SGS Senioren-Onderlinge 2008


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden in totaal ca. 12 wedstrijden per jaar gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl



Programma 2008   

 

Alle wedstrijden (m.u.v. 22 mei) worden op DINSDAG gespeeld
Aanwezig: 11:00 uur ; aanvang wedstrijden: 12:00 uur

maand datum

vereniging en plaats

opmerkingen
mei 20 MCC Hengelo Hengelo Ov. Openingstoer seizoen 2008: regelmatige deelnemers aan wedstrijden van de Senioren Onderlinge hebben een e-mail ontvangen met een uitgebreide convocatie met een inschrijfformulier.
mei do 22 USV Hercules Utrecht
mei 27 VRA Amstelveen  
juni 3 Hermes DVS Schiedam De wedstrijd is afgelast (e-mail 3 juni)
juni 10 Rood en Wit Haarlem  
juni 17 Hilversum Hilversum  
juni 24 MOP Vught  
juli 1 VCC Voorburg  
juli 8 ACC Amstelveen  
juli 15 Zeist Zeist  
juli 22 Hermes DVS Schiedam Inhaalwedstrijd van 3 juni
juli 29 VVV Amstelveen  
augustus 5 Bloemendaal Bloemendaal  
augustus 12 HBS Den Haag  
augustus 19 Excelsior '20 Schiedam  
augustus 26 Kikkers Hoofddorp  
september 2 Sparta Capelle a/d IJssel  
september 9 VRA Amstelveen  

Zoals jullie zien is de slotwedstrijd wederom bij V.R.A.. Nadere gegevens hieromtrent volgen.
Alle wedstrijden zijn op Dinsdag, uitgezonderd de tweede wedstrijd van onze toer. Die is n.l. op Donderdag 22 mei .
Aanvang wedstrijden 12.00 uur ; aanwezig ± 11.00 uur ; lunch tussen de innings. die door de verenigingen verzorgd zal worden.
Graag de intekenlijst p.o retour naar uw wedstrijdsecretaris. Vergeet je naam niet.
Twee wedstrijden staan nog niet voor 100% vast. Inschrijven voor een wedstrijd betekent ook voor 99% spelen.

De niet “toergangers“ (20 t/m 22 mei) kunnen natuurlijk ook voor de openingswedstrijden van 20 en 22 mei inschrijven.

Opgeven bij Gerard van Vuuren, tel. 010-4708852 of e-mail: vanvuureng @ kpnplanet.nl
of e-mail: onderlinge @ sgs-cricket.nl

Alle uitslagen per e-mail doorgeven liefst 's avonds na de wedstrijd met een korte impressie van de wedstrijd
aan: onderlinge @ sgs-cricket.nl


Verslag 9 september 2008 bij VRA

Niet te geloven een slotwedstrijd op een der mooiste cricketvelden van Nederland en bij schitterend weer. Het veld lag er prachtig bij, alleen het graswicket mochten wij niet gebruiken, dat was in onderhoud, maar ook op de kunstgraspitch was het prima toeven. Het was zoals gebruikelijk een veertig over wedstrijd, maar in verband met het plannen van het diner was er een tijdslimiet van 2 1/2 uur aan gekoppeld per innings. Captain Satar Alladin stuurde Willem de Jonge van Ellemeet in samen met uw verslaggever om deze laatste wat extra tijd te geven om over zijn verslag na te denken. We begonnen met een overgemiddelde van boven de 6(!) niet zozeer door enorme battingprestaties, maar eerder door zwak bowlen van de openingsbowlers. Na een hele boel wides en 2 runs kreeg uw reporter terecht LBW op bowlen van Fred van Erp Taalman Kip. Jonkheer Willem hield het wat langer vol en werd na 32 runs gebowld door Hans Vlietman. Diezelfde Hans pakte het wicket van de zoals altijd hardslaande Tijs Linders die vandaag helaas maar 10 runs wist te behalen. Ook captain Satar kwam niet in zijn gewone doen en werd na 3 runs op bowlen van de andere captain Gerard van Vuuren gevangen door Ruud Don Griot. Een ander door vriend en vijand erkend SGS kanon Chris Bax, onderging na 7 runs uiterst merkwaardig het zelfde lot. Gelukkig is cricket een teamsport en vandaag pikten andere spelers het op. Zo behaalde Rino Groenewegen liefst 33 runs, zijn topscore dit seizoen, alvorens hij LBW kreeg op bowlen van Wim van der Loos. Jaap Grootmeijer had driftig staan oefenen in de kooi, op bowlen wel te verstaan, en kon met een duck inrukken toen hij gebowld werd door Gerard van Vuuren. Frans Kottman stroopte vervolgens figuurlijk zijn mouwen op en bleef gewoon staan. Zelfs een vermeende LBW kon hem niet uitkrijgen, dat lag ook een beetje moeilijk, want hij raakte de bal met zijn bat en dat mag, óók voor je wicket. Frans bleef dan ook keurig not out met alweer en ook voor hem dus een seizoenstopper van 45 runs. Piet Peek (1) kon hem maar weinig steunen vooral omdat hij wel naar voren wilde, maar toch naar achteren moest op het goede en snelle bowlen van Hans Vlietman. Een zoals altijd gehelmde Rob Schamper kon het 5 runs uithouden en ook hij werd slachtoffer van prima bowlen, nu van Gerard van Vuuren. Nummer 11 Donald Noorhoff liet zich ondanks wat pijntjes niet vermurwen en bleef met een nuttige 16 runs ook not out. De veertig overs werden prima binnen de tijd voltooid en met een stand van 191 voor 9 waarvan liefst 37 extra’s kon met groot vertrouwen de tweede innings tegemoet worden gezien.
Bowlingcijfers: Fred van Erp Taalman Kip 1 voor 36 in 5, Wim van der Loos 1 voor 26 in 10, Hans Vlietman 3 voor 36 in 10 (prima) Gerard van Vuuren 4 voor 42 in 10 (nog beter) Aad van Troost 0 voor 24 in 2 en Ruud Don Griot 0 voor 22 in 3.
De lunch was met een heerlijk spaghettigerecht met kip of champignons prima verzorgd en ook de kannen jus d’orange en ijsthee gingen er in. Captain van Vuuren stuurde gelijk maar zijn kanonnen in, want zo kan je gastheer Albert L. van Nierop en Hans Vlietman toch wel betitelen. Maar tot zijn grote tevredenheid kon onze captain Satar, constateren dat het bowlen van goed niveau was en dat de andere fielders niet op een blauw plekkie keken bij het stoppen met voeten en handen van de soms keiharde ballen. In het begin van de tweede innings kwam het overgemiddelde dan ook zeer rustgevend rond de twee te liggen. Albert van Nierop kwam maar tot 4 runs voor hij bowled ging door Tijs Linders. Hans Vlietman onderschatte de snelheid en gretigheid van Chris Bax ‘dat haalt hij toch niet..’ en werd via een running catch prachtig uitgevangen door Chris op bowlen van Rob Schamper. Dus kwam de druk nu op de brede schouders van Ruud Ackermann te liggen en hoewel hij grote inspanningen pleegde was het aantal vieren zeer beperkt, al telden zijn 34 runs en vermoeid retired out, natuurlijk wel mee. Aad van Troost moest nu blijven staan en dat deed hij ook. Maar hij zag zijn captain Gerard van Vuuren al na 3 runs een misser maken op bowlen van Rino Groenewegen. Ook Fred van Erp Taalman Kip was na 2 runs en run out weer snel verdwenen. Voorzitter Jan Timmermans werd na 3 runs op bowlen van diezelfde Rino uitgevangen door Frans Kottman. Ook Ton van der Eyden kon hoofdschuddend en met 0 runs run out vertrekken. Ruud Don Griot werd ook al snel na 2 runs gebowld door Frans Kottman. En Reurt Gisolf onderging precies hetzelfde lot. Alleen de geblesseerde nummer 11 Wim van der Loos kon Aad nog steunen op weg naar een mogelijke vijftig. Helaas dat lukte hem met 48 not out nét niet, want Wim liet zich na 9 runs verschalken door een leep balletje van bowler Jaap Grootmeijer, je ziet oefenen schijnt écht te helpen. Met 131 all out waarvan 15 extra’s kwam in de 37e over een eind aan de innings van partij B mede door een sterke tactische veldbezetting door captain Satar en een voorbeeldige inzet van de fieldende partij A.
Bowlingcijfers: Tijs Linders 1 voor 24 in 10, Rob Schamper 1 voor 39 in 10, Rino Groenewegen 2 voor 36 in 8, Frans Kottman 2 voor 30 in 8 en tenslotte Jaap Grootmeijer die maar 5 ballen nodig had om 2 runs weg te geven en 1 wicket te nemen.
Elk jaar maakt Charry van Leeuwen een prachtige kaart voor ieder van de SGS Senioren Onderlinge en dit keer reikte Molly Distelbrink ze namens haar uit. Na het douchen konden onder nog steeds prima weersomstandigheden kannen bier en andere consumpties doorkomen waarvan het eerste rondje door Master Chris Thompson werd gegeven en daarna kon van top-bitterballen worden genoten. De muziek klonk al van de 7 mans band de Yardley Syncopators met uiteraard in die grote toeter onze eigen Peter van der Heijdt; ze zijn er in een nieuwe bezetting muzikaal wéér op vooruit gegaan. Speeches volgden o.a. van voorzitter Jan Timmermans die zich verbaasde dat er behalve jong of oud sterk water ook gewoon veel (regen)water in Schiedam voorkomt en daarnaast een paar Gerards, natuurlijk. Verliezend captain van Vuuren kwam eigenlijk flessen wijn tekort om team A te prijzen. Maar naast man of the match Frans Kottman ontvingen ook Rino Groenewegen en Alma Noorhoff een welverdiende fles. SGS Voorzitter Duco Ohm deed nog een oproep om overtollige boeken en /of cricketspullen ter beschikking te stellen aan Suriname, waar een grote nood is aan vele essentiële dingen. Wellicht zou zelfs een S.G.S. tour daarheen te organiseren zijn. In het prachtig en sfeervol versierde VRA-clubhuis was het nog lang gezellig met een schitterende zonsondergang en uiteraard een heel veel dansende, winnende captain Satar. De witte en rode wijnen uit het jaar 2006 bij het diner waren vins de pays d’Oc en moeten naar mijn smaak écht niet langer blijven rijpen. Het diner bestond uit meloen met Seranoham en een kwarteleitje, gevolgd door aardappelpuree met wat harde boontjes en rosbief of was het entrecote(?) en tenslotte mokka- en aardbeien ijs, en werd met behulp van enige behulpzame vrijwilligers vlot van achter de zwarte wand tevoorschijn getoverd door Ruth en Patrick, die daarvoor dan ook via Jan Timmermans een lekkere verrassing ontvingen. Het was al met al een heel geslaagde slotdag en wij kijken al weer uit naar de vergadering van de SGS Senioren Onderlinge op 11 november. Prettige vakantie voor wie het betreft, blijf allemaal gezond en probeer iedere dag van het leven te genieten. Tot volgend seizoen!

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 2 september 2008 bij Sparta

De weersvoorspellingen waren slecht: buien afgewisseld door opklaringen. Zou Sparta dit keer net als vorig jaar afgelast gaan worden? Wedstrijdsecretaris van Vuuren, ja met twee uus, Sparta, had ook nog eens vier afmeldingen gekregen en was zelf ook nog niet blessurevrij. Maar na een lekker bakkie van de Sparta- dames met een zelf gebakken koekje zag de wereld er opeens iets minder grijs en grauw uit. Er kon zo rond kwart over twaalf onder leiding van ballensponsor, wijnkenner, gastheer en umpire Jörg Kamerbeek tijdens een lichte opklaring toch nog aan een 8 tegen 8 onderlinge match worden begonnen. Captain van Vuuren besloot eerst te gaan batten en stuurde als openers Tijs Linders en Gerard Inden het natte veld in. Dat was achteraf gezien helemaal zo’n gekke opening nog niet, want Gerard Inden behaalde een seizoen record van 9 runs alvorens hij gebowld werd door Hans Vlietman en Tijs was helemaal niet uit te krijgen en kwam tot een mooie score van 46 toen hij retired out werd teruggeroepen. Nummer drie Satar Alladin was gezien zijn gele brilletje met de zon van huis gegaan, maar ging vrolijk of niet, na 13 runs caught en bowled door reeds genoemde Hans Vlietman. Uw reporter mocht als vierde het veld in en kreeg opdracht de ballen voorlopig alleen maar tegen te houden. Aad van Troost kwam in en wilde ook Hans Vlietman overleven, dit lukte hem aardig tot die ene lage bal, toen hij nog geen runs gescoord had, toch zijn wicket raakte. Wim van der Loos kwam als 6e in en trachtte met wisselend succes met uw verslaggever iets moois op te bouwen. Helaas na 7 runs moest uw reporter run out het veld verlaten en nu was het de beurt aan de captain met die twee uus om de score op te voeren. Inmiddels was onze scoorster van vandaag Alma Noorhoff, al voorzien van een warm plaid over haar rug en scorebordbijhouder (3x de letterwaarde) Anton Distelbrink meende in de regenbui zelfs nog een vogeltje te horen. Behalve de natte runs kwamen toen uiteraard ook de oude boerenwijsheden op tafel, zoals: Als het regent dat het giet, hoort men sóms een karekiet. Zekerder was: Als het regent in september, dan valt kerstmis in december. Over vallen gesproken, het wicket van Gerard van Vuuren viel na 13 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper gestumped werd door alleskunner Hans Vlietman. Donald Noorhoff kwam op zijn verzoek als laatste in en bleef met 9 runs not out. Wim van der Loos behaalde in al die nattigheid toch nog 28 runs en liet zich door een laag balletje van Peter van der Heijdt uitbowlen. Met 14 extra’s werd een magere stand van uiteindelijk 139 all out bereikt in de 35e over.

Bowlingcijfers: Piet Peek 0 voor 29 in 5, Hans Vlietman 3 voor 41 in 10, Frans Kottman 0 voor 32 in 10, Rob Schamper 1 voor 28 in 7 en Peter van der Heijdt 1 voor 9 in 2 1/6.

