SGS Senioren-Onderlinge 2007


De Senioren Onderlinge is een interne competitie. Er worden in totaal ca. 12 wedstrijden per jaar gespeeld bij gastverenigingen in Nederland.
Inschrijven bij de wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren : e-mail onderlinge @ sgs-cricket.nl


Najaarsvergadering Senioren Onderlinge 15 november 2007 te Noortwijk

De vergadering is wederom gehouden in Hotel/Grand-Café HEEREN VAN NOORTWYCK ”.

De ontvangst was vanaf 16 uur, waarbij "vooral veel lief en hopelijk weinig leed" van de afgelopen maanden met elkaar zijn doorgenomen.
Hierna begon de vergadering, waarbij aan de orde zijn gekomen het
verslag najaarsvergadering van 16 november 2006, de diverse jaarverslagen en de financiën van de commissie. De samenstelling van de commissie blijft ongewijzigd als volgt: 
    voorzitter: Jan Timmermans
    secretaris: Rob Marttin
    penningmeester: Anton Distelbrink
    wedstrijdsecretaris: Gerard van Vuuren
    catering: Albert van Nierop.

De vergadering werd gevolgd door een borrel en een heerlijk diner. De stemming was opperbest.
Hieronder een foto-impressie van deze nuttige en leuke bijeenkomst.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff
De vergadering:

De gezellige borrel:

Het diner:


Programma 2007    -    de laatste wedstrijd van 2007 is gespeeld.

 

Alle wedstrijden worden op DINSDAG gespeeld
Aanwezig: 11:00 uur ; aanvang wedstrijden: 12:00 uur

 

maand datum wedstrijd Plaats Opmerkingen
mei 15 Hengelo Hengelo Hengelo kreeg onaangekondigd een schoolsporttoernooi op haar veld en kon
niet uitwijken naar PW en Kon.UD. Wedstrijd helaas afgelast.
mei 22 VRA Amstelveen  
mei 29 HDVS Schiedam verregend
juni 5 Rood en Wit Haarlem  
juni 12 CCN Nieuwegein  
juni 19 Hermes DVS Schiedam LET OP was Kon.UD
juni 26 Bloemendaal Bloemendaal verregend
juli 3 HDVS Schiedam zou op Sparta zijn, daar echter wateroverlast. Zelf brood meenemen.
juli 10 De Kikkers Hoofddorp Zelf brood meenemen
juli 17 Hilversum Hilversum  
juli 24 ACC Amstelveen  
juli 31 Hercules Utrecht  
augustus 7 MOP Vught  
augustus 14 Excelsior '20 Schiedam  
augustus 21 VVV Amstelveen  
augustus 28 Kampong Utrecht  
september 4 VRA Amstelveen  

Opgeven bij Gerard van Vuuren, tel. 010-4708852 of e-mail: vanvuureng @ kpnplanet.nl
of e-mail: onderlinge @ sgs-cricket.nl

Alle uitslagen per e-mail doorgeven liefst 's avonds na de wedstrijd met een korte impressie van de wedstrijd
aan: onderlinge @ sgs-cricket.nl


Verslag 4 september 2007 bij VRA

De slotwedstrijd van een voorbij gevlogen seizoen en niet meer bij Sparta. Dus bij een temperatuur van zo’n graad of dertien en een lichte miezer op weg naar Amstelveen waar groundsman Paul Polak er voor gezorgd had, dat het groene veld er toch weer schitterend verzorgd bij lag, wat hem later op de avond nog een heerlijke sigaar van Ruud Don Griot opleverde. Liefst 35 man hadden bij Gerard van Vuuren ingetekend voor deze slotmatch met diner zodat hij het idee van 3 ploegen en twee twintig over partijen in gedachten had.

Door nogal wat afvallers waren er uiteindelijk 25 spelers met een enorme aanhang en veel supporters aanwezig en werd besloten twee normale 40 over partijen te gaan spelen. Eerst werd stilgestaan bij het plotselinge overlijden van onze SGS lid en lid van verdienste bij Excelsior Cees van Lingen. Hoewel Cees de laatste jaren niet meer actief deelnam aan zijn geliefde cricketspel bij de SGS Senioren Onderlinge, was hij wel samen met zijn vrouw Bep, veel bij diverse wedstrijden en activiteiten aanwezig en zullen we de altijd humorvolle aanwezigheid van de man met de pretoogjes en de onafscheidelijke sigaret, zeker gaan missen. Gerard van Vuuren had ook voor Albert L. van Nierop nog een late verrassing. Met Ruud Ackermann, die toen bij Kampong captain was, had hij vorige week afgesproken dat Albert, gastheer van vandaag, vorige week al uitgeroepen had moeten worden tot man of the match, Hoe zo iets dan toch mis kan gaan snap ik niet maar Albert ontving nu alsnog een fles witte wijn voor de geleverde prestatie.

Een beetje zuur voor een andere uitblinker van vorige week Wim van der Loos, die de aan hem geschonken fles gelukkig al samen met zijn vrouw soldaat gemaakt had. Uiteraard was Ruud vandaag geen captain meer en werd het een duel van het uit dertien man bestaande team A van Satar Alladin, tegen twaalf man van team B van Gerard van Vuuren. Om half een werd door team B begonnen met fielden en zat uw verslaggever als nummer twaalf meer dan twintig overs als Koevermans bij AZ, vergeten, op de bank. Willem de Jonge van Ellemeet zal niet echt blij zijn geweest met de 12 runs die hij als opener scoorde en Jan Blankert kwam ook maar tot 4. Ton van der Eyden behaalde negen runs maar captain Satar deed met 51 retired out vóór, hoe we het eigenlijk allemaal zouden moeten doen. Tijs Linders kwam tot 12 runs en Rino Groenewegen (1) had zijn battingdag niet. Wim van der Loos deed het aanzienlijk beter met 28 runs. Ruud Don Griot behaalde de dubbele cijfers (10) en ging toen retired out om ook anderen nog een kans te geven. Daardoor kon een hard slaande George Rijken er ook nog 18 not out maken en Frans Kottman kwam tot 3 not out. Jan Hoep en Louk Hartong tenslotte kwamen niet aan bat. Met 183 voor 9 werd op het grote maar ingekorte veld gesloten.

Wat het fielden betreft, aan de inzet lag het niet. Blauwe schenen waren er voor voorzitter Jan Timmermans, Aad van Troost en verscheiden keiharde ontkenners. Duco Ohm maakte een schitterende duik over een bal heen en Chris Thompson demonstreerde aan de zijlijn een heuse borstcrawl. Toch werden er nog wel wat onnodige runs weggegeven en vangetjes gemist, wat natuurlijk vooral voor een bowler erg vervelend is.

Bowlingcijfers:

Hans Vlietman 1 voor 20 in 8, Chris Thompson 2 voor 36 in 8, Rob Marttin 1 voor 35 in 7, Gerard van Vuuren 2 voor 43 in 8, Piet Peek 1 voor 13 in 4 en Rob Schamper 0 voor 28 in 5. Deze laatste had samen met Hans Vlietman (1 vang en een stump) een dubbelrol, zij waren zowel wicketkeeper als bowler.

 

Klokslag twee uur stond de lunch klaar met ruim voldoende lekker verse sandwiches komkommer en tomaten. Zij waren heerlijk, maar toen partij B ging batten kwam Aad van Troost (6 sandwiches, 1 vang, maar dat hadden er meer kunnen zijn) teleurgesteld en  puntloos terug. Ook Jan Timmermans kwam in de eerste over al, met 0 runs naar de kant. Onze hoop was dus gevestigd op onze gastheer Albert van Nierop, die er maar 11 haalde en natuurlijk op ex-captain Ruud Ackermann die geduldig bijna 50 runs bij elkaar sprokkelde, het werden er dit keer 45. Hans Vlietman behaalde genoemde target wél en ging na 50 runs retired out. Omdat Hans al ver gevorderd was sprak Gerard van Vuuren met hem af, dat Hans, hém, de runs moest laten maken. Maar ja, wat heb je aan zo’n afspraak als je bij je tweede bal al een enorme vangkans aan Satar geeft en uiteindelijk maar 8 runs behaalt? Duco Ohm liet een paar flinke klappen zien en behaalde 9 runs, langs de kant dachten we dat er nog meer zouden volgen. Rob Schamper demonstreerde de perfecte handgreep om het cricketbat, dus met het horloge naar de bowler, maar kwam toch niet verder dan 1 run. Piet Peek (8) liet verfrissend batten zien, maar werd heel ongelukkig of eigenlijk heel keurig uitgevangen door Louk Hartong die precies op tijd een stapje naar voren deed en een lage bal klemvast vasthield. Chris Thompson (3) en Rob Marttin 3 not out raakten meer elkaar dan de tegenstander en uw verslaggever (0) hoopt na een injectie in de schouder op betere tijden. Zo kwamen we wel in de buurt met 163 all out maar het was net niet goed genoeg.

Bowlingcijfers:

Jan Hoep 3 voor 26 in 8, Louk Hartong 1 voor 26 in 8, Tijs Linders 1 voor 27 in 8, Frans Kottman 2 voor 32 in 6, Wim van der Loos 1 voor 27 in 7, Rino Groenewegen 1 voor 10 in 2 3/6  

 

Het goede fielden van Jan Blankert waaronder een fraaie vang op Albert van Nierop leverde hem vandaag de man of the match prijs op. Donald Noorhoff, vandaag 2 stump + 3 vangen, kreeg voor zijn schitterende seizoenprestatie van ballen- en flessen sponsor Jörg Kamerbeek terecht de Frits d’Achard van Enschut beker uitgereikt. Heerlijke appetizers gingen aan het prima verzorgde diner vooraf. En tijdens de meloen met rauwe ham gaf Jan Timmermans een terugblik op het afgelopen seizoen, waarin we Henk de Groot, Leo Hoogervorst, George Moeken, Jan Smit en Cees van Lingen verloren.

Toen op de keurig gedekte tafels de Ossenhaas, Pommes Parisiennes, frites, opgemaakte salades en veel, heel veel sperziebonen verschenen, bedankte ook Duco Ohm allen die dit seizoen hebben helpen doen slagen en vooral ook onze dames die er bij SGS helemaal bij horen. Met verbazing zagen wij hoe door Hockey Els (bon), Caroline in de keuken (bon) en Paul Polak (uiteraard sigaren) ook de derde gang een fruitcocktail met ijs op tafel werd gebracht. Jaap Grootmeijer verraste wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren voor zijn vele werk voor de Onderlinge met een heerlijke fles port. We lieten ons de wat hoog in zijn zuren zittende witte Bellefontaine Sauvignon Blanc 2006 en de zwoele rode Bellefontaine Merlot 2005 goed smaken. En dat ging vooral zo goed, omdat wij verrast werden op een spectaculair optreden van een 7 mans band de Yardley Syncopators, waarin we in de grote bas onze eigen Peter van der Heijdt, die deze dag zijn adem had gespaard door niet mee te cricketen, enthousiast meeblazen in hun programma: Sometimes Unknown Dixie. Velen zongen die nummers uiteraard gewoon mee en nog meer maakten een dansje, want wie blijft er nu zitten bij een goede Dixie?

 

Het bleef nog lang gezellig en we zien al weer uit naar onze vergadering 15 november in Noordwijk. Heleen beterschap en Lideke bedankt voor het scoren en samenvatten.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 28 augustus 2007 – bij Kampong

Onze wedstrijdsecretaris had voor deze SGS Onderlinge match liefst 30 inschrijvingen verkregen. Of het door een bij de hoofdingang van Kampong opgezette algemene politiecontrole kwam zullen wij waarschijnlijk nooit te weten komen, maar het werd een wedstrijd zoals het hoort, van 11 tegen 11. Team A van captain Gerard van Vuuren, waarin volgens zijn zeggen heel toevallig alle Schiedammers waren opgenomen, en team B van oud Vucker Ruud Ackermann die na het laatste grote succes met VSOP (die P staat voor Pinguins, dus niet voor Pelicans) bij Hermes in Schiedam, weer een bijna zekere overwinning zag aankomen. Het team van Gerard van Vuuren mocht eerst batten en daarvoor meldden zich Satar Alladin, die vooral nu Geerta er weer bij was nog iets van vorige week (0) moest rechtzetten, vergezeld van Aad van Troost op het bekende graswicket met de ook al bekende geuren en geluiden van een als maar werkende composteringsinstallatie (drie keer de woordwaarde). Na 7 runs al kreeg Aad LBW op bowlen van Rino Groenwegen. Satar was op weg naar zijn geplande 50, maar zag zich na 32 runs geconfronteerd met caught en bowled door een opnieuw zeer gedreven en bedreven Wim van der Loos. Diezelfde Wim bezorgde de man met de zwarte band Rob Schamper, na 3 runs, ook al een LBW en Ton van der Eyden ging na 9 runs bowled door de ook weer eens aanwezige George Rijken. Diezelfde George rekende met LBW Chris Bax in, nadat deze zonder iemand uit te runnen, na 12 runs over een laagblijvende bal heen maaide. Piet Peek verraste vriend en vijand door op het nogal lange gras de eerste vier te produceren. Hij kwam dit keer niet verder dan 7 runs toen hij op bowlen van Wim van der Loos gestumped werd door de man met de honkbalhandschoenen, onze eigen snelle Donald Noorhoff. Ook verraste Piet zijn captain Gerard van Vuuren totaal, door na enige keren een start overgeslagen te hebben, plotseling ondanks een “Nee” van Gerard te gaan runnen. Piet was volgens zijn zeggen al dik over de helft en Gerard was heel goedkoop (4) run out. Zal het hierna eigenlijk ooit nog iets kunnen worden tussen Excelsior en Hermes? Louk Hartong kreeg op de mat zijn hondje op visite die na een operatie weer hersteld was van een schranspartij met taaie buffelhuid. Of dat hem uit zijn concentratie bracht, weet ik niet, maar ook hij ging, zonder runs nog wel, LBW op bowlen van weer Wim van der Loos. Zou Wim hierop in de kooi geoefend hebben met bijvoorbeeld ene Ruud Ackermann die op die plek, volgens zijn zeggen ook steeds zijn beste bowlingniveau haalt? De staart was aangebroken en hield stand. Chris Thompson (20 not out) en Ruud Don Griot (13 not out) bespaarden daarmee uw nog geblesseerde verslaggever een gang naar de mat. Na 40 overs stonden er met 18 extra’s slechts 125 runs op het bord en konden wij met de aanwezige dames die het zonder zonnetje, van onze cricketprestaties niet echt warm gekregen hadden, aan de lunch beginnen.

