladin die gelukkig nog wel de teams had samengesteld vandaag het geval. Waarom wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren de al behoorlijk bejaarde omnivereniging Quick 1888 als eerste wedstrijd had uitgezocht werd ons bij binnenkomst al duidelijk. Er stond een enorme puincontainer voor de deur met daarin o.a. diverse toiletpotten en die worden tegenwoordig met de nieuwe invulling van de koningsspelen niet meer door onze Willem Alexander geworpen en dus moest dit wel het begin zijn van een imposante verbouwing bij Quik Nijmegen. Voor diegeen die echt niet zonder zou kunnen, stond er ook een mobiel tijdelijk huurtoilet voor de deur. Het was deze keer wat lang wachten op de koffie, ook omdat je daar nu eenmaal water voor nodig heb, wat door die verbouwing, lang niet altijd beschikbaar was. Toch konden wij om kwart over twaalf onder wat winderige omstandigheden en met 22 man aan onze eerste wedstrijd dit seizoen gaan beginnen.  

Captain van team A was Walter Prescod en deze liet Gerard de Leede samen met Pieter Bertels, die in Engeland nog wat laatste gewichten omhoog gebracht had als ultieme voorbereiding openen. Gerard liet zien hoe je met geduld en ervaring de wat zwakkere ballen moet behandelen en behaalde probleemloos zijn 40 retired not out. Of onze Pieter niet helemaal de juiste spieren geactiveerd had zullen we nooit weten, maar na twee runs al, werd hij door bowler Gerard van Vuuren vroeg ingerekend, maar als troost had hij dat dit misschien wel met de mooiste bal van de wedstrijd gebeurd zou kunnen zijn. Robert Rusche toonde óók geduld en werd na 15 runs door Dirk Coster op bowlen van Aad van Troost gestumped. Uw verslaggever beleefde het dat zijn knieën het de nodige overs uithielden en ging na 16 runs en veel loopwerk op wides en byes, vermoeid retired not out, ook om anderen nog te laten batten. De anders zo spraakzame Tjebbe Westendorp behaalde met hem 11 runs en liet dit keer veel aan het gevoel over, of er al dan niet gelopen moest worden. Op bowlen van onze nieuw ontdekte bowler Simon Santcroos werd hij door Farouk Ayube, die vandaag maar één oog gedruppeld had, uitgevangen. Wim Veenendaal, die later vervangen werd door Mans de Rooij, kwam ditmaal tot 11 runs toen hij op bowlen van Wim van der Loos werd gevangen door Herman van der Horst. Arthur van Lunszen amuseerde ons en dus niet alleen zijn meegebrachte kleintjes met bekeken runs en onder de nuttige 26 die hij (retired not out) maakte zat ook bijna nog een zes. Adriaan Poffers uiterst scherp gestart, kwam tot 12 runs toen hij op bowlen van Farouk Ayube gevangen werd door de op eigen grond spelende Onderlinge debutant Chris van Weel. Aad de Neef bleef met 3 runs rustig not out, maar captain Walter Prescod werd ook al op bowlen van Farouk Ayube gevangen door diezelfde Chris van Weel. Bij een poging om alsnog zijn tweede run te scoren ging onze Donald Noorhoff (1) bij de laatste bal van de wedstrijd run out. Team A was uiteindelijk na 40 overs op 177 geëindigd, hierin zaten 3 byes, 10 no balls en 25 wides.

Zoals afgesproken werd de lunch tussen de innings gedaan en met tomaat meloen en de opvallend mooie witte en bruine gebolde Brabantse broodjes gingen erin als koek.

Aad van Troost die de nacht ervoor laat uit Engeland was teruggekomen, sloeg bij zijn eerste bal direct al een vier, recht voor uit. Hij kwam dit keer tot 12 runs toen hij op bowlen van Arthur van Lunszen achter het wicket gevangen werd door Donald Noorhoff. Pieter Bartels, de man met die gewichten, zag in zijn eerste over Donald Noorhoff dit herhalen zodat Rob de Haas zonder runs naar de kant terug kon keren. Uiteraard volgde hierna enige wides om dit feit te vieren, maar wij blijven blij met Pieter. Hans Noorhoff kreeg na 18 runs LBW op bowlen van Walter Prescod en dit blijkt ook in het nieuwe seizoen nog steeds heel gevoelig te liggen. Mans de Rooij zorgde ervoor dat Farouk Ayube na slechts zes runs werd gebowld. En Herman van der Horst werd na 9 runs op bowlen van Walter Prescod uitgevangen door onze ster fielder van vandaag: Adriaan Poffers. Adriaan speelde een praktisch foutloze fieldingpartij. Aan de on- of de offside, het maakte hem niet uit en hij kwam overal snel assisteren, als dat nodig mocht zijn. Toen captain Dirk Coster zag, dat onze Adriaan één balletje even liet wegschieten, meende hij dat hij daarvan kon profiteren. Als een tijger wierp Adriaan zich echter op de bal en gooide hem alsnog in het wicket voordat Dirk na 9 runs de overkant bereikt had. Walter Prescod onze captain was uiterst tevreden hoe hij zijn veld had uitgezet. Weliswaar werd praktisch elke gebowlde bal door partij B geraakt, maar echt veel punten opleveren deed het niet, want er werden er ontzettend veel tegengehouden of kundig gestopt. Daarom ook zonk het vertrouwen met het toenemen van de wind in de schoenen van partij B, waardoor de spanning uit de wedstrijd verdween. Simon Santcroos bleef evenals Wim van der Loos met 8 runs not out.