Zo rot het weer was, zo lekker was de lunch. De zoete druiven van Mieke waren er weer maar ook een heerlijke rijst- en pasta salade. Bovendien kon je naast koffie, thee of karnemelk ook kiezen voor kannen ice tea, wat zoals bij sommige van u bekend, maar niet bij onze captain, een heel hoge vochtafdrijvende factor heeft. Na 20 runs viel het eerste wicket, dat van Jaap Geenen, die bowled ging op Wim van der Loos na 6 runs. Albert van Nierop kreeg na 26 runs, run out achter zijn naam, maar twijfelde of het wicket niet al eerder beschadigd was. Captain Ruud Ackermann herstelde zich van zijn prestatie bij de Kikkers. Dit keer produceerde hij 26 nuttige runs, maar je kunt van een batsman met zijn bat omhoog toch niet zeggen dat hij écht strijdend ten onder ging. Aad van Troost was de bowler van een geniepig, zompig balletje dat lekker ‘in‘ kwam en het wicket beschadigde. Tussendoor was er een heel kort optreden van Peter van der Heijdt. Door een groot misverstand met Ruud ging hij op een vervelende manier en zonder runs run out. Zijn optreden bij VRA volgende week zal in ieder geval langer worden zo beloofde hij mij. Frans Kottman zag zijn vrouw naar het overdekte winkelcentrum vertrekken en behaalde ondanks dit feit toch nog 14 runs toen hij werd gestumped door Donald Noorhoff, op bowlen van Wim van der Loos. Kanon Vlietman kwam in en direct werd al op hem ingepraat, moest hij het dan (weer) gaan doen?. Neen, dat niet helemaal, maar Rob Schamper kreeg na 2 runs al LBW op bowlen van Wim van der Loos en Piet Peek was de laatste man. Nou Piet bleef gewoon met 1 run not out en nadat Satar Alladin eerder met zijn zonnige bril een vangetje had gemist en al drie keer getracht had vanuit het verre veld het wicket te raken en daarbij al aardig in de buurt kwam, lukte het hem ditmaal bij Hans wél, en op een prachtige manier. Hans Vlietman was veel te laat bij het wicket en ging na 5 runs, run out. Met 14 extra’s kwam het team van Ruud Ackermann niet verder dan 94 all out en hoe captain van Vuuren zijn gebrek aan bowlers zou oplossen zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen; gelukkig maar!

Bowlingcijfers: Tijs Linders 0 voor 28 in 10, Wim van der Loos 3 voor 38 in 9 3/6, Aad van Troost 1 voor 26 in 7.

Na een heerlijke warme douche waarbij niemand de douche kon vinden die zo lekker zou blijven doorlopen, ging een lekker roseetje of pilsje er wel in. De Sparta dames trakteerden ons nog op lekkere frituurhapjes, waarbij naast de bitterballen vooral de ronde kaassouffleetjes hoog scoorden. Man of the match, met de bekende fles wijn, werd Tijs Linders die daar zichtbaar mee verguld was. Ook voor Hans Vlietman was er een onverwachte verrassing. Namens Sparta reikte Jörg Kamerbeek hem voor zijn prima seizoensprestatie, 224 runs in 8 matches, 8 vangen en/of stumps en 18 wickets voor 292 runs in 89 overs de Frits d’Achard van Enschut bokaal uit. Vergezeld van een door Jörg zelf zorgvuldig geselecteerde rosé kon hij eindelijk weer eens ouwerwets thuiskomen. Zijn naam wordt als het goed is, juist gespeld, óók nog op de bokaal vermeld. Hans namens alle SGS Senioren Onderlingers van harte gefeliciteerd. De Sparta dames kregen een welverdiend envelopje. Alma bedankt voor het zowel buiten als binnen scoren onder moeilijke omstandigheden. Alle zieken gauw beter worden en blijven hopen op droog weer bij onze slotwedstrijd met diner- dansant volgende week bij VRA.  Wij trokken de miezer weer in, niet te geloven dat we vandaag toch nog gespeeld hadden, klasse!!.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag Senioren Onderlinge 26 augustus 2008 bij De Kikkers Hoofddorp

Op het cricketveld op Sportpark Toolenburg was geen madeliefje meer te zien. Zou de herfst soms naderen? Gelukkig waren Mieke Hoogervorst en Ada de Leede er wél en dus konden wij voor de wedstrijd genieten van een kopje koffie of thee en de beroemde lekkere, nee, heerlijke notenkoek van Ada. Ook het wat hoge gras was aanwezig en natuurlijk traditiegetrouw de kleine groene melkchocolade kikkertjes, zodat het onmogelijk was om je te vergissen de SGS Onderlinge speelde weer eens bij de Kikkers. Het is een beetje improviseren bij het omkleden, maar alles went en Ruud Ackermann en ik wisten nog een behoorlijk tafeltje om op te scoren uit de sloop te slepen en voorzien van een parasol zag het er toch heel gezellig uit. Helaas had wedstrijdsecretaris van Vuuren deze ochtend nog vier afmeldingen ontvangen, zodat het ditmaal een partij van negen tegen negen werd. Het negental van captain Chris Bax mocht eerst gaan batten en het team van Gerard van Vuuren kwam er al snel achter, dat er met negen fielders zo nu en dan grote gaten vielen en dat slimme eentjes niet voorkomen konden worden. Ondanks enige pogingen werd door het team van Gerard dit maal geen enkele vang vastgehouden. Zou Paul van Vliet dan tóch gelijk hebben als hij stelt, dat met het ouder worden het grote loslaten is begonnen? Dat vind ik soms moeilijk en maakt me onrustig. Aan de andere kant is het prettig dat er minder ‘moet’ en dat je jezelf niet meer steeds hoeft te bewijzen. Zo, daar kunnen u en onze promovendus van aanstaande donderdag, Chris Thompson, eens even rustig over na gaan denken. Openingbowler Wim van der Loos nam na 3 runs het wicket van Peter van der Heijdt en ook dat van Rino Groenewegen na 5 runs. De man met de, volgens kenners, mooie blauwe ogen, Ton van der Eyden dus, miste na 8 runs een boogballetje van Rob Schamper. Zover wilde Frans Kottman het dit keer niet laten komen, maar hij liep na 2 runs wel tegen een lage LBW aan op bowlen van Chris Thompson. Het herstel trad voor team A aan met Hans Vlietman, die gebruik makend van de ruimte in het veld harde met geplaatste schoten afwisselde en met 50 runs retired out ging. Captain Chris Bax steunde hem prima en ging met 34 runs retired out. Wel gaf hij enige kleine vangkansjes weg, maar die waren veelal keihard geslagen zodat het missen nog eens extra pijn deed. Jaap Geenen bleef met vandaag maar ene vier en 15 runs not out en Donald Noorhoff die met 9 runs not out bleef, liet zoals van hem bekend, geen runnetje liggen. Jaap Grootmeijer kwam vandaag niet aan bat en met 26 extra’s werd na 40 frisse overs een stand van 152 voor 6 bereikt.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos 2 voor 29 in 10(weer goed..), Chris Thompson 1 voor 35 in 11, Piet Peek, ja hij is terug, 0 voor 15 in 4, Rob Schamper 1 voor 41 in 9, Aad van Troost 0 voor 25 in 5 (te weinig wind) en Gerard van Vuuren 0 voor 3 in 1 (blessure).

De zelfmeegebrachte boterhammetjes broodjes of tosti’s konden bij een kopje koffie, thee of glaasje melk worden genuttigd en naaste de bekende druiven van Mieke verschenen er tot veler verrassing taarten. ‘Taarten bij elkaar’ zo klonk het, en ja ik zag ze daarna allemaal richting dames verdwijnen. Onze Mieke stond in de deuropening van de caravan aan een soort van snijbonenmolentje te draaien, maar dat bleek bij mankementen van de bekende FERM aggregaat, bij nader inzien een oplaadbaar lampje voor in het toilet. ‘Zaklamp’ stond er dan ook heel toepasselijk op. Want improviseren kunnen ze prima bij de Kikkers. Chris Thompson en Wim van der Loos hadden van captain van Vuuren het vertrouwen kregen om te openen. Maar Doctor Chris werd na 2 runs al gebowld door Frans Kottman, zodat hij alle tijd kreeg om zich op het grote gebeuren van donderdag voor te bereiden. Uw verslaggever bleef met 5 runs ook ver onder de verwachting van zijn captain, al ging hij wel op een prachtige bal van diezelfde Frans Kottman bowled. Opener Wim van der Loos kwam gelukkig nog net in de dubbele cijfers (10) toen hij zich liet verleiden om achter een wegdraaiend balletje van Rino Groenewegen aan te gaan. ‘St.’ Donald Noorhoff staat droog in het scoreboek. Ruud Ackermann trapte in dezelfde truc en dat ene runnetje van hem zullen we maar snel vergeten; let op bij Sparta excelleert hij weer als vanouds. Aad van Troost die afgelopen zaterdag 35 overs bij de veteranen stand hield hielp ons, door ook hier te blijven staan, weer op de goede weg. Reurt Gisolf behaalde dit keer twaalf runs waaronder één harde vier. Hij werd op bowlen van Hans Vlietman achter het wicket uitgevangen door Donald Noorhoff. Piet Peek, bowled Hans Vlietman, had ook een nuttige bijdrage van 10 runs en is dus weer goed op de weg terug na al zijn blessures en het vakkundig verwijderen door vrouw Ria van een punt van een injectienaald uit zijn voet. Ook Rob Schamper kon met 16 runs weer een kleine glimlach op het gelaat van onze captain tevoorschijn toveren, hoewel de manier waarop hij uitging, een balletje recht in de hoogte niet bepaald de schoonheidsprijs verdiende. Bowler was Peter van der Heijdt en eenvoudig gevangen door Chris Bax. De als nummer negen ingekomen licht geblesseerde captain moest het dan maar zelf samen met Aad van Troost doen. Gerard van Vuuren bleef met 24 runs not out en het was jammer dat de wankelende tegenpartij ‘Jongens we gaan dit toch niet meer weggeven hé’ overeind bleef doordat Aad van Troost na hard werken en 35 prima runs op bowlen van Jaap Grootmeijer LBW kreeg. Het zat er écht nog in, maar inclusief 16 extra’s was team B met 131 all out. Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 2 voor 27 in 10, Frans Kottman 2 voor 26 in 10, Hans Vlietman 2 voor 18 in 8, bijna man of the match, Peter van der Heijdt 1 voor 47 in 6 en Jaap Grootmeijer 1 voor 10 in 1 3/6.

De mat werd weer droog opgeborgen, de vlaggetjes binnengehaald, de scoreborden en cijfers werden veilig gesteld in de container en zonder douchen kon aan de derde innings worden begonnen. Gastvrouw Mieke had voor lekker hartige hapjes gezorgd, Piet Peek gaf nog een rondje weg voor zijn 75e verjaardag en onze trouwe scoorster Heleen Bax werd voor haar koukleumen beloond met een fles wijn als woman of the match. Nog maar twee wedstrijdjes en het seizoen zit er al weer op.

Gerard van der Meij. 

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag Senioren Onderlinge van 19 augustus 2008 bij Excelsior 

Het lijkt er soms op of de Nederlandse herfst ieder jaar op Thurlede bij het Schiedamse Excelsior pas echt begint. Volgens de krant heeft dit jaar de maand juli over heel Nederland slechts 8 droge dagen gekend en augustus tot nu toe kent maar twee droge dagen. Helaas ook deze dag zouden we het niet droog houden en werd er weer water toegevoegd aan de plassen die we op de weg naar de Excelsior- kantine tegenkwamen. Terreinknechten van Troost en van Vuuren hadden echter vol optimisme de touwen op het grote nieuwe veld uit de drassigheid een flink stuk naar binnen gelegd en in verband met de wind werd besloten geen bails op de wickets te leggen. Tiny Vester en Corrie Steenbergen verwelkomden ons met thee, koffie en cake of koek en de captains van vandaag Chris Bax en Ruud Ackermann bogen zich over een mogelijk sterke opstelling. Het team van Chris Bax mocht eerst batten met als kalme openers Jan Blankert en Rob Schamper, met zo’n twee runnetjes per over. Bowler Hans Vlietman trotseerde de harde wind en nam na 4 runs het wicket van Jan Blankert. Rob Schamper kreeg na 12 runs LBW op bowlen van Frans Kottman. Gerard van Vuuren (5) kreeg van de umpires niet het voordeel van de twijfel toen hij zelf heel zachtjes de bal tegen zijn wicket tikte. Hoe wisten zij zo zeker dat de bails, indien aanwezig, er écht afgevallen zouden zijn? Nu kreeg bowler Peter Koppens het wicket op zijn naam. Aad van Troost miste een prima bal van Hans Vlietman en ging op eigen terrein nog wel na 1 run al bowled. Als rots in de branding kwam Albert L. van Nierop het veld op om er voorlopig niet meer af te gaan. Wat de bowlers ook probeerden Albert hield simpel en gedegen spelend stand en liet zich slechts na enige herhaalde oproepen na 48 runs door zijn captain terugroepen. Captain Bax zelf kwam vandaag overigens niet verder dan 11 runs toen hij op bowlen van Hans Vlietman gevangen werd door Peter Koppens. Ruud Ackermann pakte ook een belangrijk vangetje, hij deed dit op bowlen van Chris Thompson en dus kon Satar Alladin vandaag al na 15 runs terug naar het sfeervolle cricketchalet. Jaap Geenen liet zien uit welk slaghout hij gesneden was en behaalde met liefst 5 snelle harde vieren en een tweetje zijn eerste 22 runs bij de SGS Onderlinge toen een leep balletje van Frans Kottman zijn denkbeeldige bails deden vallen. Een prachtige verbaasde blik achterom, ‘ik hoorde toch niks vallen’ voltooide zijn optreden. Nummer negen Arjen van de Pol bleef met 5 runs not out en dat bleef ook uw verslaggever met 1 run uit weinig ballen. Loek Hartong en Wim van der Loos batten dit keer niet en na veertig overs waren door team A met 22 extra’s toch nog 146 runs behaald.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 2 voor 14 in 6, Hans Vlietman 3 voor 31 in 10, Peter Koppens 1 voor 30 in 10, Chris Thompson 1 voor 24 in 7, Rino Groenewegen 0 voor 30 in 4 en Peter van der Heijdt 0 voor 15 in 3.