Bowlingcijfers:
Hans Vlietman 0 voor 14 in 8 (zuinig) Rino Groenewegen 1 voor 33 in 8 (de beurs kent immers ook niet altijd hoogtepunten) George Rijken 2 voor 20 in 8 (keurig) en nou komt-ie : Wim van der Loos, man of the match, met 4 voor 17 in 8. Duco Ohm hield het samen met de captain al na 1 over en 6 runs voor gezien en Peter van der Heijdt bowlde 0 voor 17 in 4. Albert L. van Nierop maakte de overs vol met 0 voor 14 in 3.

Terwijl team A enigszins teleurgesteld ging lunchen, maakte captain Ruud Ackermann de weg vrij voor de maaier, die vrolijk en onverschrokken zijn baantjes trok. Tja, ‘it’s all in the game’ zeggen ze dan. 

Albert van Nierop kwam in en bleef lang (26 overs) in. Hij stond als een huis, wachtte geduldig op de mindere ballen en pikte zo nu en dan weer een van zijn befaamde korte runnetjes mee. Met 34 runs ging hij uiteindelijk retired. Toen was Jan Blankert die zich na 5 runs liet bowlen door Gerard van Vuuren al lang vertrokken. Ook Duco Ohm kende maar een kort leven op de mat. Na 1 run al ging hij bowled door Louk Hartong. Voor het geval u het niet mocht weten Ruud Ackermann kent in ieder geval het spreekwoord: Voorzichtigheid is de moeder van de porselein kast. Na zijn povere batten van vorige week wilde hij dit keer ten koste van alles runs maken en dat deed hij dan ook. Zonder ook maar enig risico te nemen kwam hij tot 35 retired out. Herre de Boer werd betrapt op een voetfoutje, maar mocht toch blijven staan. Dat deed hij even later niet en hij ging dus na 1 run, run out. Hans Vlietman bleef een zuivere LBW onthouden en bleef nu met 11 runs not out. Peter van der Heijdt had er ook weer zin in en begon met een knappe vier op het nu kort geschoren gras. Hij bleef met 8 runs not out. In de 31e over werd het povere totaal van team A, dat matig fieldde, overschreden met 126 voor 5.

Bowlingcijfers:
Gerard van Vuuren 1 voor 22 in 8, Louk Hartong 1 voor 23 in 8, Chris Thompson 0 voor 20 in 8, Piet Peek 0 voor 29 in 5, Aad van Troost 0 voor 14 in 1 5/6 en Rob Schamper 0 voor 10 in 1.

Uw verslaggever die niet gebat had en zich voorgenomen had om dan maar 3 vangen te pakken, helaas kwam er echter geen een bij hem in de buurt, kon zijn troost gaan zoeken op  WWW.hoeikuiteendiepte.com.  Daarna bleek de afgesloten wedstrijd ook nog een echt sleutelduel geweest te zijn. Ondanks dat aan de sleutel van partij A een enorme tentharing zat, werd deze maar niet gevonden. Verdacht was, dat enige al wat oudere spelers toch steeds maar opnieuw naar hun kontzak voelden. Ook onder of in de op het gras opgestelde luxe zitbank kon hij niet gevonden worden. Hardnekkig speuren leidde er uiteindelijk toe dat hij in een grijze broekzak in de kleedkamer van partij B bleek te zitten. Bij hoog en bij laag beweerden alle spelers van partij B, niet de eigenaar van betreffende pantalon te zijn.

Een typisch gevalletje voor inspecteur de Cock dus, met CO CK, lijkt me. We lieten het bier of een andere consumptie ons daarom echter echt niet minder smaken en bedankten met een envelopje Ester de Lange en Andrew File voor de door hen aan ons aangeboden Utrechtse gastvrijheid bij Kampong en hun vlotte bediening.

Volgende week bij VRA de slotwedstrijd. Tot dan.
Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 21 augustus 2007 bij V.V.V.

Onze wedstrijdsecretaris had zich zorgen gemaakt. Zou er bij dit onbestendige weer nog genoeg enthousiasme bij de S.G.S. Senioren Onderlinge zijn om twee complete elftallen samen te stellen. Toch maar even voor alle zekerheid Louk Hartong bellen als aanvulling. Zo stonden we met 26 man gereed op de Cobus Dorresteijn Allee (oudste lid van V.V.V.) waarvan 24 besloten, al dan niet gehandicapt, om om (2 x om dus) ca 12.15 uur aan de onderlinge match te gaan beginnen. Daarvoor hadden we gastheer Rino Groenewegen met een vreemd gebogen Oosterse schone bezig gezien om de mat pico bello in orde te brengen. In of buiten het clubhuis werden we met koffie koek of cake welkom geheten en konden plaatsnemen op de onlangs blauw geverfde banken die achteraf bekeken nog niet echt helemaal droog bleken. Max Ramsundar met zijn vrouw Yvonne stonden al klaar en later bleken ook zoon Chunilall (= hindoe voor rode suiker) en dochters Maxime & Chunila (zij dus zonder ll want die komt zoals u bekend uiteraard alleen bij mannen voor) hun van oorsprong Brits Guyaanse en hartelijke bijdrage voor een heerlijke dag gepeperd cricket te leveren. Het was een beetje benauwd door de hoge vochtigheidsgraad, maar het prima verzorgde veld lag er keurig en uitnodigend bij voor het team van captain Ruud Ackermann om daar een goede fielding prestatie neer te gaan zetten. Als een heuse schaakgrootmeester posteerde Ruud zijn witte stukken over het grote veld en ik moet zeggen, niet zonder succes. Of het pure misleiding was van Satar Alladin zullen wij waarschijnlijk nooit weten, maar bij zijn tweede bal, op bowlen van Hans Vlietman belandde die al in de grijpgrage handen van Aad van Troost. Ook Willem de Jonge van Ellemeet kwam maar tot 15 runs toen hij LBW kreeg op bowlen van Wim van der Loos. Chris Thompson, wederom op de fiets gekomen, had wellicht daardoor zijn startritme aanzienlijk verbeterd, maar helaas na 5 runs volgde toch weer een iets tragere start en dus een run out. Hans Vlietman bowlde ook Duco Ohm uit, zonder hem ook maar een enkele run toe te staan. Chris Bax hield het wat langer vol, bijna een uur, en hierin behaalde hij 15 runs, om ditmaal na een misverstandje met Jan Hoep onnodig run out te gaan. Gerard van Vuuren speelde zich ook rustig in, maar had na 7 runs de pech dat hij op bowlen van Max Ramsundar, de bal helaas voor hem net hard genoeg, in zijn eigen wicket speelde. Op bowlen van de man met de zwakke kuiten en de zwarte (paarden)band die hij een vol jaar om moet houden, Rob Schamper dus, liet Jan Hoep zich na 9 runs stumpen door alleskunner Hans Vlietman. Peter van der Heijdt liet met gedegen spel zien dat je als je nog een heleboel overs over hebt, je echt geen haast hoeft te maken. De mindere ballen van onze in het algemeen goed spelende bowlers pikte hij er vakkundig uit en na 14 runs werd hij door Captain van Vuuren teruggeroepen om ook de anderen nog te laten batten. Op bowlen van Rino Groenewegen zag Donald Noorhoff na 3 runs een LBW appeal gehonoreerd worden. Louk Hartong maakte zijn komst naar Amstelveen helemaal waar door ‘gewoon’ te blijven staan en 28 belangrijke runs te scoren. Gerard Inden kon dit keer niet op tegen het bowlinggeweld van Wim van der Loos en Ruud Don Griot had na 2 runs nog wel verder willen spelen, maar de overs (40) waren op. Met veel kanonnen aan boord en 28 extra’s had het team van Vuuren slechts 126 runs behaald.

Bowlingcijfers:
Hans Vlietman 2 voor 12 in 8, Wim van der Loos 2 voor 30 in 7, Max Ramsundar 1 voor 11 in 5 (meer overs kreeg hij niet ivm de lunch), Frans Kottman 0 voor 10 in 4, Aad van Troost 0 voor 10 in 3, Rob Schamper 1 voor 33 in 8 en Rino Groenewegen 1 voor 13 in 5

Daarna ging de eenvoudige lunch erin als koek. Salade, tomaten, komkommers, kaas en ham en diverse salades uit allerlei bakjes vulden met melk, karnemelk of thee onze magen, maar de mannen van het team van captain Ruud Ackermann wilden uiteraard zo spoedig mogelijk de wei in om die paar runs even te gaan maken. Of Jan Blankert nog moe en stijf was van vorige week, blijft een raadsel, maar hij liet zich bij de tweede bal van Jan Hoep al uitbowlen. Albert Louis van Nierop zorgde gelijk al voor een redelijk scoringstempo, maar zag tot zijn verbazing erkende hitters als Aad van Troost al na 5 runs vertrekken, LBW op bowlen van Jan Hoep. Captain Ruud Ackermann kwam zelfs maar tot 2 runs toen hij ook al door Jan Hoep uitgebowld werd. Onze Albert behaalde uiteindelijk 40 runs toen hij werd gebowld door Gerard van Vuuren en werd daarmee bijna man of the match. Max Ramsundar liet zien wat aanvallend batten is, met alle risico van dien. Na 9 runs werd hij op de boogjes van Louk Hartong met een mooie running catch uitgevangen door Peter van der Heijdt. Rino Groenewegen liet zien zich op eigen grond helemaal op zijn gemak te voelen. Als een volkstuinder op zijn spa, leunde hij totaal ontspannen op zijn bat, om daarna de eerste door Louk Hartong geworpen bal achteloos schuin achter zich en recht in de handen van Gerard van Vuuren te spelen. Misschien een volgende keer toch maar even rond kijken waar je tegenstanders staan. Ton van der Eyden meende niet écht uit te zijn toen hij na 1 run op bowlen van Gerard van Vuuren de bal heel licht, maar volgens hem via de grond raakte en achter het wicket door Donald Noorhoff gevangen werd. Ook Wim van der Loos, die zijn vrouw voortaan echt uit de tocht moet houden, kon na zijn indrukwekkende 50 not out van afgelopen donderdag ditmaal geen potten breken. Al na 3 runs ging hij bowled, weer door Gerard van Vuuren. Frans Kottman had de pech ditmaal met een hoed te spelen, zodat zijn Connie hem van verre heel goed kon herkennen.  Jammer was het dat hij na 4 runs ook al door Gerard werd uitgebowld, dat weten ze nu thuis natuurlijk ook. Chris Thompson mocht de staart opruimen en dat deed hij ook. Eerst moest Rob Schamper er na 3 runs aan geloven. Hans Vlietman 3 not out had misschien het wicket moeten opeisen, want uw aan de schouder geblesseerde verslaggever, had geen antwoord op het zeer gevarieerde bowlen van Chris Thompson en kwam niet verder dan 1 run. Wat Excelsior zondag nog tegen ACC presteerde, lukte het team van Hermes Captain van Vuuren dit keer ook. Een laag totaal verdedigen (126) en de tegenstander inclusief 25 extra’s niet verder laten komen dan een beschamende 96 all out.

Bowlingcijfers:
Jan Hoep 3 voor 24 in 8, Louk Hartong 2 voor 34 in 8, Chris Thompson 2 voor 22 in 6 overs en 4 ballen en tenslotte Gerard van Vuuren 4 voor 14 in 7 (keurig).

Chris Thompson sponsorde een kratje op het behoud van de hoofdklasse van zijn A.C.C. wat het zondag met V.V.V. moet gaan uitknokken. Ook man of the match Louk Hartong gooide er een kratje tegenaan. En dat kwam goed van pas. Want als bijlage bij de rijst met kip, werd door kok Chunilall een klein schaaltje geserveerd, wat veel leek op onschuldige paprika, maar ondanks de verleidelijke naam ‘Madame Jeanette’ pure gele peper bleek. Deze oorspronkelijk Indische peper, welke thans gewoon in Nederland gekweekt wordt, bleek zo heet (Peperkenner Jan Hoep sprak van écht niet normaal meer) dat twee van onze meegereisde dames er na een flinke hap, echte Patty Brard lippen van gekregen hebben. Dat zou dus nog wel eens een heet nachtje kunnen worden.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 14 augustus 2007 bij Excelsior

Vandaag mochten wij ons geluk beproeven bij het Schiedamse Excelsior. Een lichte aarzeling zal vele S.G.S. senioren toch wel bekropen hebben; immers dit seizoen belooft een wedstrijd op Thurlede meestal regen. Nadat de nodige sleutels verkregen waren en de teams bekend waren gemaakt, Team A onder captain Chris Bax zou gaan batten en team B onder captain Gerard van Vuuren gaan fielden, werd het grote nieuwe veld via een touw aanzienlijk ingeperkt. Nadat de dames plaats hadden genomen voor het nieuwe gesponsorde paviljoen betraden Rino Groenewegen en Willem de Jonge van Ellemeet als openers het toch nog grote veld. Pas na 14 overs en 33 runs kon Willem de terugweg naar het paviljoen inslaan na een LBW op bowlen van Bob van Keulen. Bob Commerell onderging na 5 runs het zelfde lot op bowlen van Piet Peek. Umpire Gerard Inden werd na 7 runs door Rob Marttin gebowld en Rino Groenwegen doorstond alle bowlinggeweld en ging na 20 overs retired out met 30 runs. Chris Bax zag na 3 runs tot zijn verbazing hoe na bowlen van Rob Marttin met een flitsende graai en met één hand zijn harde bal schijnbaar simpel gevangen werd door mede captain Gerard van Vuuren. Kijk, daar sta je als captain natuurlijk óók voor, maar nog voor veel meer.
Aad van Troost kwam dit keer maar tot 9 runs en een snel balletje van diezelfde Gerard werd door hem weliswaar maar heel licht getoucheerd maar de bal verdween wel heel vakkundig in de grijpgrage handen van wicketkeeper Donald Noorhoff . Gelukkig kon Joop van der Lee die zoals bekend zijn roots ook op Thurlede heeft liggen, met 26 runs not out wel weer goed op eigen grond aarden. Jan Hoep behaalde weer twee wickets dat van Chris Thompson die na 2 runs bowled ging en dat van Jaap ter Marsch die voorzichtig spelend maar zonder runs LBW ging. Rob Schamper is ondanks allerlei (toegestane) smeermiddelen nog niet helemaal de oude. Na 9 runs schoot ‘het’ weer in zijn hamstring, dat wordt dus weer strijkwerk voor zijn nog piepjonge vrouwtje Anja. Ruud Don Griot bleef met 0 runs not out en toen de 40 overs op waren hadden de nummers 12 en 13 Peter van de Heijdt en Ton van der Eyden de legguards eigenlijk niet voor hoeven doen. Met 16 extra’s werd een tamelijk laag totaal van 140 runs bereikt.
Bowlingcijfers:
Jan Hoep 2 voor 21 in 8, Wim van der Loos 0 voor 29 in 6, Gerard van Vuuren 1 voor 16 in 6, Bob van Keulen 1 voor 23 in 8, Piet Peek 1 voor 27 in 6, Rob Marttin 2 voor 22 in 6