De veertig overs waren met een totaal stand van 117 op, hierin zaten 8 no balls en 39 wides. Chris van Weel, Arjen van de Pol en Gerard van Vuuren kwamen dit keer niet aan bat. Bowlingcijfers: Walter Prescod 2 voor 7 in 3, keurig, Pieter Bertels 1 voor 23 in 5, Gerard de Leede 0 voor 20 in 8, Adriaan Poffers 0 voor 19 in 8, 1 maiden, Arthur van Lunszen 1 voor 30 in 8, 1 maiden, en tenslotte Mans de Rooij 1 voor 18 in 8, 1 maiden en dat is natuurlijk ook weer prima gedaan door onze Mans.

Na afloop, ook weer zoals afgesproken, eerst een lekker biertje of andere koele drank, later vergezeld door borrelhapjes. Arthur van Lunszen vroeg aandacht voor de bijzondere verzameling van Stef Egging en het probleem bij welke club de SGS trofees onderdak zouden moeten gaan vinden en ging daarna nog over tot een kofferbak verkoop van SGS attributen. Omdat Dirk Coster snel weg moest, werd de fles rode wijn dit keer door captain Walter Prescod uitgereikt aan onze umpire van vandaag Georg Rijken die liefst 80 overs in het veld had gestaan. Door Gerard van Vuuren werd aan Marna Veenendaal ook nog een fles uitgereikt voor haar bemoeienissen van vandaag. Wij wensen Quick veel succes met de grote verbouwing en het plaatje van de architect zag er al heel mooi uit. Ook nog dank aan scoorder Ruud Ackermann en retired is bij ons not out Ruud.

Gerard van der Meij

Foto's Quick 1888 12 mei 2015   foto's Donald Noorhoff


Verbeterd Wedstrijdreglement voor de wedstrijden van de Senioren Onderlinge

Teneinde discussies te voorkomen publiceren wij hierbij het reglement, zoals dat is afgesproken tijdens de Najaarsbijeenkomst 2014.
Lees HIER het reglement.....


Programma 2015

Hierbij het programma van de S.G.S.-senioren onderlinge.
Verzamelen 11.00 uur.
Aanvang wedstrijd 12.00 uur uur. Er worden 2 x 40 overs gespeeld. De lunch is tussen de innings
Alle wedstrijden worden gespeeld op de dinsdagen.
Inschrijving betekent, dat je die dag aanwezig zal zijn, tenzij vroegtijdig is afgeschreven.

reeds gespeeld nog te spelen afgelast
maand datum dag aanvang veld plaats opmerking
mei 12 dinsdag 12:00 uur Quick 1888 Nijmegen  
  19 dinsdag  12:00 uur Sparta Capelle a.d. IJssel  
  26 dinsdag  12:00 uur Kampong Utrecht  
juni 2 dinsdag  12:00 uur ACC Amstelveen  
  9 dinsdag 12:00 uur Excelsior '20 Schiedam  
  16 dinsdag 12:00 uur Quick Hg Den Haag  
23 dinsdag 12:00 uur Kampong Utrecht
30 dinsdag 12:00 uur MOP Vught
juli 7 dinsdag 12:00 uur VOC Rotterdam  
  14 dinsdag 12:00 uur HBS Den Haag  
  21 dinsdag 12:00 uur Hermes DVS Schiedam  
  29 woensdag 12:00 uur HENGELO Hengelo Ov. Toer door het Oosten | de wedstrijd is 1 dag uitgesteld
  30 donderdag 12:00 uur Salland Colmschate Toer door het Oosten (afscheidswedstrijd Louk Hartong)
augustus 4 dinsdag 12:00 uur Hercules Utrecht  
  11 dinsdag 12:00 uur Bloemendaal Bloemendaal  
  18 dinsdag 12:00 uur Kampong Amsterdam we konden niet spelen op Qui Vive
  25 dinsdag 12:00 uur VCC Voorburg  
september 1 dinsdag 12:00 uur Sparta Capelle a.d. IJssel  
  8 dinsdag 12:00 uur ACC Amstelveen  

Het ingevulde INSCHRIJFFORMULIER (te downloaden door op het blauwe woord te klikken) met naam er op geschreven
zenden of mailen aan
:
S.Alladin, Alb.Rousselstraat 61, 2551 ZN   Den Haag;   e-mail: alladin @ ziggo.nl