De lunch op de wat kleine tafeltjes was knus met tomaatjes, komkommer salades en meloen en natuurlijk de druiven van Mieke en zoals altijd goed verzorgd en net na drie uur begonnen we aan de tweede innings. Deze duurde precies twee overs en we zouden na de hevige regenbuien die over het veld trokken nog een half uurtje droog weer af wachten. Enige meteorologen onder ons zorgden ervoor dat dit niet écht gebeurde en dus werd het duel al eerder afgelast en konden Aad van Troost en ik de touwen gaan opbergen volgens een door Aad bedacht ingenieus systeem. De derde innings kon overigens niet zomaar beginnen. De deur naar de keuken bleek behoorlijk klem te zitten, waarschijnlijk door de verbouwing die thans bij Excelsior plaats heeft met aanleg van de Koefpotten op de toiletten. Na enige vergeefse pogingen bleek van Wim van der Loos degene die, waarschijnlijk na het bekijken van diverse politieseries en met inzet van zijn volle gewicht, het voor elkaar kreeg om de zaak weer te openen, zodat ook de bitterballen daarna door konden komen. Dus heren captains zit u eens omhoog bij het vinden van een geweldige opener, denk dan ook eens aan onze Wim. Tiny en Corrie kregen hun welverdiende envelopjes en wij gingen naar huis in de hoop op drogere omstandigheden bij de Kikkers volgende week. En wellicht overbodig, maar voor alle zekerheid: zelf voor de lunch brood meenemen. Nu nog een paar natte nachtjes slapen en dan mogen we weer.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag Senioren Onderlinge van 12 augustus 2008 bij HBS

Vandaag waren de S.G.S. Senioren Onderlingers voor het eerst te gast bij een club met een rijke crickethistorie maar ook met legendarische voetbalkanjers als Bep Bakhuys en Harry Denis. ‘De Kraaien’ is de bijnaam van de club vanwege hun zwarte shirts, destijds opgericht door een paar scholieren van de H.B.S. en met behoud van deze letters later Houdt Braef Stant genoemd. Hoe een club zich ondanks de enorme plensbui direct voorafgaande aan de cricketmatch staande houdt, leren ons twee reclameborden van sponsors: het ene aan de voorkant, bij het onlangs nog afgekeurde kunstgras van HBS met: It Rains Fishes, en het andere bord aan de achterkant met Dry Cleaning Center, met als adres Goudenregenstraat 254, dat dan weer wél. Debbie Visée heette, als invalkracht nog wel, uw uit het hete Spanje teruggekeerde verslaggever met zijn vrouw als een der eersten welkom in het gezellige droge clubhuis met een bakkie koffie of cappuccino en koek of cake. Later kwamen ook de anderen S.G.S.-ers en supporters binnendruppelen. Captain Ruud Ackermann had zich deze keer intensief met de opstellingen bezig gehouden en de volgorde van batten werd vandaag via het trekken van speelkaarten bepaald. Het team van Gerard van Vuuren mocht het eerst gaan batten toen de buien zo om een uur of half een door een krachtige wind waren weggeblazen. Nadat opener Rino Groenewegen door een foute call Jan Swinkels (1) een run out bezorgde, kwam hij tot 23 runs toen hij op bowlen van Hans Vlietman gevangen werd door Aad van Troost. Aad had twee eerdere vangpogingen zien stranden, maar hij kon een ieder in zijn enorme handen aanwijzen op welke foute locatie de bal toen terecht kwam; dat verklaarde alles. Chris Bax hield zich kranig in de storm staande en ging na 24 runs retired out met nog vele kanonnen achter de hand, dat dácht hij tenminste. Peter Tholen werd na 18 runs gebowld door Aad van Troost en diezelfde bowler zag Gerard van Vuuren al na 5 runs via een bovenkantje bat uitgevangen worden door Ruud Ackermann. Ruud Don Griot (0) kon zijn oren niet geloven toen hij op bowlen van Chris Thompson caught behind ging door Simon Santcroos. Diezelfde Chris bezorgde ook Albert L. van Nierop maar een kort verblijf op de mat en na het door de captain attent uitgezette speciale ‘van Nieropveld’ kwam na 4 runs en een makkelijk vangetje van Hans Vlietman een vroeg einde aan het optreden van onze sympathieke penningmeester. Nog veel mooier, ondanks die vervelende harde wind, ving Hans, ook al op bowlen van Chris Thompson, Rob Schamper na 4 runs uit. Willem de Jonge van Ellemeet bleef met 3 runs not out, maar zag tijdens deze korte serie Frans Kottman op bowlen van Chris Thompson na slechts 2 runs schijnbaar simpel met één hand, en uiteraard op het goeie plekkie, uitgevangen worden door Aad van Troost. Jan Swinkels mocht als elfde man nog een keer terugkomen. Onze Jan was echter zo getergd om zijn eerdere optreden te verbeteren, dat hij gretig zijn crease uitstapte, daar te vallen kwam en nu na 0 runs gestumped werd door Simon Santcroos.  Eerder dan verwacht kon na slechts 97 runs, waarvan 13 extra’s, met de lunch worden begonnen.

Bowlingcijfers; Wim van der Loos 0 voor 40 in 10, Hans Vlietman 1 voor 23 in 10, Chris Thompson (wind mee) 3 voor 17 in 5 en Aad van Troost 4 voor 14 in 4 2/6 waaronder een heuse maiden.

Doordat het einde voor team A al na 29 overs kwam, moest de lunch nog een beetje op gang komen. Maar na de druiven van Mieke Hoogervorst konden wij genieten van een prima verzorgde lunch met salades, kroketten en meloenen. Ook Ruud Ackermann liet de kaarten rond gaan en dus mocht Satar eindelijk ook eens openen. Hij kwam tot 20 runs toen hij door een steeds verder wegwaaiende bal op bowlen van Frans Kottman kon worden gestumped door Rob Schamper. Samen met Ton van der Eyden (15) die op het opgedroogde veld meteen maar met een vier uitpakte voor hij caught en bowled ging op Frans Kottman, was er een rustige opening neergezet. Aad van Troost kreeg op bowlen van Gerard van Vuuren na 2 runs LBW en uw verslaggever verkeek zich na 1 run al op een windbal van Peter Tholen. De man met het volgens kenners meest rechte bat van allemaal, Bob Commerell dus, bleef met 6 runs not out. Wim van der Loos ging na 7 runs bowled ook al door Peter Tholen. Maar Hans Vlietman, die Kaap de Goede Hoop als zijn broeksakkie kent, bleef tijdens windkracht zeven ijzig kalm, liet zelfs een zes zien en bleef met 30 runs not out. In de 29e over werd met een totaal van 99 runs de overwinning eenvoudig binnen gehaald. Chris Thompson Simon Santcroos en uw verslaggever van vorige week Ruud Ackermann (wie volgt?) kwamen niet aan bat.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 2 voor 34 in 12, Rino Groenewegen 0 voor 30 in 6, Gerard van Vuuren 1 voor 4 in 4 en Peter Tholen 2 voor 27 in 7.

De derde innings werd door HBS nog beter verzorgd dan de lunch en de vele hapjes werden door de vriendelijke en soms heel jonge bediening (Marieke en Liselotte) keurig rondgedeeld, de envelopjes waren dik verdiend. Man of the match werd Aad van Troost, maar  buiten mededinging verdiende Ruud Don Griot eigenlijk ook een fles voor de wijze waarop hij met een duik onze scoorster Heleen Bax van een omwaaiend scorebord wist te redden. Bepleisterd en naderhand met een hand in een vakkundig aangelegd wit verband kon hij naast Gerard van Vuuren gaan staan, die het met ijs en niet vast te knopen kleine theedoeken op zijn geblesseerde schouder moest doen. Tot slot van de ziekenrubriek wensen wij ook fotograaf Donald Noorhoff weer een spoedig herstel toe.

Gerard van der Meij.


Verslag Senioren Onderlinge in Bloemendaal, 5 augustus 2008.

Het werd de hoogste tijd dat onze vaste verslaggever er eens een weekje van tussen ging want, hoewel zijn epistels hogelijk worden gewaardeerd, is een frisse kijk op onze dinsdagse bewegingstherapie wel eens handig en misschien ook wel eens nuttig. Vandaar!

Gelukkig heb ik qua grote mond een soort van reputatie hoog te houden dus veel kan mij niet gebeuren.

En zie daar, op dinsdag 5 augustus (het seizoen schiet al weer aardig op mijne heren ,wees er zuinig op) waren 22 uiterlijk nette heren klaar voor de zoveelste clash tussen de twee, door Gerard van Vuuren samengestelde teams. Nee, van mij geen kwaad woord over deze samenstelling, zo gemakkelijk wil ik niet scoren. Je doet het of verkeerd of je doet het niet goed. De kunst is alleen om zelf in het winnende team te spelen, en dat is, zou later blijken , vandaag in elk geval gelukt. Helaas had Arjen van der Pol deze ochtend afgezegd maar dankzij Jaap Geenen bleven er toch 2x11 mannen over. Gerard Inden was uitverkoren om als oppositieleider te fungeren en hij ging eerst batten, althans zijn team, want zelf ging hij als laatste man in (3) Intussen hadden zijn teamgenoten een aardig totaal opgebouwd dat uiteindelijk uit kwam op 162 runs allemaal uit. Hans Vlietman maakte zijn 50 retired en Willem de Jonge van Ellemeet, van wie ? Van Ellemeet! Hij sloeg hard tegen de bal en scoorde 44 runs ook niet uit. Er tussendoor mocht ik ook nog batten en met veel geluk kwamen er inderdaad 22 runs in het boek. Met een trucje probeerden men mij al eerder naar de kant te krijgen maar omdat je op een no ball echt niet uit kan gaan, bleef ik lekker staan Puh! Dit waren de dubbele cijfers en dat verklaart ook het niet zo bar hoge totaal van team Inden. Waren alle vangen vastgehouden, van Troost, van Vuuren en nog een paar lieten kansen liggen, dan was het echt nog magerder geweest. Nu viel er geen enkele catch te noteren.

Met opgooien was Rob Schamper met 2/42/8, Fred van Erp Taalman Kip met 2/27/7.2 (maar die drie konden elkaar afwisselen met Kip als laatste, ja ik ga geen enkel cliché uit de weg) maar Gerard van Vuuren was met 2/16/8 het goedkoopste. Welke wickets hij nam wil je weten? Ton v.d. Eyden en Jaap Geenen die 20 jaar niet gespeeld had. Gerard Inden liet zich mooi niet verschalken. Weer puh!

Lunchtime!

Over de lunches op Bloemendaal zijn in het verleden al heel wat  woorden vuil gemaakt en die waren echt niet allemaal even positief. Vergeet ze allemaal maar, vandaag was het prima de lux. En dat het clubhuis wat krapjes is daar kan tovenaar Frank van der Weijden niets aan doen. Applaus voor Frank die aan het einde van de dag de indruk maakte  aan het einde van zijn Latijn te zijn. Geeft niks Frank, wij waren blij met je, vooral doorgaan.

Het aantal dames was vandaag wat minder dan gebruikelijk dus misschien eet Frank nog dagen van het overgebleven lekkers, ’t is hem gegund!

Goed, Gerard van Vuuren c.s. waren inmiddels helemaal klaar voor de genadeslag en die kwam er ook met een eindstand van 163 voor 5 in 33.3 overs. Reurt Gisolf al gelijk met 10, gevolgd door Aad van Troost met 22. Kijk, dan staat het al 1 – 0 . Satar Alladin kwam en ging  later met 40 kansloze runs weer terug. Waarom moet deze man eigenlijk iedere week de moeite nemen om al die runs te komen slaan en ons minsten een uur op te houden. Bied hem 40, pak weg 45 runs aan en laat hem lekker in een ligstoel blijven zitten. Wat ? Minder leuk, ja, maar wel effectief, maar ok, meeste stemmen gelden. Albert van Nierop geeft tenminste nog de indruk moeite te moeten doen om er 41 te maken en dan komt Gerard  van Vuuren er nog eens achteraan met 15 snelle runs. Geen houden aan en dus…….een dik verdiende overwinning voor Gerard en Zijn Mannen, met hoofdletters om uit te drukken dat er geen kruid tegen gewassen was. Peter Tholen (2/36/7) en Rino Groenewegen (1/32/5) ontvingen nog een kleine compensatie voor hun harde werken.Frans Kottman pakte de enige vang van deze dag (zo  , heb ik die ook nog genoemd).

Hoogstaand was het allemaal niet en je zal maar gedwongen worden om na afloop een man of the match te moeten kiezen. Wanneer de keuzeheren zo veel moeite hebben een kandidaat te vinden dan zou ik er voor kiezen dan maar geen fles wijn uit te reiken. Iemand  tegen heug en meug, omdat íe een kop koffie over een broek heeft gegooid benoemen als man of the match, nou nee, doe dat maar niet. Die kan hij zelf wel kopen, of nog beter níét kopen en het uitgespaarde geld besteden aan de stomerij. Ja, en volgende week is  Gerard er weer. Puh!!

Ruud Ackermann

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 29 juli 2008 bij V.V.V. 

Met een warmste maar ook vochtige periode waren de hondsdagen in Nederland weer begonnen. Via een toeristische route waren wij uiteindelijk in de buurt van Amstelveen op een door een enorme plensbui ondergelopen weg aangekomen, waar ook de politie en brandweer zich al volop in het zweet werkten. Uiteindelijk op de Cobus Dorresteijn Allee gearriveerd, maakten liefst 29 S.G.S. Senioren Onderlingers zich gereed om op een prima bespeelbaar veld om 12.40 uur gewoon te gaan beginnen met cricketen. Dit hoge aantal deelnemers is mede te verklaren aangezien er vandaag bij het gastvrije V.V.V. van gastheren Rino en Max niet alleen een lunch, maar na afloop ook een roti etentje, een gevulde pannenkoek uit o.a. de Surinaamse en Indiase keuken, wat hier hardnekkig als ‘rottie’ wordt uitgesproken, ter tafel zou komen. Door de captains van vandaag Ruud Ackermann en Satar Alladin was afgesproken 15 tegen 14 man, 40 overs, maximaal 8 overs per bowler en maximaal 40 runs retired out. Vorig jaar werd er hier door de Onderlinge S.G.S. maar een bedroevend laag totaaltje bij elkaar geslagen en de eerst battende partij van Ruud liet zien dat het dit keer wel weer zo zou gaan, ook al omdat captain Satar uit zijn ruime selectie door veel wisselingen toe te passen zijn veld uiterst attent en bij de les hield. Albert van Nierop begon heel gedegen en ging na 19 wat langzame runs uit zich zelf retired out. Peter van der Heijdt (0) liep bij zijn derde bal al tegen een LBW aan op bowlen van Loek Hartong. Jaap ter Marsch hield het wat langer vol maar kreeg na 8 runs, ondanks zijn winterse inspanningen op de sportschool, last van zijn hamstring en ging retired hurt. Gerard Inden ging al na 2 runs bowled door Frans Kottman. De bowler in vorm Hans Vlietman speelde, op dat ene gemiste vangetje na, bijna een perfect game en pakte het wicket van kanon Willem de Jonge van Ellemeet al na 9 runs. Het valt niet mee om dan ook nog captain van zo’n team te zijn want Ruud Ackermann werd al na 4 runs op bowlen van Wim van der Loos gevangen door diezelfde Hans Vlietman. Als troost voor Ruud geldt, dat dit het dubbele aantal runs is van wat hij hier vorig seizoen behaalde. Ruud Don Griot nam ruim de tijd voor zijn 7 runs retired out, maar zag kans om bowler Aad van Troost helemaal van zijn stuk te brengen, door op zijn bat, in een soort zittende houding te starten en op het laatste moment dat bat alsnog onder zijn achterste vandaan te halen. Deze noviteit leverde hem echter helaas geen runs op, dus navolging lijkt mij overbodig. Bas de Gaay Fortman had er vandaag zin in en ging na vier vieren en 26 runs retired out op een steeds beter lopend veld. Topscorer voor partij A werd Max Ramsundar met 35 not out op eigen terrein waarvan 3 vieren én een heuse aan mij vooraf beloofde zes. Rino Groenewegen, óók op eigen veld, kon na LBW op bowlen van Wim van der Loos met 0 runs snel de kant weer opzoeken. Rob Schamper kon na 8 runs ook al niet op tegen het sterke bowlen van Hans Vlietman. Georg Rijken werd op bowlen van diezelfde Hans na 5 runs al uitgevangen door wicketkeeper Reurt Gisolf. Ondanks het feit dat het aantal overs inmiddels was opgerekt tot 45, wat niet iedereen echt ‘cricket’ vond, kon de laat ingekomen Gerard van Vuuren met 11 runs not out maar weinig bijdragen aan het met 24 extra’s bereikte magere totaaltje van 158. Chris Thompson en Donald Noorhoff kwamen niet aan bat.

Bowlingcijfers: Loek Hartong 1 voor 32 in 9, Frans Kottman 1 voor 20 in 8, Wim van der Loos 2 voor 19 in 7, Hans Vlietman 3 voor 27 in 9, Aad van Troost 0 voor 38 in 6, Peter Tholen 0 voor 7 in 4 en tenslotte Peter Koppens 0 voor 11 in 2.