Na een forse wandeling wachtte ons om twee uur de lunch in het clublokaal. Tiny Vester, Marijke Crama en Corrie Steenbergen hadden het brood, beleg, salades, komkommer en tomaat en lekker rijpe meloen al klaar staan. Ook was er melk, karnemelk en bloedhete thee, nietwaar Anton? Tenslotte mogen ook de druiven van Mieke Hoogervorst niet onvermeld blijven, veel of weinig zon, veel of weinig regen in de kas van Mieke waren ze heerlijk zoet en verdienden dit jaar een dikke negen. Na de lunch ving Captain Chris Bax Jan van Harmelen al na 3 runs uit, op bowlen van Rino Groenewegen. Ruud Ackermann nam alle tijd (21 overs) gaf weinig weg en behaalde 38 runs toen hij retired out ging. Voorzitter Jan Timmermans liep weliswaar snel, maar kon dit keer zelf geen runs scoren en hij kon na LBW op bowlen van Chris Thompson terug naar het paviljoen.
Van Albert L. van Nierop (1) blijft uw verslaggever hoge verwachtingen houden, maar na zeer gevarieerd bowlen van Peter van der Heijdt, besloot Appie op een wide bal toch nog  maar een slagpoging te wagen. Door een dolblije Ruud Don Griot werd hij uitgevangen. Jan Blankert verbeterde zijn battingprestaties van vorige week aanzienlijk. Na 15 runs ging hij bowled op een mooie bal van Chris Thompson. Gerard van Vuuren ging als 6e in en zag Wim van der Loos, die een minder gelukkige cricketdag had ( 0 wickets, 0 runs) op bowlen van Aad van Troost gevangen worden door weer Chris Bax. Ook zag hij hoe Bob van Keulen na 8 runs twee dikke vangkansen aan Ruud Don Griot weggaf. De eerste miste Ruud met enig verbaal geweld wat hijzelf wel niet gehoord zal hebben, maar de tweede vlak daarachter aan, had Ruud helemaal klem, yes!,.. en hand in de hoogte dus!
Piet Peek kwam in en behaalde 6 runs voor hij bij een poging om dat aantal met één grote klap te verdubbelen enigszins miste en zijn hekwerk zag omvallen op bowlen van Rino Groenewegen. Rob Marttin behaalde vervolgens geen runs en werd op bowlen van Aad van Troost achter het wicket met pijn gevangen door bijna weer opa Rob Schamper. Niets aan het handje. Lefthander Donald Noorhoff kwam als elfde in, en zoiets zorgt altijd voor enige aanpassingen in het veld. Sportief en bewust sociaal besloot captain Gerard van Vuuren na 33 runs en een stand van 133 na 37 overs retired out te gaan. Donald en nummer twaalf Jan Hoep mochten de laatste beslissende runs binnentikken. Uw vandaag geblesseerde verslaggever besloot toen de borrelhapjes ( met de auto in het clubhuis te gaan halen) en daar tevens mee te delen dat ook het vet voor de bitterballen wel aan kon. De partij was immers over. Dat was hij ook, maar het liep toch wat anders dan verwacht mocht worden. Nadat Jan (in de) Hoep 1 run (not out) gescoord had werd tot verbazing van velen op bowlen van Ruud Don Griot, Donald zonder runs uitgevangen door Bob Commerell. Met 134 waren ze all out en was het team van
Captain Chris Bax toch nog de verrassende winnaar.
Bowlingcijfers:
Rino Groenewegen 2 voor 13 in 8 (keurig) Chris Thompson 3 voor 35 in 10, Peter van der Heijdt 1 voor 19 in 3, Joop van der Lee 0 voor 15 in 4, Aad van Troost 2 voor 37 in 11, Ruud Don Griot 1 voor 4 in 1 3/6.

Een echte man of the match konden de captains vandaag eigenlijk niet kiezen ondanks wel vijf kanshebbers. Piet Peek, die jarig geweest was, en een rondje gaf had het van mij ook zomaar kunnen zijn. Het werd dit keer een ‘woman’ of the match, scoorster Heleen Bax, die met de witte Chileense Chardonnay naar huis kon gaan. De dames achter de bar kregen een envelopje en de dank voor het gastvrije onthaal.
We hadden de wedstrijd met maar een paar druppeltjes kunnen uitspelen maar toen we om een uur of acht weer naar huis gingen zaten we al weer in een herfstbui.

Gerard van der Meij.
Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff en Ria Peek

Fotograaf Donald Noorhoff


Verslag 7 augustus 2007 bij M.O.P.

Als er één naam van toepassing is op de wedstrijden die de S.G.S. Senioren Onderlinge in het seizoen als het mogelijk is wekelijks spelen, dan is het wel de naam van de club waar we vandaag te gast waren V.M.H.C. M.O.P. wat, om vragen te voorkomen, de afkorting is van Vughtse Mixed Hockey & Cricket Club Maakt Onderling Plezier. Het sportpark Bergenshuizen was deze keer alleen te bereiken via een interessante Brabantse B(om)weg aangezien bestratingwerkzaamheden ook in de bouwvakvakantie nu een maal gewoon door moeten gaan. Met de bekende Brabantse gastvrijheid werden wij op de knusse bovenverdieping ontvangen met koffie en wat lichtere koffie, wat dus thee bleek te zijn. Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren, had uw reporter als ballenjongen gebruikt, zodat wij op tijd zouden kunnen beginnen, hij onze Jo de Groot nog even kon ophalen en zijn vrouw Corrie dan nog het Hermes Clubblad met daarin uiteraard de zeldzame en glorieuze overwinning van afgelopen zondag op stadgenoot Excelsior kon afmaken.

Vandaag waren Satar Alladin en voorzitter Jan Timmermans de captains. Piet van den Berg, die wij bij de wegopbreking al eerder ontmoet hadden, was er vandaag voor het eerst bij de Onderlinge dit seizoen bij. Klokslag twaalf uur begon het team van Satar met batten en Chris Bax bleek geleerd te hebben van eerdere openingsfouten en hij gaf dan ook ditmaal géén vangkans op zijn eerste bal weg. Sinds tijden had hij niet zolang ingestaan en dat was dan ook wel een beetje aan zijn conditie te merken. Chris behaalde liefst 33 runs toen hij op het goede bowlen van Peter van der Heijdt achter het wicket door Donald Noorhoff werd gevangen. Eerder zagen we al de pas met werken gestopte Jan Blankert na slechts 1 run, run out gaan. Jaap ter Marsch wilde met zo’n handige pet (handy cap) spelen, maar vergat hem op te zetten. Sportief werd hij door de uitstekend fieldende Hans Vlietman op de deze handicap gewezen. Hoewel het er misschien wel wat meer hadden kunnen zijn, kwam er na 2 runs al een einde aan zijn optreden toen een bal van Peter van der Heijdt hem dusdanig in de problemen bracht dat hij in zijn eigen wicket speelde. Ook Tijs Linders ging na 9 runs bowled op het goede werk van Peter van der Heijdt. Captain Satar Alladin deed het stukken beter, en hoewel het maar zo’n graad of 22 was, kon je aan hem zien, dat het runnen met een hoge luchtvochtigheidsgraad niet meeviel. Na 40 goede runs kwam er op bowlen van Frans Kottman, de man die door het eenvoudig opzetten van een oranje petje niet meer door zijn eigen vrouw wordt herkend, een einde aan zijn optreden, doordat hij door Donald Noorhoff werd gestumpt.

Gerard van Vuuren was nog niet echt klaar voor het lopen van een run toen hij door een magnifieke verre ingooi van Hans Vlietman en zonder runs, run out ging. Dat kan dus gelukkig ook de beste cricketer opeens zomaar overkomen. Aad van Troost kon op het vrij hoge gras geen vieren slaan maar kwam toch tot een nuttige bijdrage van 20 runs toen ook hij run out ging. De ook weer aanwezige mevrouw van der Loos kon met één oog op de twee honden en één op haar Wim, constateren dat het dit keer maar bij 6 runnetjes bleef toen hij op bowlen van Hans Vlietman een lage LBW kreeg. Piet Peek droeg 8 runs bij en hij werd op bowlen van toen een man zonder oranje pet, Frans Kottman dus, gestumpt door onze snelle Donald Noorhoff. De in smetteloos wit geklede Jan Groenen behaalde vandaag zijn eerste 5 runs bij de SGS Senioren Onderlinge en samen met Rob Schamper die er in een paar ballen ook 5 behaalde bleven zij not out toen de toegestane 40 overs waren verstreken. Door redelijk fielden en enkele spectaculaire vangpogingen, werd het aantal extra’s tot 13 beperkt en was er een totaalstand van 142 voor 9 bij de lunch.

Bowlingcijfers:
Peter van der Heijdt 3 voor 43 in 10, Bob van Keulen 0 voor 32 in 10, Hans Vlietman 1 voor 21 in 10 en jazeker mevrouw, Frans Kottman 2 voor 45 in 10.

De familie van Weel had op zo’n mannetje of 20 gerekend bij de lunch, maar ook onze steeds groeiende aanhang moest uiteraard van krenten- wit- of bruinbrood en beleg worden voorzien en met een beetje inschikken en goede wil lukte dit prima met lekkere zalmsalade, eiersalade, tomaatjes, komkommer, kaas en ham. Ook was er voldoende thee, jus, melk of karnemelk aanwezig. De ook aanwezige vruchtensalade verdween van tafel, maar werd later op het veld tijdens de tweede inning alleen aan onze vrouwelijke supporters uitgeserveerd in verband met de te grote grootte van onze groep.

Piet, of is het Pieter van den Berg trakteerde ons op zijn eerste viertje, maar ging toen door een misverstandje met Hans Vlietman run out. Jan Hinse werd zonder runs op bowlen van Tijs Linders gevangen door Gerard van Vuuren. Hans Vlietman ging op bowlen van diezelfde Gerard na 19 runs al, bowled en diezelfde G. zag zijn call op Ruud Ackermann na 25 runs beloond worden met LBW. Op bowlen van Aad van Troost, die soms merkwaardige boogjes produceerde, werd Albert L. van Nierop ook al vroeg, na 10 runs, uitgevangen door weer Gerard van Vuuren. Ton van der Eyden zag zijn zwoegen beloond met 25 runs toen hij opnieuw door Gerard van V. met enige capriolen caught en bowled ging. Ook uw verslaggever kwam niet verder dan 5 runs toen hij gebowld werd door Wim van der Loos. Wel kreeg hij van Wim het advies mee om voortaan zijn bat mee te nemen als hij naar voren wil komen en met een kleinere spreidstand aan het batten te gaan beginnen. Donald Noorhoff is zoals bekend een man van of ja, of nee.

Aan “janee” heeft hij volgens zijn zeggen heel weinig; 3 runs en run out. Frans Kottman, ja, die met die oranje pet, liet zich ook al na 5 runs door Wim van der Loos bowlen.

Bob van Keulen werkte verder aan zijn gemiddelde met 3 not out en Peter van der Heijdt (7) liet zich met de laatste bal van de wedstrijd, ook nog even verschalken door Gerard van Vuuren. Jan Timmermans, behield de regie en bleef ongeslagen zonder slagen.

Na het wegvallen van onze mokeraars was de target geen moment meer echt in beeld gekomen en met 14 extra’s kwamen we niet verder dan 119 voor 10.

Bowlingcijfers:
Tijs Linders 1 voor 33 in 10, Piet Peek 0 voor 16 in 2, Gerard van Vuuren 4 voor 22 in 10, Aad van Troost 1 voor 20 in 6, Wim van der Loos 2 voor 16 in 10 en jawel, captain Satar Alladin 0 voor 11 in 2.

De enorme kleedkamers moesten hierna maar even wachten, want het was tijd voor een broodnodige koude versnapering. Ook de rode wijn liet even op zich wachten, er was geen kurkentrekker, en die van Anja was eerst tekort, maar later tóch geschikt (rara).

Met kaas, knoflookworst en chorizo werd in hartigheden voorzien en ook de gezinsflessen fris gingen erin als koek. Het bekende bonnetje voor onze gastheer en dame was dan ook dik verdiend. Man of the match werd dit keer een man zonder runs, maar met 4 wickets en 3 vangen konden wij niet om Gerard van Vuuren heen, die dit keer eens geen captain was en tóch een topweek beleefde. Terwijl het zachtjes begon te regenen zetten wij weer een andere terugweg in, naar het zonnige westen. Tot volgende week bij ons Excelsior, als Pluvius er maar niet tussen komt.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 31 juli 2007- Hercules 

Wist u dat de Utrechtse Cricket Club U.C.C. Hercules en later de U.C. & V.V. Hercules al op 22 april 1882 door een aantal leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium te Utrecht werd opgericht, waarbij in eerste instantie alleen gymnasiasten lid van die vereeniging mochten zijn?. Wist u ook dat Hercules in 1883 tot de oprichters van de Nederlandsche Cricketbond, de N.C.B., later de K.N.C.B. behoorde.

Hoe kan men dan in hemelsnaam in 2007 nog het voortgaan van de evolutie ontkennen, als liefst 25 spelende deelnemers van de S.G.S.- Onderlinge onder een blauwe lucht en op gras op voetbalhoogte, vanuit allerlei plaatsen en met allerlei opleidingen en carrières, onderling een gezellig potje cricket, de king of sports, kunnen gaan spelen.