De lunch brak aan voor zo’n grote groep met alle supporters en ik weet niet of u dat ook heeft, maar als je weet dat je één in mag, heb je eigenlijk maar weinig trek in de verse witte of bruine boterhammetjes, schaaltjes beleg en salades, meloen en thee, melk of karnemelk. Helaas kreeg uw reporter na 3 hele runs ingelopen te zijn op Satar, die nog moest gaan batten, al LBW. Simon Santcroos, maakte na zijn eerste bal:‘je bent pas uit als de umpire je wegstuurt’ toch nog 15 runs toen hij op bowlen van Rino Groenewegen caught behind ging door Donald Noorhoff. Datzelfde gebeurde na 3 runs met good old Jan van Harmelen, die vandaag ondanks zijn bepleisterde scheenbeen besloten had om na de ongelukkige proef van vorige week toch zélf zijn runs maar te gaan lopen. Ton van der Eyden toonde na 2 runs aan, dat het soms goed is om ook eens iets naar achteren te gaan, maar niet zoveel dat je daarbij je eigen wicket omslaat. Captain Satar bracht samen met Chris Bax redding door gewoon rustig te blijven staan en slechte ballen af te straffen. Satar ging pas na 42 runs retired out, hij dacht zelf dat het er nog wat minder waren, dat gebeurt hem anders overigens nooit en ook Chris leverde een prima prestatie met 34 retired out. Peter Koppens bezorgde Gerard van Vuuren een duur overtje (18) maar werd na een vier en twee zessen en met 19 runs, in zijn over-enthousiastme gestumped door wicket keeper Donald Noorhoff. Aad van Troost 16 not out, maakte samen met Peter Tholen 16 not out, die eerder het bowlinggeweld van Max Ramsundar nauwkeurig had ontleed, geduldig het karwei af. Met nog zeker 100 runs als veilige reserve op de blauwe bank, Fortis zou er vandaag de dag gewoon jaloers op zijn, met name Hans Vlietman, Wim van der Loos, Frans Kottman, Loek Hartong en Reurt Gisolf, werd de overwinning met 10 extra’s in de 36e over met 160 runs vrij gemakkelijk binnengesleept.

Bowlingcijfers: Bas de Gaay Fortman 1 voor 27 in 6 5/6, Rino Groenewegen een keurige 3 voor 13 in 7, Gerard van Vuuren 1 voor 42 in 9, Max Ramsundar 0 voor 32 in 5, Rob Schamper 0 voor 30 in 5, en Chris Thompson, op de fiets, 0 voor 16 in 3.

Scoorster Lideke Ohm had het vandaag maar moeilijk met zoveel deelnemers en moest alle tussenregeltjes in het scoreboek gebruiken, dus extra bedankt! Ook Heleen Bax bedankt voor het ophangen van alle scores en het aanbrengen van een nieuwe schroef op het score bord. Een lekker biertje of andere verfrissing ging er in het zonnetje en het prachtig herstelde weer wel in en daarna was het wachten op kok Chunilall die in een keurige witte lange dress voor ieder met zorg de rottie opdiende. Hierbij kregen de Onderlingers uit het verre Oosten op verzoek enige voorrang. Terwijl de heren nog even het duel van a.s. donderdag tussen de Vuccers en een Schiedamse combinatie doornamen, vermaakten de dames zich met een mooi verhaal over een poes met glitterpoeder. Satar werd uitgeroepen als man of the match en heeft zijn enorme voorsprong op uw reporter dus gewoon weer flink uitgebreid. 

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 22 juli 2008 – bij Hermes D.V.S.

Onder prachtige weersomstandigheden kon het inhaalduel bij Hermes D.V.S. van de S.G.S. Onderlinge vandaag op sportpark Harga plaatsvinden, ondanks de voorafgaande hevige regendag. Vóór wij ons naar het clubhuis begaven wierpen wij uiteraard eerst een blik op het hoofdveld, waar de gemeentelijke grasmaaier nog volop bezig was, met het nog wat natte gras. Wij richten ons echter in het bijzonder op de randverschijnselen. Had Hermes woordvoerder Wil van Wijk in de plaatselijke pers overdreven met zijn enorme konijnenplaag? In de gauwigheid telden wij er ondanks die herrie makende maaier en de blaffende honden van het asiel, wel zo’n stuk of twaalf. Da’s voor een golfveld prima, lijkt me, met flink toegenomen kansen op een hole in one, maar voor een cricketveld is het echt niet best. Nou, dan maar eerst koffiedrinken, met koek en cake, zonder de zieke Hans Dronkers, maar gelukkig wel met Carolien Huter al vroeg achter de bar, én met twee enthousiaste nieuwe captains Jan Hoep en Gerard Inden. Het zou vandaag écht helemaal anders en socialer gaan en wel volgens hun nieuwe inzichten. Voor uw verslaggever veranderde er echter weinig, vorige week DNB, nu weer DNB. Partij A van captain Hoep mocht gaan batten en deed dat met Aad van Troost en Chris Bax eigenlijk heel degelijk. Na 53 runs ging Aad, die toch nog op het toen nog trage veld 2 vieren wist te scoren, met 24 runs bowled door Peter Tholen. Chris Bax hield het ongeveer een uur vol en ging met 29 runs vermoeid retired out. Ton van der Eyden ging tot zijn verbazing na 4 runs LBW op bowlen van Rino Groenewegen en ook Rob Schamper kwam onder het toeziende oog, vandaag dus wél, van zijn Anja en op bowlen van Wim van der Loos niet verder dan 6 runs, toen hij ook al LBW kreeg. Good old Jan van Harmelen kwam in en zorgde met Ton van der Eyden als loper, voor een daverende verrassing. Deze mocht nog een keer extra hierop oefenen, maar bij 13 runs ging Jan, zonder dat hij er ook maar iets aan kon doen, voor de tweede keer run out. Nummer zes, Albert L. van Nierop, had het moeilijk met een op zijn thuisveld goed en zuinig bowlende Gerard van Vuuren en kwam maar tot 10 runs toen hij achter het wicket werd gevangen door wicketkeeper Simon Santcroos. Donald Noorhoff werd ook al na 10 runs op bowlen van Peter Tholen schitterend laag uitgevangen door Reurt Gisolf. Tenslotte maakten Jan Hoep met 8 runs not out, samen met Chris Thompson met 2 runs not out, de veertig overs vol. Met 29 extra’s werd een matige stand:135 voor 7 bereikt. Bowlingcijfers: Wim van der Loos 1 voor 29 in 10, Rino Groenewegen 1 voor 45 in 10, Gerard van Vuuren 1 voor 17 in 10, waarvan 3 maidens en Peter Tholen 2 voor 42 in 10.

Hermes staat bij insiders al langer bekend om zijn uitstekende lunches. Nou, onze veelal aanwezige partners en gasten en natuurlijk wij de spelers, mochten hier vandaag ook weer eens lekker van profiteren. Heerlijk vers brood, veel beleg, meloenen en ander fruit sierden de tafels. Maar iedereen hield bewust nog een gaatje vrij en gelukkig, na enige wachttijd arriveerden zij via onze Carolien en uiteraard mét mosterd: de beroemde Hermes vleeskroketten.

In de tweede innings werd uw verslaggever een ver plaatsje aan de boundary aangewezen toen Reurt Gisolf samen met Peter Tholen voor captain Inden en partij B mochten gaan openen. Vanuit die positie had ik dus voldoende tijd om de randverschijnselen nog eens even vluchtig te bekijken en telde slechts drie konijnen…

Reurt Gisolf ging helemaal op in zijn spel maar werd na 8 runs op bowlen van Rob Schamper gestumped door Donald Noorhoff. De weer hardslaande Peter Tholen liet met 34 runs zien dat het veld al aardig opdroogde. Ook hij werd door Donald gestumped op bowlen van Aad van Troost. Jan Swinkels, vijftig jaar getrouwd en hoera dus een dankbaar ontvangen rondje, kwam tot 6 runs, toen hij run out ging. Ruud Ackermann was niet uit te krijgen en ging dus maar uit zich zelf retired out na 29 runs. De Onderlinge voorzitter Jan Timmermans, gunde ons vele vangkansen maar ook hij ging retired out met 8 runs. Gerard van Vuuren wist na 16 runs retired out al, dat de partij safe en in de knip zat, al liet Simon Santcroos zich na slechts 1 run door een lokkertje van bowler Rob Schamper uit zijn crease lokken, Donald stumpte ook hem bliksemsnel. Wim van der Loos met 4 not out en Rino Groenewegen (dus deze week weer een ‘bikkie’ beter) ook met 4 runs not out, tikten in de 34e over de al verwachte overwinning met 26 extra’s binnen 136 voor 7.

De zegevierende captain Gerard Inden en runkoning Satar Alladin kwamen dit keer helaas niet aan bat.

Bowlingcijfers: Chris Thompson 0 voor 26 in 9, Rob Schamper 2 voor 41 in 9, Aad van Troost 1 voor 29 in 8, Jan Hoep 0 voor 23 in 5 en Albert van Nierop 0 voor 17 in 3.

Nadat Heleen Bax het scoreboek had afgesloten en alle bails en stumps teruggevonden waren (weer die konijnen?) konden wij gaan douchen. In de derde innings konden wij genieten van allerlei hapjes, kaas, worst en gefrituurde borrelhapjes. De captains hielden hun speeches en Gerard van Vuuren werd alweer, ja gewoon alweer, met een fles rode wijn uitgeroepen tot man of the match. De afwezige Hans Dronkers kreeg van de S.G.S. Onderlinge een kaart met handtekeningen gestuurd en op initiatief van Jan Timmermans zal daar ook nog een leuk bloemstuk bij gedaan worden. Ondanks de hulp van velen had Carolien Huter het vandaag met die Onderlinge maar flink druk gehad en zij werd dan ook beloond met een envelopje. Toen wij naar huis gingen zagen wij haar in een stoel buiten tegen de muur van het clubhuis met een sigaretje uit zitten puffen, een glimlach om haar lippen. Ik keek, een beetje bleek, nog even om naar het hoofdveld; geen konijn meer te zien!

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 15 juli 2008  – bij Zeist

Vandaag waren de Onderlingers voor het eerst sinds lange tijd weer eens welkom bij cricketclub Zeist waar secretaris Aad de Neef onze gastheer was. Eigenlijk veel te vroeg hadden wij afslag 3 op de A 28 al gevonden en hoopvol begonnen wij aan de verdere aanwijzingen in deze schitterende rustige streek, met prachtige bossen en magnifieke landhuizen. Nog net op tijd voor de match arriveerden wij uiteindelijk, maar nog lang niet als laatste S.G.S.-ers voor de koffie in een buitentent waar onze gastheer ook een tweede cake tevoorschijn toverde. Het was bewolkt en een beetje miezerig, Het KNMI in de Bilt, hier toch vlakbij gelegen zat er weer eens flink naast. Het team van de, ook al late, Satar Alladin, hij miste vandaag zijn tweede routeplanner Geerta, mocht beginnen met batten. Bij onderzoek van de pitch bleek deze nogal piramideachtig van vorm, het regenwater zou er dus zo wie zo niet op kunnen blijven staan en het speelveld kende vele ongelijke plekken, een echt battlefield dus, en moeilijk te verdedigen. Nieuwkomer Piet Bertels, die nog bij Spirit gespeeld heeft, mocht openen en deed dat voorzichtig met eerst twee kant- of randballetjes van zijn bat en nog wat aarzelend. Na twee runs ging hij dan ook al caught en bowled door Rob Schamper. Op bowlen van diezelfde Rob werd Chris Bax na 14 runs uitgevangen door Wim van der Loos. Georg Rijken en Satar Alladin toonden aan hoe je moet batten op zo’n battlefield. Georg ging na 52 runs retired en Satar werd pas na 44 runs op bowlen van Gerard van Vuuren gevangen achter het wicket door de zoals altijd weer snelle Donald Noorhoff. Jan Hoep, ook laat, kwam in en behaalde 25 runs waaronder 3 vieren en ging sportief retired out. Peter Tholen demonstreerde vandaag de grootste slagkracht. Na 28 runs waaronder 5 vieren en een machtige 6 op de screen werd hij op bowlen van Wim van der Loos gestumpt door Donald Noorhoff. Aad van Troost ging na 23 runs bewust run out omdat Simon Santcroos weigerde in te gaan op een krappe run. Altijd lopen je moet eens kijken hoeveel runs dat oplevert, was de stelling van Aad. Simon werd tot zijn verbazing, en om anderen ook nog een battingkans te geven, al na 4 runs retired out teruggeroepen maar in komende wedstrijden krijgt hij echt nog volop nieuwe kansen om zijn kunnen te tonen. Frans Kottman vertoefde bijna aldoor voor het dode wicket en bleef met 0 not out. Gerard Inden werd met 0 runs gebowld door Chris Thompson en Loek Hartong bleef op de valreep met 6 runs not out. Arjan van de Pol kwam niet aan bat. Met 31 extra’s kwam na 40 overs, slecht fielden (hoewel een runnetje extra toch anders ligt als een ‘vier’ doorlaten Gerard en Wim), en in de miezer een eind aan de eerste inning met liefst 229 runs voor het team van Satar

Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 0 voor 28 in 5, Rob Schamper 2 voor 29 in 6, Chris Thompson 1 voor 60 in 10, Gerard van Vuuren 1 voor 43 in 10, Wim van der Loos 1 voor 44 in 6 en Peter van de Heijdt 0 voor 19 in 3.

Kent u het verhaal van die schitterende landhuizen en die magere lunches?. Nou Aad de Neef had met zijn team een lunch samengesteld om U tegen te zeggen. Ham, kaas, gehakt diverse broodsoorten en heerlijke salades met zelfs een echte vruchtensalade als toetje. Als je dat ziet, valt het aantal deelnemers, vandaag twaalf tegen twaalf, nog tegen!

Captain Ruud Ackermann had tijdens deze geweldige lunch alle tijd om het slagveld te overzien, immers 229 runs in 40 overs is niet niets. Na enig intern overleg mochten Albert van Nierop en Rob Schamper gaan openen. Nou dat deden ze ook en heel gedegen. Albert kwam tot liefst 40 runs voor hij uit zich zelf en moe, de kant weer opzocht. Rob Schamper, zonder het toeziend oog van zijn shoppende Anja, kwam tot 31 runs toen hij op bowlen van Frans Kottman door Aad van Troost werd uitgevangen.     Het tempo bleef erin zitten en onze captain Ruud kwam na enige kansen weggegeven te hebben tot 43 runs retired out. Gerard van Vuuren, vandaag ook al zonder toezicht, kwam tot 41 runs retired out. Met het ook al matige fielden van onze tegenpartij zou het misschien tóch nog kunnen. Ton van der Eyden kreeg na 7 runs LBW op bowlen van Loek Hartong en datzelfde gebeurde na 3 runs Peter van de Heijdt op bowlen van Frans Kottman, hoewel Peter hem nog raakte. Wim van der Loos ging voor elke run, zelfs voor een die er net niet in zat en ging na 8 belangrijke runs, run out. Rino Groenewegen bleef met 0 runs not out, zou dát het keerpunt kunnen inluiden op een moment dat de beurs een driejarig laagtepunt kent en de dollar nog nooit zo zwak geweest is? Uiteindelijk kwam alles neer op de smalle schouders van onze grote Boeddhisme kenner Chris Thompson. Nadat hij de eerste twintig overs als interne voorbereiding met zijn ogen dicht langs de kant had gezeten, en daarbij zelfs licht ronkende geluiden produceerde, moest hij in de laatste over voor 5 ballen aan bat. We hadden al een tie, dus één run was nodig voor de overwinning. De eerste drie ballen liet hij achteloos voor wat ze waren. De vierde bal, was in zijn ogen een zuivere ‘wide’, maar welke umpire zou die geven, Rob Schamper in ieder geval niet. En toen kwam die allerlaatste bal, die hij luchtig over de instaande fielders mikte, waarmee de overwinning met 230 runs werd binnengesleept (waarvan liefst 56 extra’s). Gejuich en applaus aan alle kanten.

Bowlingcijfers: Jan Hoep 0 voor 44 in 10, Loek Hartong 1 voor 63 in 10, Frans Kottman 2 voor 54 in 10, Georg Rijken 0 voor 41 in 7 en met mooie, snelle, rechte ballen tenslotte Peter Tholen 0 voor 25 in 3.

De drankjes na afloop gingen er na al die spanning prima in, en ook de door Zeist in eigen beheer gefabriceerde hapjes zoals worstenbroodjes, haringhapjes en gevulde eieren vonden gretig aftrek. Rob Schamper werd gekozen tot man of the match en ontving een hele fles wijn. C.C. Zeist, jullie worden namens de SGS-Onderlinge spelers en hun gasten hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid en doe wat aan die routebeschrijving, dan komen we zeker nog eens.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 8 juli 2008  – bij ACC

Verleden jaar begon mijn verslag bij A.C.C. met:  Hoogzomer volgens de kalender. Zomerherfst volgens mij. Langs de kust stond een stormachtige noordwestenwind, windkracht 8 met uitschieters naar 9 gepaard met krachtige windstoten. Vandaag zag het er eigenlijk niet veel anders uit, met dien verstande dat wij een internetstoring hadden waardoor binnenkomende berichten niet konden binnenkomen. Leve de techniek. Satar Alladin zou in verband met zijn zeventigste verjaardag ons op een mooie lunch willen trakteren, maar zou onze wedstrijdsecretaris dan tóch tot afgelasting zijn overgegaan? Neen dus, de koffie leek na zo’n 9 kilometer file extra bruin en de cake nog heerlijk vers en Chris Thompson en zijn Loes verwelkomden ons hartelijk. Duco trachtte weer de voorspelde buien naar de computer toe te lokken en langzamerhand druppelden meer twijfelaar S.G.S.-ers het mooie clubhuis binnen. In een prachtig verzorgde brochure prees A.C.C. zich aan als een van de leukste en gezelligste cricketverenigingen in ons land. Dat mag dan zo zijn, maar wij hadden in Schiedam net Excelsior –Hermes achter de rug, loei spannend en een propaganda voor de cricketsport in Nederland, bovendien met een nipte overwinning voor Excelsior en dus konden wij ons voorstellen dat het clubblad van Hermes nu wel wat meer tijd zou vergen. Door de weersgesteldheid werd besloten pas na de heerlijke lunch voorzien van een glaasje witte of rode wijn te gaan aanvangen met een ingekorte wedstrijd, zodat uiteindelijk toch iedereen op tijd aanwezig was. Ieder team zou twee uur mogen batten en na een nieuwe regenbui, of bliksemtoestanden zou direct en  onherroepelijk worden gestopt. Het team van Gerard van Vuuren mocht om een uur of drie gaan beginnen met Loek Hartong en Aad van Troost als geduldige openers. Na 12 runs werd op bowlen van Frans Kottman Loek Hartong uitgevangen door Duco Ohm. Aad van Troost had misschien nog wat meer tijd gegund kunnen worden, maar werd om ook andere nog aan het bat te laten komen, na 20 runs, retired out terug geroepen. Ook Chris Bax onderging na een half uurtje hetzelfde lot toen hij pas 12 runs gemaakt had. Onze 70 jarige Satar werd tot zijn en onze verassing al na 6 runs op bowlen van Frans Kottman gevangen door Peter Tholen. Satar wilde vandaag een beetje haast maken, zo verklaarde hij naderhand, nou dat was dus gelukt. Captain van Vuuren ging na 31 runs en 10 overs retired out en Rob Schamper kwam maar tot 3 runs toen hij aarzelend run out ging. Het optreden van Donald Noorhoff was met 1 run nog beperkter toen hij een recht balletje zo maar in de handen van bowler Rino Groenewegen speelde. Uw verslaggever kreeg na 7 runs LBW op bowlen van Duco Ohm. Tja, er hing vandaag van alles in de lucht. De ook weer eens aanwezige Wilbert Stembord overschatte zijn eigen snelheid enigszins en ging na zijn eigen “ja” met 0 runs, run out, teleurgesteld terug naar de kant. Captain Ruud Ackermann met een donkerblauwe niet opgezette enkel, dankzij ijswerk van zijn maatje Chris Bax, pakte tot verbazing van de dit seizoen voor het eerst weer meespelende Fred van Erp Taalman Kip na 1 run en met één hand een boogje van Fred op bowlen van Rino Groenewegen. Peter van der Heijdt, die pas later kwam en die we eerder met zijn jachtgeweer, of waren het toch zijn vishengels door het park zagen lopen als voorbereiding op deze match, bleef met 0, not out. Zo kwam na 90 minuten al een einde aan de eerste inning met 117 all out waaronder 24 extra’s.

Bowlingcijfers: Frans Kottman 2 voor 21 in 8, Rino Groenewegen 2 voor 54 in 10 2/6, Peter Tholen 0 voor 26 in 4 en Duco Ohm 1 voor 15 in 4.

Tien minuten later begon de tweede innings; ook 25 overs dachten sommigen, neen 2 uur speeltijd dachten anderen, regenpauzes inbegrepen, wij speelden toch ook door, neen twee uur zuivere speeltijd hoorde je ook. Afijn kiest u maar. Back of the U.S.A. Albert L. van Nierop, bleek zijn mooie draaibeweging (met zijn bat, dames) nog niet verleerd, met vele korte eentjes als gevolg. Na 18 runs ging hij door de gelukkig ook weer aanwezige Donald Noorhoff op bowlen van Gerard van Vuuren caught behind. Simon Santcroos kreeg na iets te weinig runs voor zo’n hardhitter (8) LBW op bowlen van diezelfde Gé.  Bob Commerell heeft het niet zo op die ijsballetjes van Rob Schamper en werd dan ook na 1 run al uitgevangen door Gerard van Vuuren. Jaap ter Marsch kwam met 12 runs vandaag gewoon weer in de dubbele cijfers. Op bowlen van onze Fred met de drie achternamen, werd hij toen door Rob Schamper uitgevangen.

Jan van Harmelen kon helaas vandaag geen vieren produceren. Na een half uurtje batten en 7 runs werd hij retired out teruggeroepen. Ton van der Eyden ging ongelukkig na 3 runs op bowlen van Fred van Erp Taalman Kip via bat en rug caught behind door Donald Noorhoff. Duco Ohm kreeg na 5 runs LBW op bowlen van Gerard van Vuuren. Peter Tholen bleef met 20 runs not out . Rino Groenewegen, besefte eigenlijk niet goed dat hij aan bat was, zo leek het wel en werd zonder runs gestumpt door Donald Noorhoff op bowlen van Loek Hartong. Ook Frans Kottman bleef met negen eentjes not out, toen de regen inviel nadat er 30 overs gespeeld waren en een stand van 106 voor 8 waarin 23 extra’s was bereikt.

Captain Ruud Ackermann kwam niet aan bat en spaarde daarmee zijn blauwe enkel waardoor hij in ieder geval, zo hopen wij, volgende week in Zeist weer mee kan doen.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 3 voor 27 in 8, Rob Schamper 1 voor 29 in 8, Fred van Erp Taalman Kip 2 voor 14 in 5, Loek Hartong 1 voor 20 in 7, en tenslotte Peter van der Heijdt 0 voor 13 in 2.

Er kwam een wat rommelig einde aan deze toch nog onverwacht gespeelde en ingekorte cricketmatch. Lideke bedankt nog voor het scoren en laat Duckworth-Lewis maar lekker uitrekenen wie er gewonnen heeft. Na een warme douche en een koud pilsje vertrokken wij weer huiswaarts zonder een man of the match benoemd te hebben. Ik zou wel een goede kandidaat geweten hebben. Wij wensen de 70 jarige en nog kwieke Satar nog veel plezier met zijn Kethel I, zijn wijnpakket en het door de scoorsters gegeven en door Heleen Bax zelf gemaakte prachtige tuinboeket en daarbij natuurlijk nog vele gezonde cricketjaren met zijn Geerta bij ons gehéle (jawel) S.G..S. Enne.., blijven tellen hé.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 1 juli 2008 bij V.C.C.

Het was een wolkenloze zomerdag. Nooit gedacht dat het instellen van een rookverbod in cafés, restaurants, openbare ruimtes en sportkantines zo snel, zo’n effect zou hebben. Vol verwachting reden wij richting Voorburg. Neen, niet naar de bekende knusse boerderij waar wij zoveel goede herinneringen aan bewaren, maar langs de Vliet, een kanaal wat nog in de Romeinse tijd gegraven is tussen de Oude Rijn bij Leiden en de Schie-Maas bij Delft. ‘Al ziet men kerk en toren staan, dan is de reis nog niet gedaan’, telt hier écht niet, want vlakbij de Petrus en Paulus kerk ligt op Park Nabij het schitterend nieuwe complex van de Voorburg Cricket Club. Onze grootste angst dat ze Ada en Frans de Leede vergeten zouden zijn bij de verhuizing bleek gelukkig voor niets. En dus stond er bij de koffie als vanouds weer zo’n heerlijke, verse zelfgemaakte Ada noten-noga taart op ons te wachten. Voor Ada’s appeltaart moet je zondags naar VCC. Ook Mieke Hoogervorst was als mede- gastvrouw aanwezig en Rob en Marijke Schamper bleken de verdere boodschappen gedaan te hebben. Nou hoor je wel eens zeggen dat er bij cricket zo weinig verandert. Uw reporter had onlangs gelezen dat ze thans in Engeland, bij MCC (Marylebon Cricket Club) aan het experimenteren zijn met een roze bal omdat de witte bal, voor het eerst toegestaan in 1978, toch zo zijn zwakheden kende, waaronder de kleurvastheid. Onze captain Gerard van Vuuren had zoals gebruikelijk de door Oranje gesponsorde fles rode wijn in zijn crickettas meegenomen voor de later te kiezen man of the match. Of het de zwakke bodem van die fles was, of het opgeluchte gevoel waarmee hij zijn crickettas had neergezet op het ook door hém gevonden nieuwe VCC terrein, zullen we nooit weten. Feit is, dat hij met een roze toque en een geleend wit strak broekje voor onze dames een modeshow opvoerde en dat Chris Bax Gerard’s verdere wijnrood doorweekte tenue alvast in de wasbak in de voorwas zette. Dat zou hem wel eens het openingsbat kunnen opleveren dacht ik toen al. Het team van Ruud Ackermann mocht echter eerst batten. Bob Commerell stelde wat teleur, met slechts 7 runs ging hij op Wim van der Loos caught en bowled. Ook Ruud Don Griot, die de tradities in de cricketsport hoog in het vaandel heeft staan en mij later een paar, overigens reukloze, sokken van 25 jaar oud met een cricketfiguurtje erop showde, kwam dit keer niet verder dan 5 runs toen hij gebowld werd door Hans Vlietman. Ton van der Eyden, presteerde met een dubbele tong en een 14 daagse papkuur eigenlijk boven verwachting. Na 20 runs werd hij op bowlen van Bas de Gaay Fortman uitgevangen door Gerard van Vuuren die toen al van een wat ruimere broek was voorzien. Ruud Ackermann ging er als captain weer eens ouderwets voor en hij moest pas stoppen na 35 runs waaronder 6 harde vieren toen hij op bowlen van Bas de Gaay Fortman werd uitgevangen door een duikende Hans Vlietman. Ook Peter Tholen slaagde erin het overgemiddelde weer wat omhoog te brengen. Na een kwart century, waaronder 4 harde vieren, ging hij bowled door Bob van Keulen. Met enige voorzichtigheid, na zijn formidabele prestatie bij VRA, bekeken wij de battingprestaties van Jaap ter Marsch, we wilden ons niet nogmaals door hem laten verrassen. Bob van Keulen bowlde op hem en na 9 runs werd hij ook al door Hans Vlietman gevangen. Peter van der Heijdt kwam tot een nuttige bijdrage van 17 runs toen hij door diezelfde Hans Vlietman werd gebowld. Frans Kottman had er bij deze Spaanse weersomstandigheden ook duidelijk zin in. Na 26 runs kreeg hij op bowlen van Gerard van Vuuren LBW. Ook Rino Groenewegen kreeg LBW (óók al aan leg?) op diezelfde bowler maar hij kwam maar tot 8 runs. Let op, als de beurs weer gaat aantrekken zal je Rino ook weer sterk terug zien komen! Jan Hoep was na 4 runs bijna op tijd terug, maar werd op bowlen van Bas de Gaay Fortman volgens de umpire net iets eerder gestumpt. Simon Santcroos waarvan we weten dat hij óók een hardhitter kan zijn, bleef met 12 runs als elfde man not out. Eindscore 191 all out.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos 1 voor 36 in 9, Hans Vlietman 2 voor 28 in 8, Bas de Gaay Fortman 3 voor 46 in 8, Gerard van Vuuren 2 voor 34 in 7 4/6 en tenslotte Bob van Keulen 2 voor 39 in 7.

De lunch was weer op ouwerwets Voorburgs boerderij niveau. Wat goed is moet je dan ook vooral niet veranderen en er werd door zowel spelers als supporters dan ook dankbaar gebruik gemaakt van alle heerlijkheden. Chris Bax mocht, zoals voorzien openen, maar kreeg op bowlen van Peter Tholen na 2 runs al LBW en ja, dan is het een heel eind terug met nog zo’n rot trap zonder leuning en met die gevaarlijke (te) korte bovenste trede als laatste hindernis. Hans Vlietman stond als een huis en zag de ballen als olifanten, niet zo gek als je zijn achtergrond kent. Samen met good old Jan van Harmelen legde hij een overgemiddelde van boven de zes op de mat. Na 26 runs, waarin 4 prachtige boundaries, ging Jan bowled door Frans Kottman en kon onder daverend applaus, óók die zelfde terugweg aanvaarden, maar dat is dan toch anders. Onderweg rekende hij nog even uit, dat als hij zo veertig jaar was blijven doorcricketen, hij nu al op 20.000 runs zou zitten; ‘t is maar dat u het weet. Kort daarna ging Hans Vlietman onder handgeklap en met een keurige 50 retired out. Satar nam het stokje over en kwam ditmaal tot 30 runs toen hij huis en haard verliet en op bowlen van Rino Groenewegen werd gestumpt door Simon Santcroos. Op bowlen van diezelfde Rino, werd Wim van der Loos na 22 runs gevangen door Ruud Ackermann. Captain Ruud deed er echt alles aan om het naderende onheil te voorkomen. Opzwepen van het team, waterpauzes en herschikkingen in het veld, het was een mooi gezicht vanaf het prachtige terras, maar als de andere captain Gerard van Vuuren na 23 runs al, retired out gaat, snapt u wel dat het er deze keer voor Ruud niet echt in heeft gezeten. Wél ging Bas de Gaay Fortman nog na 9 runs bowled door Jan Hoep. Maar Aad van Toost 6 not out en Rob Schamper 2 not out, tikten de laatste benodigde runs in de 37e over om een uur of zes, rustig binnen: 192 voor 7.