Sommige van die S.G.S. senioren Onderlinge spelers kunnen beter zoenen dan cricketen, het zal u dan ook zeker niet verbazen dat het aantal vrouwelijke toeschouwers en supporters bij een hartelijke ontvangst met koffie en cake, van week tot week nog steeds blijkt toe te nemen. Het uit dertien man bestaande team van captain Gerard van Vuuren mocht na gewonnen loting eerst gaan batten en omdat van Wim van der Loos thans wordt erkend dat hij van wedstrijd tot wedstrijd beter en completer gaat presteren, was hij dit keer uitgekozen om captain van team B te zijn. Deze taak vervulde hij hautain en met verve: “ Neen, Gerard, een zevende bowler heb ik vandaag echt niet nodig!”

Louk Hartong en Albert van Nierop konden van af 10 minuten over twaalf de kwaliteiten van die bowlers zo’n 17 overs gaan beproeven. Beiden gingen met 15 respectievelijk 31 runs retired out. Maar ja, 48 runs in 17 overs is toch wel een beetje traag en dus deed Gerard van Vuuren (18, op bowlen van Bas de Gaay Fortman gevangen door Aad van Troost) er samen met Rob Schamper (11, waaronder een echte 6 caught en bowled Hans Vlietman) alles aan om het tempo wat op te voeren. Herre de Boer (5 retired out) kon ook al geen echte verontrusting voor onze bowlers betekenen en op bowlen van Piet Peek werd ook Erik Trietsch al na 3 runs gevangen door Aad van Troost. Op bowlen van Wim van der Loos pakte Aad in 2e instantie ook zijn derde vang en dus kon Satar Alladin die met de terugkeer van zijn gelukkig weer herstelde vrouw Geerta nu ook weer gewoon voor dubbele kosten zit, na 33 runs het veld verlaten. Rino Groenewegen behaalde 6 runs, dacht zelf dat hij geen LBW had, maar de umpire dacht daar anders over.

Donald Noorhoff, die behalve wicket keepen en archief beheren ook heel aanvallend kan batten, bleef met 9 runs not out. Jan Hoep liet zich op bowlen van Wim van der Loos van een heuse golden duck voorzien. Volgende keer beter, Jan! Jaap ter Marsch bleef zonder runs not out en Simon Santcroos en Peter van der Heijdt kwamen dit keer niet aan batten toe. Met 11 extra’s kwam er met slechts 142 runs een einde aan het batten van team A.

Bowlingcijfers:

Hans Vlietman 1 voor 12 in 8, Joop van der Lee 0 voor 17 in 4, Bas de Gaay Fortman 1 voor 25 in 8, Aad van Troost 0 voor 14 in 3, Chris Thompson 0 voor 27 in 7, Wim van der Loos 3 voor 23 in 6 en Piet Peek 1 voor 22 in 4.

Bij de lunch kon je merken dat Hercules al ervaring heeft sinds 1882. Een kruidige maar vooral hartige kippensoep(zonder ballen dus) heerlijke salades, fruit, voldoende beleg en brood en verse servetten (2007).

Bij een laag totaal van de tegenstander is het gewoonte om rustig te beginnen. En dat deden wij ook, misschien wel een beetje te rustig. Ruud Ackermann werd eigenlijk wat te vroeg op bowlen van Erik Trietsch na 15 runs uitgevangen door Albert L. van Nierop.

Ton van der Eyden (1) werd bij wat toenemende wind en heel dun, gebowld door Erik Trietsch. Chris Bax, met een wat ingedeukt scheenbeen, schijnt er tegenwoordig een sport van te maken om bij zijn eerste bal een vangkans weg te geven, Dit keer ging hij na 5 runs run out. Aad van Troost (29) stond net als vorige week als een huis en het is dat Rob Schamper, na zijn hamstringblessure en op eigen bowlen weer kan afzetten, anders hadden wij met zo’n kanjer de overwinning zeker zomaar binnengesleept. Uw reporter kreeg van hem het advies om vooral de eerste ballen te stoppen en vooral niet te slaan. Een beetje ongelukkig ging ik op bowlen van Erik Trietsch bij de tweede bal al played on, volgens kenners een gevolg van verdedigen met een scheef bat. Bas de Gaay Fortman zal zich van zijn batten ook meer voorgesteld hebben dan 2 run out. Hans Vlietman, ontspannen teruggekeerd van vakantie, werd tot zijn en onze verbazing al na 3 runs op bowlen van Gerard van Vuuren achter het wicket na een heel lichte aanraking van de bal met zijn bat knap uitgevangen door Donald Noorhoff. Wim van der Loos bleek over uitgezakte liezen te beschikken; in ieder geval zaten ze laag genoeg om op die hoogte en zonder runs, op bowlen van Louk Hartong LBW te krijgen. Aan de umpires en iedere toeschouwer wilde de gedreven captain zijn sticker op die hoogte laten zien. Doch dat ging ons, ook al zijn we liefhebbers, toch wat al te ver. Chris Thompson deed wat hij kon, maar een echte vier kwam vandaag niet van zijn bat. Na 14 runs ging hij moegestreden en met 14 runs retired out. Piet Peek ging er zoals altijd vanaf de eerste bal al voor en hoewel hij volgens zijn zeggen anders lekker op bowlen van Jan Hoep kan batten, was het nu na 1 run al weer voor hem voorbij. De 16 runs not out van Arjen van de Pol werden eigenlijk in een wat te traag tempo behaald en tenslotte bleef  Joop van der Lee met 2 runs not out toen de 40 overs gespeeld waren. Met liefst 26 extra’s kwamen we toch niet verder dan 114 runs, we hadden toch nog en dik, verloren.

Bowlingcijfers:

Jan Hoep 1 voor 13 in 7, Erik Trietsch 3 voor 24 in 6 (en daarmee man of the match) Louk Hartong 1 voor 25 in 8, Gerard van Vuuren 1 voor 11 in 7, Rino Groenewegen 0 voor 19 in 6, Rob Schamper 1 voor 13 in 4 en Peter van der Heijdt 0 voor 8 in2.

Naast kannen koud bier en een volgens kenners heerlijke rode rosé, bleek Hercules naast de unieke rondgang van de schaaltjes met patat die je in de mayonaise moest deppen, ook een indrukwekkende historie in borrelhapjes te hebben opgebouwd.

Heerlijk, zelfs zo heerlijk dat Gerard van Vuuren “Zijn deze door jou betaald, Albert?” nauwelijks tijd kon vinden om voordat hij met een groepje nog uit eten ging, zijn uit de kluiten gegroeide gewassen te wassen. Ach ja, een kinderhand is gauw gevuld.

En voor de gymnasiasten onder ons, denk er aan: Homo sapiens non urinat in ventum.

Tot volgende week, bij M.O.P. in Vught.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 24 juli 2007  – bij ACC 

Hoogzomer volgens de kalender. Zomerherfst volgens mij. Langs de kust stond een stormachtige noordwestenwind, windkracht 8 met uitschieters naar 9 gepaard met krachtige windstoten. Tenten waaien weg, bomen vallen om en vaartuigen raken in nood volgens de kranten. Dus wat doen 24 enorm gemotiveerde al wat oudere SGS- cricketers, nou die verschuiven gebruik makend van de huidige moderne communicatiemiddelen gewoon het aanvangstijdstip een uurtje. De weersomstandigheden waren door Satar Alladin en Gerard van Vuuren nader bestudeerd en in het clubhuis van ACC toonde ook Duco Ohm al surfend, zich een begenadigd leerling van Piet Paulusma. Daar komt Rob Schamper binnen, ditmaal als toeschouwer. Wat is die kerel ondanks die blessure aan zijn hamstring toch een geluksvogel; terwijl Marijke in het rood staat, staat zijn vrouw Anja gelukkig in het groen. Eerst moesten we volgens de captains Gerard van Vuuren en Ruud Ackermann omkleden, dan de lunch met voldoende brood en beleg, verzorgd door Chris Thompson en zijn weer wat opgeknapte Loes en dan gaan we na wat kleine aanpassingen aan het speelveld gewoon beginnen. De eerste taak van dat beginnen ligt bij degenen die openen. Zij moeten inschatten of ze in de toegestane 40 overs rustig gaan inspelen of gelijk het hout er maar op moeten leggen. Hoeveel runs zullen op het overigens verder goed bespeelbare veld mogelijk zijn, hoeveel regen onderbrekingen (maar 1), ja cricket doe je niet alleen met je bat, maar vooral ook met je hoofd. Bob Commerell bleek uit het juiste wilgenhout gesneden en hamerde de maximaal toegestane 50 runs bij elkaar waaronder 3 vieren en zelfs een zes. Voorzitter Jan Timmermans die voor het aanvangstijdstip al een stevige wandeling met zijn Jo had gemaakt, werd op bowlen van gastheer Chris Thompson na 4 runs gevangen door Chris Bax die overigens ten onrechte zonder scheenbeschermers bleek te spelen. Of het de druk van de captaincy was weet ik niet, maar Ruud Ackermann was niet in zijn beste doen. Na wat halve slagen besloot hij op bowlen van Bas de Gaay Fortman een boogje in de richting van uw verslaggever te sturen, die hem uiteraard dankbaar en na 18 runs aan de borst drukte. Ton van der Eyden (K.Z.Z.V.) werd op bowlen van diezelfde Bas gevangen na 7 runs door Gerard van Vuuren. Eerlijk is eerlijk, maar zoals ze dat in Schiedam zo mooi kunnen zeggen, Piet Peek heeft zich tijdens zijn batten echt kompleet het lep lazarus gelopen en na 14 runs was hij te moe om zijn bat nog over de kalklijn neer te zetten. Een immer vrolijke Frans Kottman kreeg na 12 runs LBW op bowlen van Chris Thompson. Op bowlen van Rino Groenewegen testte Albert L. van Nierop (3) of captain van Vuuren al weer in staat was om ook een laag balletje te vangen. Ja dus! Ruud Don Griot begon met een harde vier, maar kon daar slechts 1 run aan toevoegen voor hij LBW ging op bowlen van Gerard van Vuuren. Jan Hoep, zou het dan voor de Ackermannetjes moeten doen, maar hij werd al na 1 run op bowlen van Peter van der Heijdt laag en schitterend uitgevangen door de boomlange Aad van Troost. Donald Noorhoff (15 not out) probeerde samen met Wim van der Loos ( 7 not out) nog te redden wat er te redden viel en Louk Hartong kwam vandaag niet aan bat. Toen de overs op waren bleek dat met slechts 12 extra’s het team van Ruud niet verder kwam dan 148 runs.

Bowlingcijfers:

Gerard van Vuuren 1 voor 22 in 8, Chris Thompson 2 voor 25 in 8, Rino Groenewegen (AKZO d’r uit doen) 1 voor 30 in 7, Bas de Gaay Fortman 2 voor 36 in 8, Duco Ohm 0 voor 11 in 4, en Peter van der Heijdt pakte met 1 voor 19 in 5 zijn eerste wicket dit seizoen, maar dat hadden er gezien de vangkansen ook 3 in 1 over kunnen zijn.

Met deze stand konden we volgens onze captain gerust eerst nog wel van een kopje thee met een lekkere plak cake gaan genieten. Uw verslaggever was zo bezig met te bedenken hoeveel runs er nu eigenlijk nodig waren om te winnen, dat hij niet goed op de bal lette en na 1 run al werd gebowld door Louk Hartong. De latere man of the match Aad van Troost (43 retired out) liet samen met Satar Alladin zien hoe je zoiets moet aanpakken. Koppie d’r bij, naar de bal kijken, rustig inspelen, afijn ik hoef u niet te vertellen hoe het spelletje eigenlijk in elkaar zit. Satar ging na 40 runs retired out en had samen met Aad ervoor gezorgd dat we ons geen moment benauwd hoefden te maken voor de zege.

Wat een luxe voor captain Gerard van Vuuren dat je twee van zulke kanjers gerust zomaar kan terugroepen. Willem de Jonge van de Ellemeet kwam op bowlen van, wie anders, Jan Hoep, niet verder dan 19 runs en werd achter het wicket gevangen door Donald Noorhoff die daarmee zijn honderdste SGS slachtoffer inrekende. Gefeliciteerd Donald!  Bas de Gaay Fortman liet zich na 1 run ook al door Jan Hoep inrekenen. Op bowlen van Wim van der Loos testte de man met koude enkels Chris Bax (ook al 1 run), meerder malen de vangcapaciteiten van Piet Peek en ja, de laatste pakte een toen ook al geblesseerde Piet. Jan Hoep gaf Peter van der Heijdt (0) een kantballetje en keeper Donald Noorhoff voegde weer een slachtoffer toe aan zijn lijst. Rino Groenewegen hield met 17 runs het hoofd koel, maar na een bowlingchange werd hij op de eerste bal van Piet Peek gestumpt, uiteraard door Donald Noorhoff. Duco Ohm kwam ook nog tot 10 runs voor hij bowled ging door een weer ouderwets gedreven en in vorm zijnde Jan Hoep. Peter Tholen bleef met 4 runs not out en aan gastheer Chris Thompson werd het, met 3 runs not out, gegund om de laatste punten binnen te slaan. Gerard van Vuuren batte dit keer niet, dus die zal bij Hercules volgende week waarschijnlijk wel vroeg ingaan.

Zo behaalden we in de 36e over met 10 extra’s toch wel vrij gemakkelijk de benodigde 149 runs, één meer dus dan onze tegenstander.

Maar wie maakte die ene winnende eigenlijk? Chris Thompson? Chris Bax? Bas de Gaay Fortman? Of misschien tóch nog uw verslaggever? Cricket blijft tenslotte een teamsport.

Bowlingcijfers:

Louk Hartong 1 voor 30 in 8, Albert van Nierop 0 voor 17 in 3, Wim van der Loos 1 voor 28 in 8, Frans Kottman 0 voor 22 in 4, Ruud Don Griot 0 voor 24 in 3, Jan Hoep 4 voor 19 in 7 1/6, en Piet Peek 1 voor 8 in 2.