Bowlingcijfers: Peter van der Heijdt 0 voor 21 in3, Peter Tholen 1 voor 27 in 3 3/6, Jan Hoep 1 voor 32 in 8, Frans Kottman 1 voor 44 in 9, Rino Groenewegen 2 voor 47 in 8 en Ruud Don Griot 0 voor 21 in 5.

Na het door niet al teveel liefhebbers binnenhalen en opschieten van de touwen, volgde het douchen in de prachtige kleedkamers, gelegen onder het clubhuis. Daarna een lekker biertje, wijntje of opfrissertje, vergezeld van allerlei hartigheden. Man of the match werd heel terecht Hans Vlietman, een reserve fles merlot wijn was zijn deel en na een west Friese toespraak een vorige keer door Jan Hoep, bedankte Hans ons in onvervalst Zuid-Afrikaans. De gelukkig ook weer aanwezige Hans en Charry van Leeuwen vierden dit feit en hun 40 jarig huwelijk met een meer dan welkome consumptie. De kas klopte en de envelopjes werden aan het eind van een prachtige cricketdag meer dan terecht uitgereikt.

Of roze ballen wél kleurbestendig zijn, zou u volgende week aan Corrie van Vuuren kunnen vragen.

Tot slot nog een rectificatie: Satar Alladin behaalde vorige week zijn 16.000 ste run. Die heeft hij écht niet alleen bij de SGS Onderlinge gemaakt, maar natuurlijk bij héél SGS.

Tis ok nooid goet.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Andre de Vries


Verslag 24 juni 2008 bij M.O.P.

Het was een prachtige dag. Jammer genoeg slaagde onze wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren er alleen dit keer niet in om 2 x 11 man over te houden van de 26 man die zich oorspronkelijk voor dit treffen hadden aangemeld. Ondanks het door hem zelf ophalen van Good old Jan van Harmelen en het onverwachte debuut bij de Senioren Onderlinge van Maarten Ingelse kwamen we vandaag niet verder dan negen tegen negen. We moeten langzamerhand oppassen dat er niet meer dames als heren aanwezig zijn bij de Senioren Onderlinge en dat nog wel zonder de aanwezigheid vandaag van Corrie van Vuuren die, zoals trouwens ook de afgelopen dertig jaren, het clubblad van Hermes moest verzorgen en al wist dat er in verband met de zondag toch nog behaalde overwinning van het eerste bij het puntloze VVV gebak op het programma stond. Gelukkig was Jo Timmermans er weer eens bij en met Lideke, Heleen en Geerta beschikten wij vandaag over liefst 3 scoorsters. Wij werden verwelkomd met een Brabantse bak en een grote snee krentenmik welke op verzoek door Jaap Ter Marsch voorzien werd van een dikke laag echte zoute roomboter of een dunnetje Becel. Gerard van Vuuren had een sterk team in zijn gedachten, maar captain Alladin Satar deed goede zaken op de ruilmarkt met handjeklap vóór aanvang van de wedstrijd. Jan van Harmelen begon aarzelend met Frans Kottman in het team van van Vuuren, maar behaalde met 13 runs waaronder een keiharde vier de eerste 13 punten binnen voor team B toen hij werd gebowld door Wim van der Loos. Frans Kottman bleek zijn Denia-gevoel afgeschud te hebben, hij kwam dit keer ruim op tijd in en bleef ongeveer een heel uur op de mat vertoeven om uiteindelijk met 38 runs retired out te gaan. Als de bliksem kwam hij echter terug en weer op tijd, om ons als fielder te ondersteunen Voorzitter Jan Timmermans die vandaag voor het eerst dit seizoen weer meedeed, volgde Frans goede voorbeeld en ging met 15 runs retired out. Het gemiddelde schommelde zo rond de drie per over en dus vond Tijs Linders dat daar wat aan gedaan moest worden en hij scoorde dan ook 25 snelle runs toen hij door allrounder Hans Vlietman, een man die je ook gerust een vangetje kan toevertrouwen, prachtig werd gebowld. Gerard van Vuuren ging na 17 runs caught en bowled door Maarten Ingelse en wicketkeeper Rob Schamper pakte achter het wicket ook al op bowlen van Maarten na 20 runs het wicket van Peter Tholen. Vervolgens bowlde hij ook nog eens Jaap Grootmeijer na 7 runs uit, dus kunnen we spreken van een heel mooi debuut bij de Onderlinge met grote verwachtingen voor de toekomst. Jaap ter Marsch bouwde met 4 runs not out verder aan zijn indrukwekkende gemiddelde en ook Chris Bax bleef met 4 runs not out. Inclusief slechts 10 extra’s kwam team B niet verder dan 153 voor 7 in de toegestane 40 overs.

Bowlingcijfers: Chris Thompson 0 voor 18 in7, Wim van der Loos 1 voor 29 in 8, Duco Ohm, ja ook hij bowlde weer tot verassing van Gerard 0 voor 39 in 8, Hans Vlietman 1 voor 29 in 8, Maarten Ingelse 3 voor 15 in 5 (prima) en tenslotte Peter van der Heijdt 0 voor 19 in 4.

De lunch verklaart waar dat Onderlinge Plezier bij MOP vandaan komt. Verse boterhammetjes met beleg, tomaatjes komkommers, salades, tropisch fruit en als hoogtepunt heerlijke (Limburgse?) vlaaien.

De gehelmde Rob Schamper stelde als opener captain Satar Alladin niet teleur. Met een overgemiddelde van boven de vier kwam hij tot 36 runs toen hij werd gebowld door Gerard van Vuuren. Mede opener Wim van der Loos, al dan niet gesterkt door die fles wijn van vorige week, was helemaal niet uit te krijgen en ging dan ook met 31 runs retired out. Zelden heb ik Duco Ohm zo zien lopen, hij kwam dit keer tot 20 runs voor hij door Frans Kottman werd gebowld. Nadat uw verslaggever bij het fielden twijfelde of hij een bal met zijn voeten of met zijn handen zou stoppen en deze vervolgens voor vier het veld uit stuiterde, had hij wat goed te maken. Op aanwijzing van Chris Bax moest hij niet met stijve kuitelatten maar in een soort WC zit voor het wicket gaan staan of zitten. Soepel kwam hij dit keer tot een nuttige productie van 11 runs, toen hij op bowlen van Peter Tholen tot zijn verbazing door diezelfde Chris Bax werd uitgevangen. Die kan dus voortaan zelf de pot op! Satar Alladin en Hans Vlietman maakten het, na een LBW op bowlen van Gerard van Vuuren op Peter van der Heijdt die 10 runs behaalde, geduldig af. Satar ( 21 not out) verraste ons nog met twee handen in de lucht toen hij op bowler van Vuuren een eentje scoorde. Nou bowlt Gerard heus wel aardig, maar dit vonden wij toch een tikkie overdreven. Later bleek dat dit zijn 16.000 ste run bij de Senioren Onderlinge was; een heerlijke zwoele fles Merlot was zijn beloning, die hij na afloop prompt voor ons ontkurkte. Hans Vlietman bleef dit keer met 8 runs not out, maar het was genoeg om in de 38e over de overwinning binnen te slepen 154 voor 5 waarvan 17 extra’s.

Bowlingcijfers:

Tijs Linders 0 voor 51 in 11, Frans Kottman 1 voor 38 in 9 2/6, Gerard van Vuuren 2 voor 32 in 13 (bijna had hij Satar..) en in ieder geval had hij een hattrick LBW calls, en tenslotte Peter Tholen 1 voor 24 in 4.

Na het douchen nog even een buiten een lekkere frisse consumptie genoten met hartigheden verzorgd door Berend en Herma, die een envelopje kregen en nadat de kas klopte, werd Gerard van Vuuren door Satar met een fles wijn uitgeroepen tot man of the match. Was hij dit vorig jaar hier ook al niet? Het kan verkeren.

Gerard van der Meij.


Verslag 17 juni 2008 bij Hilversum

Vandaag bij prachtige weersomstandigheden zou er weer een S.G.S. senioren onderlinge wedstrijd worden gespeeld bij de dit jaar 125 jaar bestaand Hilversumsche Cricket Club. Het feest had al begin juni plaatsgevonden maar ons wachtte na de wedstrijd nog een feestje bij Jaap Grootmeijer die ons weer voor een wijntje en een etentje had uitgenodigd in zijn prachtige, te koop staande, maar moeilijk te vinden woning in de Beukenlaan. Gastvrij verwelkomde Duco Ohm ons om even snel “binnen” de bagage af te zetten en om daarna de wagen buiten het terrein te gaan parkeren. Onze bijrijder Piet Peek opende enthousiast het hek, maar dat paadje met die vlaggenmasten leek wel steeds smaller te worden; kortom de verkeerde ingang en keren dus maar. Na ontvangst met koffie en cake bleek dat wij vandaag met twaalf tegen twaalf zouden kunnen gaan spelen, maar Duco Ohm en Loek Hartong offerden zich voor ons op om umpire te zijn. Vandaag zou het gaan tussen een team onder aanvoering van Satar Alladin en een team van Ruud Ackermann. Het team van Satar mocht eerst gaan batten en opener Rino Groenewegen beperkte zijn optreden door na 1 run zijn hele wicket open te stellen voor een ijsbal van bowler Rob Schamper. Medeopener Gerard van der Meij hield het vandaag onverwacht aanzienlijk langer vol, misschien wel iets te lang en te traag en hij mocht na een mooi partnerschap met Hermeskist van Vuuren na 15 overs en 21 runs retired out het veld verlaten. Gerard van Vuuren besloot kort daarna zijn optreden met 50 runs retired out waarin liefst 7 vieren zaten, het over-gemiddelde lag toen netjes op 5. Jaap Grootmeijer moest na 2 runs run out het veld verlaten en captain Alladin bevestigde zijn goede vorm van de laatste weken met 42 runs toen hij op bowlen van, wie anders, Jan Hoep, werd gestumpt door de gelukkig vandaag voor de eerste keer weer fit meespelende Donald Noorhoff. Deze bleek nog niets van zijn snelheid te hebben verloren en liet vandaag zelfs geen bye passeren. Gerard Inden werd ook al door Jan Hoep na 3 runs ingerekend. Frans Kottman zat nog helemaal in zijn Spaanse Denia tempo, toen van hem verwacht werd dat hij op de mat verscheen. Na al dat gehaast vallen zijn 8 runs en LBW, weer op bowlen van onze Westfries, eigenlijk nog wel mee. Simon Santcroos voelt zich bij de SGS Onderlinge als een vis in het water en vandaag produceerde hij 23 nuttige runs en ging retired out. Wim van der Loos had wel wat vroeger in gewild, forceerde zich wellicht wat en kwam op bowlen van Peter van der Heijdt na 4 runs al terecht in de safe handen van Hans Vlietman. Ton van der Eyden, geen broer dus van Bas, bleef met 13 runs not out en ook Bas de Gaay Fortman kwam na het wegleggen van zware stukken over Darfur toch nog tot 3 runs not out. Na 40 overs een stand van 199 voor 9, waarvan 30 extra’s.

Bowlingcijfers: Piet Peek 0 voor 17 in 3, Rob Schamper 1 voor 41 in 10, Peter van der Heijdt 1 voor 40 in 5, Hans Vlietman 0 voor 45 in 10, Jan Hoep, weer goed, 3 voor 39 in 10 en tenslotte Ruud Don Griot 0 voor 15 in 2.

De heerlijke lunch met lekkere sandwiches en aardbeitjes was broodnodig en ging erin als koek. Onze captain Satar at weinig, zijn vrouw was er vandaag niet bij en dus moest hij in de pauze en helemaal alleen nog wel, een winnende veldtactiek bedenken. Na de elftal foto’s van zowel de heren als van de dames door Donald Noorhoff begonnen wij aan de tweede inning. In de tiende over viel het wicket van Jan Blankert na 9 runs. Op het rustige bowlen van Frans Kottman, op wiens voorhoofd toen toch nog wat Hollandse zweetdruppeltjes te bespeuren waren, werd hij uitgevangen door uitblinker Wim van der Loos. Tweede man Rob Schamper merkte op, dat hij het heerlijk vond om vroeg in te gaan, dan kon hij zich, ook al lekker rustig, lekker inspelen. Eerlijk is eerlijk, Rob stond als een huis en ging na anderhalf uur spelen en 21 overs met 31 runs retired out. Het over-gemiddelde lag bij hun toen net boven de drie. Ondanks het inbrengen van erkende kanonnen als Hans Vlietman (na 23 runs op bowlen van Wim van der Loos schitterend uitgevangen door de weer wakkere Frans Kottman) en een andere hardhitter als Willem de Jonge van Ellemeet (na 17 runs al LBW op bowlen van Wim van der Loos) en captain Ruud Ackermann zelf (ook al na 17 runs op bowlen van Wim van der Loos caught behind door Simon Santcroos). Zelfs de ervaring van Chris Bax mocht niet echt baten. Na een haat liefde verhouding die al uit hun jeugd schijnt te dateren op de mat, en dat is wat anders dan een gezond partnership, kwam hij tot 22 runs toen hij werd gebowld door Rino Groenewegen. Jan Hoep kon vandaag ook het team van Ruud niet redden. Hoewel Jan over de bijzondere gave beschikt om ballen al vóór de umpires tot een oordeel komen, van luidruchtig commentaar te voorzien, kwam hij dit keer niet verder dan 7 runs, toen hij caught en bowled ging door de latere man of the match Wim van der Loos, die zijn fles wijn deze keer echt zelf mag houden en opdrinken. Donald Noorhoff bleef met 9 runs not out en deed samen met Ruud Don Griot 1 not out, nog een vergeefse poging om te redden wat er nog te redden viel. Er waren echter te weinig boundaries geslagen en het benodigde gemiddelde werd nooit benaderd dankzij het goede fielden van het team van Captain Satar.

Piet Peek en Peter van der Heijdt krijgen ongetwijfeld in komende wedstrijden nog wel een kans om battingprestaties van formaat te tonen, vandaag waren de 40 overs op bij een stand van 168 voor 7 waarvan 32 extra’s.

Bowlingcijfers: Bas de Gaay Fortman 0 voor 20 in 7, Frans Kottman een rustige 1 voor 35 in 10 zware overs, Gerard van Vuuren (die nog een al dan niet voltooid vangetje liet vallen) 0 voor 36 in 10, Wim van der Loos 4 en bijna 5 voor 54 in 10 en tenslotte Rino Groenewegen 1 voor 11 in 3.

Na een frisse versnapering en prachtige hapjes door Pien zelf gemaakt van onder meer verse scharreleieren van de ochtendleg en cadeaubonnetjes en bedankjes voor de leuke bediening vertrokken wij, nadat wij tot onze verbazing Bas de Gaay Fortman vooral met zijn snor zagen poseren voor een vakfotograaf en met Tom Tom richting Beukenlaan. Helaas, half Hilversum bleek opgebroken en er zat al een flinke deuk in de paling en zalm en lekkere toastjes toen wij via de A 27 en de A1 weer in Hilversum in de buurt van Arena 1 of 2 verschenen. Loek Hartong bleek het al eerder opgegeven te hebben en zat, waarschijnlijk zonder de heerlijke wijnen van gastheer en gastvrouw Grootmeijer al weer thuis. Wij werden voor ons volhouden beloond met een heerlijk frisse Villard Sauvignon Blanc uit Chili. Voor de rode wijn liefhebbers had Jaap behalve een Zuid Afrikaanse Zonneweelde, een cru Bourgeois 2000 Chateau Balac ontkurkt. Rosé liefhebbers konden hun hart ophalen met een bijzondere Santa Julia, syrah rosé, uit Argentinië. Voor de ‘Bobbers’ waartoe helaas ook uw verslaggever behoorde was er keuze uit Bronwater, Bar le Duc of Kraanwater, waarbij van de laatste mij de koude aanmerkelijk beter beviel, dan de abusievelijk door mij zelf getapte lauwe. Met een heerlijk kiprijstgerecht werd binnen de maaltijd voortgezet. Vanaf een strategische hoekplaats genoot ik met één oor en één oog van het gemak waarmee tafelheer Duco naast Jaap en Tineke bewoog en causeerde, maar hoe zat het nou precies met dat zakje met die rode ruit? Met dat andere oog en oor volgde ik intussen de verrichtingen van Nederland B tegen Roemenie (2-0) en het strijdtoneel tussen Italië en Frankrijk (2-0) waar het wat heftiger aan toe ging. Na van enorm grote druiven van de Hilversumse markt te hebben gesnoept, kwamen er heerlijke vruchtentaarten met ijs en slagroom ter tafel. Een kopje koffie en een fooienhoed ronden de heerlijke maaltijd af. De stemming zat er steeds beter in en er kwamen naast oude romantische verhalen ook kontje-kontje dans herinneringen, met daarbij grote ogen en een wijsvinger tegen de zijkant van het hoofd, los. Voor de echte connaisseurs toverde Jaap tenslotte nog een Chateau La Mission Haut Brion 2000, grand cru Classé, te voorschijn.

Als ‘Bob’ had ik aan de kurk genoeg, heerlijk zwoel fruit, zwarte bessen, vanille en een pietsie hout. Decanteren dus maar! En graag tot volgend jaar, weer bij Jaap en Tineke in de Beukenlaan of elders in Hilversum, of anders zijn wij welkom op de Herdersweg in Laren bij Duco en Lideke, als ik het tenminste allemaal goed begrepen heb.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 10 juni 2008 bij Rood en Wit

Na een heerlijk avondje voetbal kijken waarin onze oranje kanjers in het Stade de Suisse in Bern als een orkaan over wereldkampioen Italië heen denderden, de Zwitserse kranten spraken dan ook over Orkanje, was het vandaag weer zover, een Senioren Onderlinge wedstrijd van S.G.S. bij de Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit. En daar bleek al spoedig dat niet alleen coach Marco van Basten zijn trukendoos kan opentrekken, met de eerst weggestuurde kannibaal Khalid Boulahrouz als konijn uit de hoge hoed, maar dat de van nog veel meer levenservaring voorziene captain Gerard van Vuuren er óók wat van kan, met het inzetten van een inmiddels 86 jarige wicketkeeper luisterend naar de naam: Jan van Harmelen (van Oranje). Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar, zoiets gaat gepaard met het tactisch en logisch inzetten van een dubbele grendel om het aantal byes niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk binnen de perken te houden. Jan Hoep, ingedeeld bij het team van Satar Alladin had het, a la Johan Cruijff bijna helemaal goed gezien: van zo’n team, met batters en bowlers, kun je niet winnen maar wel verliezen. Jan van Oranje hoefde alleen maar voorzichtig achter het wicket licht door de knieën te zakken, om rond half een eerst dominee Jan Blankert met 3 runs, run out te zien gaan, (ja dat eentje loop ik nog wel..) maar ook om een onzekere Willem de Jonge van Ellemeet (ergens toch ook een beetje van Oranje) normaal goed voor zo’n run of vijftig, nu na slechts 5 runs gebowld te zien worden door een goed op dreef zijnde Chris Thompson. Ook Ton van der Heijden werd na 4 runs door hem gebowld. Captain Satar deed wat hij kon en ging keurig na 50 runs retired out. Maar bowler nummer drie, Hans Vlietman, rekende daarna Bob van Keulen met 6 runs, Peter van der Heijdt met 14 runs en de ook al oranje Bas de Gaay Fortman met 5 runs, binnen de kortste keren in. Heb je voor mij soms een peper- en zout stelletje vroeg mede fielder Gerard Inden op een gegeven moment zelfs aan mij, wat een zouteloos partijtje cricket wordt dit. Rino Groenewegen werd ook al voor te weinig (8) gebowld door Chris Thompson en dus moest de glorie weer uit Alkmaar komen. Omdat Rob Schamper met uw verslaggever op zijn lip, al na 1 run door substituut wicketkeeper Reurt Gisolf, die na 22 overs Jan van Harmelen verving, werd uitgevangen op bowlen van Gerard van Vuuren, stond hij er echter met 15 runs not out, helemaal alleen voor en zo win je natuurlijk niente, nada, niks. In de 37e over met een stand van 134 kon het team all out en net als wij, aan de lunch, omdat het deze keer door al dan niet afschrijven een partij van 10 tegen 10 was.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 1 voor 23 in 8 4/6, Chris Thompson 3 voor 38 in 10 (goed), Hans Vlietman 3 voor 26 in 10 (nog beter) en tenslotte Jaap Grootmeier 0 voor 22 in 4 (waarvan 9 extra’s) en een wat overbelaste Aad van Troost 0 voor 21 in 4.

Na een lunch met broodjes, diverse soorten brood, meloen en salades gingen Gerard Inden en Reurt Gisolf als openingspaar de mat op. Het zou voor hen een kortstondig verblijf worden. Reurt kreeg een duckie achter zijn naam geplakt op een traag balletje van Bas de Gaay Fortman. Jan Hoep ving op bowlen van Bob van Keulen Gerard Inden na 7 runs uit. Albert L. van Nierop bleef rustig en slim, ook al moet hij tot zijn ongenoegen tegenwoordig wat slagen uit zijn oude repertoire missen en ging voor hij weer naar Amerika vertrekt met 50 runs retired out. Dat deed hij vooral in een goed partnerschap en tempo met Aad van Troost (18), die op bowlen van Willem de Jonge van Ellemeet vandaag als enige LBW kreeg. Wat minder snel ging het met andere veteranen zoals Jan van Harmelen (11 waaronder een snoeiharde vier op bowlen van Jan Hoep), die caught en bowled ging door Willem de Jonge van Ellemeet. Jaap Grootmeier (2) ging ook caught en bowled maar nu door Jan Hoep. Jan Hoep kreeg de smaak te pakken en rekende ook uw verslaggever (3) met een prachtige bal in. Chris Thompson (0) kreeg slechts één bal van Jan Hoep. Maar captain Gerard van Vuuren behoedde onze kaasboer voor een hattrick. Hans Vlietman ( 8 not out) en Gerard van Vuuren (19 not out) hielden het hoofd daarna steeds bijna altijd koel en dat was genoeg voor de overwinning in de 35e over: 137 voor 8. Op het laatst toch nog enige spanning dus, maar voor het eerst sinds tijden weer eens een dik verdiende overwinning voor het team van Gerard van Vuuren.

Bowlingcijfers: Bas de Gaay Fortman 1 voor 21 in 7 2/6, Bob van Keulen 1 voor 38 in 9, Rino Groenewegen 0 voor 23 in 4, Jan Hoep 3 voor 37 in 10 en een nieuwe bowler dit jaar, Willem de Jonge van Ellemeet 2 voor 13 in 4.

In een stralend zonnetje werden nog enige koele versnaperingen genoten. Bob van Keulen maakte meer meters op het terras met bier, kaas, worst en bittergarnituur dan ik hem op het veld heb zien afleggen. Man of the match (als troost?)werd Jan Hoep en dat ondanks dat hij geloof ik in het West Fries zei, dat hij eigenlijk geen wijn lustte en dat zijn vrouw hem thuis wel weer zou ontvangen met de kreet: hadden ze geen betere cricketer? Ik kreeg het keurig bijgehouden scoreboek van scoorster Geerta Alladin terug, wij zochten de ruime douches bij de Sprietenclub op en reden daarna filevrij naar huis.

Gerard van der Meij.


Verslag 27 mei 2008 bij VRA

De derde Senioren Onderlinge wedstrijd in 8 dagen, dus konden wij bij voorbaat rekenen op enige afvallers. Nou Rob en Marijke Schamper waren er ook al vroeg. Wij hoorden om 9 uur op de radio dat er tussen Delft en Amsterdam 8 kilometer file zou staan, dus vertrokken wij op tijd en stonden tot onze stomme verbazing en zonder file al om half elf als een der eersten naar een Engelse groundsman te kijken die met zaagsel in de weer was op het prachtige graswicket. VRA zit dus niet alleen goed in haar mooie toiletten maar ook in haar groundsmen. Na uitdrukkelijke instructies om niet met de bails in het graswicket te gaan kerven en maximaal 8 overs per bowler, mocht het team van Satar Alladin eerste batten. Aad van Troost hield het als geduldige opener liefst 24 overs vol en scoorde daarbij 46 nuttige runs. Na enige vangkansen weggegeven te hebben belandde hij uiteindelijk in de safe handen van Luuk Hartong op bowlen van Jan Hoep. Mede opener en gastheer Albert van Nierop kreeg, uiteraard tot zijn verbazing, LBW na 7 runs op bowlen van Chris Thompson. Jan Swinkels behaalde 2 runs en werd op bowlen van Tijs Linders ook al gevangen door Loek Hartong. Captain Alladin liet geroutineerd zien hoe het spel gespeeld moet worden en behaalde in een te overzien aantal overs zijn bijna traditionele 50 runs retired out. Ook voor George Rijken blijkt 3 matches in 8 dagen niet teveel te zijn en hij ging met 37 runs retired out om ook aan anderen nog een battingkans te geven. Gerard van Vuuren wilde vandaag uiteraard excelleren aan bat, na twee toch wat mindere prestaties. Ook al tot zijn verbazing greep de umpire na 13 runs in: LBW. Op bowlen van Tijs Linders werd Bob van Keulen na 3 runs uitgevangen door Ruud Ackermann. Wim van der Loos (12) stond wat langer op de mat, of moet je nu zeggen op het gras, en ook hij kreeg LBW, maar volgens zijn zeggen raakte hij de bal eerst nog met het puntje van zijn bat. Gerard van der Meij kreeg dit keer zelfs nog geen call voor LBW tegen en verbaasde zijn enige supporter en vele anderen met 10 not out. Simon Santcroos kende ook al een kort verblijf op het graswicket en werd op bowlen van Rob Schamper ook al uitgevangen door Loek Hartong. Jan Groenen (0 not out) had met 2 ballen recht in de handen van de bowler ook nog runs willen maken, maar dat schijnt alleen in theorie voor te kunnen komen. Met 23 extra’s kwam bij het ontbreken van onze drie vaste scoorsters, een mooi totaal tot stand van 204 voor 9 volgens scoorder Reurt Gisolf en volgens de elektronica zelfs 214 runs in totaal. Dat zou ons later nog gaan opbreken!

Bowlingcijfers: Chris Thompson 2 voor 42 in 8, Tijs Linders 2 voor 31 in 8, Loek Hartong 0 voor 46 in 8, Jan Hoep 1 voor 39 in 9 (mocht dit?), Rino Groenewegen 1 voor 33 in 4, Rob Schamper 1 voor 8 in 3.

Na een verrassende lunch met spaghetti Bolognese of met bospaddestoelen en daarbij nog een verfrissende salade, een hele verademing na die lunch bij Hercules, kon het team van captain Ruud Ackermann aan bat. Willem de Jonge van Ellemeet 35, bowled George Rijken en Ruud Ackermann 43 LBW (verbaasd en zó’n stuk uit..) wisten samen na het vertrek van Ruud Don Griot (0) bowled Bob van Keulen, wel raad met onze openingsbowlers. Na 7 overs stonden er al 63 runs op het scorebord. Toen werd langzaam het tempo wat gedrukt naar 105 runs na 22 overs. En nadat Rob Schamper, met uw reporter als belangstellend toeschouwer, op een van de vele wide-ballen van Aad van Troost met (0) gevangen werd door Albert van Nierop, kwam Jaap ter Marsch in. ‘Jongens, nu vooral géén eentjes’ riep captain Satar nog. En heel stoïcijns, op een onterechte LBW call van onze wicketkeeper na, beantwoordde Jaap dit op zijn eigen wijze door, liefst 6 tweeën, 3 drieën en ook nog eens 3 vieren op dit toch vrij groot te noemen terrein te scoren. Je zag Jaap als het ware groter groeien op de grasmat in zijn rol van onverwachte matchwinner. Wat kan cricket toch leuk zijn! Op weg naar zijn eerste echte grote 50 bij de S.G.S. Seniorenonderlinge en op bowlen van Bob van Keulen, lieten zijn krachten hem pas na 43 runs in de steek en werd hij door Aad van Troost uitgevangen. Tijs Linders gaf een enorme vangkans weg en steunde Jaap ter Marsch niet onverdienstelijk, maar ging eigenlijk zélf pas scoren (23) nadat Jaap, met een staande ovatie van de dames, het terrein verlaten had. Tijs werd op bowlen van Bob van Keulen gevangen door Albert van Nierop. Jan Hoep (9 not out) en Rino Groenewegen (6 not out) maakten het karwei vakkundig af. In de 39e over, met een laatste wide ball van bowler Aad van Troost, viel het doek en kon na liefst 46 extra’s, captain Ruud Ackermann de zoveelste overwinning aan zijn imponerende lijst toevoegen: 205 voor 6.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos 1 voor 29 in 8, George Rijken 1 voor 42 in 8, Bob van Keulen 3 voor 50 in 7, Gerard van Vuuren 0 voor 30 in 8 en tenslotte Aad van Troost 1 voor 48 in 7 3/6.

Hierna volgde bij een heerlijk verfrissend drankje en met duidelijke instemming van de hond van Luuk Hartong, de uitroeping tot man of the match van Jaap ter Marsch, die half gesponsorde fles wijn was dikverdiend! Rond 9 uur stonden wij, richting Rotterdam onverwacht, toch nog dik een half uur op de A 13 in de file. Oorzaak een schietpartij op parkeerplaats Vrijenban na relatieproblemen. Laten wij bij SGS Senioren Onderlinge die al dan niet terechte, maar vervelende LBW uitsluitingen, toch maar liever met de mantel der liefde bedekken Heus het scheelt in de files!