Met dank aan scoorster Heleen Bax werd met een lekker koud biertje of een andere consumptie de overwinning gevierd. Chris Thompson kon ons via de suikerpot meedelen dat het met zijn Loes goed, eigenlijk heel goed gaat. Gelukkig maar. Met kaas, worst en bitterballen werd het weer ouwerwets gezellig bij de Amsterdamsche Cricket Club.

Het zonnetje scheen nog op de terugweg, misschien begint de zomer vandaag wel.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 17 juli 2007 - Bloemendaal 

Hilversum stond oorspronkelijk op het programma, met na afloop een lekker hapje en een heerlijk wijntje bij Jaap Grootmeijer thuis, u weet wel die gastvrije opa met die knappe kleindochters. Helaas, in verband met renovatie geen Hilversum en ook geen Jaap, maar Bloemendaal en dus was de verwachting vandaag teruggeschroefd tot brood en spelen. Spelen dus. Gastheer Frank van der Weijden liet ons bij aankomst kiezen uit thee, koffie of sterke speciale koffie. Nou die laatste zal hijzelf wel nodig hebben gehad toen onze trouwe scoorster Heleen met een verzwikt oog kwam binnenrollen, ontstaan bij het opstaan toen, flits, plotseling echtgenoot Chris voor haar stond. Het zal je maar gebeuren. Jaap ter Marsch kende zijn eigen of de windkracht niet in Bloemendaal en zorgde ervoor dat onze twee debutanten bij de S.G.S. Onderlinge vandaag, Peter Tholen en Evert Groeneveld met open deur ontvangen konden worden. Om kwart over twaalf mocht Aad van Troost openen voor het team van captain Satar Alladin en hij kon, voor hij LBW kreeg op bowlen van Jan Hoep, zijn eerste dubbele cijfers bij de Onderlinge (10) laten noteren. Daarvoor was Willem de Jonge van Ellemeet door een misverstandje run out gegaan en hij zag dan ook met 17 runs, waaronder een keiharde vier op dit toch vrij grote veld, vandaag zijn tot nu behaalde indrukwekkende gemiddelde flink dalen. Volgende keer beter Willem!  Erik Trietsch was er vandaag ook gelukkig weer eens bij, nu het met zijn vrouw weer wat beter gaat en hij kwam tot 7 runs voor hij op bowlen van Wim van der Loos door Albert L. van Nierop werd uitgevangen. Peter van der Heijdt werd na 8 runs gebowld door Jan Hoep. Herre de Boer had niet veel geluk en behaalde maar 1 run, maar captain Alladin gaf het goede voorbeeld door met 25 runs not out te blijven. Nu maar hopen dat zijn vrouw Geerta ook spoedig herstelt en weer vlug bij ons zal zijn.

Als bowler zie je het meestal anders, maar toch kreeg Frans Kottman op bowlen van Bob van Keulen na 5 runs LBW. Piet Peek stond lekker te batten, doch behaalde toch maar 4 runs voor hij run out ging. Peter Tholen bleek een hardhitter met een mooi recht bat waar onder andere twee vieren vanaf kwamen. Waarom Gerard van Vuuren plots getergd was, zullen wij waarschijnlijk nooit weten, maar dat Peter met de mooiste bal van de wedstrijd na 20 runs door hem werd gebowld, moet toch een troost voor hem zijn. Rob Schamper voelt zich samen met zijn Marijke hoe langer hoe meer thuis bij de SGS Onderlinge en blijkt veel op te steken van Albert van Nierop; een heleboel bekeken en korte runnetjes dus en als hij wat beter op zijn mid-stump gelet had was hij ongetwijfeld nog wel verder gekomen dan die prima 18 runs van vandaag. Jammer was het, dat Reurt Gisolf op een voor hem onmogelijk te halen bal na 4 runs al run out ging, maar natuurlijk had hij ook even “Nee!!! kunnen roepen. Met 16 extra’s kwam het team van Satar alles bij elkaar tot een matige 135 all out. Bij mooi weer en ondanks de in de duinstreek heersende winderige omstandigheden kwamen de volgende bowlingcijfers tot stand:

Bob van Keulen 1 voor 23 in 8, Gerard van Vuuren 2 voor 21 in 8, Jan Hoep (tot op het laatst in trainingskamp) 2 voor 23 in 8, Wim van der Loos 1 voor 20 in 8 (2 maidens en 2 honden) en Albert L. van Nierop 0 voor 46 in 8 (maar hij kan écht beter)

Bij de lunch werd duidelijk waarom broodschilder Vincent van Gogh ooit zijn beroemde aardappeleters schilderde. Wél was er voldoende beleg en fruit.

Het team van captain Gerard van Vuuren opende met Evert Groeneveld die zo’n twee en half jaar niet gespeeld had. Het batten was hij nog niet verleerd, maar op de eerste plaats kwam toch het verdedigen van zijn wicket. In de 14e over ging hij retired out met 11 runs. Ook Jan Hoep kreeg ze vandaag niet echt lekker op zijn bat. In een wat te traag tempo behaalde hij 19 runs in 18 overs toen hij caught en bowled ging op bowlen van Erik Trietsch. Captain Gerard van Vuuren moest naar een bruiloft en ging al als vierde in. Ook hij behaalde 19 runs toen hij op bowlen van Rob Schamper spectaculair gevangen werd door Frans Kottman. “Uit!” besliste de umpire. Wim van der Loos (15 run out) kon gelukkig in goede samenwerking met Albert van Nierop, het tempo wat opschroeven zodat de target 136 weer in zicht kwam. Hoewel Albert vandaag geen 4 kon produceren, trouwens niemand van ons team kon dat, bleef hij met een kloppende kas en 31 runs not out. Een frisse Chris Bax zit wat batten betreft op één lijn met zijn verzwikte echtgenote en na 3 runs al werd hij op bowlen van Rob Schamper gevangen door de volgens zijn zeggen minstens twee meter hoge Aad van Troost, die de kolenschoppen nog van zijn schoonvader schijnt te hebben.  Donald Noorhoff zorgde voor verder actie in het spel, hij benutte elke runmogelijkheid en zag er na 8 runs zelfs een, die Albert absoluut niet zag. Run out dus. Ton van der Eyden bleef not out en behaalde 5 runs. In de 38e over voor het verlies van 6 wickets werd de overwinning behaald met de 136e run. Dit was dan ook de target welke op het scorebord stond aangegeven en dan mag je heus gewoon zegevierend terugkomen. Of het psychologische feit dat Jaap ter Marsch er al helemaal geknipt en al klaar voor stond, om het karweitje even vakkundig af te maken nog een rol speelde, zal ons waarschijnlijk pas in het hiernamaals worden verklaard.

Bowlingcijfers:

Frans Kottman 0 voor 15 in 8, Piet Peek 0 voor 15 in 5 3/6, Peter Tholen 0 voor 38 in 8, Erik Trietsch 1 voor 25 in 8, Peter van der Heijdt 0 voor 17 in 3 en last but not least Rob Schamper 2 voor 22 in 5.

Een Man of the match kiezen werd een moeilijke keuze daar er vandaag niet echt individueel spectaculaire resultaten waren behaald. Umpire Anton Distelbrink, die vandaag voor het eerst solo het veld betrad en daarbij ook gelijk maar even zijn autoriteit bevestigde door iemand run out te geven, werd met een fles heerlijke witte wijn verrassend door de beide captains als zodanig uitgeroepen. Wat zal zijn vrouw Molly daar eventueel bij een lekker legaal ceedeetje van Barbra Streisand van opknappen.

En oh ja, óf het bekende envelopje is nog kleiner geworden, of ik heb het even gemist.

Volgende week ACC. Wéér geen brood meenemen, of toch maar liever wel?

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 10 juli 2007  – bij De Kikkers Hoofddorp (zie foto's onder het verslag)

De 3 bruggen die zo op elkaar leken waren er nog, 25 frisse enthousiaste cricketers met hun aanhang waren er vroeger of later gewoon weer, en gelukkig ook de vele duizenden madeliefjes bevonden zich weer op het gezellige cricketveld met eigenlijk een beetje te hoog gras op Sportpark Toolenburg van de Kikkers. Hoewel ons verzocht was brood mee te nemen, stond toen wij er aan kwamen door onze gastvrouw Mieke Hoogervorst al vers gezette koffie en thee klaar met lange vingers, koek, groene kikkertjes met melkchocola en als lekkerst van alles de heerlijke notenkoekjes volgens een geheim Australische recept van Ada de Leede. Tot onze verbazing was en bleef het droog en na wat al verwachte improvisaties bij het om- en aankleden kon nadat de eerste benzine wolken uit het containerlokaaltje verdreven waren met verse ballen worden gestart met batten door het team van captain Gerard van Vuuren. Openingsbowler Loek Hartong bowlde dusdanig nauwkeurig, dat wij hem voortaan in deze verslagen ook maar Louk zullen gaan noemen; iets wat hijzelf trouwens al sinds zijn geboorte schijnt te doen. In een veel te laag tempo kwamen de eerste runs tot stand en na 10 overs stonden er pas 9 runs op het scorebord. Ruud Don Griot werd na 4 runs gebowld door Louk Hartong. Met een bal die na aanraking met de nieuw aangebrachte tape aan de zijkant van zijn bat nauwelijks van richting veranderde, werd Gerard van der Meij op bowlen van diezelfde Louk na 5 runs eenvoudig door wicketkeeper Donald Noorhoff uitgevangen. Piet Peek (0) had volgens zijn zeggen last van een los splintertje op zijn bat en werd op bowlen van Rino Groenewegen zodoende eigenlijk gedwongen om in zijn eigen wicket te spelen. Dat zal wel een nieuw bat worden dus. Ook Bob van Keulen (14) werd slachtoffer van Louk en uitgevangen door Ruud Ackermann. Satar Alladin deed het iets beter, maar na 23 runs bleken zijn kuiten toch nog niet geheel de oude en kwam hij door dat ook al in een eerdere fase door Bob van Keulen geconstateerde feit, net iets te laat aan de overkant, waar door een weergaloze achterwaartse actie van Donald Noorhoff vlak daarvoor, de bails al op de grond vielen. Albert L. van Nierop probeerde met slim spel te redden wat er nog mogelijk was en ging na 35 runs retired out en mocht later toen de afgesproken 45 overs nog niet helemaal uitgespeeld waren, toch niet terugkomen. Omdat er door onze partij helemaal geen vieren konden worden geslagen, waren we blij met een harde twee van Jaap ter Marsch. De volgende bal ging hij echter helaas al uit op bowlen van Jan Hoep. Ook Gerard van Vuuren probeerde op alles wat bewoog te slaan, je moet wat tenslotte, maar ook hij werd verschalkt door Jan Hoep na 11 runs. Rob Schamper die later een schitterend schot, een streep, op een no ball zou vangen, kreeg na 6 runs caught (met één hand) en bowled van Jan Hoep. Gerard Inden werd na 2 runs even als Jan Swinkels na 6 runs, gebowld door de voor het eerst dit seizoen weer bowlende Chris Thompson. Wim van der Loos zag dit keer geen kans om een leuk partnerschap neer te zetten en werd ook al slachtoffer van Jan Hoep, na 2 runs al. Reurt Gisolf tenslotte bleef met 5 eentjes rustig not out. Na 42 overs en 15 extra’s kwamen we met zijn dertienen niet verder dan 127 all out.

Bowlingcijfers: Louk Hartong 3 voor 18 in 10 (prima), Rino Groenewegen 1 voor 26 in 10 (wat zullen zijn kleinkinderen dat zuinig vinden), Jan Hoep 4 voor 37 in 10 (tja, als die het veld eenmaal gevonden heeft, dan weet je het wel..), Frans Kottman geen wickets dit keer en 0 voor 35 in 8, maar hij kent wel een héél goed restaurant in Denia, en Chris Thompson weer terug als erkende bowler 2 voor 10 in 4.

Het zonnetje bleef schijnen vooral voor het team van captain Chris Bax, hoewel ook hier de start niet echt voortvarend was. Simon Santcroos ging na 10 runs run out op een goede ingooi van Bob van Keulen. Op bowlen van Gerard van Vuuren werd na 2 runs al Peter van der Heijdt caught behind door Reurt Gisolf. Ton van der Eyden ging na 14 runs LBW op bowlen van Wim van der Loos. Nadat, ere wie ere toekomt, Ruud Ackermann de eerste 4 geproduceerd had, werd ook hij op bowlen van Wim van der Loos caught behind door Reurt Gisolf. Er gloorde hoop voor het team van Gerard van Vuuren. Maar toen kwam hardhitter Willem de Jonge van Ellemeet en na enige moeilijke vangkansen te hebben weggegeven behaalde hij liefst 44 runs voor hij LBW kreeg op bowlen van Wim van der Loos. Op bowlen van diezelfde Wim werd Rino Groenewegen na 23 runs gestumpt door Reurt Gisolf. Captain Chris Bax kreeg ook al op bowlen van Wim na 2 runs LBW. Hierna was het voor Jan Hoep (7 not out) en Chris Thompson (2 not out) niet moeilijk om in de 35e over de overwinning binnen te slepen bij een stand van 129 voor 7.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 1 voor 23 in 10 (geen centje pijn meer), Bob van Keulen 0 voor 24 in 7, Wim van der Loos 5 voor 29 in 7 4/6, heus waar, Rob Schamper 0 voor 19 in 5, Albert L. van Nierop 0 voor 11 in 2 en tenslotte Piet Peek 0 voor 21 in 3.

Kandidaten voor man of the match waren er zat, Louk Hartong, Willem de Jonge van Ellemeet, Wim van der Loos, Jan Hoep, maar de captains kozen dit keer een man achter de palen, Reurt Gisolf, voor zijn 3 slachtoffers, en voor hem dus een lekker flesje wijn.

Gastvrouw Mieke Hoogervorst werd naast het envelopje in de bloemetjes en op de foto gezet. Er waren allerlei lekkere hartigheden en ondanks hardnekkige startproblemen van de aggregaat van het merk FERM, type FGG- 1100, volgens opschrift just a perfect tool, toverde Mieke tóch koud bier te voorschijn, een wonder volgens mij. Het zal Anton Distelbrink, Jaap ter Marsch, Jan Hoep en mij tenslotte niet verbazen als er via genoemde startproblemen bij die verrekte aggregaat, binnenkort een aantal heel sterke en gespierde bowlers bij de Kikkers te bewonderen zullen zijn.

Volgende week geen Hilversum in verband met terrein renovatie aldaar, maar we wijken uit naar Bloemendaal, enne dit keer geen brood meenemen. Ik vraag me alleen wel af, of Jaap Grootmeijer in staat is, om de ons toegezegde lekkere wijntjes en hapjes bij hem thuis, nu in de duinsteek te komen cateren. We wachten maar af.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop en Donald Noorhoff


Verslag 3 juli 2007 – (weer) bij Hermes D.V.S.  (zie foto's onder het verslag)

Wat heb je nodig om met S.G.S. in de zomermaand juli 2007 een potje te cricketen?

In ieder geval geen zonnecrème, geen zonnebril en verder is ook een Tomtom totaal overbodig. Wat je wel nodig hebt, is een stuk of vijfentwintig al wat oudere cricketers met hun echtgenoten en andere belangstellenden en S.G.S.-vrienden, verder brood voor jezelf of voor de eendjes, een zonnig humeur, een zwembroek, een duikbril èn een snorkel met een hele lange luchtpijp. En kijk, met deze attributen ben je dan in staat om het biologische leven op de bodem van de Sparta-pitch aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen. Wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren besloot ondanks de herfstweerberichten dat we vandaag dan maar weer bij zijn goed gedraineerde club Hermes D.V.S. onze borst en de rest nat konden maken, want er zou en moest, na zijn blessure en al twee afgelaste S.G.S.- Onderlinge wedstrijden vandaag toch weer gespeeld worden. Het uit dertien(!) man bestaande team van captain Satar Alladin zou het moeten opnemen tegen het uit maar twaalf man bestaande team van captain van Vuuren. Nou geloofde ik tot nu toe nooit zo in ongeluksgetallen, maar ik begin na deze wedstrijd toch wel een beetje te twijfelen. Onze charmante scoorster Lideke Ohm had het goed bekeken en posteerde zich achter dubbelglas en verder was de kantine voorzien van een nijver theekransje, waarin onder leiding van Charry van Leeuwen enthousiast en droog, werd geknipt in binnen- en buitenlandse theezakjes, vooral die Franse met die éléphant waren haar favoriet, omdat die zo lekker waren te verwerken in die mysterieuze Mandala cirkels  Vanwaar deze toch wat lange inleiding zult u denken, wel over ons batten, kunnen we vandaag kort zijn. Iedere cricketer met enige ervaring weet dat na langdurige regen en dus een boterzachte ondergrond, de bal haast niet opkomt. Iedereen weet het, maar ja…  Opener Roelof Kruijshoop (0) ging naar voren en weer naar achteren op een lage bal van Piet Peek en raakte toen zijn eigen wicket. Jan Groenen (0) maakte het nog gekker, door zoals hij zei ‘half- coq’ staand, een lage bal van Bob van Keulen te missen en ja, dan doe je in die positie volgens hem natuurlijk echt niet veel meer. Gelukkig trakteerde Peter van der Heijdt ons tenminste nog op twee keiharde zijwaartse vieren, voor hij op bowlen van Hans Vlietman (onthoud die naam) na 11 runs caught behind ging, door een zoals altijd snelle wicketkeeper Donald Noorhoff.

De ontspannen en gezond uit Amerika teruggekeerde Albert L. van Nierop werd al na 7 runs door diezelfde Hans uitgevangen op bowlen van laat VUC talent Wim van der Loos. Jan Swinkels werd na veel kilometers en 6 runs met een weer laag blijvend balletje door Hans Vlietman gebowld. Aad van Troost maakte zijn eerste runs bij de Onderlinge, doch het waren er helaas maar twee. Wat dacht u? Ja hoor, weer gebowld door Hans Vlietman. Na weer enige regenpauzes werd Satar Alladin (10) op bowlen van Wim van der Loos, waarvoor ik u al eens eerder gewaarschuwd heb, uitgevangen door Hans V. De schrijver van dit artikel wist al bij de eerste bal van die V. hoe laag, echt laag, kan zijn, een golden duck en dikke 0 dus. Oliegoeroe Rino Groenewegen (ook al 0) werd bij een poging om diezelfde V. eens flink weg te timmeren op een schitterende wijze en met één hand uitgevangen door Wim van der Loos. Bij al dit bowlinggeweld van Hans, wilde captain Gerard van Vuuren niet achterblijven en hij pakte in de miezer en voor 0, de wickets van nummer 10 Frans Kottman en nummer 13 Reurt Gisolf. Het zal voor u geen verrassing meer zijn dat Hans Vlietman ook nog eventjes nummer twaalf Rob Schamper voor 0 laag inrekende en batsman nummer 11 Jan Hoep tenslotte bleef met slechts 1 run not out.

En zo kom je dan met 13 man en tien extra’s in de 20e over, tot slechts 47 runs all out.

Bowlingcijfers: Allemaal keurig! Bob van Keulen 1 voor 4 in 4, Piet Peek 1 voor 15 in 4, Man of the match Hans Vlietman 6 voor 6 in 6 (en maar twee vangetjes), Wim van der Loos 2 voor 17 in 4 en… back in own town Gerard van Vuuren 2 voor 1 in 2.

En na het wisselen brak zowaar de zon heel even door,.. voor hun!

Jan Timmermans (0) kreeg op bowlen van Jan Hoep LBW. Ook good old Jan van Harmelen (0) kreeg LBW na een bal op zijn achterbeen wat nog voor het wicket stond. Wim van der Loos kreeg ook al LBW, op bowlen van Roelof Kruijshoop, maar hij had toen al wel 9 runs behaald. Ruud Ackermann ging na 16 runs retired om sportief ook Duco Ohm (10 not out) en Gerard van Vuuren (4 not out) nog even te laten batten. Na 16 overs was met 13 extra’s en vlak voor al weer een flinke regenbui, een totaal van 52 voor 3 en de overwinning bereikt.

Bowlingcijfers: Jan Hoep 1 voor 8 in 5, Frans Kottman 1 voor 8 in 5, Roelof Kruijshoop 1 voor 18 in 3, en Albert van Nierop 0 voor 7 in 4 ballen.

Het team van Satar Alladin wat bij het begin van de wedstrijd de mat al had uitgerold, kon na die natte vette nederlaag ook nog even, na gezamenlijk sleepwerk en inspanning met diezelfde maar nu uitgerolde mat de Hermes tribune gaan stofferen. Een koude douche was dan ook wel op zijn plaats! Maar ondanks dat smaakten de al dan niet alcoholische versnaperingen en hapjes ons prima. Carolien Huter werd dan ook met een envelopje bedankt voor een hele dag bardienst en onze eigen Jo van der Meijden, ja dat is dezelfde als Jo Timmermans of Jo van der Meij, secretaris, gaf een onverwacht rondje na succesvolle verkoop van haar te grote huis. Wie volgt? Corrie en Gerard van Vuuren bleken tussen de vele ziekenhuisbezoeken door ook nog allebei jarig te zijn geweest. Voor het door hun gegeven rondje werden ze enthousiast toegezongen, hoewel je juist op zo’n moment de harde stem van Leo Hoogervorst toch wel nadrukkelijk mist.

Volgende week bij de Kikkers van Mieke, zelf brood meenemen.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Roelof Kruijshoop en Donald Noorhoff


Verslag 19 juni 2007 – bij Hermes D.V.S.  (zie foto's onder het verslag)

Het kan raar lopen in het leven van een pingpongbal zei Godfried Bomans al eens.

Eerst zouden we bij Excelsior spelen, maar vraag was of het nieuwe speelveld dan al gereed zou zijn. Toen zou, voor de zekerheid, worden uitgeweken naar de Koninklijke U.D., maar ook dit bleek weer eens een oosterse illusie. Tenslotte besloot onze wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren dat we bij zijn club Hermes D.V.S. alsnog zouden kunnen spelen na de onlangs verregende partij, immers een SGS Onderlinge seizoen zonder bij Hermes gespeeld te hebben is bijna ondenkbaar. Een graadje of 20 -25, een blauwe lucht, grote files en een lekker bakkie koffie voorzien van uitgebreid assortiment koekjes en cake van gastheer Hans Donkers en zijn team en dus werd de oorspronkelijke aanvangstijd met meer dan een half uur verlaat.

Vandaag weer wat nieuwe gezichten bij de SGS Onderlinge: Hugo Nijhuis, Roelof Kruijshoop en recent Vutter Aad van Troost. Ook gelukkig weer veel dames, waaronder de dames de Groot, Bierhuizen en Hoogervorst. Mieke vroeg me om in dit verslag nog even mee te nemen dat er nog wat herinneringskaartjes van Leo beschikbaar zijn en dat ze bij dezen alle mensen die ze nog niet persoonlijk heeft kunnen bedanken voor het betoonde medeleven bij het overlijden van onze kanjer Leo, dit bij deze dan wil doen. Captain Alladin mocht met zijn team gaan batten en zag een geduldige Jan van Harmelen openen met 17 runs toen hij werd gebowld door Rino Groenewegen. Frans Kottman werd al eerder en na slechts 1 run uitgevangen door Aad van Troost op bowlen van een gedreven Bob van Keulen. Rob Marttin kreeg al na 3 runs LBW op bowlen van Hugo Nijhuis. Roelof Kruijshoop maakte meer kilometers dan runs (5) en werd op bowlen van Aad van Troost eenvoudig uitgevangen door Rino Groenewegen. Captain Satar kreeg tot zijn verbazing na 18 runs LBW op bowlen van Wim van der Loos. Ja, je hebt nu eenmaal umpires en strenge umpires. Jan Hoep kon voor de lunch nog nèt niet zijn vijftig not out halen, maar deed dit na een keurige lunch met broodjes, wit en bruin brood, melk, karnemelk en thee, tomaten, komkommer en fruit én voor ieder een lekker bruin kroketje, daarna uiteraard wél, hij kwam tot 52 retired out. Ruud Don Griot kwam tot 10 retired out, Jaap ter Marsch ging met 9 runs retired out en Donald Noorhoff bleef met 8 runs not out. Jan Groenen werd al bij zijn eerste bal op bowlen van Aad van Troost achter het wicket gevangen door Hugo Nijhuis, die Rob Schamper halverwege was komen opvolgen als wicketkeeper. Loek Hartong werkte met 2 not out, voorzichtig verder aan zijn gemiddelde. Zo had een ieder een battingbeurt gehad en hierna kon het team van captain Wim van der Loos gaan opboksen tegen 158 runs waarin dan ook die 31 extra’s begrepen waren.

Bowlingcijfers: Bob van Keulen 10 overs, 1 wicket, 31 runs én een hamstringblessure, Hugo Nijhuis 1 voor 10 in 4(netjes) Rino Groenewegen 1 voor 22 in 7, Aad van Troost 2 voor 40 in 7, Wim van der Loos 1 voor 19 in 7, Rob Schamper 0 voor 22 in 3 en Peter van der Heijdt 0 voor 11 in 2.

Uw verslaggever moest zijn aandacht verdelen tot het meedoen aan een in het algemeen redelijk fieldend team en het zogenaamde kantwerk. Daar was te zien hoe Charry van Leeuwen zich verwonderde over de vele paddestoelen vooral, die mooie kleine bruine op het door Chris Bax als champignonveld omschreven ingekorte wedstrijdterrein. Verder verdiepte zij zich in de spirituele Mandala cirkels, waarbij het onvoltooide voltooid lijkt te worden en die ook wel van gekleurd zand gemaakt worden. De sacrale dans, eigenlijk een gedanste mandala, zullen we nog maar eventjes van haar tegoed houden. Toen Loek Hartong door zijn stoel zakte, werd duidelijk waarom zijn tekkel altijd juist pal daarvóór blijft liggen. Scoorster Heleen Bax kon haar tas met waardevolle spullen rustig op het veld laten staan, daar zoekt immers niemand hem. Bob van Keulen tenslotte begon al bij Hermes aan zijn herstel te werken en dommelde in het zonnetje duidelijk, heerlijk weg met een door Jan Groenen aangelegd verband.

Het team van Satar zette al direct twee erkende topbowlers in: Jan Hoep en Loek Hartong en behaalde al meteen succes. Gerard Inden kwam niet verder dan 4 runs en zag zich op bowlen van Jan Hoep gevangen worden door Jan Groenen. Hugo Nijhuis (16) werd voor ons eigenlijk wat te vroeg, op bowlen van Loek Hartong gestumpt door Donald Noorhoff. Chris Bax liet zich door een zuinig bowlende Frans Kottman na 19 runs verrassen. Roelof Kruijshoop was niet voor niets uit het verre Hengelo gekomen en zag hoe Satar Alladin hardhitter Aad van Troost met nog helemaal geen runs achter zijn naam, keurig uitving.

Tot verbazing van velen, maar vooral van zichzelf, behaalde uw verslaggever met enig gunnen van de tegenpartij, zowaar 20 wat (te) langzame runs. Een poging om na een door hem zelf geconstateerd LBW geval weg te lopen werd niet op prijs gesteld, dit blijft het onbetwistbare(?) voorrecht van de umpires. Een strenge umpire Cees van Lingen gunde hem dit later, op bowlen van Rob Marttin, uiteindelijk overigens wel. Toch had hij samen met captain Wim van der Loos (37) caught Donald Noorhoff op bowlen van Loek Hartong, een leuk partnership zonder misverstanden. Rino Groenwegen behaalde nog 12 runs en werd toen door Donald Noorhoff op bowlen van Ruud Don Griot gestumpt. Peter van der Heijdt bleef met 8 runs not out en ook Rob Schamper bleef met 5 runs not out. Hoewel Rob op de laatste bal van de wedstrijd nog een vier scoorde, kwamen wij met 138 runs waaronder 17 extra’s net twintig runs tekort voor de zege. Voorzitter Jan Timmermans mag een volgend keer weer batten en dat hopen wij uiteraard ook weer voor een dan volledig herstelde Bob van Keulen en Gerard van Vuuren.

Bowlingcijfers: Jan Hoep, 1 voor 15 in 6 (keurig), Loek Hartong 2 voor 41 in 10, Roelof Kruijshoop (moet ik nu al?) 1 voor 30 in 7, Frans Kottman 1 voor 14 in 9 (prima), Rob Marttin, bijna alles op de mat dit keer, 1 voor 28 in 7 en tenslotte Ruud Don Griot 1 voor 7 in 1.

Satar Alladin ontving van Donald Noorhoff een door hem gemaakte en ingelijste foto voor boven het bed of op de wc ter gelegenheid van zijn 15.000e run gemaakt bij de S.G.S.  Na de bediening van Hermes met een cadeaubon bedankt te hebben, kreeg uw verslaggever als man of the match een fles wijn, maar niet zomaar een weggeef wijntje, neen, een door Jörg Kamerbeek gesponsorde fles witte Argentijnse Finca Flichman Chardonnay 2006. Die smaakt zeker naar meer en dus wellicht tot een volgende keer.

Gerard van der Meij

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


Verslag 12 juni 2007  bij Nieuwegein  (zie foto's onder het verslag)

Vandaag gingen we weer op bezoek bij onze vrienden uit het Surinaamse Nickerie en dus bij Cricket club Nieuwegein.Even sloeg de schrik ons om het hart toen we op de velden vele jongelui zagen sporten; zeer recente herinneringen aan Hengelo kwamen naar boven. Na een bakkie koffie of thee met cake en enig overleg met een sportleider werd het echte gras echter tijdig voor ons vrijgegeven. We werden hartelijk welkom geheten door secretaris en wedstrijdsecretaris Boepi (of is het nou toch Bhupin) Changoer, die zoals we eigenlijk al een beetje veel verwacht hadden direct over liefhebbers voor een warme maaltijd begon. Na enige mededelingen van Gerard van Vuuren, onder andere dat we volgende week niet in Deventer maar bij Hermes in Schiedam zullen spelen, stonden we met onze dames voor de derde keer dit jaar stil bij het overlijden van een dierbaar S.G.S.-er en oud secretaris Henk de Groot, van wie morgen de uitvaart zal plaatsvinden. Jan Timmermans bedankte hem voor het vele werk dat hij voor de Senioren Onderlinge heeft gedaan en besloot met een treffende haiku: Pas na het kappen vertellen de jaarringen hoe het de beuk vergaan is. Hoewel het de hele dag een beetje grijs en bewolkt bleef, waren er toch nog wel enige lichtpuntjes te ontdekken. Zo viel mij op dat zowel Wim van der Loos, samen met zijn reuze hond Belle naar de kapper was geweest, en werd Duco Ohm bij C.C.N. niet zélf herkend, maar wel als zijnde de vader van dochter Caroline. Het team van Satar Alladin begon bepaald niet groots met batten. Duco Ohm (4) maaide op bowlen van Piet Peek met een enorme zwaai zijn hele wicket omver en uw verslaggever (1) werd na vele wides en no balls verrast door een los balletje van Rob Marttin, wat wèl op de slechte mat stuiterde en toevallig nog een paaltje meenam ook. Bas de Gaay Fortman (6) wenste vermeld te zien, dat hij zelf, en niemand anders  be- of onbewust zijn noodlot tegemoet liep, toen hij een bal in de handen van een snelle fielder speelde, maar ondanks het duidelijke “nee” van Jaap ter Marsch run out ging. Kijk, zo kan het dus, maar bij de tegenpartij zouden we later bij een run out heel andere geluiden horen, zo hoort het dus niet! Jaap ter Marsch intussen, werd steeds trotser op zich zelf, omdat hij moeilijk bespeelbare ballen rustig afstopte en hij bracht het dan ook tot 13 runs not out, toen hij last kreeg van uitdrogingsverschijnselen. Onze captain Satar Alladin behaalde vandaag met zwakke kuiten en 37 runs retired hurt, een heel bijzonder S.G.S. record namelijk liefst 15.000 runs. Foto’s van Donald en felicitaties van medespelers en tegenstanders wezen toen al bijna zeker op een extra consumptie na de wedstrijd. Peter van der Heijdt, moest op bowlen van Hans Vlietman met 0 runs naar de kant en op bowlen van diezelfde Hans werd Bob van Keulen na 14 runs schitterend uitgevangen door Rob Schamper. Donald Noorhoff werd op bowlen  van Rob Marttin na 7 runs uitgevangen door Ruud Ackermann, de enige man in Nederland die zich voor ziekenhuisopname tegenwoordig laat betalen. Jan Hoep probeerde nog wat aan het wat lage totaal te doen, maar werd op bowlen van de ook weer eens aanwezige Joop van der Lee, gestumpt door Arjen van de Pol. Loek Hartong ( 11) bleef met de teruggekeerde Jaap ter Marsch not out en met 35 extra’s kwamen we, met zijn tienen niet verder dan 150 voor 8.

Bowlingcijfers: Piet Peek 1 voor 27 in 5, Rob Marttin ondanks vele wides en no balls 2 voor 25 in 7 (hoe is het mogelijk Lideke?) Joop van der Lee 1 voor 20 in 8, Rob Schamper 2 voor 26 in 6, Hans Vlietman 2 voor 21 in 8 en Captain Wim van der Loos, ondanks de kapper geen wickets dit keer 0 voor 29 in 6.

Om twee uur vond een verzorgde lunch met broodjes fruit en groenten plaats en kon het team van Wim zich in een overvolle kleedkamer opmaken om die paar runs even snel te gaan maken. Daar dacht het team van Satar echter anders over en door goed fielden werd het toch nog een aardig partijtje. Ruud Ackermann die aan ‘Subs’ twee enorme vangkansen weggaf waarvan de eerste na slechts 1 run, zag eerst Ton van der Eyden op bowlen van Bob van Keulen na 22 runs in de droge handen van Jan Hoep terecht komen. Aan een echt partnership met Chris Bax kwam hij daarna niet toe want hij ging ondanks een ferm “NEE”, na 33 runs, run out. Chris liet zich na 4 runs al uitvangen door Gerard van der Meij die nog een heel lange weg naar 15.000 vangetjes te gaan heeft. Onderlinge voorzitter Jan Timmermans (3) hield het dit keer een half uur uit op de mat, maar slaagde er nauwelijks in de bal langs de goed fieldende tegenpartij te slaan. Rob Schamper behield zijn geduld en werd met 37 runs not out uiteindelijk topscorer en man of the match. Natuurlijk mag ook de prima prestatie van Hans Vlietman niet worden overgeslagen. Goed kijkend hoeveel overs er nog te gaan waren, koos hij de wat mindere ballen uit om 33 runs not out te scoren, waarbij het leek of hij op het laatst ook correct gebowlde ballen kinderlijk eenvoudig het veld uit kon jagen. Zo iemand wil iedereen wel bij zijn partij hebben! In de 38e over werd uiteindelijk met 22 extra’s de overwinning met een score van 154 voor 4 bereikt.

Bowlingcijfers: Jan Hoep: bijna wickets en maar 17 runs tegen in 8 overs, Loek Hartong: 0 voor 34 in 7, Bob van Keulen 2 voor 41 in 7, Bas de Gaay Fortman 0 voor 22 in 8 en tenslotte Duco Ohm 0 voor 36 in 8. Aardig gebowld dus, maar helaas werden er wat te weinig runs gemaakt.

Uiteraard werd nog even gezellig nageborreld op deze partij en na het uitreiken van een fles witte wijn aan Rob Schampers en uiteraard een envelopje aan de bediening werd zowel door de voorzitter en ook door secretaris Boepi nogmaals gesteld, dat we ook volgend jaar weer met onze spelers en (vooral) onze vrouwen, van harte welkom zijn op Sportpark Rijnhuizen. Bestond het diner dit keer uit nassi met Hollandse kip, volgend jaar zou het volgens Boepi wel eens iets extra speciaals kunnen worden namelijk: Roti met berg eend ofwel Kaapse eend.(uit Frankrijk?) Maar voor de echte cricketliefhebber blijft het uiteraard mogelijk dat hij volgend jaar op een andere eend een DOKSA wordt getrakteerd.

We kijken er weer graag naar uit. 

Gerard van der Meij 

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff


15.000   
jawel vijftienduizend runs ! 

 

Onze  wedstrijdsecretaris, Satar Alladin,  sloeg op 12 juni tijdens de wedstrijd van de Senioren Onderlinge op het veld van CCN in Nieuwegein zijn 15.000e run in de boeken van SGS.

 

Wij feliciteren hem met de nieuwe mijlpaal en hopen dat hij er nog vele, in goede gezondheid, aan zal kunnen toevoegen.

 

Duco Ohm

12.6.2007


Verslag 5 juni 2007 bij Rood en Wit 

Vandaag waren we weer te gast bij de al oude Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit, opgericht 22 juni 1881 en dus vorig jaar 125 jarig jubilaris. Dat vogeltje in het logo, het symbool van de club en de naam van het clubblad, intrigeerde me. Het bleek namelijk een “Spriet” te zijn, een oud woord voor kwartelkoning, welke door zijn doordringende roep “rerp rerp” heel logisch, de wetenschappelijke naam Crex Crex kreeg toebedeeld.

De spriet, verwant dus aan de kwartel, de meerkoet en het waterhoentje, behoort tot de familie van de rallen en kent in Nederland ook andere benamingen zoals grasknarper, schriek, veldral, wachtelkoning, peersneers of krêkhintsje. En in onze mooie hoofdstad Amsterdam blijven ze nog steeds maar simpeltjes denken, dat er in wezen maar 2 soorten vogels zijn: sijsies (duiven) en drijf-sijsies (eenden).

Wat heeft dit nou allemaal met cricket te maken zult u denken, ach misschien weinig, maar ik heb het vorige week, toen onze match bij Hermes werd afgelast, toch maar even voor u op het net opgezocht. Als u nu maar onthoudt dat bij Rood en Wit op zaterdag 18 augustus, het jaarlijkse Spriet- toernooi voor onze cricketjeugd weer gaat plaatsvinden.

Nog heel even verder sprieten. Dat alle vogels uitsluitend in de maand mei eieren leggen is onlangs eindelijk en definitief, door knappe biologen wetenschappelijk vastgesteld. Behalve dus, zo u allen vanuit de lagere schooltijd nog zult weten, de koekoek (Cuculus canorus) en de spriet, die leggen in de meimaand niet, want die kennen dan hun eigen nest immers nog niet. Al ben ik geen echte vogelaar, toch heb ik over deze vaststelling zo mijn eigenwijze twijfels. Naar mijn bescheiden mening leggen bijvoorbeeld kippen het hele jaar door eieren en vogels van het mannelijke geslacht doen het, althans volgens mij, in het geheel niet. Helaas is dit jaar de wat natte maand mei alweer voorbij, maar onze eigen en onvermoeibare, maar thans aan de rib geblesseerde wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren (101%  ♂), heeft tóch en zoals gebruikelijk ook in juni, zijn ei weer gelegd en voor de Seniorenonderlinge van S.G.S. twee bijna complete top teams samengesteld.

Alvorens het Alladin team kon gaan batten tegen het Ackermann team, had Gerard van Vuuren enige heel vervelende mededelingen. Gert Moeken was op 2 juni overleden en een moegestreden Henk de Groot was met hevige pijnklachten opgenomen in het ziekenhuis. Gerard meldde ook dat bij zijn eigen vrouw Corrie een oogoperatie helemaal niet het gewenste resultaat had opgeleverd. Met Duco Ohm stonden we allen rond de mat stil bij deze slechte berichten en bij het afscheid van weer een S.G.S.-er. Daarna begon de wedstrijd op het Clubhuisveld. Ton van der Eyden opende dit keer wat onzeker en ging na 1 run al run out. Uw verslaggever kon met 8 runs(gevangen door George Rijken op de eerste ‘lekkere bal’ van Loek Hartong) Hans Vlietman steunen die na 8 vieren en 51 runs tevreden retired ging. Bob van Keulen deed er misschien iets langer over, maar ook hij ging met 50 runs retired. Een prima basis voor een hoog totaal dus. Donald Noorhoff, ditmaal zonder fototoestel, maar de redactie moet eerst zijn eerdere foto’s maar eens toevoegen aan de vorige verslagen, mocht deze keer als 5e aantreden en was met 21 runs ook niet uit te krijgen. Dit zelfde gold voor Piet Peek, hij stond als een huis, een stapje naar voren, of een stapje naar achteren om ruimte te maken en na 28 runs ging ook hij retired om anderen nog een kans te geven om te batten. Dankbaar maakte onze staart bestaande uit captain Satar Alladin met 30 not out en Jan Hoep met 32 not out, hiervan gebruik. Bas de Gaay Fortman, Jaap ter Marsch en Duco Ohm komen een volgende keer aan de beurt, want na 40 overs stond er bij Lideke een stand van liefst 248 voor 6 genoteerd.

Bowlingcijfers: Rino Groenewegen 0 voor 63 in 10, George Rijken 0 voor 73 in 10, Loek Hartong 1 voor 38 in 10, Peter van der Heijdt 0 voor 42 in 5 en Rob Schamper 0 voor 24 in 5. Na om klokslag twee uur een degelijke lunch te hebben genoten, kon het team van Ruud Ackermann dus aan een zware taak beginnen. En tot verbazing van velen legden Chris Bax (20 LBW op bowlen van Hans Vlietman), samen met hardhitter Willem de Jonge van Ellemeet, 54 retired ( 8 vieren en een 6 als toegift) in de eerste overs een gemiddelde van meer dan 6 per over op de kunstgrasmat. Bob Commerell kon er maar 6 runs aan toevoegen en kreeg LBW op bowlen van Bas de Gaay Fortman. Captain Ruud Ackermann voerde met 50 retired, waaronder 9 harde vieren het tempo weer op. Maar op bowlen van Hans Vlietman kwamen zowel Peter van der Heijdt (caught behind Donald Noorhoff) en Gerard Inden (bowled) beiden met lege handen terug. George Rijken pakte de draad met 41 runs weer goed op, maar ging op bowlen van Jan Hoep, toen ook caught behind. Hun staart, waarin ik twee keer Rino Groenewegen dacht te zien (de eerste keer na 4 runs caught en bowled door Duco Ohm, de tweede keer na 0 runs, LBW op bowlen van Bob van Keulen), Rob Schamper ging na 4 runs op bowlen van Jan Hoep caught behind en Loek Hartong 3 not out, kwispelde lang zo goed en krachtig niet als de onze, zodat met 214 all out, de boeken konden worden gesloten.

Bowlingcijfers: Jan Hoep 2 voor 44 in 8, Duco Ohm 1 voor 52 in 8, Bob van Keulen 1 voor 31 in 6 5/6, Hans Vlietman 3 voor 59 in 10 en Bas de Gaay Fortman 1 voor 24 in 4.      Een verdiende overwinning voor het team met de betere bowlers en voor het meelevende publiek, waaronder gelukkig weer veel van onze dames; een erg leuke wedstrijd met meer dan 450 runs op dit hier en daar wat kleine veld met grote mogelijkheden.

De Sprietenclub werd bedankt voor hun gastvrijheid, kannen bier en borrelhapjes gingen rond en Bob van Keulen ontving een fles wijn als beloning voor man of the match. Tenslotte ging een flinke groep nog even gezellig bij Van der Valk in Haarlem een hapje eten. Nou.., even…, je moest geen haast hebben en ik moest het verslag nog even maken.

Gerard van der Meij.


Verslag 22 mei 2007 bij VRA

 Vreemd of niet, maar volgens Jan Hoep zullen de Olympische Spelen waarschijnlijk nooit in Hengelo plaatsvinden en omdat deelnemen soms tóch belangrijker is dan winnen, vertrokken wij deze miezerige morgen, files of niet, richting Amstelveen naar een van de mooiste cricketvelden van Nederland waar good old Paul Polak nog juist bezig was om met een grasmachine en een nagelschaartje ook de kleinste oneffenheden weg te knippen. Onze wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren had voor onze eerste echte wedstrijd van de Onderlinge rond zich een team met enorm veel ervaring geselecteerd, dat onder de naam Baxboys het zou moeten gaan opnemen tegen de youngsters van de Ackerboys. Voor het zover was, hield SGS- voorzitter Duco Ohm nog een minuut stilte ter herdenking van de overleden Onderlinge SGS-ers Ruud Baris en Leo Hoogervorst. Ook stond hij met ons stil bij de ernstig zieken van dit moment: Henk de Groot, Gert Moeken en J. P. Geeratz.

Na de nieuwelingen bij de SGS- Onderlinge welkom te hebben geheten, te weten:  Jan Groenen, Simon Santcroos, Tijs Linders en Rob Schamper en ons nog een goed gezond en sportief seizoen te hebben toegewenst, betraden Ton van der Eyden (25 retired out) en Simon Santcroos (23 retired out) als gedegen openingspaar van de Ackerboys de mat.

Na 16 overs mocht Captain Ruud Ackermann gaan proberen om dit seizoen de Frits d’Achard van Enschut bokaal te gaan veroveren op Satar Alladin, die hem vorig seizoen met klein verschil wist te bemachtigen. Hij begon niet echt sterk en gaf een vangkans aan een achteruitlopende Gerard van Vuuren, die heel ongelukkig kwam te vallen en daarbij naar later bleek, een scheurtje in een rib opliep. Het seizoen is nog pril en dus kwam na 15 runs voor hem die run out misschien toch nog wel onverwacht, al blijft het altijd een vervelende manier om uit te gaan. Albert L. van Nierop liet zien dat hij op eigen terrein helemaal thuis is en bowlde Rino Groenewegen na 24 runs en zag ook hard hitter Hans Vlietman na 27 runs gestumpt worden door wicketkeeper Arjen van de Pol. Duco Ohm kreeg na 12 runs van de umpire LBW en vertrok correct en zonder mopperen, maar met enige twijfels. Wim van der Loos was met 12 runs niet uit te krijgen. Tijs Linders liet zien dat ook hij tot de hardhitters behoort en werd na 4 vieren en 18 runs ook door Arjan gestumpt op bowlen van Rob Schamper. Donald Noorhoff die dit keer als nummer 9 “vroeg” in mocht, bleef met 2 runs not out en Gerard van der Meij en Jan Groenen zullen een volgende keer iets op battinggebied moeten gaan laten zien. Bij 174 voor 7 stokte het totaal van de Ackerboys na de volle 40 overs.

Bowlingcijfers: Gerard van Vuuren 0 voor 13 in 5 (na zijn val kon hij niet meer verder spelen), Rob Schamper 1 voor 40 in 8, Jan Hoep 1 voor 29 in 10, Piet Peek 0 voor 43 in 8, Albert L. van Nierop 2 voor 39 in 8 en Ruud Don Griot, ja ook hij bowlde weer eens, 0 voor 5 in 1.

Zoals afgesproken vond om precies twee uur een heerlijke lunch plaats met goed belegde witte en bruine boterhammetjes, die er in gingen als koek, en melk, thee of koffie.

De Baxboys konden aan de bak. En gentleman Jaap ter Marsch (0) zag zich samen met Satar Alladin geconfronteerd met een scherp fieldende tegenpartij en met Donald Noorhoff als uitblinkende en bliksemsnelle wicketkeeper. Na 15 runs werd hij op bowlen van Wim van der Loos, die bij VUC nooit of veel te laat als klasse bowler is ontdekt, caught behind door Donald. Jaap ter Marsch werd eerder al door een kanonskogel van Tijs Linders verrast. Na een  van hem bekende paar slimme korte runs, ging na een misverstandje gastheer Albert van Nierop run out en captain Chris Bax zag zich na slechts 1 run op bowlen van Wim van der Loos gevangen worden door captain Ruud Ackermann, een man met vele verborgen kwaliteiten, waaronder een goed voorgevoel voor vangetjes. Op bowlen van diezelfde Wim, zag Piet Peek (2) voor hij zich omdraaide de bails al aan hem voorbijvliegen door die bliksemse Donald. Arjen van de Pol hield het hoofd als enige koel en bleef met 28 runs not out. Jan Hoep gaf eerst een enorme vangkans aan uw verslaggever, maar werd ook al, na slechts 2 runs door het duo Wim en Donald gestumpt. Donald bleef stumpen en dus op weg naar een nieuwe Jaap van Noortwijk schaal en op bowlen van Rino Groenewegen kon Jan Hinse na 4 runs de terugweg aanvangen. Ruud Schamper (2)  zag zich geconfronteerd met een onmogelijke bowler, die, naar hij zei, toch écht in de kooi geoefend had. Nou daar was dit keer anders weinig van te merken. De eerste bal ging vlak naast de neus van bowlers eigen schoenen en de tweede weigerde volgens zijn verklaring uit zijn handen te vertrekken. Bij de derde bal pakte het bij VUC wèl erkende bowlingtalent Ackermann, met caught en bowled tóch zijn wicket. Diezelfde Ruud moedigde zijn verbaasde Ackerboys aan, om de Baxboys toch vooral ónder de 100 te houden. Zijn bowlingcijfers? Volgens de dubbel door Heleen en Lideke bijgehouden scoreboeken 1 voor 20 in 2. Snapt u cricket nog een beetje? Ruud Don Griot behaalde na lange tijd weer eens 8 runs bij de Onderlinge en ging LBW op  bowlen van Tijs Linders en op diezelfde bowler werd Fransoos en wijnkenner Jan Swinkels na 3 runs uitgevangen door Hans Vlietman. De Baxboys waren zonder hun kanon Gerard van Vuuren niet verder gekomen dan 100 all out.

Bowlingcijfers: Op één na allemaal keurig, zoals:  Tijs Linders 3 voor 13 in 7 3/6,  Hans Vlietman 1 voor 18 in 9, Let op VUC: Wim van der Loos 4 voor 20 in 9, Beursbengel Rino Groenewegen 1 voor 25 in 7 (maar hou ook eenmalig Shell en BP in de gaten) en tot slot Ruud Ackermann 1 voor 20 in 2.

Captain Chris Bax zat zonder punten en met de scherven, maar zag door een glunderend speechende Captain Ruud Ackermann de man of the match award, een lekkere fles wijn, tóch nog naar een van zijn teamgenoten gaan: Arjen van de Pol.

Met kannen bier en zeer hete bitterballen zagen we zowaar mét Mieke Hoogervorst, de zon een beetje te laat doorkomen en Paul Polak werd voor zijn medegastheerschap beloond met een miniem envelopje voor de aanschaf van nieuwe onafscheidelijke sigaren. Ondanks het vooruit betalen,  komen we hier dit seizoen zeker nog eens terug.

Gerard van der Meij.


Verslag 14 en 15 mei 2007 in Twente (zie foto's onder het verslag)

Onze wedstrijdsecretaris Gerard van Vuuren had het zo bepaald, we gingen naar het oosten voor de opening van een nieuw cricketseizoen 2007 voor onze SGS Onderlinge.

Boekelo en Hengelo zouden de plaatsen zijn waar het dit keer om zou gaan draaien.

En noem je bij een westerling deze namen, dan volgt al gauw de lagere school reactie dat zal wel ‘zout’ worden, dan.

Nou dat klopte ook wel een beetje, want het Resort Bad Boekelo een in 1935 gebouwd 4 sterren resort met veel comfort lag precies op de plek waar vroeger het eerste openlucht golfslagbad van Nederland was gevestigd en toen de ‘Zee op de Heide’ werd genoemd vanwege het enorme zoutwaterbad. De ontvangst was wat minder hartelijk dan wij in Winterswijk gewend waren. Al naar gelang de gastvrouw die je trof, werd aan sommige S.G.S.-ers gevraagd € 50 borg vooruit te betalen, aan andere werd dit niet gevraagd en aan uw verslaggever werd verzocht om de hele rekening alvast maar vooruit te voldoen toen de receptioniste hoorde dat wij uit Schiedam kwamen.

Met 78 luxe kamers en 64 3-kamer appartementen was het een groot complex en wij hadden een mooie kamer, uiteraard helemaal achter in het gangenstelsel. Vóór de welkomstborrel kon een wandelingetje worden gemaakt in de mooie omgeving of het zouteloze binnenzwembad worden bezocht. Uw verslaggever koos voor dit laatste en zag ook uw  wedstrijdsecretaris zijn baantjes trekken, wellicht om wat af te koelen omdat hij het aantal deelnemers aan de eerste geplande wedstrijd van 12 tegen 12, al had moeten terugbrengen tot 10 tegen 10. Ook Bob van Keulen die 4 maanden te vroeg bij N.S. met werken schijnt te zijn gestopt, koos voor verkoeling en ook dat verbaasde mij niet echt, want hij liep met indelingslijsten voor umpires rond voor de komende cricket competitie.

Tot onze verbazing zagen wij daar ook nog plotseling twee gespierde Harries vol tatoeages slechts éénmaal het zwembadje heen en weer zwemmen en er vervolgens weer als de bliksem uitgaan. Zouden het geen echte tatoes, maar ‘plakkers’ geweest zijn?

Na een wat verlate welkomstborrel ving het diner aan met een korte speech van voorzitter Jan Timmermans. Hoe kon hij anders beginnen dan met ons nog stil te staan en te zijn bij het onlangs overlijden van onze cricketvrienden Leo Hoogervorst, dé sfeermaker binnen onze Onderlinge, die hier anders met zijn Mieke vandaag ‘natuurlijk’ zeker zou zijn bij geweest en ook bij het plotselinge overlijden van Ruud Baris, nog wel tijdens het uitoefenen van zijn geliefde cricketsport bij SGS.       

Ook voor onze zieken werd aandacht gevraagd. Henk de Groot, vorig jaar met zijn Jo nog in Winterswijk aanwezig, maar thans zo ziek dat dit niet meer kan en Gert Moeken die na een zware hartinfarct in coma in een ziekenhuis ligt. Ook met Ria Peek die er gelukkig wel bij was en met Corrie van Vuuren zijn er medische problemen. Aan allen wenste hij heel veel sterkte toe. Verder werd Gerard van Vuuren bedankt voor zijn vele voorbereidende werk en na een ieder een heel prettig nieuw cricketseizoen te hebben toegewenst eindigde hij met de tegeltjes wijsheid: Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, maar je wordt pas oud als je stopt met spelen. Om de stemming er een beetje in te houden nam een opgeknapte Ruud Don Griot het woord en hij bleek een echte Volkswagenkenner. Aan onze tafel liet Cees van Lingen zich ook niet onbetuigd en hij testte met een paar moppen de watervastheid van de mascara van onze dames. Het netjes verzorgde diner bestond uit een frisse salade met ham, gevolgd door een makreel visgerecht, of parelhoen als vleesgerecht en als dessert een tiramisu toetje met ijs.

Cees moest vervolgens lopend door de zaal, een van zijn moppen met fitting- en ster schroevendraaier, strip- en nijptang en mutsie- zoeken, met veel succes ook bij de andere tafel herhalen. Ruud Don Griot stelde de SGS Onderlinge tenslotte een nieuw scoreboek beschikbaar met door hem verzamelde namen en adressen van Onderlinge spelers.

Na het diner was er gelegenheid om te tafeltennissen, over de uitslag hiervan zeg ik ditmaal niets, te snookeren met willekeurige ballen, te zwemmen of  te bridgen en was het nog lang gezellig, maar een ieder werd de volgende ochtend wel om half negen bij het uitgebreide ontbijtbuffet verwacht.

Nadat onze wedstrijdsecretaris zich overtuigd had dat wij Hengelo C.C. zouden kunnen vinden, vertrok hij met een sinaasappel als oefenballetje richting zijn Corrie.

Op dat moment had onze gastheer van vandaag, Roelof Kruijshoop, juist de schrik van zijn leven beleefd. Bij naar zijn zeggen, een van de mooiste cricketvelden van Nederland aangekomen, bleken daar zo’n 2000 schoolkinderen allerlei toernooien af te werken, waarmee het in ieder geval wel een van de drukste cricketvelden in Nederland was. Door allerlei misverstanden was dit voor hem totaal onverwachte toernooi, door de gemeente wel doorgegeven aan hockeyclub Twente, maar deze had dit vergeten te melden aan de cricketers. In verband met de vroege datum van onze eerst geplande wedstrijd van dit seizoen, was er ook (nog) geen uitwijkmogelijkheid naar PW of  Koninklijke UD, zodat onze wedstrijd zeer tot zijn en onze grote spijt, al was het met lekkere krentenmikken en koffie, bij een heerlijk zonnetje, helaas moest worden afgelast.

It’s all in the game, heb ik wel eens horen zeggen. Vandaag niet dus.

Gerard van der Meij.

Klik op de foto en deze wordt groot geopend in een nieuw venster. Foto's Donald Noorhoff