Gerard van der Meij.


Verslag 20, 21 en 22 mei 2008

De blauwe clubvlag van Mixed Cricket Club Hengelo was juist op tijd uit de verdrukking tevoorschijn gekomen en wapperde vrolijk naast de groene S.G.S. vlag aan een der vlaggenmasten voor het op 30 april 2008 in ruwbouw opgeleverde nieuwe clubhuis, een spiksplinternieuw prachtig houten chalet, dat met een helaas toch nog wat tegenvallend subsidiebedrag kon worden gerealiseerd en wat een einde maakte aan het medegebruik van de Hengelose cricketers van het clubhuis van Hockey Club Twente. Natuurlijk was het nog niet helemaal klaar, maar daarover later meer. In het verre Oosten aangekomen na het verwerken van kilometerslange files werden de dames, de overige supporters en de spelers met een kopje koffie welkom geheten door gastheer Roelof Kruijshoop. Zijn vrouw Aly zorgde last-minute voor een heerlijk beboterde krentenwegge, verser kun je ze echt niet krijgen.

Nadat stil was gestaan bij enige afwezigen en zieken, werden de wide- en no ball afspraken nog eens toegelicht en konden de Ackerboys tegen de Fireboys zo rond half een, aan een match van 40 overs gaan beginnen. Na afsluiting van de SGS winteractiviteiten met een stevige pontjesroute op de fiets, was dit voor de S.G.S. Senioren Onderlinge de eerste wedstrijdactiviteit in het seizoen 2008. Het fileleed was achter de rug, het zonnetje scheen en hoera, het veld was vrij en voor cricket beschikbaar. Opener Chris Bax had er ondanks wat rugproblemen duidelijk zin in en kwam op bowlen van Loek Hartong en vangen door Wim van der Loos uit op 22 nuttige runs. Op bowlen van diezelfde Wim werd onze SGS debutant Henk Kloppenburg, na 9 runs schitterend uitgevangen door wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren, en neen, deze bal kwam echt niet onder de mat vandaan. Ruud Ackermann ging na een uurtje cricket en 41 runs retired out en schroefde samen met Roelof en volgens sommigen Rudolf Kruijshoop, die na 25 runs run out ging, het totaal aardig op. Op het krachtige bowlen van een op deze dag bijna niet te bespelen Gerard van Vuuren werd Peter Koppens na 16 runs uitgevangen door Satar Alladin. Na 6 runs werd Chris Thompson door diezelfde Gerard gebowld en George Rijken bleek met 19 runs retired out, goed overwinterd te hebben. De bijna jarige Bob, de bowlser, van Keulen, kon ook het bowlinggeweld van Gerard van Vuuren niet weerstaan en kwam maar tot 4 runs. Gerard van der Meij werd door Loek Hartong na 3 runs verrast. “Ik was te vroeg of te laat, maar in ieder geval uit” was zijn laconieke conclusie. Wilbert Stembord die sinds lange tijd gelukkig ook weer eens meedeed, kwam in totaal, dus mét en zonder handschoenen, niet verder dan 3 runs not out en de flink afgeslankte en ingeoliede Rob Schamper had aan 4 ballen van Loek Hartong niet genoeg om ook maar ene run te scoren. 0 not out dus. Zo kwam met 18 extra’s een totaal van 166 voor 9 voor het team van captain Ruud Ackermann tot stand.

Bowlingcijfers: Wim van der Loos 1 voor 48 in 9, Loek Hartong 2 voor 34 in 10, Aad van Troost 0 voor 36 in 5, Gerard van Vuuren 3 voor 12 in 10( waaronder 6 maidens) en Piet Peek 0 voor 35 in 6. Verschillende mensen hadden voor de zekerheid en voor de lunch brood meegenomen. Anderen hadden uit enige pogingen tot e-mails van umpire Anton Distelbrink begrepen dat voor 9 euro per persoon voortaan ook de meeste clubs weer voor de lunch zouden gaan zorgen. Dit gebeurde hier dan ook, zo om een uur of drie. Een verrassing was de beschuit met muisjes, voor de laatste keer(?) van opa en oma Chris Thompson en zijn Loes. Na de lunch bleek, dat captain Gerard van Vuuren soms zelfs nog optimistischer is dan onze premier J.P. Balkenende, hij zag namelijk weer eens winstkansen voor zijn team. Opener Wim Voogel werd echter na 3 runs al door gastheer Roelof Kruijshoop gebowld en zijn boomlange partner Aad van Troost, waarvan zijn captain vandaag minstens 50 runs verwachtte, kwam maar tot 12; op bowlen van Bob van Keulen werd hij gevangen door Peter Koppens. Tevens bezorgde Aad de nummer drie Herre de Boer een ongelukkige run out duck bij een poging een 4 te lopen. Routinier Satar Alladin bleef logischerwijze wat voorzichtiger en ging na 50 runs retired. Peter Koppens deed nog een vergeefse doch fantastische poging om Satar eerder uit te vangen en zit thans met het dilemma of hij nu moet gaan kiezen voor golfen, waarbij zijn handicap steeds kleiner wordt, of toch maar voor cricket waarbij zijn handicap volgens zijn zeggen steeds groter wordt. Simon Santcroos ging na 4 runs LBW op bowlen van Roelof Kruijshoop en Duco Ohm voor wie de wickets best wat verder uit elkaar mogen liggen (let maar eens op, je ziet hem altijd ver voorbij het wicket doorlopen of struikelen) kwam tot 18 runs en kreeg LBW op het gedegen bowlen van George Rijken. Vandaag was zo’n dag waar ik lang al naar uitgekeken heb. Eindelijk gebeurde het, een fameus naamduo op de mat; neen niet Vroom en Dreesmann, maar wel Peek en Kloppenburg als speler en umpire naast elkaar in het veld, Piet en Wim dus. Dat we ooit het duo van Gent en Loos nog te zien krijgen bij SGS lijkt me niet aannemelijk, aangezien eerstgenoemde volgens het naamboekje in Maleisië woont, nog even wachten dus Wim. Piet Peek kwam overigens tot 4 runs en werd op bowlen van Chris Thompson schitterend achter het wicket uitgevangen door George Rijken. Wim van der Loos kon het zonder die van Gend vandaag niet echt maken en werd na 2 runs gebowld door Peter Koppens, toch maar blijven cricketen dus Peter!. De ook al bij onze partij battende of toen niet battende Rob Schamper, bleef dit keer met 3 runs not out. De nummer 10 captain Gerard van Vuuren (1), door Aad van Troost ingeschat op minstens 50 runs vandaag, liep volgens zijn eigen unieke waarneming op bowlen van reeds genoemde Peter Koppens, zeer verontwaardigd tegen een beamer op. Nader onderzoek bracht aan het licht dat Cricket Club Hengelo op dit moment nog niet over eigen douches, eigen toiletten of eigen stroom beschikt. Ook rond de mat en de wickets heb ik bij nader onderzoek zelfs geen stopcontact kunnen bespeuren. Aan u de conclusie! Met 17 extra’s kwamen de Fireboys slechts tot 114 all out.

Bowlingcijfers: Bob van Keulen 1 voor 42 in 10, Roelof Kruijshoop 2 voor 33 in 10, George Rijken 1 voor 11 in 5, Peter Koppens 3 voor 20 in 6,(mijn handicap ligt écht hoger) en Chris Thompson 1 voor 6 in 1 5/6. Na de wedstrijd hadden de spelers de keuze om ver, óf virtueel te gaan douchen. De keuze was snel gemaakt, temeer daar wij bij het stroomloze Hengelo toch het wonder van koud bier mochten beleven. Roelof Kruijshoop kreeg de door Jan van Oranje gesponsorde fles wijn als man of the match. En, velen van ons, waar een weg is, is immers een omweg, begaven zich vroeger of later voor een koud en warm buffet naar ons 4 sterren hotel Frerikshof in Winterswijk.
 

Op woensdag 21 mei hadden wij na een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet een dag ter vrije besteding. Sommigen van ons besloten die dag al vroeg, met zwemkleding, te gaan beginnen om in korte tijd en met tig baantjes in het 14 meter bad een Guinness World record neer te zetten. Zonder blauwe badmuts, schoenenhoes of zwemkleding werd door andere slimmeriken ook zo’n soort poging gedaan in het 2 meter lange ligbad op eigen kamer. De recordregels stellen echter duidelijk, Duco, dat je die baantjes in je eentje moet afleggen en dat hulp om uit het bad te komen daarbij absoluut verboden is. Enthousiaste fietsers vertrokken voor een trip in de mooie rustige omgeving van de Achterhoek. Voor Nico en Tiny Schepman lonkten de tuincentra in plaats van het klootschieten en anderen gingen de overbodig geworden lunchpakketten aan de flamingo’s voeren. Petra en ik besloten het cultureel aan te pakken en vertrokken met onze Tom-Tom Bep van Lingen, voor een verrassingstrip naar het nabijgelegen Duitsland, waar we na een cappuccino in een enorme soepkom, een fraaie burcht in Bad Bentheim bezochten. Op woensdag avond kwam bij een borrel om een uur of vijf al de vraag waarom er eigenlijk dinsdagavond nog geen wedstrijdverslag op de website stond. Hierna volgde een prima verzorgd keuzediner waarbij ook Senioren Onderlinge voorzitter Jan Timmermans en Rob Marttin aanwezig waren. Zonder zijn Jo, die een behandeling ondergaat en die we allemaal natuurlijk het allerbeste toewensen, kwam Jan voor zijn doen maar tot een hele korte speech, waarin hij al zijn vrienden en vriendinnen welkom heette. Duco merkte daarna op dat bij het ouder worden de vergeetachtigheid toeneemt, maar dat om nattigheid te voorkomen soms een omlaag staande rits te prefereren is boven een gesloten toestand. An Bierhuizen manifesteerde zich onverwacht als sponsor voor de S.G.S. Senioren Onderlinge en iedereen kreeg een manicure set. We waren nog net op tijd voor de Champions League finale Manchester United tegen Chelsea in een regenachtig Moskou, de stad met de meeste miljonairs ter wereld. Tot zijn ontzetting dacht Gerard van Vuuren beneden in de kelder een déjà vu tegen het lijf te lopen. Maar neen, Gerard, deze beamer en dat grote voetbalscherm hebben wij allemaal gezien! ’s Nachts verwerkte uw reporter op luchtige wijze een bij de lunch in Duitsland genoten en in deze examentijd met moeilijke naamvallen gelardeerde Zwiebelnsuppe hausgemacht durch Graf Bismarck himself ! En, oh ja, alleen de sjoelers en de bridgers misten het feit, dat ook keeper Edwin van der Sar deze avond zijn Hans van Breukelen moment had.

 

Na weer een heerlijk ontbijt vertrokken we op donderdag 22 mei vrolijk richting Utrecht naar Hercules. Richting Arnhem bleek al snel, dat we te maken kregen met een Duitse feestdag, Sacramentsdag, Corpus Christi, met enorme files als gevolg. Ook nu weer namen wij niet de kortste weg, je weet immers nooit waar het avontuur op je wacht, en we hebben dan ook vrij onverwacht toch nog vele interessante plekken in het drukke Utrecht gezien. Wij waren dus te laat, maar ieder nadeel heeft zijn voordeel en dus presteerden zowel Rob Schamper met 36 runs retired out en Wim van der Loos na 32 runs LBW op bowlen van George Rijken, zonder het kritische oog van uw reporter bij de Fireboys, beiden boven verwachting. Bij Ruud Ackermann daarentegen loopt het alleen gesmeerd (Calvé?) als er reporters en camera’s aanwezig zijn. Toen wij aankwamen was hij allang uit, en na slechts 2 runs op bowlen van mijnheer Joop van der Lee, schijnt hij gevangen te zijn door Rino Groenewegen, die nog steeds happy met olie is. Jan Swinkels kan in zijn Champagnestreek binnenkort weer een neut nemen op zijn 11 runs. Dat was het aantal wat bowler Loek Hartong hem gunde. Ruud Don Griot gaat steeds harder lopen en behaalde dit keer 9 runs voor hij gebowld werd door Rino Groenewegen. Chris Bax liet enkele fraaie vieren zien en kwam tot 25 runs voor hij werd gebowld door George Rijken. Jan Hoep, ja die van dat Zuid Afrikaanse vogeltje met die dubbele naam, bleef not out met 31 runs en had er nog wel meer willen maken. Helaas werd hij daarin niet gesteund door de staart want zowel Piet Peek (0) gebowld door George Rijken, als Gerard van der Meij (0) (LBW op bowlen van Joop van der Lee), dat komt ervan als je tweebenig bent, droegen niets bij. Even leek het erop dat captain Gerard van Vuuren met een flinke klap al zijn batting-ellende van dinsdag van zich af zou slaan. Helaas het was nét geen vier en na een indringend onderhoud bij het wicket van en met Jan Hoep, resulteerde dit nu dus in 0 runs, run out. Met 25 extra’s kwamen we tot 171 runs all out, maar dat hadden er zeker 200 kunnen of moeten zijn.

Bowlingcijfers: Loek Hartong 1 voor 50 in 10, Joop van der Lee 2 voor 27 in 7.5, Chris Thompson 0 voor 31 in 7, George Rijken 3 voor 28 in 7, Rino Groenewegen 1 voor 28 in 3

Een nog al karige lunch ging vooraf aan de tweede innings. Met een gelijke sportieve veldbezetting van 9 man wist het team van Satar Alladin wel raad. Een flink mokerende Aad van Troost, volgens mij hebben Luuk en André het echt niet van een vreemde, kwam tot 31 runs toen hij op bowlen van Gerard van Vuuren gevangen werd door allesdoener Rob Schamper. Aad werd later uitgeroepen tot man of the match. Op bowlen van diezelfde bowler ging Rino Groenewegen na 15 runs LBW, maar aan de kant zat hij nog na te meten hoe hoog zijn heupen nu eigenlijk zaten. Simon Santcroos was helemaal in zijn element, haalde 41 runs retired out en maakte met partner Satar Alladin 39 retired out, duidelijk dat er voor een tegenstander met een zomeravond instelling niets te halen viel. Even leek het duel nog te kunnen kantelen, doch wicketkeeper Gerard van Vuuren was de bal van George Rijken (11 not out) even kwijt ( voortaan misschien in de lucht kijken Gerard?). Jan Hinse werd op 0 gebowld door Wim van der Loos en Joop van der Lee (3) werd na slechts één foutje op bowlen van Rob Schamper wél gevangen door wicketkeeper van Vuuren. Chris Thompson bleef met 3 runs not out en dus hoefde Loek Hartong na een stand van 172 runs voor 6, waarin 29 extra’s, niet meer te batten.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 47 voor 2 in 10, Jan Hoep 0 voor 30 in 3, Wim van der Loos 1 voor 50 in 10, Piet Peek 0 voor 27 in 4 en Rob Schamper 1 voor 15 in 3 1/6.

De kannen bier smaakten er niet minder om, bedankt nog Jan, en na een bedankje aan organisator Gerard van Vuuren voor de leuke dagen die we met elkaar mochten hebben, vertrokken wij tot onze stomme verbazing zonder files huiswaarts.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff